Αγαπημενη Κλιμακα(τροπος)

THANX PAGE:)

Οκ τα πιασα αλλα το ολο θεμα απαιτει συζητηση,κρασι και ελλειψη βαρεμαρας!!

Δυσκολευτικα λιγο στις συγχορδιες που εχεις γραψει για την alterd (γιατι εχω συνηθισει να τις γραφω αλλιως κ γιατι δν εχω παρα πολλες γνωσεις αρμονιας ακομα) αλλα οκ εισαι απολυτα κατανοητος!!

Anytime :wink:

Υeah να παιζεις Μι δοριο σε ενα progression Που δεν εχει καν Μι συγχορδια μεσα.Απορω πως δεν σε καναν ακομα καθηγητη εσενα.Θα ελεγα πολλα αλλα με καλυψε ο bluezlick σε μεγαλο βαθμο.Παρολαυτα
Λα-,Ντο+,Ρεsus4,Λα- οντως περιεχουν τις νοτες της πεντατονικης επειδη απλα το ρε δεν διασαφηνιζεται αν ειναι μινορε ειναι η μαντζορε.Η κλιμακα που ειναι γραμμενο αυτο το κομματι θα ηταν η Λα δοριος η Λα αιολιος αναλογα με το τι ειναι το ρε και απλα ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΣΟΛΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΚΗ.Σχετικα με το αν σχηματιζει συγχορδιες η πεντατονικη.Οι συγχορδιες(συμφωνα με κατι ασχετους σαν τον Bach-τι να πιασει μπροστα σου)πρεπει να ειναι τριφωνες και να μπορουν 3δικα να προστιθενται και 7μες 11ατες κτλ.οποτε ξεκιναμε.1η βαθμιδα στη Λα πεντατονικη Λα ντο μι ωραια.δευτερη Ντο μι σολ ωραια(φυσκα για 7ες κτιλ ουτε λογος).Τωρα στν τριτη βαθμιδα απο Ρε δεν υπαρχει τριτη για να γινει συγχορδια απο την 4η -Μι δεν υπαρχει το η πεμπτη το Σι και απο την πεμπτη - Σολ δεν υπαρχει παλι η τριτη.Δεν σχηματιζονται τριτες δεν γινονται συχγορδιες,δεν γινεται να χτιστει κομματι πανω της.Οι μονες πληρεις συγχορδιες που εχει ειναι η Λα και Ντο και στην Ντο δεν υπαρχει καν η δυνατοτητα να γινει 7ης.Δεν γραφονται κομματια σε πεντατονικη.Stairway to heaven πεζει Λα πεντατονικη στο σολο αλλα το κομματι ειναι Λα αιολιος.Τι να κανουμε.Απλα η πεντατονικη δεν υφισταται ως κλιμακα για συνθεση,ειναι σολιστικη κλιμακα καθαρα- αποσπασμα πληρων κλιμακων.Τωρα αν δεν θες να καταλαβεις και αρχισεις παλι να γραφεις τα ακυρα σου ΟΚ,δεν ασχολουμαι αλλο μαζι σου

edit:to post αναφερεται στον Misfit

Επειδη παλευω μονος μου να μαθω κιθαρα και θελω να μαθω και κανενα σολο μπορει καποιος να μου προτεινει καποιο site που να εχει αναλυτικα κλιμακες?

Bρηκα αυτο το site http://www.guitarnoise.com/article.php?id=12

Της εχει σε νοτες και εξηγει καποια πραγματα για αυτες αλλα δεν εχει θεσεις δυστυχως.Ξερεις να διαβαζεισ νοτες?

Ξερω νοτες αλλα τα βλεπω ολα απο ταμπλατουρες οποτε δεν εχω διαβασει ποτε. Θα προσπαθησω να βγαλω καποια ακρη. Thnx!

Αρμονική Μινόρε και μάλιστα σε A , μία πολύ αγαπημένη συγχορδία . Ammaj7 .
Και 2 τρόποι φυσικά . Frygian και Lydian .

Στην πεντατονική γράφονται solos , από rock μέχρι metal , αλλά κομμάτια δεν γράφονται…ταπεινά με τισ γνώσεις που έχω .

Όμως σε μία Λα μιν πεντ , μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις συγχορδίες της σχετικής ματζόρε κλίμακας , της Ντο δλδ…αναλυτικά…C , Dm , Em , F , G , Am , Bm7b5…αν θέλεις να βάλεις και 7η…και μάλιστα η συγκεκριμένη είναι και πολύ ωραία συγχορδία στο λόκριο τρόπο , που κάποιος δεν έβρισκε νόημα γτ υπάρχει.

