Εγραψε ιστορια

Ιστορικα βιβλια διαβαζει κανενας σας? Εκτος απο τους προφανεις χοκαμαιους που λογω σπουδων τα χουν σιχαθει. Εδω μιλαμε για ιστορια βιβλια οποιασδηποτε περιοδου, ειτε αναφερονται σε τεχνες, ειτε σε πολιτικη, ειτε σε διπλωματια, ειτε σε στρατιωτικη ιστορια, ειτε στης παναγιτσας τα ομορφα ματακια.

Αγαπημένη μου κατηγορία βιβλίων είναι αυτά που ανφερονται στην ιστορία των επιστημών. Έχω διαβάσει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Αγαπημένο το “Θεώρημα του Παπαγάλου” του Denis Guedj που αναφερεται στην ισοτρια των μαθηματικών μέσα από μία ιστορία μυστηρίου…Το συνιστώ σε όλους!

Εγω παντως 2 φορες που εκανα μια αποπειρα να το ξεκινησω δε μου τραβηξε το ενδιαφερον και το παρατησα. Θα του ξαναριξω μια ματια ισως.

Χμμμ…ναι όντως ξαναπροσπάθησε, αξίζει τον κόπο…Και για πιο ιστορικό σου προτείνω το “Ο Αστάθμητος Παράγων στη Ιστορια” του Έρικ Ντούρσμιντ (Εκδόσεις Ενάλιος). Το διάβασα το καλοκαίρι, είναι πολύ ενδιαφέρον…Όταν ανακαλύψει την πραγμάτική αιτία της ήττας στο Βατερλώ, θα τα χάσεις!..:wink:

Αν και είμαστε οφφ τοπικ, το θεώρημα του παπαγάλου είναι από τα καλύτερα βιβλία στον χώρο.

Ον τοπικ. Όχι. Έχω κάνει μερικές απόπειρες και εχω απογοητευτεί, γιατί τα ξεχνάω πολύ εύκολα. Και το αποτέλεσμα είναι να διαγραφούν τελείως από την μνήμη μου. Οπότε έχω αποφασίσει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να διαβάζω βιβλία ιστορίας.

@panagiotis: Γενικά ο Guedj γράφει εκπληκτικά, ότι άλλο έχω διαβάσει δικό του είναι μοναδικό! Έχει την τύχει να έχει και πολύ καλό μεταφραστή στην Ελλάδα, τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, που και καθηγητής Μαθηματικών είναι και έχει γράψει τα αξιόλογα “Πυθαγόρεια Εγκλήματα” (ιστορία των μαθηματικών στον 20ο αιώνα και το Θεώρημα της Μη Πληρότητας, πάλι με μορφή αστυνομικού μυθιστορήματος). Όσοι σποδάζετε μαθηματικά ή κάτι συναφές, σπεύσατε! Δίνει αφορμή για πολλά περαιτέρω διαβάσματα…:wink:

Ναι, φυσικα και το εχω διαβασει. Εξαιρετικο βιβλιο, να το παρετε ολοι. Ο Ντουρσμιντ εντοπιζει μικρα και φαινομενικα ασημαντα γεγονοτα τα οποια επηρεασαν την εκβαση μιας μαχης και κατ’επεκτασιν την ιστορια. Του τυπου, πως η διαθεση ενος λοχια του στρατου των Βορειων Αμερικανων να καπνισει, εκανε τον πολεμο να κρατησει 4 χρονια παραπανω αντι να τελειωσει στην επομενη μαχη.

Αυτη τη στιγμη διαβαζω την κωμικοτραγικη ιστορια του νεοελληνικου κρατους, του Ραφαηλιδη. Πολυ ενδιαφερον βιβλιο, εξεταζει την ιστορια της Ελλαδας απο το 1830 ως το 1974 υπο μια διαφορετικη σκοπια απ’αυτην των σχολικων βιβλιων. Μεγαλο του προσον, ο λογος του συγγραφεα που ειναι καθημερινος και διολου ψυχρος-το αντιθετο μαλιστα.

Είναι μέσα στη λίστα με τα βιβλία που θα διαβάσω λίαν προσεχώς…Στο αντίστοιχο μήκος κύματος, αλλά με τρελό γέλιο, διάβασε την Ελληνική Μυθολογία του Νίκου Τσιφόρου. Έχοντας ασχοληθεί με το θέμα πάμπολλα χρόνια, μπορώ να σου πω ότι παρόλο που θα γελάσεις με την ψυχή σου, όλα τα ιστορικά στοιχεία ειναι 100% ακριβή και τα σχόλια για την ελληνική κοινωνία σπάνε κόκκαλα!

