Ποια ή άποψή σας γύρω από το πολύ σοβαρό αυτό θέμα; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει ή όχι να αναγνωρίσει το νέο “κράτος”;
Θα δημιουργήσει μία πιθανή γενική αναγνώρισή του ένα νέο έντονο ρεύμα και τάση σε άλλες “φυλές” να προσπαθήσουν επίσης να αποσχιστούν από τις χώρες στις οποίες ανήκουν (πχ οι Αλβανοί και οι Τούρκοι των Σκοπίων);
Είναι η απόσπαση του Κοσόβου ένα βήμα πιο κοντά στη “Μεγάλη Αλβανία” που ονειρεύονται οι Αλβανοί εθνικιστές; (οι Κοσοβάροι στη μεγάλη τους πλειοψηφία πάντως επιμένουν πως θέλουν να μείνουν ανεξάρτητοι)
Η εμπλοκή της Αμερικής και το γενικότερο κλίμα μπορούν να οδηγήσουν σε νέα αποσταθεροποίηση; (όχι ότι υπήρξε τα τελευταία 30 χρόνια κάποια σταθερότητα βέβαια…)
H γνωμη μου ειναι γενικα οτι πρεπει να υπαρχει ελευθερια στην αυτοδιαθεση καθε λαου. Αν οι Κοσοβαροι θελουν να αποσχιστουν, ας το κανουν. Επειδη ομως τα διπλωματικα δεν τα ξερω κρατω σοβαρες επιφυλαξεις ακομα.
θα το αναλύσω άλλη ώρα, αλλά η απόσχιση είναι το κουτί της Πανδόρας κ θα έπρεπε να παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο.
ήδη οι μεγάλοι γκρινιάζουν γιατί αν αρχίσουν όλοι οι μειωνοτικοί να σχηματίζουν αυτόνομα κρατίδια θα οδηγηθούμε σε μπάχαλο.
κ επίσης αυτό σημαίνει ότι μάλλον χάνουμε αυτόματα την Β. Κύπρο κ σε ένα τρελό σενάριο, την Θράκη.
μικρά κράτη = 0 υποδομή = προτεκτοράτα των ΗΠΑ
Eγώ νομίζω ότι έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο προτεκτοράτο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (γενικά προσπαθούν να δημιουργήσουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές των συμφερόντων τους εδώ πέρα και αυτό μάλλον ανησυχεί την ελληνική άρχουσα τάξη, η οποία δεν θέλει να χάσει τη θέση του πρωτοπαλίκαρου της περιοχής).
Δεν έχουμε μία αυθόρμητη απελευθερωτική εξέγερση, αλλά κάτι που μεθοδευμένα υποδαυλίζονταν εδώ και καιρό, ενώ φοβάμαι για τυχόν επιθέσεις εναντίον Σέρβων, οι οποίοι πλέον αποτελούν μειονότητα στο καινούργιο κράτος, καθώς και για ένα αλυσιδωτό μπαραζ σφαγών, όπως στις αρχές των 90s. Έχουμε περαιτέρω εμπλοκή/παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή κάτι που μάλλον είναι νέα κατοχή παρά ανεξαρτησία. Και τέλος, δεν νομίζω να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των κατοίκων της περιοχής, καθώς έτσι κι
αλλιώς η εξουσία συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια των αστών και όχι του λαού. Και για να αλλάξει η ζωή του λαού προς το καλύτερο πρέπει ακριβώς να αντιληφθεί ποιοί είναι οι πραγματικοί του εχθροί, όχι οι άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης/καταγωγής, αλλά η παγκόσμια άρχουσα τάξη, η οποία ενισχύει τα εθνικά μίση προκειμένου ακριβώς οι καταπιεζόμενοι να μην συνειδητοποιούν εναντίον ποιανού πρέπει να στραφούν.
Συμφωνώ με μοντεχριστο…δημιουργείται άλλο ένα προτεκτοράτο των Η.Π.Α που έτσι είναι και πλήγμα προς την Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και ισχυροποίηση των αλβανών/αλβανόφωνων και πιστεύω θα οραματίζονται την ένωση με την Αλβανία…σε αυτό το σημείο πιστεύω διακυβεύονται και τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα…
Μ’ αρεσει που σας πειραζει οτι θα ναι προτεκτορατο των ΗΠΑ το Κοσοβο και οχι οτι στη Σουδα λειτουργει βαση βομβαρδιστικων ας πουμε…
Οσο για το οτι “υπαρχει προβλημα επειδη ισχυροποιουνται οι Αλβανοι” τι να πω. Γελοιοτητες…
Συμφωνω με τους 3 τελευταιους.
