Ε.Φ./Φανταστική Λογοτεχνία

Viva La Dirt League είναι μεγάλες μορφές !!!

Λοιπόν, να πω ότι συνεχίζω με το Caliban’s war. Το πρώτο που ζω να παρατηρήσω, είναι πως η γραφή τους είναι μια χαρά , μάλλον τα ενοχλητικά σημεία που συνάντησα ήταν της μετάφρασης.
Γενικά κυλάει νεράκι, η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα , σε ωθεί να θες να διαβάσεις και άλλο. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να λέει σε αρκετά σημεία “Ναι ρε φίλε!!1!”, πράγμα που το χω πάθει σε σειρές όπως το Dune και το Foundation. Οκ, παραμένει πιο ρηχό, από την άποψη ότι δεν εμβαθύνει σε άλλα θέματα ιδιαίτερα, αλλά με έχει κερδίσει κατά κράτος.

2 Likes

Μεγαλη εκπληξη για μενα αυτο το βιβλιο.

Καταρχην δεν γνωριζα απολυτως τιποτα για την συγγραφεα.
Ενω η αρχικη ιδεα βασιζεται σε εναν χιλιοειπωμενο μυθο (αυτον του Φαουστ) τοσο η πραγματικα δεξιοτεχνική γραφη οσο και οι λεπτομερειες της συγκεκριμενης εκδοχης της υποθεσης με κρατησαν με χαρακτηριστικη ανεση παρα τις 600 τοσες σελιδες του βιβλιου.
Μια εξαιρετικη συναντηση του λεγομενου «μαγικου ρεαλισμου» με τον «νεορομαντισμο» ή ακομη και τη γοτθικη μυθοπλασια.
Για το τελος πραγματικα απορω με τι κριτηρια επιλεγονται καποια εξωφυλλα ελληνικων εκδοσεων.Το συγκεκριμενο δεν προιδεαζει καθολου τον πιθανο αγοραστη και τελικα μάλλον απωθει τον μεσο φιλο της λογοτεχνιας του φανταστικου.

2 Likes

Κάπου εδώ να κάνω και γω update μιας και είμαι στο Cibola Burn(4ο) πλέον.
Eχει κάποια σημεία που καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο διαδικαστικά, αλλά γενικά κρατάει πολύ καλό επίπεδο. Το καλό που έχει αυτή η σειρά, είναι ότι δένεσαι με κάποιους χαρακτήρες και τους αισθάνεσαι σαν οικογένεια (οκ, υπερβολη) από ένα σημείο και μετά - το οποίο είναι ωραίο να συμβαίνει σε μια σειρά βιβλίων.
Οι ιδέες συνεχίζουν να ρέουν αφθονες, έχει ωραίες ιδέες γενικά, καθώς πλέον μπορώ να πω ότι δεν μένει μόνο στην δράση του θέματος, αλλά ρίχνει και κάποιες ματιές σε πολιτική/οικολογία/θρησκεία (το τελευταίο θέλω να δω που θα το καταλήξει).
Γενικά αν συνεχίσουν έτσι και τα υπόλοιπα, δεν με βλέπω να διαβάζω κάτι άλλο μέχρι να τελειώσω και το 9ο.

2 Likes

Αισίως είμαι στο τέλος του Nemesis Games, το οποίο είναι μια ωραία στροφή σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία ( στο που εστιάζει την δράση). Κοιλιά δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, to the end λοιπόν!

1 Like

Nemesis Games κ τα δυο επομενα μ αρεσαν πολυ. Τα δυο τελευταια δεν τα χω πιασει ακομα.

1 Like

Είναι πολύ προσεκτικά φτιαγμένα τα βιβλία και τώρα σε αυτό έκανε την αναγκαία στροφή και το απογείωσε. Εν αναμονή του τελειωματος, για το 6ο βιβλίο. Εγώ θα τα πάω σερί, το τραβάει η σειρά και το αξίζει. Για να δούμε.

1 Like

Εγω ημουν τυχερος κ το χα ανακαλυψει οταν ξεκινησε κ τα διαβαζα οποτε εβγαιναν, αλλα ειπα τα δυο τελευταια να τα διαβασω σερι μαζι οταν βγει κ το τελευταιο, αλλα για ανεξηγητο λογο δεν το εχω αγορασει ακομα. Θεμα χρονου

1 Like

Να σου πω την αλήθεια, προτιμώ που το έμαθα αφού τελείωσε, γιατί υπάρχει τέλος. Μην την πάθουμε σαν το GoT. Πάντως είναι τέτοιου επιπέδου.

