Ε.Φ./Φανταστική Λογοτεχνία

Ξεκινησα το δευτερο, The Drawing of Three, κ θυμηθηκα ενα στιχο που τραγουδαγα συνεχως μικρος.
The prisoner did bring the healing spell απο το Somewhere Far Beyond. Ουτε που φανταζομουνα τοτε οτι αφορα εναν πιστολερο, μια ασπιρινη κ οτι η φυλακη ειναι η ηρωινη!

3 Likes

Πω, εχω χρονια να το διαβασω. Θυμαμαι ειχα ρωτησει τον Χανσι στην συνεντευξη των D&W για το δευτερο, που ειχε κομματια με στιχους απο DT, ποιο ειναι το αγαπημενο του απο την σειρα και μου ειχε πει το τριτο. Μαλλον θα συμφωνησω, ειναι το πιο τυπικο post-apocalyptic απ’ολα μαλλον, το αγαπησα. ΟΚ υπαρχει και το Wizard and Glass, το οποιο ειναι εντελως διαφορετικο απο τα υπολοιπα της σειρας και απλα με διελυσε, κλασσικος King…

1 Like

Το 4 αυτόματα μπήκε στην λίστα με τα αγαπημένα μου βιβλία όλων των εποχών. Αριστούργημα που κ εμένα όντως με διέλυσε.
Λογικά σύντομα θα ξεκινήσω κ εγώ να ξαναδιαβάζω την σειρά απο την αρχη.
Σε άλλα νιους, ειμαι περιπου στα 3/4 του fire and blood απο Martin, τούβλο κανονικό το βιβλίο, κυλάει αρκετά καλά. Δεν εχει την γραφή της κλασσικής σειράς, είναι πιο πολύ εξιστοριση των γεγονότων, κάτι ας πούμε σαν το σιλμαρίλιον αλλα πολύ πιο λάιτ φυσικά.
Θέλω πολυ να ξαναπάρω απο την αρχή τα βιβλία του τωρα που φευγει το καλοκαιρι και αρχίζει η αγαπημένη μου εποχή για διάβασμα, απλά ξενερώνω που δεν τα έχει ολοκληρώσει ποτέ…
Κριμα κ λατρευω τον τρόπο που γράφει…

2 Likes

Και μενα το 4ο με εχει διαλυσει και ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου βιβλια γενικα. Εν τω μεταξυ ηξερα τι θα γινει γτ ειχα διαβασει πρωτα τα κομιξ της Μαρβελ και νομιζω οτι για αυτο τον λογο με διελυσε ακομα περισσοτερο. Διαβαζα και ηλπιζα οτι ως δια μαγειας κατι διαφορετικο θα γινει…

Μαρτιν θελω και εγω καποτε να ξαναπιασω απο την αρχη. Το χω κανει 2-3 φορες, αλλα οταν με το καλο ανακοινωθει το Winds of Winter ( :rofl: ) θα τα ξαναπιασω. Γενικα λατρευω rereading τις 5-6 αγαπημενες μου σειρες. Και τα Witcher θελω να ξαναπιασω με αφορμη ενα ακομα playthrough του παιχνιδιου

2 Likes

Και εγω το εχω διαβασει 2 και εχω πει οτι η τριτη θα ειναι οταν ειναι να βγει το 6ο για να το φρεσκαρω. Μαλλον δεν θα υπαρξει τριτη…

1 Like

Καλησπέρα και καλή χρονιά, αδέλφια!

Ενα απο τα πράγματα που θελω να κανω μέσα στο 2025 είναι να ξαναπιάσω την πάλαι ποτέ αγαπημένη μου επιστημονική φαντασία.

Πισω στα 90s ειχα καλύψει τα πιο πολλά απο τα βασικά και, φυσικά, οι Herbert, Λεγκεν και Dick συγκαταλεγονται στους πολύ αγαπημενους μου. Γενικως ομως ειμαι ασχετος με το science fiction απο τα 80s και μετά.

Σίγουρα θα τσεκάρω Hyperion (τριλογία δεν ειναι;) θα ήθελα και την σειρα Malazan αλλα δεν ξερω αν αντεχω δεκα βιβλία. Μαλλον όχι…

Δωστε ρε παιδια ενα top 3 απο τα 80s-90s και μετα, με βιβλία που ειναι “απαραίτητα” για εναν παλιο, πιστο fan του genre. Ευχαριστώ!

