Φιοντορ Ντοστογιεφσκι

Για πάμε σε κάτι πιο κλασικό! Πιστεύω χρειάζεται ένα ξεχωριστό θέμα για τον κύριο… Φαντάζομαι έστω και ένα βιβλίο του θα έχετε διαβάσει κάποιοι απο σας… Και αν όχι, τώρα που ο καιρός χειμώνιασε, είναι η κατάλληλη στιγμή… Έργα που έχουν αφήσει εποχή στην παγκόσμια λογοτεχνία, βαθύτατα νοήματα, απίστευτη ψυχογράφηση των χαρακτήρων, ήρωες-σύμβολα της ανθρώπινης ψυχής.

Το Υπόγειο, Αδερφοί Καραμαζώφ, Ηλίθιος, οι Δαιμονισμένοι, Έγλημα και Τιμωρία, μερικά απο τα αριστουργήματα του. Αυτά έβαλα σε poll, συν την επιλογή “άλλο” για τα υπόλοιπα έργα του. Όσοι έχετε διαβάσει, ψηφίζετε! :slight_smile:

Που να ξέρω εγώ ποιο είναι το αγαπημένο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι? Έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια…

ΥΓ. όπως καταλάβατε ψήφισα τον ηλίθιο

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Α, ωραία, ευχαριστώ για την προειδοποίηση γιατί ετοιμάζομαι να το διαβάσω τώρα αυτό το βιβλίο!.. ¨εχω διαβάσει μόνο τους αδερφούς Καραμαζοφ και παρά την μεγάλη έκταση είναι εκπληκτικό βιβλίο!

Τον Ηλίθιο, εε? Τους Αδερφούς Καραμαζόφ, ναι?.. :-k ([SIZE=“1”]ενώ εγώ κάθομαι εδώ και σκέφτομαι διαρκώς τα ίδια και δεν καταλήγω πουθενά…)[/SIZE]. Οι αδερφοί είναι εξαιρετικό βιβλίο. Αυτή ειδικά η ιστορία με τον Μέγα Ιεροεξεταστή συγκλονιστική… ([SIZE=“1”] αυτοί οι άνθρωποι… είμαι και γω ένας απο αυτούς, αλλά δε μπορούν να με καταλάβουν… μήπως είμαι άρρωστος?..)[/SIZE]. Τον Ηλίθιο δε τον έχω διαβάσει ακόμα, κάποια στιγμή θα το κάνω πάντως… ([SIZE=“1”]ενώ θα είμαι κλεισμένος στο μπουντρούμι μου, και θα χαίρομαι γι’ αυτό…! Τουλάχιστον είμαι ελεύθερος, εδώ που βρίσκομαι![/SIZE])

ΥΓ - Όπως φαίνεται απο τις παρενθέσεις, εγώ ψήφισα το Υπόγειο, χεχεεε!! :smiley:

Μόνο το έγκλημα κ τιμωρια εχω διαασει …all time classic values:) αυτό κ ψήφισα…Δε με ενθουσιαζεί ο Ντ.παρολαυτα

Έχω διαβάσει Έγκλημα και Τιμωρία (παίζει ναναι και από τα πρώτα λογοτεχνικά βιβλία που έχω διαβάσει, 6η δημοτικού ήμουν, δώρο απτη μητέρα) και Καραμαζώφ, ψήφισα τους δεύτερους. Για τα άλλα δεν έχω ιδέα…

Έχω διαβάσει το υπόγειο και το έγκλημα και τιμωρία, αλλά ανάμεσα στα δύο ψηφίζω έγκλημα και τιμωρία

Το Έγκλημα και Τιμωρία γενικά θεωρείται ίσως το κλασικότερο απο τα βιβλία του, και δε μου κάνει εντύπωση που προηγείται στις ψήφους… Αν κάποιος θέλει να διαβάσει έστω ένα βιβλίο του και δεν ξέρει με ποιό να κάνει την αρχή, προτείνω αυτό. :slight_smile:

Κάποια άλλη μέρα θα επανέλθω με κάποια φονικά quotes απο τους Αδερφούς Καραμαζόφ…

Ενταξει, all time classic εγκλημα και τιμωρια! Δεν εχω διαβασει κατι αλλο αλλα σκοπευω να δω τον Ηλιθιο στο θεατρο και να διαβασω τλκ.
Απο τα πολυ αγαπημενα μου βιβλια. Τι ψυχογραφημα! Τλκ ο ανθρωπος τιμωρειται για την φυση του (και καλα ο δολοφονος ειναι απο την φυση του κακος) και δεν κοιταμε τη στιγμη και την κοινωνια και γνκ τι τον οδηγησε εκει (καπου το χω ξαναγραψει i think. μπορει και σε αλλο φορουμ :stuck_out_tongue: )! ΑΠΙΘΑΝΟ ΒΙΒΛΙΟ.
Μπραβο σ’αυτον/η που ανοιξε το θρεντ.

Ο παίκτης.

Εγκλημα και τιμωρια και καραμαζωφ.

+1 Σε κάποιες φάσεις καλύτερο και από το έγκλημα και τιμωρία

ψήφισα άλλο ιατί έχω διαβάσει το όνειρο ενός γελοίου…
ο Ντοστογιέβσκι θέλει πολύ μελέτη και προσοχή για να καταλάβεις πραγματικά τι εννοεί…
βαθειά πνευματικός και με την θρησκεία άνθρωπος…

Τα ψηφίζω ΟΛΑ του Φ.Ν.

Ντοστογιέφσκι… Απλά αριστουργηματικό γράψιμο. Δεν τα έχω διαβάσει όλα (μόνο τα ‘‘Αδελφοί Καραμαζώφ’’, ‘‘Ο παίκτης’’, ‘‘Οι δαιμονισμένοι’’, ‘‘Έγκλημα και τιμωρία’’), αλλά πάντα με γοήτευε ο τρόπος γραφής του. Δυστυχώς, όμως, κάποια από αυτά τα είχα διαβάσει σε πιο μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα να μου έχουν ξεφύγει σίγουρα αρκετά πράγματα, και όποτε βρω χρόνο θέλω να τα ξαναδιαβάσω. Θυμάμαι ειδικά οι ‘‘Δαιμονισμένοι’’ μου είχε φανεί τόσο περίπλοκο με όλους αυτούς τους χαρακτήρες. Αλλά ήταν πραγματικά φοβερό με τι τρόπο περιέγραφε τον καθένα από αυτούς ο Ντοστογιέφκσι. Το ‘‘Έγκλημα και τιμωρία’’, πάντως, παραμένει το αγαπημένο μου, μέχρι να ξαναδιαβάσω τους ‘‘Αδελφούς Καραμαζώφ’’.

Ο Ντοστογιέφσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών και όλων των λογοτεχνιών. Ανήκει στη σφαίρα της ποιήσης.
Οι αδελφοί Καραμαζώφ, είναι το πιο μεστό έργο του, αυτο που θα λέγαμε ότι συνοψίζει την καλλιτεχνική του δημιουργία. Στέκει πρώτο μεταξύ των υπολοίπων αριστουργημάτων του. Αν μπορείς να κατατάξεις σε αξιολογική σειρά τέτοια αριστουργήματα…

Είχα απο παλιά την απορία, μεταξύ Ντοστογιέφσκυ και Τολστόι, ποιόν θα προτιμούσε ο κόσμος…

Αν και μάλλον έχει να κάνει με το γούστο και μόνο, γιατί και οι δύο υπήρξαν μεγαλειώδεις.

Μπορούμε να το κάνουμε δημοψήφισμα. Ενδιαφέρον θα χει…

Ωραία θα ταν, ναι, αλλά πόση συμμετοχή θα είχε ένα τέτοιο δημοψήφισμα…

Κι αυτό θα χε ενδιαφέρον να το δούμε.
Ας ψηφίσουμε αρχικά εμείς οι δύο.
Εγώ ψηφίζω Ντοστογιέφσκι.