Εξουσια ή αναρχια?

ρε παιδες εγω δεν διαφωνω με το σκεπτικο ενα “καλυτερο αυριο”

ουτε συμφωνω με την παθητικη σταση στη ζωη

απλα δεν μπορω να δω πως θα γινει αυτο.να αλλαξουν τα πραγματα δηλαδη
στο μυαλο μου το μονο που μου ερχεται ειναι κατι αντιστοιχο με τη γαλλικη επαναστασης ι
αλλα για να φτασουμε σε αυτο το σημειο πρεπει να περασει πολυς καιρος
να φτασουνε τα πραγματα στο απροχωρητο
τεσπα
σκεψεις ειναι

και για αυτα που λεει ο chrisp
δεν μπορουν να συγκριθουν
αυτες οι καταστασεις
με τις καταστασεις σημερα

γιατι ουτοπια μοιαζει και σημερα ενας μεσος μισθος των 2000 ευρω
τι παει να πει,οτι αμα παλεψω θα καταφερω να τα αποκτησω?

Κυνήγι - νομάδες-οίκος-φεουδαρχία-καπιταλισμός- σοσιαλισμός- κομμουνισμός-αναρχία

Ιδού η κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ιδού ο χάρτης που μας δείχνει προς τα πού να βαδίσουμε. Κι όποιος έχει το σθένος τον αναγνώσκει και τον ακολουθεί.

Aυτα ποιος τα λεει? Κανενας Αδωνις?:stuck_out_tongue:

Δλδ ειμαστε καλα τωρα στον καπιταλισμο…:-s

Βασικά, τα είπε, σε γενικές γραμμές, κάποιος Καρλ Μαρξ, δεν ξέρω άμα έχεις ακουστά. Που μάλλον δεν έχεις, για να ταυτίζεις την πρόοδο με ένα φασιστοειδές δείγμα αντίστασης σε αυτήν.

Nαι τωρα τελευταια το εχω παρει ολο οπισθεν :lol:

Δεν τον εχω ακουστα τον κυριο, μονο σε ποστερ τον βλεπω, εχει γινει μοδα να τον επικαλειται ο καθενας.

Οσο για τα bold, πρεπει να εισαι τσακαλος, με σκιαγραφεις πολυ καλα, αλλα δεν σου εβρισα την μανα!

(μαλλον τα εμοτικον δεν εχουν καμια λειτουργικη αξια, ε?) :-s

Ναι, τρομερή μόδα, ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε, ξαναγράφουν την ιστορία, η ΕΕ χαράσσει αντικομμουνιστική γραμμή και το ΚΚΕ είναι στο 7%.
Φυσικά, άμα προσβλήθηκες, ζητάω συγγνώμη, γιατί δεν είχα σκοπό κάτι τέτοιο. Απλά παραξενεύτηκα που επικαλέστηκες κάποιον και τον ταύτισες με αυτά που έγραψα, τη στιγμή που πρόκειται για τα δύο αντίθετα άκρα.

Ναι αλλα ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18%! :stuck_out_tongue:

Ναι αλλα μιλησε για τον Μαρξ!

Ασε ρε προβοκατορα!

τωρα που μπαινουν σπανια οι μοντς το χετε ξεμπουρδελεψει εντελως

Χαχαχα!
Ποιος μιλαει!!!

ναι μονο που εγω ειμαι ετσι ξεμπουρδελεμενος ολο τον καιρο

απο κουνια…

Δε διάβασα όλα τα posts, είμαι και καινούριος στο forum, αλλά μιας και πιστεύω στη θεωρία του αναρχοκομμουνισμού θα ήθελα να πάρω μέρος στην κουβέντα.

Κατά τη γνώμη μου ο αναρχισμός είναι η πιο παρεξηγημένη ιδεολογία που υπάρχει αφού ιδίως στη χώρα μας ο Έλληνας ακούει ‘‘αναρχικός’’ και το συνδέει με πρεζάκια ή με μπάχαλο που τα σπάει. Ευθύνη γι’ αυτό φέρουν κυρίως τα Μ.Μ.Ε., κράτος και σχολείο (οι κατεξοχής εξουσιαστικές δομές, δηλαδή) αλλά και άτομα του χώρου γενικώς. Δε γίνεται να συζητάμε για αναρχία αν τη συνδέουμε στο μυαλό μας με βία και αταξία, αφού είναι ακριβώς το αντίθετο.

Όσον αφορά, το δίλημα εξουσία ή αναρχία, η απάντηση είναι πολύ απλή, αρκεί να σκεφτεί κάποιος: Δεν κάνεις ό,τι εσύ θέλεις, ό,τι εσύ πιστεύεις, τουλάχιστον όταν έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις; Και μόνο από αυτό μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο αναρχικό είναι το άτομο εκ φύσεως.

Όσον αφορά τη δομή της αναρχικής κοινωνίας ή τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε εκεί, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι με σιγουριά. Άλλοι υποστηρίζουν τη βίαια εξέγερση, άλλοι ότι θα πορευόμαστε συνεχώς προς την αναρχία κλπ. Σχετικά με τη δομή της κοινωνίας, αναφέρθηκε και προηγουμένως η ύπαρξη κοινοτήτων κλπ. και σχετικά με τα εγκλήματα που είπε κάποιος, το πιο πιθανό είναι να μη γίνονται εγκλήματα, αφού οι κυρίαρχη αιτία τους, δηλαδή η εξουσία (που φέρνει αδικία, μίσος κλπ.) θα έχει εξαφανιστεί. Αν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά βίας θα τα αντιμετωπίζουμε σαν κατάλοιπα μιας παλιάς εποχής, και σε καμία περίπτωση η τιμωρία δε θα επιφέρει τη λύση του προβλήματος.

