Ξεκιναει απο Λα γιατι ο συγκεκριμενος τροπος ειναι ο 6ος τις Ντο αρμονικης μινορε.Δλδ εχει ακριβως τις ιδιες νοτες με την Ντο αρμονικη μινορε αλλα περνοντας την εκτη βαθμιδα ως τονικη
Θα επανελθω σε λιγο για τα υπολοιπα που ρωτησες
Ξεκιναει απο Λα γιατι ο συγκεκριμενος τροπος ειναι ο 6ος τις Ντο αρμονικης μινορε.Δλδ εχει ακριβως τις ιδιες νοτες με την Ντο αρμονικη μινορε αλλα περνοντας την εκτη βαθμιδα ως τονικη
Θα επανελθω σε λιγο για τα υπολοιπα που ρωτησες
Μιξολυδικη με αυξημενη τεταρτη εννοεις,οχι ελαττωμενη πεμπτη(παροτι ειναι η ιδια νοτα υπαρχει διαφορα διοτι εμφανιζεται και η πεμπτη φυσικη).Δηλαδη τον Λυδιο b7.Επισης η ισπανικη φρυγικη εχει μικρη εβδομη και μεγαλη τριτη και ειναι ο χιτζαζ.Αμα εχει και μεγαλη εβδομη ειναι Χιτζασκιαρ(η double harmonic major)
τεσπα εγω ετσι τα εχω μαθει και μου τα εχει πει και ο δασκαλος μου .
:lol: :lol:
Απάντησε ο Jimmy …
Ναι , εχεις δικιο.
ρε εχει ασχολιθει κανει με modal παιξιμο?
εννοεις αυτο που νομιζω?
ναι ρε!
μαζι ομως τα λεμε κ απο κοντα!
Κανεας αλλος?
Παντως αν αποκτησεις ανεση στο modal Παιξιμο(και modal με @@,σε ολα τα Modes)τοτε πλεον παιζεις jazz
βασικα τοτε παιζεις οτι γουσταρεις!:lol:
Λέτε ότι η πεντατονική δεν είναι ολοκληρωμένη κλίμακα.
Η πεντατονική είναι η ποιο ολοκληρωμένη κλίμακα, διότι έχεις απίστευτο περιθώριο στο να χρησιμοποιείς περαστικές (χρωματικές) νότες, ανάλογα με το τι παίζεις. Δεν υπάρχει άλλη κλίμακα που να μπορείς να χρησιμοποιείς τόσες νότες και να μπορείς εσύ να καταλήξεις σε ότι θέλεις. Δηλαδή ελευθερία στο φουλ.
Η αγαπημένη μου κλίμακα είναι φυσικά η πεντατονική όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, αλλά αυτή η κλίμακα σηκώνει το μπαστάρδεμα και μαρέσει να χώνω την δώριο ενίοτε, αλλά κυρίως την μπλουζ.
Τώρα θα μου πεις ποιαν μπλουζ. Όλες. Εξαρτάται απο το τι παίζει το μπάσο και τι διάθεση έχω !! Επίσης μου αρέσει και η φλαμένγκο (ντόμιναντ-φρύγιαν) παρόλο που πιστεύω ότι δεν αρμόζει τόσο στην ηλεκτρική καθώς όσο ποιο καθαρός είναι ο ήχος, τόσο ποιο γαμάτο είναι και το αποτέλεσμα, άποψή μου βέβαια.
διαβαζοντας τα ποστ σου προσπαθουσα να κρατηθω αλλα εδω θα τα ακουσεις!
ρε μαστορα πανε διαβασε λιγο θεωρια για να καταλαβεις τι σκατα λεμε! ο jimmypage το εξηγησε 2 φορες αλλα εεσυ μαλλον δεν καταλαβαινεις γαιτι απο το πολυ ελευθερο παιξιμο κ τον απολατζιδικο οτινανισμο εχεις χασεις τα αυγα κ τα πασχαλια κ νομιζεις οτι εισαι ο απολυτος μαστερ της ιδεολογικης αλλα κ της σωστης “στασης” της μουσικης!