(Κατα καιρούς εχετε προτεινει πολλά, απλως θελω λιγο πιο δομημένες προτασεις! @Ironman1 δωσε κι εσυ recommendations που ξέρεις λιγο και τα γούστα μου!)

3 Likes

The Ellimist Chronicles, πιστεύω θα είναι ταμάμ αν κρίνω από την περιγραφή!

1 Like

Αφου εχει σαξόφωνο, θα γαμαει. Ποσο με ξέρεις ρε φιλε.

1 Like

Κάνω summon τον μετρ του είδους @Red_Viper.
Eγώ λίγο πρόχειρα, γιατί δεν μπορώ τώρα να εμβαθύνω:

• Foundation: αν δεν το χεις διαβάσει ήδη, όπως είσαι ξεκινάς από εκεί και πας μετά και στο Robot Series, το οποίο το έκανα το καλοκαίρι (3η φορά που διάβαζα το Foundation) και πραγματικά το απόλαυσα. Τα τελευταία βιβλία και των 2 σειρών (που γραφτηκαν από 1980 και μετά) κάνουν μια ενδιαφέρουσα στροφή και τελικά πλέκουν τις 2 σειρές μαζί. Απολαυστικό (7 βιβλία το foundation, 4 το robot).
  • Ηyperion: Εχω διαβάσει μόνο τα 2 πρώτα. Στο πρώτο, στις πρώτες 150 σελίδες ήμουν λίγο “χμ, τι διαβάζω τώρα ακριβώς…”, μετά όμως σου ανοίγεται κάπως διαφορετικά το βιβλίο και σου πέφτει το σαγόνι (το δικό μου τουλάχιστον…)
  • Expanse: To ΛΑ-ΤΡΕ-ΨΑ. Πολύ όμορφα δοσμένη ιστορία, καλοφτιαγμένη, σε κρατάει συνέχεια να δεις τι θα γίνει. Όταν τελείωσα την σειρά (9 βιβλία), είχα στεναχωρηθεί σαν να εφευγε ένας φίλος που είμασταν μαζί κάθε μέρα για 9 μήνες (διαβάζω αργά).
3 Likes

Αφού σου αρέσει ο P.K. Dick προτείνω το Only Forward του Μichael Marshall Smith.
Στα ελληνικά κυκλοφορεί με τίτλο “Χωρίς Επιστροφή” .

Είχα πάθει πλάκα όταν το πρωτοδιάβασα και απορώ γιατί δεν μιλάει κανείς για αυτό.

4 Likes

Για να ξεκινήσει καλά το 25

5 Likes

Προφανώς τα δικά μου!
(σε καμία 20ετια που θα τα τελειώσω :stuck_out_tongue:)

Μέχρι τότε:

Ο Ελέφαντας στο δωμάτιο σε ο, τι αφορά το sci fi των τελευταίων δεκαετιών ειναι η Τριλογία του Cixin

( Three Body Problem, The Dark Forest, Death"s End)

Για να το θέσω υπεραπλουστευτικα,
δεν είναι καθόλου η φάση μου - σε επίπεδο προσωπικου γουστου - αλλά αφενός εγώ είμαι τέρμα περιεργος όπως θα θυμάσαι (ειδικά στη Λογοτεχνία) οποτε το να μη με ενθουσιάζει εμένα δεν σημαίνει απαραιτητα κάτι κ αφετέρου το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι τόσο πολυπρισματικο κ με τοσο “φρέσκους” τρόπους δοσμένο, ώστε να το θεωρώ πολυ πιθανο να σε “πιάσει” αν το προσεγγισεις σε κατάλληλο για σένα timing (βλ:χρόνο, ηρεμία,διαυγεια)

Όπως κ να χει, ειναι μεγαλο φέιλ να μην αναφερθει σε συζήτηση για το συγχρονο sci fi

Aπο κει κ περα, επειδή η ερώτηση σου είναι προκληση για ατελείωτο name dropping (το οποίο προσωπικα μου λειτουργεί ως απόλυτο killjoy σε τέτοια ζητήματα) για αρχή θα περιοριστω σε μια μόνο προσωπικη προταση:

Διάβασε την Red Rising Trilogy του Pierce Brown.
Χθες.

Προσπέρασε οποιαδήποτε (ακυρη κατ εμε) αναφορά/χαρακτηρισμο περι young adult λογοτεχνίας (που δεν ισχύει στο συγκεκριμένο έργο ουτε για πλακα) κ χώσου άμεσα σε ενα ταξικό έπος εκδίκησης σε έναν κοσμο βγαλμένο από τις καλυτερες επιρροές που θα μπορουσε να παρει κανείς από τον Herbert κ τους Μεταβαρωνους του Jodorowsky.

