Ε.Φ./Φανταστική Λογοτεχνία

Αυτο που κανει ο Ερικσον ειναι αξιο θαυμασμου. Εχει δημιουργησει εναν τεραστιο κοσμο με απειρους χαρακτηρες και ιστοριες και ειναι λογικο να εθιστεις αν μπορεσεις να νιωσεις. Εχει πολλα ωραια παρτς.
Το κακο ειναι οτι η τωρινη εμπειρια μου, μου θυμιζει την πρωτη φορα οταν τα διαβασα, ενω ηλπιζα οτι τωρα θα ναι διαφορετικα για μενα οπως εχει συμβει με αλλους συγγραφεις. Εχει δυο στοιχεια που με δυσκολευουν. Συνεχως προκυπτουν νεοι χαρακτηρες και πλοτς και εγω δεν ειμαι γρηγορος ρηντερ, οποτε βαλτωνω και χανω το ενδιαφερον μου γτ δεν δενομαι καθολου. Συν οτι βλεπω καποιες ασυνεπειες στην συμπεριφορα τους, αλλα αυτο ειναι καπως σχετικο.
Το δευτερο ειναι αυτο που φοβομουνα πιο πολυ οπως το θυμομουνα. Ο κοσμος ειναι γεματος, γεματος ομως με μαγεια και δυναμεις. Δηλαδη σε εναν απλο εμπορικο δρομο καθε μερα που τον διασχιζουν μπορει να γινεται κατι φοβερο. Δεν υπαρχει καποια κλιμακα, καποια αναλογια. Ο καθενας σχεδον ειναι δυνητικα θεος, και ο καθε θεος μπορει να τις “φαει” για καποιο περιεργο λογο απο καποιον απλο ανθρωπο. Καποιος πεθαινει πχ δραματικα, η σκεφτεσαι τι εγινε, και τελικα δεν εχει πεθανει. Χανω το suspension of disbelief μου. Απο την αλλη για πολλους αυτο ειναι και σελινγκ ποιντ. Αναγνωριζω οτι ειναι και ενα απο τα θεματα του κοσμου του. Το convergence of powers. Απλα εμενα δεν μ αρεσει καθολου σαν πλαισιο.
Ελπιζω να κλικαρει σχετικα γρηγορα. Σκεφτομαι οτι μπορει να με επηρεαζει και η περιρρεουσα ατμοσφαιρα πχ στον ρυθμο του διαβασματος. Θα δειξει

1 Like

Νομίζω έκανες μια πολύ ακριβή περιγραφή του κόσμου του Malazan και του τρόπου γραφής του Έρικσον. Δεν θα μπορούσα να το παραθέσω καλύτερα.
Το convergence of powers είναι η ραχοκοκαλιά της διήγησης. Το καλό (ή κακό όπως το δει κανείς) είναι ότι σκότωνει χωρίς πολύ φόβο χαρακτήρες εξυπηρετώντας την πλοκή. Όπως είπες αυτό δεν σε βοηθάει μακροπρόθεσμα να δεθείς με τους χαρακτήρες αλλά έχει ένα τρόπο παράθεσης της διήγησης που το δικαιολογεί αυτό.
Ο κόσμος είναι φορτωμένος με μαγεία και δυνάμεις, όντως, αλλά το θέμα είναι ότι η φιλοσοφία του με τους θεούς, τα πνεύματα και τις λοιπές θεότητες έχει να κάνει με το τοπικό στοιχείο της θρησκείας και της παράδοσης κάθε ηπείρου, χώρας, πόλης το κόσμου αυτού. Και ο κόσμος αυτός είναι χωρικά και χρονικά χωρίς άλλο προηγούμενο στο fantasy, από όσο έχω διαβάσει εγώ τουλάχιστον.
Πάντως άξιζει να διαβάσεις το 5ο βιβλίο έστω και εκτός σειράς καθώς είναι prequel στην ουσία όσων διαβάζεις τώρα, σε άλλη ήπειρο. Έχει πολύ εύστοχο κοινωνικό-οικονομικο σχόλιο.
Και πάλι respect είσαι to the point.
Αν αντέξεις και προχωρήσεις πιστεύω θα κολλήσεις. Στο 3 και στο 4 με κούρασαν οι πορείες και οι αναζητήσεις των ηρώων που καθυστερούσαν πολύ την πλοκή. Θα μπορούσε να κόψει αρκετό υλικό και θα ηταν πιο συνεκτικό.