Νομίζω το συγκεκριμένο βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι Έλληνες! :smiley:

Τον Μιχαηλιδη τον εχω γνωρισει προσωπικα, μοιαζει να ενδιαφερεται πραγματικα γι’αυτο που κανει κι αυτο φανηκε απο την διαθεση του να ερθει να μιλησει σε μια εκδηλωση που καναμε στην σχολη. Για τα Πυθαγορεια Εγκληματα ακουσα πολυ καλα λογια. Καθηγητης 2οβαθμιας εκπαιδευσης ειναι κι αν δεν κανω λαθος φιλος του Αποστολου Δοξιαδη που εχει γραψει το πολυ ενδιαφερον “Ο θειος Πετρος και η εικασια του Γκολντμπαχ” κι εχω την εντυπωση πως αυτος ηταν που εγραψε για το Θεωρημα της Μη Πληροτητας και μαλιστα το ανεβασε και σε θεατρικο στην Αθηνα. Αλλα αυτο ξεφευγει απ’το θεμα μας.

Ροουπ μαθηματικος ειμαι αλλα τοσο σε μενα οσο και σε μια συναδελφο το Θεωρημα του Παπαγαλου δε μας εκανε κλικ. Απο την αλλη εχω ακουσει πολυ καλα λογια τοσο απο σενα τωρα, οσο κι απο αλλα ατομα λιγοτερο σχετικα με τα μαθηματικα. Ισως τελικα να μην πρεπει να εισαι μαθηματικος για να σ’αρεσει. :stuck_out_tongue: (Αν και δεν το προχωρησα ως το σημειο που μπαινουν κι αυτα στο παιχνιδι.)

Να να το διαβασεις αν δεν εισαι αντικομμουνιστρια. :stuck_out_tongue:
Την Ελληνικη Μυθολογια του Τσιφορου θυμαμαι πως μου το διαβαζε η μητερα μου οταν ημουν νηπιο και μου αρεζε πολυ. Ειναι μεσα στις αμεσες προτεραιοτητες μου οταν ξεμπερδεψω με την εξετασικη και ξεπεταξω 5-6 βιβλια που εχω εδω και με κοιτανε παραπονεμενα που τα αγνοω χαριν της Πραγματικης Αναλυσης.

Ύψιστο βιβλίο!!! Δεν κάνει άδικα τρελές πωλήσεις στο εξωτερικό! Ακόμα δεν έχω διαβάσει τα υπόλοιπα του Δοξιάδη…:frowning: Πρέπει να επανορθώσω γρήγορα…

Έχεις γνωρίσει τον Μιχαηλίδη,ε; Τυχερέ! Αν σε ενδιαφέρει πάντως να διαβάσεις περαιτέρω για το Θεώρημα της Μη Πληρότητας, τσεκαρε το “Αιχμάλωτος των Μαθηματικών” (δεν θυμαμαι τη συγγραφεα και νομίζω ότι οφτοπικίζω επικίνδυνα…)

Τι να σου πω; Δεν είμαι μαθηματικός, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο και πλοκή είχε και ωραία επιστημονικά / ιστορικά στοιχεία είχε. Μου άρεσε πολύ. Περισσότερο από τον “Κόσμο της Σοφίας” του Γκάαρντερ στο οποίο πλέον ανατρέχω επί μονίμου βάσεως για να φρεσκάρω τις γνώσεις μου στην Ιστορία της Φιλοσοφίας…:wink:

:lol: :lol:

Τσιφόρος > Πραγματική Ανάλυση…Πφφφφ, απορώ πως κάνεις τέτοιες συγκρίσεις! :stuck_out_tongue:

Ούτε αντικομμουνίστρια είμαι, ούτε τίποτε με Αντί, COM και moooo-ΝΙ, οπότε θα το τσεκάρω οπωσδήπτε και θα σου πω εντυπώσεις! :lol: :wink:

Οχι απλα εκανε τρελες πωλησεις στο εξωτερικο, αλλα αυτος ηταν ο λογος που πουλησε στην Ελλαδα! Οταν ειχε πρωτοεκδοθει, ειχε αποτυχει εμπορικα. Ο Δοξιαδης το μετεφρασε στα Αγγλικα, οπου πουλησε σαν τρελο, χαρις και στο κολπο της εκδοτικης εταιρειας να προσφερει 1.000.000 δολλαρια(?) σ’οποιον αποδεικνυε την εικασια του Γκολντμπαχ πριν το 2000. Ετσι, αναγκαστικα επρεπε οι φωστηρες εδω να το επανεκδωσουν και το κοινο να το λατρεψει.