χαλαρωσε δεν μιλας σε μικρα παιδακια! ΓΚΕ ΓΚΕ
Σε Οποιαδηποτε κλιμακα μπορεις να βαλεις χρωματικα περασματα,Οχι μονο στην πεντατονικη.Λες σαρεσει το μπασταρδεμα για να βαλεις δορια νοτα στην πεντατονικη και να τεριαξει πρεπει ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΟΡΙΟ.Να γιατι δεν ειναι ολοκληρωμενη κλιμακα ΔΕΝ υπαρχει κοματι γραμμενο σε πεντατονικη,επειδη πολυ απλα ΔΕΝ γινεται.Τα εξηγω εκτενεστερα σε προηγουμενο ποστ.ΕΝΟΕΙΤΑΙ οτι και γω γουσταω την πεντατονικη πιο πολυ απο καθε αλλη κλιμακα.Οτι χρωματικο βαζεις σε μια πεντατονικη μπορει ΑΝΕΤΟΤΑ να μπει εαν παιζεις την κλιμακα πανω στην οποια ειναι γραμενο το κοματι(αν παιζεις πεντατονικη μινορε το κομματι ειναι η σε αιολιο , η σε δωριο η σε φρυγιο,μπαινει και πανω σε dominant συγχορδιες η μπλουζ φιλοσοφια αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα)
Page ακομα δεν με ειπες τι ειναι η αλτερντ και τι ειναι τα #4 #6 που γραφεις διπλα στις κλιμακες (στα πρωτα σου ποστ στο θρεντ)…Περιμενω ε…:-k
ρε παιδες ξερετε μια κλιμακα ονοματι Νιαβετ (η καπως ετσι τεσπα ). εχω ακουσει οτι εχει τα διαστηματα της μινορε αρμονικης και την χιτζαζ . δηλαδη αν εχουμε την λα αρμονικη που εχει σολ# , και παρουμε την λα χιτζαζ που μου φενετε εχει ντο# χωρις να ειναι σιγουρος . τοτε η νιαβετ της λα ειναι … λα - σι - ντο#-ρε-μι-φα-σολ#.
μπορει κανεις να βοηθησει???
Aυτο που λες σαν χιτζαζ και αρμονικη ελλασονα ειναι ο Χιτζασκιαρ, οπως ειπα και σε προηγουμενο ποστ(η διχαρμονικη μειζονα στην ευρωπαϊκη), αυτο που εχεις γραψει στο απλα με ΣΙb ειναι ο λα χιτζασκιαρ.Ο νιαβεντ ειναι ο κλασικος μπουζουκτσιδικος τροπος(στην ευρωπαϊκη μουσικη ονομαζεται διχαρμονικη ελασσονα,αν και το εχω ακουσει και ως hungarian minor).Παει Τονος-ημιτονιο-τριημιτονιο-ημιτονιο-ημιτονιο-τριημιτονιο-(ημιτονιο).Δηλαδη Λα νιαβεντ Λα-Σι-Ντο-Ρε#-Μι-Φα-Σολ#(-λα)
Λεπον η αλτερντ (η super locrian) ειναι ο 7ος τροπος του μελωδικου μμινορε δηλαδη αμα υποθεσουμε Λα μελωδικη απο Σολ#.Ειναι ο πιο κλασικος τζαζιστικος τροπος πανω σε δεσποζουσες και ειναι αρωστος.Ταιριαζει πανω σε συγχορδιες:
1)half diminished(Minor7b5)eg.Dm7b5 - D altered
2)Dominant 7 χωρις πεμτη eg. D7χωρις το Λα στη συγχορδια-D altered
3)Σε Συγχορδιες Με αυξημενη πεμπτη και ενδεχομνενος με με μικρη εβδομη καιθως και με αυξημενη και με ελλατωμενη 9η ΔΗΛΑΔΗ D#5 , D7#5 , D9#5(b9) , D9#5(#9) σε ολες αυτες ταιριαζει D altered pali
4)Ολοι αυτοι οι συνδιασμοι ισχυουν και με ελατωμενη πεμπτη
Δηλαδη πανω σε δεσποζουσες και δεσποζουσες με αυξημενη η ελαττωμενη πεμπτη γενικα
Οσο για τα #4 κτλ. ειναι αλλιωσεις πανω στην κλιμακα.Δηλαδη Δοριος#4(τεταρτος τροπος αρμονικου μινορε) ειναι σαν το κανονικο δοριο μονο που εχει ανεβασμενη τεταρτη κατα ενα ημιτονιο.Σε μπερδεψα?Αν ναι θα στα εξηγησω απο κοντα
Τζιμι πειτζ είπες:
Λες σαρεσει το μπασταρδεμα για να βαλεις δορια νοτα στην πεντατονικη και να τεριαξει πρεπει ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΟΡΙΟ.Να γιατι δεν ειναι ολοκληρωμενη κλιμακα ΔΕΝ υπαρχει κοματι γραμμενο σε πεντατονικη,επειδη πολυ απλα ΔΕΝ γινεται.