1 Like

@Red_Viper αλλά και οποιοσδήποτε άλλος φυσικά. Black leopard red wolf έχει διαβάσει κανείς; Έχει πέσει το μάτι μου από καιρό, όταν σε βόλτα σε βιβλιοπωλείο το είχα πετύχει και το ψιλο ξεφύλλισα, είδα μετά ότι έχει γίνει ντόρος στο εξωτερικό. Δεν το αγόρασα όμως ποτέ και δεν ξέρω αν είναι μαρκετίστικο hype ή όντως έχει πράγματα να πει

1 Like

Με κουοταρω😛

“Το Black Leopard, Red Wolf ηταν ενα εξαιρετικα ενδιαφερον αναγνωσμα που θα το συνιστουσα σε οποιονδηποτε θελει να διαβασει κατι ξεχωριστο και ασυμβιβαστο. Η ιστορια διαδραματιζεται σε εναν πολυ ζωντανο και ευφανταστο αφρικανικου τυπου κοσμο, γεματο πολυ παραδοση και ποικιλια. Ακολουθουμε την ιστορια και τις περιπετειες ενος τυπου ο οποις αφηγειται τα παντα βαζοντας το δικο του φλεηβορ. Ενα κλασικο παραδειγμα of an unreliable narrator. Σουρεαλ περιπετειες και σκηνικα, γεματα αμφιλεγομενους χαρακτηρες και καταστασεις. Ομοφυλοφιλια, βια, σκλαβεμποριο κτλ κτλ. Στο μυαλο μου ηταν κατι απο Gene Wolfe, Naked Lunch k African Sword & Sorcery. Το σταματησα στο 1/3 (μεγαλο βιβλιο), οχι γτ δεν μου αρεσε, αλλα γτ πιο πολυ το ξεκινησα δοκιμαστικα εχοντας παντα κατα νου να πιασω το Μαλαζαν και γτ ειχε ενα περιεργο χαρακτηριστικο. Οσο το διαβαζα με ενθουσιαζε, οταν ομως το αφηνα δεν ενιωθα καψα για να το πιασω”

Αν θες κατι κλασικ δεν το συνιστω παντως. Αν θεςκατι εναλλακτικο κ ιδιαιτερο αξιζει

1 Like

τελικά δηλαδή δεν το ολοκλήρωσες ε; Εκτιμώ την άμεση ανταπόκριση :heart_eyes:

1 Like

Ειμαι bot σ αυτο το τοπικ :stuck_out_tongue:

2 Likes

Moλις ξεκινησα Malazan. Για να δουμε πως θα παει…

2 Likes

Λεγε εντυπωσεις γενικα.

Ειμαι πολυ νωρις ακομα, πρωτες 100 σελιδες του πρωτου βιβλιου. Μεχρι στιγμης βλεπω πολυυυυ μαγεια και μπλεξιμο - και δεν ειναι και μενα πολυ του στυλ μου αυτο. Αλλα μ αρεσουν οι μηχανορραφιες και οι ιντριγκες οποτε γι αυτο το συνεχιζω με ενδιαφερον.

Μια γενικη ερωτηση, η γραφη του πως ειναι γενικα? Ειναι το πρωτο μου αγγλικο βιβλιο και γενικα με δυσκολευει, ειμαι με το word reference ανα χειρας και ψαχνω. Αν και σιγα σιγα παιρνω το κολλαει και καταλαβαινω το ζουμι πολυ πιο ευκολα

1 Like

Βρηκες και συ το καταλληλο για εισαγωγη στα αγγλικα…χαχα…Δεν ειναι οτι ειναι δυσκολος στο λεξιλογιο η σε εννοιες, οσο οτι ειναι πολυ το ινφο. Απειρος νεος κοσμος, χαρακτηρες, ονοματα κτλ κτλ. Θελω να πιστευω οτι οσο περναει ο καιρος δεν θα χεις ιδιαιτερο θεμα. Προσαρμοζεσαι

1 Like

Ο Dan Simmons τι λέει στα εγγλέζικα για κάποιον που δεν έχει συνηθήσει? έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι σκέτη φρίκη :dizzy_face:

1 Like

Πολυ καλος συγγραφεας. Δεν νομιζω οτι ειναι κατι δυσκολο. Εχω διαβασει τα Hyperion k Carrion Comfort κ ηταν ολα καταπληκτικα. Θελω να πιασω κ το Terror.