Αυτά για τώρα κ εδώ είμαστε

Α, κ Καλη Χρονιά κ από μένα σε όλους

2 Likes

Ευχαριστώ, ό,τι προτείνετε, σημειώνεται!

@Ironman1 ευχαριστώ! Ακόμα κι αν ήταν, δεν σνομπάρω young adult fiction, η τριλογία Hunger Games (τα βιβλία) μου φάνηκαν μια χαρά. Αλλα προφανώς εδώ έχουμε κάτι άλλο… σημειώθηκε!

2 Likes

Να πεταχτώ κι εγώ. Είμαι εντελώς άσχετος με το είδος, αλλά συμβαίνει να ανήκει σε αυτό ένα μυθιστόρημα που μου έχει κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση όσο λίγα. Και εντάξει φαντάζομαι θα έχει αναφερθεί ήδη κάπου.

Αλλά είναι αυτό που λέει ε. Ένας συνδυασμός sci-fi με τα ομηρικά έπη, την Ιλιάδα βασικά εδώ πέρα, και το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Μαρσέλ Προυστ (!), ενώ αν θυμάμαι καλά υπάρχουν ακόμα και σαιξπηρικές αναφορές εδώ κι εκεί. Πολλή διανόηση ρε παιδί μου, πολύ νόημα.

Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το νεαρό της ηλικίας που ήμουν όταν το διάβασα (πάνω από 20 χρόνια πάνε πια) αλλά είχα ψαρώσει άσχημα και με το πώς συνδυάζει ο Σίμονς όλα αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία, και με το πώς δομεί την πλοκή της ιστορίας του, και - κυρίως ίσως - με το πώς μιμείται το ομηρικό στυλ στις περιγραφές του. Ξέρετε, αυτές τις παρομοιώσεις που πιάνουν ολόκληρες παραγράφους ας πούμε.

Για όσους δεν το έχουν διαβάσει εννοείται ότι προτείνεται ανεπιφύλακτα, άλλωστε δεν χρειάζεται καν να είναι κάποιος μύστης του sci-fi για να το εκτιμήσει, όπως αποδεικνύει και η δική μου περίπτωση.

Να πω και ότι πρόσφατα κατάφερα επιτέλους να αποκτήσω και τη στοιχειωμένη συνέχεια του έργου, ένα βιβλίο που apparently έχει εξαντληθεί στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Μη ρωτήσετε πόσα έσκασα, πονάει.

Ως κλασικός ανώμαλος όμως αμφιταλαντεύομαι: Να το αρχίσω όπως είναι ή μήπως να ξαναδιαβάσω πρώτα το Ίλιον για να το 'χω φρέσκο ως βάση της ιστορίας; :face_with_spiral_eyes:

5 Likes

Κάτσε να μπει ο red viper και να σου απαντήσει πιστεύω κατάλληλα.
Το μεγαλύτερο πιστεύω πρόβλημα στο θέμα ειναι η γλώσσα-μετάφραση και γενικα ειναι κρίμα το πόσο φτωχή ειναι η φάση στην ελλάδα σε οτι αφορά το fantasy είδος.
Γενικα μετά την σειρά dune δεν βρίσκω κάτι που να με πιάσει απο τον λαιμό σε sci fi.
Expanse ειναι στο πλάνο απλά μετα την τηλεοπτική σειρά δεν ξερω αν αξίζει να το ξεκινησω.
Foundation καλό αλλα δεν ξετρελάθηκα
Hyperion ανοίγει μετά την μέση αλλα και πάλι δεν με συγκλόνισε όσο περιμενα.
Πολύ δυνατό αλλα και αρκετά δύσκολο ειναι η τριλογία του liu cixin αλλά θέλει υπομονή και επιμονή.

