Ε.Φ./Φανταστική Λογοτεχνία

Από 1/1, τέλος η Αγγλία προσωπικά. Σιγά μην πληρώνω κερατιάτικα στα τελωνεία επειδή οι Άγγλοι βγήκαν από την ΕΕ, ας πρόσεχαν.

2 Likes

Πείτε λίγο για αυτό με τον εκτελωνισμό, θα χρειάζεται κάποια έξτρα διαδικασία ή θα έρχεται κανονικά το δέμα σπίτι αλλά θα είναι πιο ακριβά από πριν;

Είμαι εντελώς άσχετος με αυτά, ένας φίλος είχε παραγγείλει κάτι από ΗΠΑ και κόλλησαν στο τελωνείο, έπρεπε να πάει και να πληρώσει εκεί πέρα για να πάρει το δέμα του, κάτι τέτοιο λέμε και τώρα ή ούτε καν;

(όσες παραγγελίες έχουν ήδη γίνει από το Bookdepository θα έρθουν κανονικά λέει, απλά δεν μπορείς να κάνεις καινούρια προς το παρόν)

Με τα όσα ξέρω: όσα δέματα έρχονται από χώρες εκτός τελωνειακής ένωσης (όπως είναι ιοι ΗΠΑ και όπως θα είναι από 1/1 η Μεγάλη Βρετανία) και έχουν αξία (ΜΑΖΙ με τα ταχυδρομικά) πάνω από 22 ευρώ, περνάνε από τελωνείο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 24% ΦΠΑ συν ό,τι γουστάρει ο μεταφορέας ως κόστος εκτελωνισμού. Για τα ΕΛΤΑ μέχρι μια νορμάλ αξία (ίσως 150 ευρώ, αλλά δεν το θυμάμαι σίγουρα) αυτό το κόστος είναι 15 ευρώ νομίζω. Άρα, σου έρχονται εμπορεύματα αξίας 100 ευρώ από ΗΠΑ; Πληρώνεις 24 ευρώ ΦΠΑ και 15 ευρώ κόστος εκτελωνισμού, σύνολο 39. Πας στο ταχυδρομείο, τα σκας και παίρνεις το δέμα σου.

Το έχω πληρώσει 1-2 φορές πριν κάποια χρόνια και από τότε δεν έχω ξανακάνει παραγγελία που θα περάσει από τελωνείο και ούτε σκοπεύω να ξανακάνω.

EDIT: τα ΕΛΤΑ έχουν το φτηνότερο κόστος εκτελωνισμού απ’ όσο ξέρω, οι υπόλοιποι βαράνε παραπάνω.

4 Likes

Κουλ, οπότε από εδώ και πέρα ένα ένα τα βιβλία από το bookdepository :joy:

1 Like

Παντως αν σας βολευει το κεντρο, εχω βρει ενα βιβλιοπωλειο στην Ιπποκρατους, Τσιγαριδας λεγεται, διπλα στην Ακαδημιας, ο οποιος μου φερνει βιβλια απ εξω κ μαλιστα μου βαζει κ τις εκπτωσεις που δικαιουται ο ιδιος. Ισως για να χει πελατεια αυτη την περιοδο, αλλα εμενα με βολεψε πολυ. Το τελευταιο που χα παρει, το Viriconium, μου το χε φερει σε 12 μερες κ με κοστος 11-12ε. Οσο εκανε στο Αμαζον χωρις τα ταχυδρομικα μεσα

Υ.Γ. Ασχετο. Διαβαζω τωρα Μαλαζαν, εξαιρετικο οπως το θυμομουνα το πρωτο, κ περιγραφει ενας το δωματιο του ως Spartan, με κεφαλαιο κιολας. Τι Σπαρταν ρε Ερικσον να ουμε. Εχει Σπαρτη το Μαλαζαν;

1 Like

Είστε σίγουροι για τελωνείο από Ηνωμένο Βασίλειο; Διαβασα στην συμφωνία που κάνανε πριν λίγες μέρες το καθεστώς για το εμπόριο σε αγαθα παραμένει ως ήταν, αλλάζει για τις υπηρεσίες, ότι κι αν σημαίνει αυτό.

Και εγω αυτο ακουσα προσφατα

Περιμένω ένα δέμα από ΗΒ. Ήταν να φύγει στις 4/12, οπότε θεωρούσα ότι θα ήταν ασφαλές. Λόγω τρομπαρίσματος (όχι του μαγαζιού απ’ όσο κατάλαβα, όσο της δισκογραφικής), κάποια πράγματα καθυστέρησαν να εκδοθούνε και ως εκ τούτου το δέμα μου έφυγε στις 16/12. Χρησιμοποιώντας τον tracking number, μου έβγαζε απλώς ότι έχει φύγει από ΗΒ. Πήρα τηλ στα ΕΛΤΑ και μετά από 27 λεπτά αναμονής μου απαντήσανε. Μου είπανε ότι είναι ακόμα στον δρόμο και δεν έχει μπει στην Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν έχει εμφανιστεί κάποια περαιτέρω πληροφορία. Όταν ρώτησα τι θα γίνει αν το δέμα μπει στην Ελλάδα μετά την 1η/1/2021, μου είπε ότι περιμένουν ακόμα διευκρινίσεις και ότι δεν ξέρει. Έτσι και μου φορέσουν τελωνείο ΕΠΙΠΛΕΟΝ όσων έχω ήδη πληρώσει, είτε θα ζητήσω από τους μαλάκες που καθυστέρησαν να στείλουν το δέμα να μου το πληρώσουν, είτε θα το στείλω πίσω και θα ζητήσω τα χρήματά μου πίσω. Και θα τα πάρω κιόλας. Θεωρώ πάντως ότι θα βρεθεί μια λύση γι’ αυτές τις μεταβατικές περιπτώσεις. Όταν εγώ αγόρασα τα αντικείμενα αυτά, χρεώθηκα κανονικά τον αγγλικό ΦΠΑ γιατί οι παπάρες ήταν ακόμα στην ΕΕ. Όταν βγούνε από την ΕΕ τελωνειακά, νομίζω ότι δε θα χρεωνόμαστε ΦΠΑ όταν αγοράζουμε από εκεί - γι’ αυτό και ζητείται να τον πληρώσεις από το τελωνείο.

