Δημόσια Επιχείρηση Ηλιθιότητας

Και που ξερεις αν υπαρχουν σαπια αποφαγια η καρκινογονα αερια η αλλες μολυσματικες ουσιες οταν τα σκουπιδια φευγουν απο καθε νοικοκυριο? Εχεις χομπι να ψαχνεις καδους?

Επισης αν η διακοπη ρευματος οφειλοταν σε τεχνικους λογους παλι δεν θα σταματουσε η συσκευη οξυγονου της γιαγιας? Μαλλον οι μηχανολογοι που την σχεδιασαν ηταν αχρηστοι…

Η κουβέντα περί ολοκληρωτισμού ξεκίνησε γιατί έθεσα έναν προβληματισμό. Κατά την άποψη μου χάνουμε λίγο το νόημα όταν συζητάμε κυρίως για τους απεργούς και όχι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και επίσης άλλο το εάν απαιτούνται τεχνικοί για την αξιοποίηση εισαγόμενου ρεύματος και άλλο εάν εισάγουμε ρεύμα ή όχι σε έκτακτες περιπτώσεις.

Μας κοροϊδεύεις ρε ChrisP? Είναι το ίδιο ένα ατύχημα με μια συνειδητή επιλογή? Δηλαδή αν ήταν αυτή η γιαγιά σου, θα έλεγες “δεν πειράζει… μπορεί να είχε σκοτωθεί και σε τροχαίο ή σε καμιά άλλη διακοπή ρεύματος”. Το ότι το κρέας που τρώνε στην επαρχία κάθεται κάθε μέρα κάμποσες ώρες δίχως ψύξη για να γίνει η απεργία, είναι το ίδιο με το να μείνει λίγες ώρες δίχως ρεύμα γιατί κράσαρε το σύστημα της ΔΕΗ και αμέσως όλοι οι μηχανικοί θα πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά για να το διορθώσουν? Θέλεις και τα λες?

Όσο για τους σκουπιδιάρηδες, συμφωνώ, ότι μπορεί να υπάρχουν σάπια τρόφιμα μέσα στα σκουπίδια, αλλά θεωρώ ότι η υπάρχουσα τεχνολογία και γνώσεις επαρκούν για να είναι το επάγγελμα τους 100% υγιές. Για να το θέσω αλλιώς. Οι οθόνες με κάθοδο ηλεκτρονίων, εκπέμπουν ακτινοβολία που δεν είναι καλή για τα μάτια. Ποια είναι η σωστή πολιτική για όσους δουλεύουν στο δημόσιο συνέχεια μπροστά από μια οθόνη? Να τους βάλουμε στο επίδομα ή να αντικαταστήσουμε τις οθόνες με επίπεδες οθόνες και να γίνει το επάγγελμα τους 100% υγιεινό?

Η απεργία των σκουπιδιάρικων για μένα είναι απαράδεκτη. Και αυτό που την κάνει απαράδεκτη είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα επαναλαμβάνεται με διαφορετική αφορμή. Δηλαδή, θεωρεί κάποιος πως όσοι δε στηρίζουν την απεργία σκουπιδιάρηδων είναι παρτάκηδες ενώ οι σκουπιδιάρηδες που αφήνουν 10 εκ. κατοίκους μέσα στα σκουπίδια (που οι ίδιοι ισχυρίζονται πως είναι ανθυγιεινά) δεν είναι τουλάχιστον το ίδιο παρτάκηδες?

Aνακρίβειες…
Κάνε ένα search στο google ρεύμα αλβανία εισαγωγή, και ό,τι παρεμφερές νομίζεις και θα δεις για τις “ανακρίβειες”…
καλησπέρα σας.

@ karvou:

Δεν το συνεχιζω μονο και μονο για να σου τη σπασω… :har:

-Πότε επιτέλους θα πάψουν κάποιοι να παίρνουν όμηρο τον καταναλωτή (όλους μας δηλαδή);

-Όταν ο καταναλωτής μπορέσει να κάνει τη δική του «απεργία». Όταν υπάρχει ανταγωνισμός και όχι μονοπώλιο. Όταν η αγορά ανοίξει και ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να τιμωρήσει αυτούς που δεν τον σέβονται απλά και μόνο αγοράζοντας την υπηρεσία από κάποιον άλλο.