Μώρε το Hyperion το έχω διαβάσει και γω (τα 2 πρώτα) και ήταν καταπληκτικά και σε έχω ευχαριστήσει και για αυτό, γιατί εσύ μου τα είχες προτείνει :heart: ^n
Απλά θυμάμαι από το λεξιλόγιο που έβλεπα, ότι το διάβασμα θα ήταν δύσκολο στα επόμενα 2 ( Endymion) και για αυτό δεν τα πήρα ποτέ.

1 Like

Εγω σας πιστευω ολους. Το χετε μην φοβαστε :heart:Συνηθεια ειναι. Τα endymion θα διαβασεις;

3 Likes

Τα Endymion, σχεδόν τα απέκλεισα επειδή πίστευα ότι θα είναι δύσκολος, σύμφωνα με το μεταφρασμένο κείμενο που έβλεπα στα Hyperion.
Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να διαβάσω την συνέχεια, γιατί ήταν πραγματικά εξαιρετικά.

Αυτά που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής εγγλέζικα είναι μόνο τα Foundation’s Εdge και Foundation and Earth, όπου μόνο το η αρχή του Edge με δυσκόλεψε (πρώτη φορά λογοτεχνικό σε αγγλικά), αλλά μετά πήγε πολύ καλά.
Τώρα έχω πάρει το Children of the Mind, γιατί ήθελα οπωσδήποτε να δω πως καταλήγει η ιστορία, αλλά για κάποιο λόγο το αφήνω πίσω πίσω (ενώ το είχα ξεκινήσει και μου είχε φανεί πολύ άνετο). Ίσως δεν ήμουν σε φάση.

1 Like

Πολυ σημαντικο το timing στο διαβασμα. Παντως αν διαβαζεις sci fi στα αγγλικα, δεν νομιζω να χεις προβλημα σε φαντασυ αναγνωσματα. Γενικα δηλαδη συνεχισε το

1 Like

Eίναι ανάλογα τον συγγραφέα.
Είχα πάει να ξεκινήσω το Leviathan Wakes και με κράτησε πολύ πίσω το ότι ήθελα να ξέρω ακριβώς τι γίνεται (και συνεπώς αρκετή μετάφραση).
Ίσως δοκιμάσω και το Endymion, αυτό για καλοκαίρι όμως!

1 Like

Aυτο που λεει ο Sevek με επηρεαζει και μενα με τ αγγλικα. Περαν τυ οτι δεν εχω καλο επιπεδο (αλλα αυτο φτιαχνεται με τις αναγνωσεις), θελω να ξερω ακριβως τι γινεται και οσο το δυνατον πιο γρηγορα, ειδικα για βιβλια που μ αρεσουν πολυ και θελω να τα καταβροχθιζω.
Με το Malazan δλδ, μετα απο καποιο κεφαλαιο/α, επισκεπτομαι μια επισκοπηση να δω αν εχασα καποια λεπτομερεια που ειναι σημαντικη

Αυτο ειναι το κλειδι. Εγω ειμαι σιγουρος οτι ανεβηκα πολλα επιπεδα αγγλικα μολις αρχισα να διαβαζω στα αγγλικα. Μεχρι τα 13-14 ημουν πολυ μετριος στην καλυτερη.

Αυτο το κανα και εγω και τωρα που τα ξαναρχισα. Μην ανησυχεις δεν ειναι λογω αγγλικων, αλλα λογω προσεγγισης συγγραφεα. Too much info k χαοτικα δωσμενο. Πολλοι απο τους Μαλαζανοφανς θα σου πουνε μην δινεις σημασια και go with the flow, αλλα επειδη και εγω θελω να τα ξερω ολα δεν μπορω ετσι οποτε ειχα τα guides παραλληλα. Βεβαια στο τριτο τους παρατησα και οτι γινει

1 Like

Κοίτα να δεις κι εγώ με το Μαλαζαν χωρίς internet tips δεν την έβγαζα. Σε πετάει η ιστορία στη μέση του πουθενά και σου πετάει, φυλές, πολιτισμούς, χώρες, ηπείρους, μαγεία, θρησκείες με ρυθμο πολυβόλου.
Το λεξιλόγιο του στα αγγλικά είναι λίγο επιτηδευμένο και δυσκολεύει η αλήθεια είναι.
Συνηθίζεις όμως.
Γενικά αν είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζεις στα αγγλικά θα δυσκολευτείς πιστεύω λίγο.
Καλή συνέχεια ελπίζω. Είναι μεγάλη σειρά και θέλει υπομονή.

2 Likes