Λες ότι δεν υπάρχει κομμάτι γραμμένο σε πεντατονική!
Μα τι (το έσβησα) είναι αυτή που πέταξες ? Τι στο (μέχρι και αυτό έσβησα) εννοείς με αυτό?
Τέσπα, θα σου δώσω ένα μικρό παράδειγμα μπας και καταλάβεις και μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση.
Λοιπόν, σου παραθέτω ένα κορντ προγκρέσιον γραμμένο σε λα μινόρε ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΚΗ.
3 συγχορδίες όλες κι όλες:
Οι παραπάνω συγχορδίες ανοίκουν στην λα πεντατονική, συνεπώς ακυρώνοντας τα λεγόμενά σου έγραψα κομμάτι σε αυτήν την κλίμακα.
Όταν λέω από πεντατονική πάω σε δόριο εννοώ.
Εκεί που σκίζω στο σόλο τη λα πεντατονική, πάω σε μι δόριο, καθώς οι παραπάνω συγχορδίες ανήκουν ΚΑΙ σε αυτήν την κλίμακα. Μόνταλ πλέινγκ δηλαδή στις δυο συγκεκριμένες κλίμακες. Πόσο ποιο απλά να το εξηγήσω?!
Έγινα κατανοητός? Που είναι η δυσκολία στο να εμπεδώσεις αυτό το απλό πράμα ?
Μπλουζλικ είπες:
διαβαζοντας τα ποστ σου προσπαθουσα να κρατηθω αλλα εδω θα τα ακουσεις!
ρε μαστορα πανε διαβασε λιγο θεωρια για να καταλαβεις τι σκατα λεμε! ο jimmypage το εξηγησε 2 φορες αλλα εεσυ μαλλον δεν καταλαβαινεις γαιτι απο το πολυ ελευθερο παιξιμο κ τον απολατζιδικο οτινανισμο εχεις χασεις τα αυγα κ τα πασχαλια κ νομιζεις οτι εισαι ο απολυτος μαστερ της ιδεολογικης αλλα κ της σωστης “στασης” της μουσικης!
χαλαρωσε δεν μιλας σε μικρα παιδακια! ΓΚΕ ΓΚΕ
Πρώτα απ’όλα σαν μουσικό, ούτε θεωρώ ότι είμαι κάνας σπουδαίος, ούτε τπτ. Η ιδεολογία μου πάνω στο παίξιμο δεν είναι σταθερή και ούτε πρόκειται να γίνει. Μπορεί να εκφράζομαι περίεργα και ηλίθια, αλλά ποτέ δε πρόκειται να θεωρήσω ότι έχω “σωστή” στάση στη μουσική ή λάθος. Απλά δεν ασχολούμαι, εκτός και αν θιχτώ απ’τα λεγόμενα κάποιου. Αλλά αυτή είναι μια άλλη, πολύ μπερδεμένη συζήτηση.
Μου είπες να διαβάσω θεωρία. ΧΑΧΑΑΧΧΑΑΧ οκ. Εδώ ο άλλος λέει ότι δε μπορεί να γραφτεί κομμάτι σε πεντατονική και λες εμένα να ανοίξω βιβλίο?
Τα βιβλία που έχω μελετήσει είναι τα εξής:
Τρόυ Στατίνα Σίριες. Όλα.
Και το ροκ ντίσιπλιν του Πετρούτσι.
Για πείτε μου κι εσείς ποια βιβλία έχετε διαβάσει και γράφει μέσα ότι δε γίνεται να γραφτεί κομμάτι σε πεντατονική και μετά πάω να γίνω έμο μπαλαρίνα μετά πτυχιακών εις τον ηλεκτρονικόν σχεδιασμόν λατέρνας με επαγγελματική άδεια παίκτη χόκεϊ επί γεφυροπλάστιγγας, στα νότια έχει συνεφιά ενώ στα βορειοδυτικά θα έχουμε τριχοπτώσεις και χλαπάτσες.