Ειδικα στην ευρωπη δεν υπαρχουν πολλες χωρες οι οποιες να μην ακολουθουν τα συμφεροντα των ΗΠΑ εγω αυτο το βλεπω στην πραγματικοτητα ως ενα γεγονος το οποιο συνεβει η ιστορια θα δειξει ποιος και τι θελει πραγματικα να πετυχει με αυτο. Στην πραγματικοτητα ο λοαος πρεπι να παρει την εξουσια στα χερια του μακρια απο καθε υπερδυναμη
Τα πες ολα. Η κατασταση στα Βαλκανια θα εχει και αλλα επεισοδια με τα συνορα μεσα στα επομενα 10 χρονια σιγουρα.
A. Mάστορα πότε πανηγυρίσαμε για Σούδα? Να μας πεις να ξέρουμε…#-o
Β. Γελοιότητες μεν, αλλά τα ζόρια τώρα άρχισαν. Εδώ θα μαστε κ θα δούμε.
Θα επιστρέψω με υπερποστ. Λεδ γιατί δεν συμφώνησες κ μαζί μου? κρίμα το γενέθλιο ποστ
Ισπανοί κ Ρώσοι που ξέρουν ότι παίζει να πάθουν τα ίδια κ χειρότερα πάντως ήδη είπαν πως αντιτίθενται…
Δεν γινεται ρε παιδια καθε μειονοτητα να κανει κρατος… Παμε και μεις που εχουμε 2 εκατομυρια Ελληνες στην Αυστραλια και κανουμε ενα κρατος εκει. Περισσοτεροι απο τους Αλβανοκοσοβαρους ειμαστε…
Πέρα από το ότι δημιουργείται ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ, τα επακόλουθα αυτής της διάσπασης θα έρθουν ντόμινο. Κατ’ αρχάς δημιουργείται προηγούμενο σε αυτόν τον τομέα. Όπερ σημαίνει de facto αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου και Κουρδιστάν, κάτι στο οποίο είναι αντίθετοι οι Τούρκοι, οπότε ως αντιστάθμισμα τους προσφέρεται η Θράκη. Και αν σας φαντάζει ακραίο τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο κ πιο πυκνά εδώ στην Ξάνθη από Ελληνικές διπλωματικές πηγές πως η Τουρκία θα εγείρει θέμα ανεξαρτητοποίησης της ορεινής Θράκης, και το χειρότερο είναι πως ο έλεγχος έχει χαθεί καθώς οι τοπικοί παράγοντες έχουν ξεπουληθεί στο τουρκικό προξενείο, βλέπε Νομάρχη και Καραχασάν, ενώ είναι σίγουρο πως θα έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ…
Και επειδή ο ChrisP μίλησε περί ελευθερίας, τόσα χρόνια οι “Κοσσοβάροι” Αλβανοί προέβαιναν σε επιθέσεις εναντίων Σέρβων και καταστροφή περιουσιακών και άλλων στοιχείων. Όχι και ελευθερία σε αυτά τα σιχάματα λοιπόν…
Ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα εχουμε προβλημα στην δυτικη Θρακη(την Ελληνικη δηλαδη) και μαλιστα συντομα. Γι’αυτο Σαρουμαν, γ@μ@τε γιατι χανομαστε.
Και μαζι σου συμφωνησα, απλα προλαβε οριακα ο κρισπ να σε πεταξει εκτος τριαδας γιατι ποσταρε την ιδια ωρα με μενα.
Ξαφνικα γιναν ολοι διπλωματες και γνωστες της γεωστρατηγικης παντως εδω μεσα…
Σορι κιολας αλλα το να εξομοιωνεις την ανεξαρτητοποιηση μιας εθνοτητας με τους μεταναστες ειναι μαλλον αφελες. Επισης Ισπανια και Ρωσια εχουν καθε λογο να αντιτιθενται γιατι ειναι κρατη που ΟΝΤΩΣ καταπιεζουν εθνοτικες ομαδες (Βασκους και Τσετσενους αντιστοιχα). Το ιδιο ισχυει με Τουρκια/Ιρακ/Ιραν και Κουρδους.
Ειλικρινα δεν καταλαβαινω που κολλανε οι Αλβανοι της Ελλαδας με την ολη υποθεση. Το θεμα του τουρκοκυπριακου κρατους ειναι επισης ασχετο γιατι μιλαμε για στρατιωτικη εισβολη…
Το Κοσοβο ηταν αναποποσπατο κομματι της Σερβιας…Είναι σαν να λεμε οτι οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θρακης αυτονομήθηκαν και εκαναν δικό τους κρατος…Αν είναι ποτε δυνατόν μια μειονοτητα να φτασει στον βαθμό να κανει δικό της κρατος…(Και μην γελιεστε,εχουμε πολλές στην χώρα μας… )…
Βασικά εμένα το γεγονός με έκανε να νιώσω άσχημα γιατί είναι άλλη μια περίπτωση που διαφορετικές ομάδες δεν μπόρεσαν να ενωθούν ως μία κοινωνία.Μόνο έτσι μπορώ να το δώ και να το σχολιάσω καθότι ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τα πολιτικά και δεν είμαι και ο ποιο κατάλληλος για να μιλήσω για αυτό το σκέλος.