Αυτά και πάντα με τις γνώσεις που έχω έως τώρα .

Ναι απλα.η Μινορε7b5 συχγορδια παροτι ειναι τονικη στον λοκριο σπανια εως ποτε χρησιμοποιειται ετσι.Συνηθως σε διατονικα progressions σρησιμοποιειται η σαν 2η στο φυσικο μινορε eg.Am7 Bm7b5 Em7( E7 για να γινει dominant) η σαν τεταρτη η στον λυδιο,7η στον Ιονιο.Δηλαδη σχεδον ποτε δεν χτιζουν το Μινορεb7 σαν τονικο κεντρο ωστε να θεωρουμε οτι ειμαστε σε λοκριο.Οταν το progression δεν ειναι διατονικολ,ειδικα στην jazz πανω σε αυτο το chord συνηθως παιζουν altered

Ενδιαφέρον :slight_smile: Thanx , εγώ μέχρι στιγμής τη χρησιμοποιώ 7η στον Ιόνιο :wink: . Δεν την έχω χρησιμοποιήσει αλλού.

σε συνδεσει VI - II - V ταιριαζει απιστευτα!
παντως δεν χρησιμοποιτε σαν κυρια κλιμακα γιατι εαν θεωρηθει τονικη ενα chord 7b5 δεν εχει ισχυρή δεσποζουσα λογο της ελλαωμενης 5ης!

Ναι αυτο.Αλλα και στην Jazz που πολλες φορες δεν υπαρχει τονικο κεντρο πανω σε αυτο το chord πολυ σπανια παιζου λοκριο.Συνηθως altered οπως ειπα και πριν

γεια χαρα σε ολους
παιδια χρειαζομαι τις γνωσεις σας,θεωρητικες και πρακτικες.
1)ενω ξερω αρκετες απο τις κλιμακες που προαναφερθηκαν(φυσικες maj-min,dorian mode,mixolydian,phrygian),εννοώ τις νοτες πανω στην ταστιερα ετσι,οταν τζαμαρω,ή θελω να παιξω ενα σολο η μονη κλιμακα που μου βγαινει ειναι η πεντατονικη.και οσες φορες δοκιμασα τις υπολοιπες το μονο που εκανα ηταν να παιξω ολες τις νοτες της κλιμακας χωρις ευηχο αποτελεσμα.
καμια συμβουλη κανα βιντεακι με σολο σε τετοια κλιμακα,παιζει τπτ;
2)για να παιξω σολο ας πουμε στην dorian mode,(αλλα και στις αλλες που ανεφερα πριν)τι συγχορδιες απαιτουνται;απλες maj-min ή τιποτα 7 , 9 ή κατι αλλο;

βρες αυτο το βιβλιο κ θα εισαι τζετ! :wink:
στην Ελλαδα σ εμαγαζια με μουσιακ οργανα βρισκετε πανευκολα!

bluezlick καταρχην σε ευχαριστω πολυ!θα το ψαξω το βιβλιο.
εδω εξηγει αντιστοιχια κλιμακα-συγχορδια;
κανα βιντεακι ειτε δικο σας ειτε καποιου αλλου εχεις υποψιν σου για να δω και να ακουσω κιολας;

εξηγει τα παντα εχει πολυ καλα παραδειγματα πολυ ωραια λικσ κ εχει κ Cd! :wink:

Ο Frank Gambale έχει ένα DVD πάνω στα modes με πολλά παραδείγματα.

ευχαριστω πολυ παιδια.
θα τα προσπαθησω και θα επανελθω παλι αν χρειαστω ξανα βοηθεια.

Μπας και εχει βγει και στα ελληνικα??

Aυτόν τον ειχα ψαξει στο παρελθον… εχει και βιβλία…και εχω δει και καποια on line μαθηματα sto utubeκαι ειναι και πολύ καλός αλλα μπορείς να αγορασεις μονο μεσω paypall …εχεις βρει πουθενα αλλου…?

Δεν νομίζω, αλλά δεν ξέρω και σίγουρα αν κάποιος το κυκλοφόρησε με υπότιτλους ή κατι τέτοιο…
Ο Bluezlick που είναι δάσκαλος μπορεί να έχει κάποιο άλλο που να είναι στα Ελληνικά υπ’όψη του.

Αν δεν θέλεις να φτιάξεις paypal λογαρισμό (γιατί; :-k Boλεύει σε πολλά πράγματα :wink:) είμαι σίγουρος πως θα το βρείς στα μουσικά καταστήματα του κέντρου που φέρνουν DVD (Νάκας, Αρμάος) όπου όμως μάλλον θα το πληρώσεις πολύ ακριβότερα… :?