2 Likes

Ναι ισχυει. Οταν ξεκινας κατι που ειναι φρεσκο δεν εχεις ιδεα ποτε και αν. Πλεον το αποφευγω, εκτος αν εχω φοβερη εμπιστοσυνη κ παθος για τον συγγραφεα

2 Likes

Ξεκινησα και εγω τα δυο τελευταια του Εξπανς. Παντα με εκπλησσει το ποσο ευχαριστα κυλαει

1 Like

Λοιπόν το Persepolis Rising, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. Δεν έχω λόγια και το κάνει ακόμα καλύτερο, το γεγονός ότι είναι το 7ο βιβλίο μιας σειράς.
Ξεκινάω καπάκια το Tiamats Wrath

1 Like

“No knowledge runs so deep as knowledge of calamity; no name is more primal—or final. It is what infants wail and homicides rave. It is what old men groan as sight dwindles, and what mothers weep. It is what poets lavish with spit and pearl. Tribulation is our maker, the foe that so hounds us as to craft us like clay. Think on it! Tales of murder would not so enthrall us, were we not the children of survivors.”

Tελος και το τριτο Bakker rereading μου. Ελπιζω να με κρατησει για χρονια και να μην αρχισω παλι σε κανα χρονο :stuck_out_tongue:

Αυτο το διαστημα διαβασα και δυο απωθημενα μου. To Steel Remains του Richard Morgan, του συγγραφεα που εχει γραψει το Altered Carbon το οποιο εχω λατρεψει. Το Steel Remains αν και απο αρκετους παρουσιαζεται σαν κατι πολυ καλο και ιδιαιτερα σκοτεινο, ειχε πολλα στοιχεια που δεν μου αρεσαν. Ειναι μια ενδιαφερουσα ιστορια, με βια, σεξ, ομοφυλοφιλο πρωταγωνιστη, αλλα βρηκα την γραφη του Morgan αρκετα φλατ. Οι φωνες των πρωταγωνιστων μοιαζανε μεταξυ τους και γενικα μου φανηκε ενας αχταρμας των συγχρονων trends του grimdark. Post Abercrombie. Πολυ wit και μοντερνοι διαλογοι, χαρακτηρες που ειναι ικανοι ολοι για την χειροτερη συμπεριφορα αλλα και την καλυτερη για να τους συμπαθουμε κτλ κτλ. Γενικα τα περισσοτερα απο τα μοντερνα grimdark δεν με τραβανε τελικα.

Η αλλη σειρα που ηθελα να διαβασω χρονια ηταν κατι πιο Old school. Wars of Light and Shadow της Janny Wurtz. Διαβασα το πρωτο βιβλιο το Curse of the Mistwraith. Aυτο ηταν μια πολυ ευχαριστη εκπληξη. H Wurtz εχει ενα παλιακο, πολυπλοκο στυλ που μου αρεσε. Ενδιαφεροντες χαρακτηρες, διαλογοι, κοσμος και ιδεες που για την εποχη τους απεχουν αρκετα απο τα συνηθισμενα. Ταυτοχρονα ομως υπαρχει και μια θαλπωρη γιατι υπαρχουν και εικονες μεσα που παραπεμπουν σε κλασικες ιδεες. Αρχαιοι πυργοι μαγων οπου μαγειρευονται μοιρες κοσμων, εξυπνες γοητευτικες enchantresses σκονισμενες βιβλιοθηκες, τζακια, πανδοχεια, κουκουλες, ψηλα βουνα, σκοτεινα δαση και αρχαια ερειπια και προφητειες. Μεγαλο βιβλιο οπου δεν ριχνει πολυ βαρος στην δραση, η οποια οταν εμφανιζεται ειναι καλη και εντονη, αλλα κυριως στους διαλογους, την ιδιαιτερη ατμοσφαιρα και το χτισιμο του σετινγκ. Ωραια γραφη που μου θυμισε σε στυλ την Hobb και το Farseer. Iσως και λιγο απο Τολκιν. Συνισταται σε οσους θελουν κατι σχετικα παλιομοδιτικο και ταυτοχρονα ιδιαιτερο, αλλα και οικειο.