Άλλο ένα κράτος στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων.
Όπως όλα τα θέματα παιδιά, έτσι και εδώ υπάρχουν πολλαπλές οπτικές απ’ όπου θα μπορούσε να το δει κανείς.
Απο τη μία συμφωνώ πέρα για πέρα πως οι μειονότητες έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αλλά είναι τελικά λύση αυτός ο συνεχής σχηματισμός νέων εθνών-κρατών? Το κράτος αυτό προέκυψε μήπως απο αγώνες? Και τελικά τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται? Πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαζί παράλληλα, ακόμα και αν μερικές φορές τα συμπεράσματα μπορεί να αντιφάσκουν μεταξύ τους.
Κάποτε, αρκετά πριν την ελληνική επανάσταση, ο Ρήγας Φεραίος είχε οραματιστεί τον σχηματισμό μιας μεγάλης βαλκανικής ομοσπονδίας, στην οποία θα ανήκαν και οι ελληνικοί πληθυσμοί. Ως γνωστόν την εποχή εκείνη, επι τουρκοκρατίας, οι πληθυσμοί ήταν όλοι ανακατεμμένοι μεταξύ τους. Τα κρατικά σύνορα προέκυψαν αργότερα.
Και τελικά τι είδαμε στα Βαλκάνια, μέχρι σήμερα? Ένα μάτσο κράτη, το ένα πιο αδύναμο απο το άλλο. Κάτι ανάλογο με τα κράτη που προέκυψαν απο την διάλυση της ΕΣΣΔ. Και όσο πιο μικρά είναι, και όσο πιο διάσπαρτα είναι, και όσο πιο πολύ τρώγoνται όλοι μεταξύ τους (εδώ π,χ οι Κοσοβάροι με τους Σέρβους), εξυπηρετούνται τέλεια τα συμφέροντα των ισχυρών. Γιατί όταν κάποιος είναι μικρός και ανίσχυρος, ελέγχεται πιο εύκολα. Και αν μάλιστα στρέψει την οργή του στον γείτονα Βαλκάνιο, τόσο το καλύτερο για τον ισχυρό.
Θα πει κάποιος, και τι να κάνουν οι λαοί που ζητάνε αυτοδιάθεση? Δυστυχώς είναι δίκοπο μαχαίρι, και πραγματικά ίσως τελικά η όλη εξίσωση της αυτοδιάθεσης με τη δημιουργία εθνών-κρατών είναι λάθος. Ωστόσο έτσι γίνεται εδώ και κάτι αιώνες, που έχει αναδειχτεί ως οντότητα το έθνος-κράτος. Περισσότερα κράτη, περισσότερα σύνορα, περισσότερο διασπασμένοι οι λαοί.
Και θυμίζω πως κανένα έθνος-κράτος δε σχηματίστηκε “έτσι” στη σύγχρονη ιστορία, πάντα εξυπηρετούνται συμφέροντα απο πίσω. Και στην περίπτωση της Ελλάδας το '21 έτσι έγινε, όταν στήριζαν την επανάσταση (λόγω των ιδιαίτερων συμφερόντων τους) Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι.
Δυστυχώς η σύγχρονη κατάσταση στα βαλκάνια δεν έχει καμία σχέση με το όραμα του Ρήγα.
Ως συνήθως ο Ellanor τα λέει πολύ σωστά.
Λοιπόν, για μένα:
Θεωρητικά: Οι κρατικοί μηχανισμοί πρέπει να αφομοιώνουν τις μειονότητες ώστε να μην αποτελούν παραφωνία του συνόλου, αλλά μέρος του ψηφιδωτού.
Η ψυχρή πραγματικότητα: Καμία ανεξαρτητοποίηση στην ιστορία δεν έχει γίνει έτσι από μόνη της, παρά μόνον όταν ή επειδή εξυπηρετούσε συμφέροντα. Ίσως τα αμερικάνικα όπως λέτε. Τα πάντα είναι θέμα διπλωματίας.
Η θέση μου: Να ψάξω την πιο ανθρωπιστική λύση? Να ψάξω τη λύση που θα ευνοήσει περισσότερο διπλωματικά την Ελλάδα? Να αδιαφορήσω διότι προφανώς δεν ξέρω τι παίζεται στην πραγματικότητα, όπως και κανείς μας δεν ξέρει? Να γίνω φερέφωνο απόψεων που ακούω είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη και να υιοθετήσω αβίαστα μια άποψη, δίχως να έχω καν πραγματικά στοιχεία στα χέρια μου (όπως κάνει το 99% απλά για να έχει άποψη)?
Μπα, θα διατηρήσω στάση παρατηρητή. Δημοκρατία my ass. Οι άλλες επιλογές μου στην ουσία είναι 2. Ή να αδιαφορήσω ή να πιστέψω αυτά που μου λένε.