1 Like

Πως στο καλό θα μείνει ίδιο το καθεστώς στο εμπόριο; Ένα από τα βασικά συν της ΕΕ είναι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, τι διάολο θα κάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα χρειάζεται εκτελωνισμός; Δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπο “παράκαμψης” του τελωνείου, ειδάλλως δεν θα πληρώναμε γενικά δασμούς από όπου και να αγοράζαμε.

Τέσπα, θα δείξει, μακάρι, αλλά χλωμό το κόβω. Μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, αλλά στο τέλος θα υπάρχει σίγουρα καπέλο.

1 Like

μεταβατική περίοδος (επίσημα) δύσκολα θα υπάρξει, γιατί σε δύο μέρες λήγει! το ΗΒ έχει βγει από την ΕΕ από 31/12/2019, μεθαύριο εκπνέει η μεταβατική περίοδος που είχε οριστεί.

σήμερα μιλούσα με μεταφορική που εισάγει εμπορεύματα για τη δουλειά, όπως και με λογιστή σε αγγλία. δεν ξέρουν ακριβώς ακόμα και οι ίδιοι πως θα εφαρμοστεί η συμφωνία. μπορεί να είναι θετικό πως υπήρξε η τελευταία, αλλά σε κάθε περίπτωση, το εμπόριο χώρας ΕΕ με το ΗΒ θα θεωρείται πλέον εξωκοινοτικό και όχι ενδοκοινοτικό. Θα περνάει δηλαδή μέσα από το τελωνείο και τις αποθήκες αυτού. Και ακόμα και αν δεν επιβάλλονται έξτρα δασμοί, θα γίνεται εκτελωνισμός (και στην Αγγλία και εδώ) και θα καταβάλλεται φόρος επ αυτού, ή έστω ο ΦΠΑ. Τεσπα, κοινώς, κάποια μόντα θα υπάρξει για να προκύψουν έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Ίδωμεν. Καλά να είμαστε να διαβάζουμε.

Το amazon.de μας κανει; Δεν εχει τα ιδια;

Και το amazon.es και το amazon.it και το amazon.fr. Ολα κανουν. Απλως ειναι πολυ πιθανο να εχουν διαφορετικες τιμες για το ιδιο προϊον, που προφανως εχει να κανει με τη διαθεσιμοτητα στις αποθηκες ή αλλους λογους που δεν εχουν τελος παντων σημασια.

1 Like

ή και γιατί απλά μπορούν :joy:

2 Likes
8 Likes

Πρεπει να αγοραστει αυτο αμεσα

2 Likes

Είμαι σε δίλημμα: αγορά από ίντερνετ (θα φτάσει σε 4-5 μέρες) ή αύριο βόλτα στα public?

Ψηφιζω βολτα :stuck_out_tongue:

1 Like

Και μόνο για το εξώφυλλο αξίζει να το έχετε στην βιβλιοθήκη σας. Κάποια στιγμή θα του δώσω και εγώ την πρέπουσα προσοχή.

3 Likes

Όπως είχα ήδη σπαμαρει από το τολκινοθρεντ, ναι, το συγκεκριμένο αξίζει με τα χίλια. Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την αγγλική έκδοση, κ η παντα αγαπημένη Χατζηθαναση - Κόλλια στην μετάφραση για άλλη μια φορά κάνει παραπάνω από αξιοπρεπή δουλειά σε ένα εξ ορισμού δυσκολο έργο.

Κ σε ενα πιο προσωπικο επίπεδο, να πω ότι, απο τις τρεις μεγάλες ιστορίες της Πρωτης εποχής, η συγκεκριμένη είναι με διαφορά η αγαπημένη μου, και, σ αυτη την έκδοση, προσφερει μέσα απο γραπτά του Τόλκιν που χρονολογούνται ήδη από την δεκαετία του 20, το πιο πληρες ( κ πωρωτικό) perspective που θα μπορουσε να δοθεί πανω στον συγκεκριμένο " μυθο".

Κοινώς: Πάρτε το ΧΘΕΣ😛

Κ , ναι, εννοείται βολτα.
Κ επειδή σ αυτά ειμαι κ τέρμα γραφικος, προσωπικα θα προτεινα κάποιο συνοικιακο βιβλιοπωλείο αντί για public

6 Likes

Εχω τα Παιδια του Χουριν που με περιμενουν για μια 2η αναγνωση. Γενικα δυσκολευτηκα οταν το διάβαζα.

1 Like