7 Likes

Λοιπόν, μετά από ένα μια περιπέτεια 10 μηνών, αυτό το ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Ναι, τελείωσα όλο το expanse. Πολλές πρωτιές για μένα σε αυτή την σειρά: η πιο μεγάλη σειρά που έχω διαβάσει, τα πιο πολλά συνεχόμενα βιβλία μιας σειράς που έχω διαβάσει, τα πιο πολλά συνεχόμενα βιβλία στα αγγλικά που έχω διαβάσει. Και όλα αυτά για το expanse.

Λοιπόν, είναι άριστα στημένο, έχει αρκετές εναλλαγές, διαφορετικά σετινγκ που δεν σε κάνουν να βαριέσαι, παρόλο που για 9 βιβλία οι κεντρικοί ήρωες είναι περίπου οι ίδιοι. Αστυνομικό, scifi, τζουρες πολιτικής και οικολογίας, σε σημεία hard scifi. Φυσικά είχε τα αρνητικά του, όπως μερικά δάνεια από προγενέστερες σειρές ( θα αναφέρω ενδεικτικά Enders Game και Dune), αλλά διάολε όταν τελειώνεις μια σειρά από 9 βιβλία, όπου σε ελάχιστα σημεία έχεις κουραστεί, δεν σε έχει αφήσει να διαβάσεις κάτι άλλο για 10 μήνες και μια από τις κορυφές είναι το 7(!) βιβλίο, ε κάτι καλό έχουν κάνει.
Γενικά το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Και τώρα το κενό που σου αφήνει μια καλή παρέα που δεν μπορείς να έχεις πια μαζί σου.

3 Likes

Γενικα συμφωνω. Το αγαπω το Expanse, αλλα δεν ξερω τι παιζει και τα 2 τελευταια δεν μου πολυ αρεσουν. Το τελευταιο δε, δυσκολευομαι πολυ να το τελειωσω. Γενικα βλεποντας το απο την αρχη νομιζω οτι σαν κλιμακωση δεν κολλαει πολυ. Ειναι πολυ οι νεοι χαρακτηρες και θολος “ο εχθρος”, με αποτελεσμα να μην νιωθω το δεσιμο και το σκαλωμα που ενιωθα μεχρι τα 6-7 πρώτα

Σε καταλαβαίνω πως το εννοείς.
Γενικά στηρίζεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα, παρά στην δράση στα τελευταία 2 βιβλία, έχει 1-2 μελανά σημεία. Όπως επίσης παρουσιάζει κάποιους με τρόπο που δεν περιμένεις (βέβαια in retrospective, είναι ακριβώς όπως θα περίμενες να είναι τελικά, σύμφωνα με τα γεγονότα).
Ειδικά μετά το καταιγιστικό 7ο βιβλίο, τα επόμενα 2 φαίνονται ένα σκαλί πιο κάτω. Βέβαια εν τέλη, κρατάνε ακριβώς το επίπεδο που είχε όλη η σειρά, αλλά δεν έπιασε το πικ του εκεί.
Εχοντας τελειώσει τα βιβλία, μπορώ να πω ότι άξιζε, 150%. Είναι λίγο πιο νεφελώδη και ίσως θα μπορούσε να απλώσει τα τελευταία 2 βιβλία, σε 3, σύμφωνα με τον ρυθμό που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή.

1 Like

Γενικά πιστεύετε αξίζει η αναγνώσή τους αν κάποιος εχει δει την σειρά;

1 Like

Δεν εχω δεί την σειρά, οπότε δεν ξέρω.
Αυτό που ξέρω είναι πως η σειρά σταματάει στο 6ο βιβλίο, οπότε 7-8-9 είναι πράγματα που δεν έχει δεί κανείς. Από αυτή την άποψη αξίζει, γιατί θα δείς τι γίνεται επιτέλους.

1 Like

Σιγουρα. Η σειρα ειναι πολυ καλη κ αρκετα πιστη, οχι σαν τα διαφορα τερατουργηματα που βγαινουν :stuck_out_tongue:, απλα τα βιβλια ειναι ακομα καλυτερα. Πιο πλουσιο background κ χαρακτηρες. Πιο πολυ ατμοσφαιρα. Πιο πολυπλοκα σεναρια.
Γενικα αν θες να διαβασεις μια sci fi με μεγαλο scope, cosy ατμοσφαιρα, ωραιους χαρακτηρες κ ενδιαφερουσες, αλλα οχι ιδιαιτερα δυσκολες ιδεες οπως συμβαινει με πολλα sci-fi, τοτε ειναι οτι πρεπει.

1 Like

@red_viper για ρίξε καμία πρόταση για καλό scifi