-Και αυτό δηλαδή θα τους ενοχλήσει;

-Σίγουρα. Θυμάμαι πως πριν μερικά χρόνια, όταν ο ευρωβουλευτής Bolkestein είχε προτείνει ντιρεκτίβα για την απελευθέρωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών και είχε χαρακτηριστικά αναφερθεί στη συμπεριφορά που απέρρεε από το μονοπώλιο της γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού, τα «καλόπαιδα» του έκοψαν το ρεύμα για ένα διάστημα μόνο στο δικό του σπίτι. Προσωπικά αυτό το ονομάζω τραμπουκισμό, για να μην πω φασισμό ή τρομοκρατία.

Kαλά τα λες Vic στο κομμάτι για τον καταναλωτή που θα έπρεπε να είναι ελεύθερος να επιλέγει. Δυστυχώς στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο…

Δες τι έγινε με την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών όπου παρ΄όλο που υπάρχουν πολλές εταιρείες τον καταναλωτή δεν τον σέβεται κανείς: Η διαδικασία για να πας από τον ΟΤΕ σε ιδιωτίκή εταιρεία είναι χρονοβόρα και αν δεν είσαι ικανοποιημένος από την ιδιωτική εταιρεία και θέλεις να πας σε άλλη ή πίσω στον ΟΤΕ κινδυνέυεις να μείνεις δύο μήνες ή και περισσότερο χωρίς τηλέφωνο/internet. Οι ιδιωτικές εταιρείες το ξέρουν καλά αυτό και για αυτό δεν φροντίζουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους.
Τελικά αντί να έχεις μία ανταγωνιστική αγορά όπου οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, έχεις μία αγορά με πολλούς παίχτες που σου παρέχουν μέτριες ως κακές υπηρεσίες και ανταγωνίζονται στη βάση του ποιός είναι ο λιγότερο κακός…

Δικαιολογμένες οι απεργίες των σκουπιδιάρηδων, μην τρελαθούμε ρε παιδιά! Τώρα υπέκυψε η… κεντρώα κυβέρνησή μας και τους έβαλε στα βαρέα και ανθυγιεινά, έλεος δηλαδή.

Για τη ΔΕΗ, δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους απεργούν αλλά επειδή έχω πολλές διαφωνίες για την όλη φάση οι οποίες ενισχύονται από αυτό που είπε γνωστός μου εναερίτης ότι “η απεργία είναι αναγκαστική” και καταλάβετε ό,τι θέλετε από αυτό. Τέλος πάντων, είχε πει κάτι ο Χόκαμ επ’ αυτού και τείνω προς αυτό.

Για τις απεργίες γενικά. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε, φοιτητές, εργαζόμενοι, όλοι τέλος πάντων, ότι οι απεργίες δεν μπορούν να γίνονται συντεχνιακά πια.- Έχει καταντήσει αηδία αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί να κάνουν αβέρτα απεργία οι σκουπιδιάρηδες και να πνίγονται όλες οι γειτονιές στα σκουπίδια.- Είναι εστίες μόλυνσης όσο και να σας ακούγεται αστείο ή κάτι. Δεν είναι μόνο η μπόχα ενοχλητική.

Πρέπει οι απεργίες μιας κοινωνικής ομάδας να δημιουργούν αίσθημα σύμπνοιας στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και να αφουγκράζονται τους απεργούς. Όταν ο απεργός έχει καταφέρει να στρέψει τον κόσμο ενάντια στον αγώνα του, τότε έχει χάσει. Και πλέον η κοινωνική κατακραυγή για τα σκουπίδια, είναι έντονη. (φταίνε και τα ζώα που αβέρτα πετάνε σκουπίδια στους κάδους, αλλά από την άλλη πόσες μέρες να τα κρατάς στο μπαλκόνι σου; Εγώ ήδη τα έχω μια βδομάδα, συλλογή από 6 σακούλες).

