Ορισμός του σόλο (και δεν θέλω αντιρήσεις ) :
Το διάρκειας περίπου 1.5 λεπτών μουσικό μέρος στη μέση του Master of puppets, που απλά σπέρνει!
Πάντως γενικά… οι περισσότερες απορίες που προαναφέρθηκαν θα μπορούσαν να βρεθούν εύκολα με μια αναζήτηση στον γούγλη (αλλά που να ψάχνεις τώρα ε… τεμπέληδες! )
Όχι το σόλο δεν γίνεται απαραίτητα στις “ψιλές νότες”. Επίσης, oι “ψηλές νότες” μπορεί να είναι «απλά» licks, δηλαδή φράσεις που εμπλουτίζουν το κομμάτι, ακόμα κι όταν τραγουδάει ο τραγουδιστής. Η γνώμη μου είναι πως το κριτήριο είναι στη ουσία καθαρά εμπειρικό. Όταν σε ένα κομμάτι τα υπόλοιπα όργανα απλά κρατάνε ένα μουσικό θέμα επιτρέποντας σε ένα (η περισσότερα ε!) όργανο να «ξεφύγει» αποκτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο και παίζοντας κάτι πιο ελεύθερο και συνήθως όχι επαναλαμβανόμενο. Η έννοια του «σολαρίσματος» υποδηλώνει κατά κάποιο τρόπο πως από τι μία οι μεν κάνουν κάτι και από την άλλη ο σολαδόρος κάτι «άλλο» (φυσικά πάντα στηριγμένο στη βάση των «μεν»), πιθανότατα λίγο ή πολύ έναν αυτοσχεδιασμό (ή κάτι που μοιάζει με αυτοσχεδιασμό), πάνω στο μουσικό θέμα. Πάντως η γραμμή είναι λεπτή ανάμεσα στο solo και το riff, ενίοτε.
Πάντως οι «ψιλές νότες», όπως λες, είναι χαρακτηριστικό που επιτρέπει στον λιγότερο μυημένο να αναγνωρίσει τί είναι σόλο, δεδομένου ότι ψάχνεις ένα απλό κριτήριο.
σολο(σε κιθαρα) ειναι το κομματι μεσα σε ενα τραγουδι οπου αναδεικνυεται αυτο το οργανο:D ΣΥΝΗΘΩΣ, (το τονιζω αυτο), ειναι με ψιλες νοτες που σταδιακα παει προς πιο χαμηλες με γρηγορους σχετικα ρυθμους. Αλλα μπορει να ειναι και το ακριβως αντιθετο. Χαμηλες νοτες με αργη εναλλαγη. Παντως ειναι το σημειο οπου τα vocals σταματανε, και παιζουν συνοδεια τα υπολοιπα οργανα. Ανιστοιχα drum solo ειναι το μερος οπου θα πωρωνεται ο ντραμερ και θα τα δινει ολα, μερικες φορες με μια συνοδεια κιθαρας απο πισω. Το ιδιο και για τα σολο του μπασσου κλπ κλπ. Ελπιζω να βοηθησα
Ανοιγω την θηκη της κιθαρας κ βγαζω το διαμαντι μ εξω…(την κιθαρα εννοω ετσι:p )
Σε μια στιγμη ακουω ενα περιεργο ηχο κ βλεπω τον ενα μαγνητη να εχει παει βολτα…τελικα ανακαλυψα οτι εχει παιχτει μαλακια με τη μια βιδουλα…τι σκατα να κανω;;
λοιπόν το βάζω εδώ για να μην ανοίγω θρέντ τζάμπα…hokam , bluezlick, jimmy page και άλλοι κιθαρίστες πείτε…
θα μου δανείσουν μία κιθαρίτσα και έχω ενισχυτή του μπάσου ( ibanez 20w), παίζει πρόβλημα να παίζω την κιθάρα σε αυτόν???thanx!
Μιας και είδα για κιθάρα σε ενισχυτή μπάσου, να ρωτήσω και για το αντίθετο. Έχω ακούσει ότι μπάσο σε ενισχυτή κιθάρας δεν είναι καλό να βάζουμε γιατί υπάρχει περίπτωση να καεί ο ενισχυτής, ή κάτι τέτοιο. Ισχύει αυτό;
Γενικά οι ενισχυτές μπάσου δεν είναι τίποτα άλλο απο ενισχυτές με καλύτερη απόκριση και καλύτερη διαμόρφωση σε μπάσα (το κάνω και ακούγεται τίποτα, ε? χεχε). Τώρα κυκλοφορούν και κάποιοι με ενσωματωμένο compression και άλλα τέτοια ωραία. Δεν είναι δηλαδή ουσιαστική η διαφορά, είναι περισσότερο θέμα customization (πλέον).
Μπορείς να κάνεις διάφορα όμορφα πραγματάκια με τον ήχο σου μπλέκοντας σήματα έτσι. Κάποιοι π.χ. βάζουν διάφορα όργανα σε ενισχυτές κιθάρας για την παραμόρφωση (μπουζούκι πουχου). Αντίστοιχα ο μπασίστας των Yes έφτιαξε τον ήχο του παίζοντας μέσω ενισχυτή κιθάρας και μιξάροντάς το με το σήμα απευθείας από το μπάσο…