1 Like

Θα προτιμήσω να διαβάσω στα αγγλικά, να ειμαι ειλικρινής… Παίρνω second hand βιβλία από το website World Of Books, φανταστικό. Βρισκω τα βιβλια 5 με 8 ευρώ και δωρεάν μεταφορικά στην Ιρλανδία…

1 Like

Εδώ το δίνουν σε τιμή ευκαιρίας για όποιον το ψάχνει :face_with_spiral_eyes:

1 Like

Κι εγώ από metabook το πήρα. Υποθέτω ότι συνέβαλα στο να ανέβει κι άλλο η τιμή του :face_with_spiral_eyes:

Τι ξαφνικο πεσιμο ηταν αυτο; Μιλημενοι;
Εγω μολις τελειωσα, πραγματικα πριν μιση ωρα, την αγαπημενη μoυ sci fi σειρα. Το Gap cycle του Stephen Donaldson. Την διαβασα για τριτη φορα τα τελευταια 20 χρονια. 5 βιβλια. Δυστυχως ουτε καν σκεψη για μεταφραση.
Παρομοιο στησιμο με το Expanse, αλλα πολυ πιο βαρυ, με τιγκα αντι ηρωες κ βαρια δυσκολα σκηνικα. Κακοποιησεις, βιασμους κτλ. Δεν ειναι ευχαριστο. Κατα τα αλλα φοβερο στορυ που αναμειγυει πολιτικα συμφεροντα, παιχνιδια εξουσιας και εξωγηινη απειλη. Αποψη μου, πολυ καλυτερη γραφη απο το. Expanse, πιο βαθυ καρακτερ σταντυ κ απο τους πιο τρομακτικους aliens εκει εξω. Απλα το Expanse εχει αυτη την γκραντε κοσμοπολιτικη αισθηση. Το Gap ειναι πιο σκουριασμενη κ σκοτεινη η αισθητικη.

Σε οτι αλλο εχετε πει προσυπογραφω.
Σιμονς υπεροχος. Κ στο Hyperion κ στην “Ιλιαδα” παιζει με αγαπημενα του λογοτεχνικα εργα, φιλοσοφια κ φιλοδοξες ιδεες, βγαζοντας πολυ ιδιαιτερα βιβλια. @GRACCHUS_BABEUF θα προτεινα να ξαναδιαβασεις το Ιλιουμ πριν πας στον Ολυμπο εκτος αν εχεις φοβερη μνημη. Εγω σιγουρα δεν εχω.

Ενταξει. Foundation επος. Για μενα αντιστοιχα επος ειναι η τριλογια του Cixin Liu. Φοβερες ιδεες κ οραμα χωρις κανα ιδιαιτερο καρακτερ building. Απλα διαβαζεις για το οραμα κ τις σκεψεις που θα σε εμπνευσει.

To Red Rising εγω το θεωρω λιγο young adult, αλλα απο την αλλη το φχαριστηθηκα κ πολυ. Ειναι καταγιστικο, γεματο ανατροπες κ παθος. Τιγκα δραση, βια κ υπερβολη. Υπερβολικη υπερβολη κ γραμμενο για να σε χει στην τσιτα κ τα cliffhangers, πραγμα που αφαιρει ποντους για μενα, αλλα ρεει σουπερ. Θα γινοταν φοβερες ταινιες.

Αν το χετε με τα Αγγλικα, ειναι πολυ της μοδας τελευταια μια σειρα που λεγεται Suneater του Ruocchio. Δεν μου αρεσε. Διαβασα δυο απο οσα εχουν βγει. Αρεσει ομως σε πολλους. Εχει πολυ ωραιο world building κ προοπτικη, αλλα δεν μου αρεσει οτι ειναι αποκλειστικα απο την προοπτικη ενος πρωταγωνιστη ο οποιος με ενοχλει αφανταστα. Επισης δεν μ αρεσουν πολλα στοιχεια της γραφης, αλλα αλλοι την βρισκουν καταπληκτικη. Πολυ μελοδραμα, επαναληψη, πλατιασμα κ αμπελοφιλοσοφια, ολα αχταρμας κ χωρις συνοχη, απο τον ιδιο χαρακτηρα, αναλογως καθε φορα τι βολευει τα κλισε που θελει να περασει ο συγγραφεας.
Αν σας αρεσει κατι αναμεσα στο Dune, τα Star Wars (γενικα πολυ space που θυμιζει φαντασυ) κ το Red Rising κ διαβαζετε Αγγλικα δοκιμαστε το.

5 Likes

Προσωπικά πρόκειται να ξαναδιαβάσω σύντομα Book of the New Sun και Νευρομάντη, οπότε αν και κλασικά οφείλω να τα αναφέρω. Σημαντικό πάντα είναι και το mood, σε μένα τουλάχιστον παίζει τεράστιο ρόλο. Πχ Malazan θέλω να διαβάσω σίγουρα αλλά δεν είμαι για έπη 10+ βιβλίων αυτό το διάστημα.

Το έχω στο ραντάρ μου εδώ και καιρό λόγω Book of the New Sun, βλέπω μόνο καλά ως πολύ καλά σχόλια. Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή

3 Likes