Τι ήθελες και μου πρότεινες τέτοιο πράγμα, θα με πιάσει η πάρλα μου πάλι… Δεν πειράζει, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα διαβάσει.
Λοιπόν, δεν θα γράψω γενικά για jazz μουσικούς γιατί νομίζω ότι είναι πάαρα πολλοί. Θα αναφέρω όμως τα πιο τρανταχτά παραδείγματα των μεγαλύτερων jazz πιανιστών (μιας και ανέφερες τον Chick Corea). Φυσικά και εδώ το θέμα είναι υποκειμενικό αλλά νομίζω ότι οι παρακάτω μουσικοί βρίσκονται αν όχι παραπάνω στο ίδιο επίπεδο με τον Corea.
Αρχίζω με τον Keith Jarrett. Για τον Jarret απλά θα πω ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του jazz πιάνου σήμερα. Θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως η μεγαλύτερη φυσιογνωμία στου jazz αυτοσχεδιασμό. Επίσης δεν ξέρω εάν έχει παρακολουθήσει κανείς συναυλία του αλλά οι παθιασμένες εκτελέσεις του έχουν αφήσει ιστορία. Μπορεί κανείς να το εξακριβώσει από Live δίσκους όπως το κονσέρτο στην Κολωνία και Sun Bear Concerts στην Ιαπωνία. Το εύρος παιξίματος περιέχει κλασσική μουσική (Bach), avant-gard και κλασική πιανιστική jazz. Νομίζω και για κάποιον γνώστη της jazz θα είναι αρκετά εμφανές το πόσους μουσικούς έχει επιρρεάσει
Herbie Hancock. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις, για όσους από δω ξέρουν τα βασικά τζαζ. Βραβευμένος με Όσκαρ και Γκράμυ (προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτά τα βραβεία αλλά τέλως πάντων) με μέντορα τον Davis (και άπειρες συνεργασίες μαζί του) είναι ο συνθέτης των πασίγνωστων, εκτός των άλλων, The HEadhunters και Maiden Voyage. Τεράστιο εύρος μουσικής ενασχόλησης από funk μέχρι hip hop (το γνωστό χιτάκι Rockit) και εμπειρία στο γνωστό ηλεκτρικό πιάνο και στα πλήκτρα. Από τους πρώτους jazz πιανίστες που εισήγαγαν την τεχνολογία στην τζαζ.
Michel Camilo. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Καμίλο έχει επιρρεαστεί τρομερά από τον Keith Jarrett (ίσως και από Corea) και τους κλασικούς του πιάνου, κατέχει σίγουρα την τεχνική αρτιότητα του jarrett όμως απ’ ότι φαίνεται του το παίξιμό του είναι αρκετά πιο πολύπλοκο και γρήγορο (ο jarrett μερικές φορές -λίγες- ακούγεται λίγο σαν να παίζει τζαζ εστιατορίου). Από τους μεγαλύτερους (εάν όχι ο μεγαλύτερος) πιανίστας της λατινικής Αμερικής με τεράστιες συνεργασίες στο βιογραφικό του, τα γνωστά βραβεία (Έμυ και γκράμυ) και μια μεγάλη δισκογραφία, θεωρώ ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Jazz σήμερα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του μάλλον είναι το live at the blue note αν και θεωρώ ότι η συνεργασία με τον Tomatito αποτελεί σταθμό στην jazz και είναι όπως λέμε και στο θρεντ ‘εξωγηινη’.
Chucho Valdes. Για τον Valdes δεν μπορώ να πω ότι το βιογραφικό του έχει τόσα ιστορικά κατορθώματα (έχει κερδίσει κ αυτός όμως μερικά γκράμυς) βρίσκεται και αυτός στα βήματα του Jarret και Camilo με πολλές λάτιν επιρροές, σίγουρα δεν έχει την δισκογραφία των προηγούμενων όμως νομίζω ότι αν ακούσει κανείς το live at the village vanguard θα καταλάβει ότι πρόκειται για μυθικό πιανίστα.
Abdullah Ibrahim. Αρκετά άγνωστο όνομα για τους περισσότερους, προσωπικά από τους αγαπημένους μου πιανίστες της jazz (o Banyana είναι επίσης ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους) ο Ibrahim είναι γνωστός για το αφρικάνικο στοιχείο των δίσκων, φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί από Monk (βλ. Monk’s Music) αλλά μάλλον και από free jazz (βλ. Άιλερ) είναι για μένα ο πιο σημαντικός πιανίστας της Αφρικής και σίγουρα θρύλος του σύγχρονου τζαζ πιάνου (από τις πιο ιδιαίτερες φιγούρες).
Θέλω να προσθέσω και τον Michel Petrucciani o οποίος παρ’ ότι πέθανε δυστυχώς πριν μερικά χρόνια πρέπει να αναφέρεται σε κάθε τζαζ θέμα με σημαντικότερους σύγχρονους πιανίστες. Τον πρωτοάκουσα πολύ μικρός όταν μου έβαλε ο πατέρας μου να ακούσω το the Michel Petrucciani trio: pianism και από τότε υποστηρίζω ότι το όνομά του βρίσκεται στην λίστα με τους μεγαλύτερους πιανίστες όλων των εποχών. Το απίστευτο ξέρετε πιο είναι; Ότι ο απίστευτος Petrucciani γεννήθηκε πολύ μικρότερος απ’ ότι θα έπρεπε. Και όμως παίζει αυτά που παίζει. Όποιος παίζει πιάνο και δει το βίντεο, απλά θα το παρατήσει.