Γιορτάσαμε, φάγαμε, σκάσαμε. Και μια που σε λίγες μέρες το 2008 μας αποχαιρετάει και οδεύουμε πλέον θριαμβευτικά (λέμε τώρα) προς την τελευταία χρονιά της δεκαετίας (κι όμως), ας επαναφέρουμε το θρεντ της ανασκόπησης του έτους που φεύγει. Το τόπικ μετονομάζεται σε Ανασκόπηση 2008 και… συνεχίζουμε. Όπως πέρισυ, έτσι και τώρα θα κάνω τόσο προσωπική όσο και μια μίνι κοινωνική ανασκόπηση, απο τη δική μου σκοπιά, εστιάζοντας στη δεύτερη.
Σε κοινωνικό επίπεδο το 2008 θα λεγε κανείς ήταν ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που επί χρόνια σιγόβραζε στο καζάνι της σύγχρονης οικονομίας, ξέσπασε ορμητικά και τις συνέπειες τις βιώνει ήδη ο κόσμος. Να θυμίσω πως πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 70 χρόνων. Ας αποδώσουν οι απολογητές του συστήματος τις αιτίες της στο «κράτος» ή το «μη κράτος» ή την «κακή διαχείριση» ή τα «σφάλματα» κλπ. Αυτό που βλέπω εγώ είναι εκείνο που έβλεπα και πριν, μόνο που τώρα απλά χειροτερεύει: Φτώχεια, χρεοκοπίες, ακραίες ανισότητες, ενώ οι συνέπειες της ύφεσης αφορούν τους πάντες. Κάποιοι γιορτάζουν φέτος τα Χριστούγεννα, κάποιοι άλλοι κάπου αλλού όμως μαζεύονται στις ουρές των συσσιτίων.
Παράλληλα οι ΗΠΑ συνέχισαν για άλλη μια χρονιά τον πόλεμο τους στο Ιράκ, κυνηγώντας τα φαντάσματα τους. Ο αγαπημένος μας πρόεδρος Μπους έφυγε με χαμόγελα και με παπούτσια (σιγά μη δε την πλήρωνε ο ιρακινός δημοσιογράφος που του το πέταξε), και ο αντικαταστάτης του ομολογουμένως σκόρπισε κάποια χαμόγελα σε αρκετό κόσμο. Το ότι είναι ο πρώτος αφροαμερικανός αμερικάνος πρόεδρος έστω και συμβολικά μπορεί να σημαίνει κάτι. Αν κοιτάξουμε όμως πίσω από σύμβολα, μπορούμε να δούμε απλά πως η πολιτική είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη στάση ενός μοναδικού ανθρώπου,ας είναι και ο «πλανητάρχης», και πως σε τελική ανάλυση η ουσία βρίσκεται αλλού. Για όσους στέκονται κυρίως στα φαινόμενα πάντως, ο Ομπάμα είναι μάλλον ιδανικός πρόεδρος βιτρίνας – η εντυπωσιακή τελετή ορκωμοσίας του αναμένεται τον Γενάρη, με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί, και με στήσιμο λαμπρού σόου. Όπως μια χολλυγουντιανή κινηματογραφική παραγωγή.
Κατά τ’ άλλα η Κίνα συνεχίζει να ανυψώνεται με κάθε μέσο (κυρίως, αθέμιτα) στη νέα υπερδύναμη, οργανώνοντας και τους Ολυμπιακούς του 2008, ενώ η Ρωσία προσπαθεί να θυμηθεί τις εποχές που κόντραρε τις ΗΠΑ. Άλλο γεγονός ήταν η ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία, που μας έφερε ξανά στο νου το σοφό ρητό «διαίρει και βασίλευε». Τέλος εποχής και για τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, που αποχώρησε απο τη θέση του προέδρου. Ανάμεσα σε άλλα ξεχώρισα και το πείραμα του CERN, από τα λίγα ελπιδοφόρα (μάλλον) μεγάλα γεγονότα αυτής της χρονιάς.
Από τα ελληνικά προσπερνώ γεγονότα όπως το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, που τόση πια ανάλυση τους έγινε αλλά τόσο αδιάφορα μου ήταν, και μένω στο σημαντικότερο: φυσικά τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων. Μιλήσαμε ήδη πολύ γι’ αυτά. Απλά να πω πως η ιδέα και μόνο να έχουμε ξανά πυροτεχνήματα και πανηγύρια στο Σύνταγμα με την έλευση του νέου χρόνου μου προκαλεί αηδία, απλά…. (στη Γαλλία λόγω της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσαν πως αναβάλλονται οι εορτασμοί της πρωτοχρονιάς… αλήθεια, είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιους δημόσιους εορτασμούς εδώ, με όσα έχουν γίνει? Από αυτή τη χώρα το περιμένω πάντως….)
Σε προσωπικό επίπεδο το 2008 θα λεγα πως ήταν ένα σκαλί πάνω από το 2007… κυρίως λόγω ενός πολύ όμορφου και πολύ ξεχωριστού καλοκαιριού. Στα συν κάποια γαμάτα ατομάκια που γνώρισα μέσα στη χρονιά. Επίσης οι αρκετά πλούσιες συναυλιακές εμπειρίες φέτος, καθώς είδα αρκετά από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα… εύχομαι αυτό να συνεχιστεί μέσα στο νέο έτος. Κακές φάσεις υπήρξαν, αλλά ευτυχώς όχι κάτι βαρύ. Εύχομαι ακόμα καλύτερα πράγματα για τη νέα χρονιά, όσο είναι δυνατόν. Κυρίως υγεία για μας και όσους αγαπάμε…
Καλά μυαλά και ζεστές καρδιές…