Οσων αφορα τις ηλεκτρικες ξερω οτι πρεπει να κανεις ειδικη παραγγελια. Και στις κλασσικες απλα περνας αναλογα τις χορδες. Ομως τσεκαρε τι αλλο γινεται και τι εκανε ο Hendrix στη παρακατω φωτο. Μεχρι εδω ειναι οι γνωσεις μου, ελπιζω να βοηθησα.
ναι μπορεις να αλλαξεις τις χορδες ΚΑΙ στην ηλεκτρικη, απλα παιζει μπερδεμα με τα κλειδια και το κουρδισμα.
@τορμεντορ
αμα το κουρδισεις 7 ημιτονια ισα ισα να αντεξει κανα πενταλεπτο και μετα να ξεκουρδιστει παλι:!:
Καινούργια απορία.Τι είναι τα ημιτόνια?Από θεωρία δεν έχω ιδέα.Απλά παίρνω το μηχανηματάκι για το κούρδισμα και όταν η βελόνα πάει στο κέντρο χαίρομαι:)
Ωχ, μεγαλη και πικρη ιστορια, πολυ βασικη ομως:!:
Λοιπον. Οι νοτες πανε ντο ρε μι φα σολ λα σι ντο. Αναμεσα σε αυτες τις νοτες υπαρχουν δεσμοι τονων και ημιτονιων που πρεπει να μαθεις απεξω:p
ντο-ρε τονος
ρε-μι τονος
μι-φα ημιτονιο, φυσικο ημιτονιο
φα-σολ τονος
λα-σι τονος
σι-ντο φυσικο ημιτονιο
Ας παρουμε την πρωτη σχεση. Ντο-ρε ειναι τονος. Ντο-ντο# ειναι ημιτονιο. Ντο#-ρε ειναι ημιτονιο παλι.
Καταλαβες? :-s
Αν οχι
Ο τονος στην ουσια ειναι μια νοτα. Στο πιανο, τονος ειναι η αποσταση μεταξυ 2 ασπρων πληκτρων, ενω ημιτονιο η αποσταση ενος ασπρου πληκτρου απο το αμεσως επομενο μαυρο. Και αμα εχεις προσεξει, δεν υπαρχει εναλλαγη ασπρο-μαυρο συνεχεια. Καποια στιγμη εχει 2 ασπρα συνεχομενα. Ε αυτα ειναι τα φυσικα ημιτονια:wink:
Αν ναι
α)τοτε μπορεις να αποκωδικοποιεις ευκολα:!:
β)Τονος ειναι και η αποσταση μεταξυ ρε# και μι# . Οπως επισης(παραδειγματικα) λα# και σι#. Αυτα ειναι αποσταση τονου.
γ)Στα φυσικα ημιτονια, τονο εχουμε οταν εχει διεση η επομενη νοτα ή υφεση η προηγουμενη. Πχ τονος υπαρχει σε μι υφεση-φα ή μι-φα#
ελπιζω να βοηθησα.
Κι αυτό που ξέχασε η faceless. Ένα τάστο στο μπάσο = 1 ημιτόνιο (σαν απόσταση of course).
Οπα ναι, το πιο βασικο ξεχασα:p
Τωρα πως θα καταφερεις να κουρδισεις 7 ημιτονια πιο κατω πονεμενη ιστορια κι αυτη… mikefo σου εχω εμπιστοσυνη.
Να ευχαριστησω ολα τα παιδια που χθες με βοηθησαν με την απορια μου, και ενα ιδιαιτερο ευχαριστω στον φιλο bluezlick (ο οποιος απλα τσακιζει κοκκαλα με την κιθαρα) που με παροτρυνε να πειραξω το eq. Σημερα οντως ασχοληθηκα λιγο περισσοτερο με αυτο και μπορω να πω πως πλησιασα αρκετα στον ηχο που θελω.