Τον Μιχαηλιδη τον γνωρισα οπως σου ειπα οταν του προτειναμε να ερθει στην σχολη μας σε μια εκδηλωση. Τελικα δεν εκατσε γιατι δεν βολευαν οι ημερομηνιες, λογικο μιας και δεν μπορει ν’ανεβαινει εδω οποτε του το ζητησουμε εμεις. Το “Αιχμαλωτος των Μαθηματικων” ειναι της Ρεμπεκα Γκολντσταην. Αν δεν κανω λαθος ειναι μια βιογραφια του θεου Κουρτ Γκεντελ. Για την ωρα κοσμει την βιβλιοθηκη μου αλλα επειδη το θεμα μ’ενδιαφερει πολυ, θα το διαβασω αρκετα συντομα. Το θεωρημα της μη πληροτητας αλλωστε δεν αφορα μονο τα μαθηματικα, παρολο που τ’αποτελεσματα του ειναι ακρως εντυπωσιακα. Με λιγα λογια λεει οτι υπαρχουν θεωρηματα που ισχυουν αλλα δεν μπορουν ν’αποδειχθουν. Θ’αναφερθω συντομα στο τοπικ περι μαθηματικων που εχω ανοιξει.

Ε παραλληλα με την κουβεντα μας με την Ροουπ ποσταρετε κι οι αλλοι τιποτα ιστορικο, μη μου το κλειδωσουν και κλαιω χειμωνιατικα.

Κατσε, γυναικα δεν εισαι? :stuck_out_tongue:

Πραγματικη Αναλυση >>>>>>>>> οτιδηποτε αλλο. Ασε που ακομα κι αν βρεθει κατι που την αγγιζει, δεν θα μετραει στο πτυχιο. :stuck_out_tongue:

8O 8O 8O
Σοκ και δέος! Καλέ, που κρυβόσουν τόσο καιρό εσύ; :lol: Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο και μαζί το Θεώρημα της Μη Πληρότητας. Υποκλίνομαι στην παραγνωρισμένη ιδιοφυία του Γκέντελ. Έχω ξεκοκκαλίσει το Ιντερνετ σε ό,τι αφορά το Θεώρημα αυτό, ειλικρινά είναι από τα ελάχιστα πράγματα που μου έχουν κάνει τόσο τεράστια εντύπωση και έχουν επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μου… Μόλις τελειώσω την επνάληψη του 1984 που κάνω τώρα θα ψάξω και περαιτέρω βιβλιογραφία για το θέμα. Περιμένω με αγωνία το ποστ σου στο θρεντ με τα Μαθηματικά!..

Μοντς, αυτό ήταν το τελευταίο, δεν ξανασπαμάρω για σήμερα. Μη το κλειδώσετε, παράκληση θερμή!

Edit:

Γυναίκα είμαι…Moo-NI-στρια δεν είμαι… :stuck_out_tongue:

Oμορφο τοπικ…ευγε νεε μου!:stuck_out_tongue:

Τον “ασταθμητο παραγοντα” εχω σκοπο να τον διαβασω καποια στιγμη,μια και φαινεται ακρως ενδιαφερον.

Τα καθαρα ιστορικα εγχειριδια πολλες φορες ειναι λιγακι βαρετα για οσους δεν ασχολουνται με την επιστημη,οποτε αυτες οι εκδοσεις,με τη σταχυολογηση διαφορων ιστορικων γεγονοτων ή και ιστορησεις συγκεκριμμενων ανθρωπινων δραστηριοτητων,μονο καλο κανουν,μια και προσελκυουν περισσοτερους"ιστοριοδιφεις".

Θελω επισης καποια στιγμη να διαβασω την"Ιστορια της ανθρωπινης ηλιθιοτητας".Παντα επικαιρος τιτλος…:stuck_out_tongue:

Πολυ ωραιο βιβλιο και χιουμοριστικο, οι Ελληναρες θα εφριτταν αν διαβαζαν τι λεει εκει μεσα. Αν και τα χωνει και στο ΚΚΕ ασχημα. Για μενα τρομερο ενδιαφερον παρουσιαζει και το παραρτημα που περιεχει αποσπασματα απο ενα αλλο ιστορικο βιβλιο το "Η Ελλας ως κρατος δικαιου (δεν θυμαμαι συγγραφεα)…

Από ότι κατάλαβα αναφερόμαστε και σε ιστορικά μυθιστορήματα -καθαρά ιστορικό βιβλίο δεν έχω διαβάσει μέχρι στιγμής…
Καταπληκτικό ++++++ τέτοιο βιβλίο είναι το “Σέργιος και Βάκχος” του Καραγάτση. Η ιστορία των δύο αγίων πριν, αλλά και -κυρίως- μετά το θάνατο τους, οι περιπέτειες(!) τους σε Παράδεισο και Γη, η εσωτερική αναζητήση τους, παράλληλα με ένα ακριβές πέρασμα από όλη τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και νεότερη ελληνική ιστορία. Δεν ακούγεται ακριβώς συναρπαστικό ίσως, αλλά το πνεύμα, το χιούμορ και η ευρηματικότητα του Καραγάτση, ειλικρινά το καθιστούν αριστούργημα.

Για ιστορικα μυθιστορηματα υπαρχει ξεχωριστο τοπικ.

Ω παγντόν. Παρασύρθηκα από το θεώρημα του παπαγάλου. :-s