Φυσικά όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά, αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα κάνουμε ΑΥΤΟΝ τον κόσμο καλύτερο.

@ Demon Cleaner η αρχαια Αθηνα ειναι ενα καλο παραδειγμα αμεσης δημοκρατιας.Σε καμια περιπτωση ομως δεν αποτελει ενα ιδεατο συστημα (η ενα συστημα προς τυφλη μιμηση) καθως περιειχε ανισοτητες,δουλεια και αλλα τεραστια μειονεκτηματα.Ο αναρχισμος παντως ειχε να δανειστει πολλα στοχεια απο αυτη.
ο Μπακουνιν χαρακτηριστικα αναφερει:

Ο Ελληνικος πολιτισμος συνελαβε κι υλοποιησε την ιδεα του ανθρωπισμου,εξευγενισε και πραγματικα εξιδανικευσε τη ζωη των ανθρωπων,μετατρεψε τις ανθρωπινες αγελες σε ελευθερες ενωσεις ελευθερων ανθρωπων,δημιουργησε διαμεσου της ελευθεριας τις επιστημες,τις τεχνες,μια ποιηση,μιαν αθανατη φιλοσοφια και τις στοιχειωδεις εννοιες του ανθρωπινου σεβασμου.

Με την πολιτικη και την κοινωνικη ελευθερια δημιουργησε την ελευθερη σκεψη.
Στα τελη του Μεσαιωνα,κατα τη διαρκεια της περιοδου της Αναγεννησης,το γεγονος οτι καποιοι Ελληνες μεταναστες εφεραν μερικα απ τ αθανατα εκεινα βιβλια στην Ιταλια,ηταν αρκετο για ν αναστηθει η ζωη,η ελευθερια,η σκεψη κι ο ανθρωπισμος που ειχαν θαφτει στο σκοτεινο μπουντρουμι του Καθολικισμου.

Ανθρωπινη χειραφετηση,να ποιο ειναι το ονομα του Ελληνικου πολιτισμου.

Οσο αφορα αυτο που λετε για τη φυση του ανθρωπου και αυτο που ανεφερε και ο signal η ιστορια εχει επισης δειξει πολλα παραδειγματα αλληλεγγυης,αλληλοβοηθειας μεχρι και τις σημερινες μη κυβερνητικες οργανωσεις που δρουν μεσα σ ενα καπιταλιστικο περιβαλλον.

Το προβλημα δεν θα πρεπει να ειναι η αναγκαιοτητα υπαρξης κανονων αλλα ποια μορφη θα πρεπει να εχουν και πως θα τιθονται σε ισχυ.
Οι κανονες δηλαδη θα πρεπει να εχουν κατευθυνση τον ανθρωπο,να οριζονται αμεσοδημοκρατικα,απο την ιδια τη κοινοτητα και να μπορουν να αναπροσαρμοστουν ανα πασα στιγμη.Κανονες που δεν θα στηριζονται στο φοβο αλλα στον αλτρουισμο,την υπευθυνοτητα και την ηθικη επιβολη της κοινοτητας.Τοτε μονο θα μπορουμε να μιλαμε για υλοποιηση της αυτοοργανωσης και της αυτοδιευθυνσης.Για την ελευθερια του ατομου.

Φιλε, συμφωνω μαζι σου σε γενικες γραμμες αλλα ας μην μιλαμε για φυση. Ο ανθρωπος γεννιεται ουδετερος και ο μονος φυσικος νομος που ισχυει σ’ αυτο που λες ειναι οι νομοι δρασης-αντιδρασης. Ο,τι ειναι καλυτερο, ειναι αλλα και μονο γιατι μπορουμε και προχωραμε. Αν ηταν να πω οτι αυτο οριζεται απο την φυση καπως θα ηταν μαλλον το ενστικτο.

Τεσπα… ας δωκουμε μερικα ονοματα και τα σχολια και τα συμπερασματα δικα σας .

Σωκρατης, Σοφοκλης (Αντιγονη…), Πλατωνας, Αντιφων.

Υπαρχει κι ενα ωραιο site

http://www.istoria.gr/nov03/content03.htm

Το προβλημα δεν θα πρεπει να ειναι η αναγκαιοτητα υπαρξης κανονων αλλα ποια μορφη θα πρεπει να εχουν και πως θα τιθονται σε ισχυ.
Οι κανονες δηλαδη θα πρεπει να εχουν κατευθυνση τον ανθρωπο,να οριζονται αμεσοδημοκρατικα,απο την ιδια τη κοινοτητα και να μπορουν να αναπροσαρμοστουν ανα πασα στιγμη.Κανονες που δεν θα στηριζονται στο φοβο αλλα στον αλτρουισμο,την υπευθυνοτητα και την ηθικη επιβολη της κοινοτητας.Τοτε μονο θα μπορουμε να μιλαμε για υλοποιηση της αυτοοργανωσης και της αυτοδιευθυνσης.Για την ελευθερια του ατομου.

Αυτό που λες απαιτεί το από το άτομο και τις ανάλογες αξίες, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό με τις σημερινές.

Όμως δε φταίει το άτομο για αυτό, αλλά το σύστημα που το μεγαλώνει και το γαλουχεί σύμφωνα με τις ‘‘αξίες’’ της εξουσίας και της ιεραρχίας, αντί αυών της αλληλευγγύης και της υπευθυνότητας.

Σίγουρα, και αυτό το έχω αναφέρει πιο πάνω. Οπότε, για να αλλάξουν αυτές οι αξίες ή γίνεται μια επανάσταση, ή αλλάζουν σταδιακά…