Α, την επομενη εβδομαδα ξεκιναω μαθηματα. Καλη μου αρχη. Ενας νεος Satriani γεννιεται.:lol:
Κατάλαβα ότι σε μια χορδή ανα δυο τάστα είναι τόνος και ανα ένα ημιτόνιο.Απλά ενώ συνήθως οι νότες πάνε ανα δυο τάστα πχ στη μι χορδή το σολ είναι στο 3 και το λα στο 5 κάποιες πάνε διαδοχικά πχ σι στο 7 και ντο στο 8 και αυτό είναι τα φυσικά ημιτόνια και πρέπει να μάθω απ έξωι:?.Σωστά ή έβγαλα δικιά μου θεωρία?Αυτό που με μπέρδεψε είναι το 2ο σου σπόιλερ γιατί στο σχεδιάγραμμα που έχω με τις νότες στην ταστιέρα δεν βρίσκω τα μι# και λα#.
OK πάμε.
Θα σου περιγράψω τη μέθοδο που χρησιμοποιώ εγώ (unison tuning). Άμα θες πιάνουμε και άλλες μετά.
Καταρχήν, κούρδισέ το μπάσο σου. Χτυπώντας την πρώτη χορδή ( Σολ ) ανοιχτή και τη δεύτερη ( Ρε ) στο 5ο τάστο, θα παρατηρήσεις πως είναι η ίδια νότα ( Ρε + 5 ημιτόνια = Σολ, ευχαριστείς τη φεισλες και προχωράμε). Πρακτικά, για να πάρεις και μια ιδέα πως η θεωρία εφαρμόζεται πάνω στο όργανο, μπορείς να δεις πως αυτό ισχύει και στις άλλες χορδές. Οπότε, ένας τρόπος να κουρδίσεις το όργανο είναι να κουρδίσεις μια οποιαδήποτε χορδή, και να κουρδίζεις τις υπόλοιπες σε σχέση μ’αυτή.
Οπότες. Κούρδισε τη χαμηλή Λα (3η χορδή) με το μηχανηματάκι. Θα κουρδίσουμε την Μι (4η) τώρα. Χτύπα ταυτόχρονα τη Λα ανοιχτή και την Μι στο 5ο τάστο. (ξε-)κούρδισε τη Μι μέχρι οι δύο νότες να ακουστούν ίδιες. Τώρα έχεις τη Λα (το “Α” από το A-D-G-C) στη 4η χορδή σαν σημείο αναφοράς και μπορείς να κουρδίσεις και τις υπόλοιπες όπως σου ανέφερα πιο πάνω, και θα καταλήξεις με Ρε (D) στη 3η, Σολ (G) στη 2η και Ντο © στην 1η.
Enjoy.
υγ: Μόλις τώρα συνειδητοποίησα πως πιο εύκολος τρόπος είναι να σκεφτείς πως η κάθε χορδή, αν χτυπήσεις το 7ο τάστο ενώ χρησιμοποιείς το μηχανηματάκι, θα’ναι κουρδισμένη εκεί που θες, 7 ημιτόνια πιο κάτω δηλαδή. #-o
Κατάλαβα ότι σε μια χορδή ανα δυο τάστα είναι τόνος και ανα ένα ημιτόνιο.Απλά ενώ συνήθως οι νότες πάνε ανα δυο τάστα πχ στη μι χορδή το σολ είναι στο 3 και το λα στο 5 κάποιες πάνε διαδοχικά πχ σι στο 7 και ντο στο 8 και αυτό είναι τα φυσικά ημιτόνια και πρέπει να μάθω απ έξωι.Σωστά ή έβγαλα δικιά μου θεωρία?Αυτό που με μπέρδεψε είναι το 2ο σου σπόιλερ γιατί στο σχεδιάγραμμα που έχω με τις νότες στην ταστιέρα δεν βρίσκω τα μι# και λα#.
Σωστό αυτό που λες. Οι Μι# και η Σι# είναι οι Φα κ’ Ντο αντίστοιχα (η δίεση # δίνει αξία ενός επιπλέον ημιτονίου στη κάθε νότα). Τη Λα# πάντως πρέπει να την ψάξεις, γιατί υπάρχει! :lol:
να σε καλα φιλε για τα καλα σου λογια! αυτο για το eq ειναι μια κλασικη μεθοδο για να βελτιωνης τον ηχο σου!
