Ε.Φ./Φανταστική Λογοτεχνία

Τελείωσα το Δεύτερο Θεμέλιο. Η αρχική τριλογία λοιπόν, παραμένει καταπληκτική και μετά την δεύτερη ανάγνωση, ενώ στο μεταξύ έχω διαβάσει και άλλα έργα ίσως και πιο προχωρημένα σε ιδέες από αυτό. Μνημείο θα το χαρακτήριζα.

Το ερώτημα είναι το εξής: συνεχίζω στο Foundations Edge (εκπληκτική συνέχεια) ή κάνω διάλειμμα μετά από 3 βιβλία που χω ξαναδιαβάσει και ξεκινάω Άρχοντα για πρώτη φορά?
Μάλλον καταλήγω στο δευτερο

3 Likes

Ωωω φίλε μου…

2 Likes

σε ζηλεύω :blush:

3 Likes

Αυτό που με φρενάρει τόσο καιρό, είναι ότι ξέρω τι γίνεται, που κάνει το στοιχείο της έκπληξης να εκλείπει.

Εχει παρα, παρα πολυ πραμα που εμεινε εκτος, και γω ετσι σκεφτομουν, αλλα ειναι μαγεια και η γραφη του Tolkien μοναδικη. Worldbuilding και lore που παραμενουν μοναδικα. Αν σου αρεσε μια φορα απο τις ταινιες, τωρα θα το λατρεψεις.

2 Likes

αν είσαι σε διάθεση για τέτοιου είδους ανάγνωσμα, δεν χρειάζεται να φρενάρεις άλλο. θα ευχαριστηθείς την ιστορία και τον τρόπο που αυτή ξετυλίγεται και ας είναι ήδη γνωστή.
συμφωνώ με τον από πάνω. :nerd_face:

2 Likes

Και αν σε παίρνει, δοκίμασε στα αγγλικά. Θα ανταμειφθείς

2 Likes

κοιτα, έχω δει τις ταινιες καμια 10ριά φορές κ έχω διαβάσει τα βιβλια για πρωτη φορά,πριν απο καθε πρεμιερα των ταινιων,τότε που ήμουν πιτσιρικάς και άνιωθος.
Εκανα ενα ριπιτ την τριλογια στα βιβλία εν μέσω καραντινας και χάζεψα.
Δεν είναι μόνο ο τροπος γραφής τους. Είναι και οτι εχει πολύ ζουμί η υπόθεση και το περιεχόμενο που φυσικα δεν υπάρχει στις ταινίες και δεν μιλάω μόνο για την δράση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αρχίσω να σκαλίζω google και λοιπά σαιτ για να αντλησω info για όλο αυτο το σύμπαν που έχει στήσει ο τσάκαλος, με αποτέλεσμα να φτάσω σε σημείο να διαβάσω silmarillion που τόσο καιρό για κάποιον λόγο φοβόμουν.Πιστεψέ με θα κερδίσεις πολλά με την ανάγνωσή τους. Σε ζηλευω μπορώ να πω…

3 Likes

Αγγλικα αν μπορεις!

1 Like

Nα ενημερώσω ότι ήδη διαβάζω το πρώτο βιβλίο - ελληνικά δυστυχώς ή ευτυχώς, καθώς είχε ήδη αγοραστεί καιρό τώρα.
Το βιβλίο είναι καταπλητικό. Υπάρχει το κακό ότι δεν έχω το στοιχείο της εκπληξης, αλλά είναι τόσο καλογραμμένη η ιστορία, τόσο καλές οι περιγραφές, που δεν με απασχολεί. Στα συν φυσικά ότι το μισό πρώτο βιβλίο, δεν υπάρχει στην ταινία :smiley:
Kατι μου λέει ότι φέτος θα διαβάσω αρκετό Τόλκιν.

5 Likes

Δεν εχω διαβασει ποτε το dune και λεω να το ξεκινησω τωρα. Αξιζει για αγορα ?

1 Like

Αν σου αρεσει ο συνδυασμος sci-fi & fantasy και το πλουσιο worldbuilding, αγορασε το με κλειστα ματια, ειναι απο τις κορυφες στο χωρο των fantasy/sci-fi γενικως. Κλασικο, μοναδικο βιβλιο, ο Arthur C. Clarke ειχε δηλωσει πως συγκρινεται μονο με τον Αρχοντα, αν δινεις βαση σε τετοια πραγματα. Γενικα για selling point, οι περισσοτεροι το χαρακτηριζουν σαν μιξη Αρχοντα και Star Wars. Ενηλικη εκδοχη Star Wars ομως. Αν δοκιμασεις ελληνικη μεταφραση, η Anubis εχει κανει πολυ καλη δουλεια. Αν σου αρεσει, αξιζει να συνεχισεις τουλαχιστον μεχρι το 3ο, ειναι σε πολυ καλα επιπεδα.

3 Likes

Υπάρχει κάποια άλλη σειρά sci-fi που να είναι εξίσου καλή η έστω να είναι σαν το dune?

1 Like

Για αρχη θα μπορουσες να εχεις στη λιστα σου το Hyperion Cantos (Υπεριων) και το Foundation (Θεμελιο). Και οι δυο σειρες ειναι επισης πολυ γνωστες και αγαπητες στο ευρυτερο φασμα της επιστημονικης φαντασιας, μπορεις να τις ψαξεις λιγο ωστε να δεις αν θα ειναι στα γουστα σου θεματολογικα.

2 Likes

Ωραία ευχαριστώ πολύ boy!!!

Με αφορμή την ταινία, αποφάσισα και γω να πιάσω το dune που δεν είχα δώσει χρόνο να διαβάσω, είμαι περίπου στις 100 πρώτες σελίδες, οπότε δεν θα εκφράσω γνώμη για το περιεχόμενο ακόμα. Ωστόσο, μπορώ νομίζω να εκφράσω μια πρώτη άποψη για το γράψιμο, το οποίο δεν πλησιάζει καν το λογοτεχνικό επίπεδο του Άρχοντα. Από το πιο απλό μέχρι πχ ένα ποίημα που απαγγέλει ένας ήρωας, το οποίο συγκρινόμενο με ένα οποιοδήποτε τραγούδι στον Άρχοντα χάνει από τα αποδυτήρια.

Το διαβάσεις στην πρωτότυπη γλώσσα;

ναι, αγγλικά

Δεν έχει διαβάσει dune ακόμα. Αλλά εκεί που ο Τόλκιν είναι απίστευτος είναι στο Silmarilion πραγματικά έπος.

1 Like

Κυριως για το λεπτομερη και πλουσιο σε λεπτομερειες κοσμο του Dune μιλαει στο συγκεκριμενο σχολιο.
Παρακατω, πληρες:

Dune seems to me unique among modern s-f novels in the depth of its characterization and the extraordinary detail of the world it creates. I know nothing comparable to it in s-f or fantasy except The Lord of the Rings .”

Στο χειρισμο της γλωσσας σαφως δεν ειναι Τολκιν (ποσοι ειναι αλλωστε), αν και δεν εχω διαβασει την αγγλικη εκδοση του Dune.

2 Likes