Ακόμα ένα έντιτ, γιατί ξέχασα αυτό:
Οτι χρωματικο βαζεις σε μια πεντατονικη μπορει ΑΝΕΤΟΤΑ να μπει εαν παιζεις την κλιμακα πανω στην οποια ειναι γραμενο το κοματι(αν παιζεις πεντατονικη μινορε το κομματι ειναι η σε αιολιο , η σε δωριο η σε φρυγιο,μπαινει και πανω σε dominant συγχορδιες η μπλουζ φιλοσοφια αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα)
Λοιπόν, για να γινόμαστε κατανοητοί.
Αν παίζω σε λα (ας πούμε) πεντατονική, ΠΑΙΖΩ ΣΕ ΛΑ ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΚΗ. Απλά αυτή η κλίμακα περιέχετε στην λα αιολική, που είναι δηλαδή η φυσική μινόρε, που με την σειρά της είναι το ίδιο και το αυτό με την ντο ιονική, δηλαδή ματζόρε και περιέχεται επίσης (η λα πεντατονική) και στην μι δόριο, και, και, και.
Ε, ωραία, το παίξαμε μάγκες και με τη θεωρία, όλα αυτά όμως που λες είναι άσχετα, καθώς με το απλό και μικρό ποστ που είχα κάνει ήμουν αρκετά σαφής και συμφωνώ ότι είναι άλλο θέμα.
Επειδή έχω ξεσκιστεί στα έντιτ και θα με τρελάνεις ρε τζίμι πειτζ, παίρνω την ουσία και την μόνη μας διαφωνία.
Έχεις πει αυτό: Πεντατονικη ενοιτε αλλα οντως δεν ειναι ολοκληρωμενη κλιμακα καθως δεν σχηματιζει συγχορδιες
Ε ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΡΕ ΦΙΛΕ ΝΑ ΜΗ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΣΥΓΧΟΡΔΙΕΣ?!
Θα μας τρελάνεις τελείως ? Δηλαδή τι είναι μια συγχορδία και 5 ολόκληρες νότες δε μπορούν να σχηματίσουν συγχορδίες. Η θεωρία λέει ότι δυό νότες είναι αρκετές για να σχηματιστεί μια συγχορδία, πως είναι δυνατόν με 5 νότες να μη σχηματίζεται?
Σου έδειξα πάνω ένα παράδειγμα όπου χρησιμοποίσα 3 συγχορδίες που ανήκουν καθαρά στην πεντατονική.
Περιμένω εναγωνίως τα αντεπιχειρήματά σου/σας (σε όσους έχετε την ίδια άποψη).
να μια απαντηση!
οντως εγραψες ενα κοματι μονο με νοτες τις πεντατονικης! ολο αυτο θα ειναι? συνεχεια δεν θα εχει?
επισης μπορεις να χρησιμοποιησεις καμια αλλη βαθμιδα? μπορεις δλδ να πας στην 6η? δλδ φα (οταν δεν υπαρχει το φα στην πεντατονικη) μπορεις να εχεις 5η δλδ Μι(οταν δεν υπαρχει η Σι για να φτιαξεις μια υσχηρη δεσποζουσα?) για αυτο λεμε οτι δεν ειναι ολοκληρομενη κλιμακα!
πως συνδιαζεις το μι δοριο που εχει C# k F# με λα πεντατονικη που αντι για το F# λεμε παιρενις κατι απο δοριο
αλλα απο την C#? σοβαρα ρωταω
κατανοητος δεν γινεσε!
δλδ στην λα πεντατονικη μπορεις να εχεις συγχορδια φα ματζορε? γιατι αμα ειναι οπως λες εσυ ιδια με τον ιονικο η αιολικο τοτε πρεπει να εχει! ομως η λα πεντατονικη δεν εχει καν τι φα μεσα! οπως δεν εχει κ την Σι αρα ουτε σολ ματζορε μπορεις να εχεις αλλα ουτε Σι half diminished αλλα κ ουτε ισχυρή δεσποζουσα…
αρα?
thx man