με το καλο να ξεκινησεις τα μαθηματα! καλη δυναμη κ υπομονη!
Για την ακριβεια ανεβασα μπασα και κατεβασα τα πριμα και ετσι επιασα αυτον τον βαρυ ηχο που εψαχνα.
Ευχαριστω για τις ευχες. Ελπιζω καποια στιγμη να μην χρειαστει να ξαναγραψω στο παρον τοπικ (παρα μονο για να βοηθησω).
Ευχαριστώ παιδιά τα κατάφερα!!Βέβαια για 7 ημιτόνια δν την παλέυει πολλά ειναι αλλά στα 2 είναι μια χαρά.Μάλλον εκείνος ο μπουφος λάθος θα κανε στο βίντεο.Πάντως έμαθα και τα ημιτόνια απ το πουθενά:p
Bασικα δε ρωτησα αν υπαρχουν κιθαρες και για αριστεροχειρες.Αυτη την απορια μου την εχει λυσει ο Iommi.Θελω να μαθω αν μπορεις με την ιδια κιθαρα να παιζει και ενας αριστεροχειρας και ενας δεξιοχειρας.
Οχι δεν γινεται. Μονο αν βαλεις τις χορδες αναποδα:wink:
Βεβαίως και γίνεται αν ο αριστερόχειρας είναι “upside-down lefty” όπως ο Albert King και ο Doyle Bramhall II
ρε μαγκες σορρυ μια ερωτηση πρεπει να εχει σχεση με το tοpic…επειδη προσπαθω να βγαλω το σολο…
στο τραγουδι burn των deep purple…το μελωδικο σημειο με τα arpeggios, αμεσως μετα το πρωτο κιθαριστικο σολο ειναι κιθαρα η πληκτρα:?:ειναι το σημειο απο 2.48 λεπτο μεχρι 3.15…μεσα στο guitar pro μου το βγαζει διπλη κιθαρα arpegio που η μια παιζει ποιο ψηλα και η αλλη πιο χαμηλα…
κανενα καλο μουσικο αυτι:?: να λυσει την απορια μου…:-k :-k :-k
τσεκαρε μονος σου:wink:
αλλα μερη στο κομματι μεταξυ 2:48-3:15 ειναι κιθαρα, αλλα ειναι πληκτρα. Εξαρταται τι ψαχνεις εσυ.
μια απορια.πως καταλαβαινεις οταν ο αλλος παιζει με αταστο μπασο κ ποτε οχι? κ ποτε με 5χορδο?δηλ με Low B…
δηλ δεν ειναι δικια μου απορια αλλα μια απορια που θα εκαναν καποιοι αλλοι.
το θεμα 5χορδου ειναι το καταλαβαινεις λιγο πολυ με το αυτι και αρκετες φορες οι μπασσιστες με 5χορδο εχουν κατι σαν natural distortion στην 5η χορδη πραγμα που τουλαχιστον εγω εχω συνηθισει και μπορω να καταλαβω το 5χορδο ετσι (απο εποχες που επαιζα και εγω μπασσο).
για μενα πιο δυσκολο ειναι να μαντεψω το κουρδισμα που παιζει μια μπαντα γιατι πλεον με την μεταλ σκηνη ο καθε ενας παιζει με οτι κουρδισμα του κατεβει και αντε μετα εσυ να βγαλεις ακρη.
οσο για το αταστο για να το καταλαβεις μου ερχονται 2 πραγματα στο μυαλο
το αταστο ειναι πιο smooth απο αποψη ηχου γιατι δεν εχει τον τονο που παιρνει ο ηχος απο τα χτυπηματα των χορδων στα ταστα. επισης καποια vibrato που ειναι πολυ γρηγορα σε στυλ βιολιου μπορει να ειναι σημαδι αταστου.
Ρε παιδια ας πει καποιος που το χει ψαξει.Πως πετυχαινουν οι Kyuss τον ηχο αυτο του Stoner και γενικα και αλλα stoner συγκροτηματα???