Βασικά, δεν έχω καμιά ουσιαστική πρόταση να κάνω, δεν ξέρω πώς πρέπει να γίνει. Αλλά έτσι, συντεχνιακά, μια οι δάσκαλοι, μια η ΔΕΗ, μια οι σκουπιδιάρηδες, έτσι απλά ο κόσμος μένει στα σκοτάδια, μια πήζουν οι γειτονιές στα σκουπίδια κτλ. Πρέπει πλέον να στοχεύσουν σε ενημέρωση του κόσμου. Κατά τα άλλα… ξέρω πως αν δε συνεχίσουν με σκληρό τρόπο, κανένα από τα αιτήματά τους δε θα απαντηθεί… Όχι ότι είναι σίγουροι έτσι αλλά…

Όπως είπα, δεν έχω αντιπρόταση, απλά έχω-έχουμε κουραστεί από τις απεργίες σε “κάστες”, τις συντεχνιακές απεργίες που λένε “εγώ απεργώ και στ αρχίδια μου”. Αυτό. Μπορεί να είναι και ο μόνος τρόπος, δεν ξέρω.

(¶ΣΧΕΤΟ, ο Καραμανλής νοιάστηκε καθόλου για την απεργία; Γιατί στη δική του γειτονιά σίγουρα το ρεύμα δεν κόβεται και τα σκουπίδια δε μαζεύονται σε βουνά…)

οσον αφορα την απεργεια των σκουπιδιαριδων αυτο που μου την εσπασε περισσοτερο απ ολα ηταν αυτο το ανεκδοτο ο κακλαμανης που σε μια φαση βγηκε και τους εβριζε…
ο τυπος ,εκ του ασφαλους παντα κατακρινει τους παντες,ενω ο ιδιος παιρνει μερικες χιλιαδες ευρω το μηνα,χωρις να δουλευει σχεδον καθολου…ελεος δηλαδη με τον καθενα τους…

Πρωτον, χτες απεργησαν ολοι.

Δευτερον, τι παει να πει “συντεχνιακα”? Δηλαδη τι πρεπει να γινει, να απεργησουν οι οδοντιατροι για το ασφαλιστικο ταμειο της ΔΕΗ? Ας διαβασουμε λιγο ιστορια, να παρουμε παραδειγμα απο κει. Οι μεγαλες κινητοποιησεις των αγροτων στο Κιλελερ (1910), καθως και οι απεργιες πολλων κλαδων (η “συντεχνιων”) κατα τα ετη 1910-14 που επεφεραν τη ριζικη διαμορφωση του Ελληνικου κρατους σε αστικο ηταν “συντεχνιακες” οπως θα λεγατε καποιοι. Οταν μια ομαδα εργαζομενων βλεπει οτι θιγονται τα δικαιωματα τους, τοτε απεργει. Simple as that…

Επισης:

• Οι απεργιες της ΔΕΗ ειναι απαραδεκτες, γιατι “μενουμε χωρις ρευμα και ο πολιτισμος μας καταρρεει”…
  • Οι απεργιες των σκουπιδιαρηδων ειναι απαραδεκτες γιατι “κινδυνευει η δημοσια υγεια”…
  • Οι απεργιες των Μεσων Μαζικης Μεταφορας ειναι απαραδεκτες γιατι δεν μπορουμε να παμε στις δουλειες μας…
  • Οι απεργιες των καθηγητων σχολειων ειναι απαραδεκτες γιατι “αυτοι οι βολεψακηδες αντι να κατσουν να μαθουν γραμματα στα παιδια μας ζητανε κι αλλα”…
  • Οι απεργιες των πανεπιστημιακων ειναι απαραδεκτες γιατι ΟΛΟΙ (μα τι ωραια που ειναι η ισοπεδωση ρε παιδια…) “ειναι λαμογια, τα παιρνουν απο παντου και δεν θελουν ελεγχο”…
  • Οι απεργιες των λιμενεργατων ειναι απαραδεκτες γιατι “τα τροφιμα μενουν στα λιμανια και σαπιζουν”…
  • Οι αγροτικες κινητοποιησεις ειναι απαραδεκτες γιατι “κοβουν στα δυο τη χωρα”…
  • Οι μαθητικες καταληψεις ειναι απαραδεκτες γιατι “αυτα τα τσουτσεκια αντι να διαβασουν, καθονται στα σχολεια τους και πηδιουνται/καπνιζουν/πινουν/τα σπανε”…
  • Οι φοιτητικες καταληψεις ειναι απαραδεκτες γιατι “ειναι μειοψηφιες που δρουν φασιστικα και κλεινουν τις σχολες επειδη δεν θελουν τιποτα να αλλαξε”…

Τελικα ρε παιδια ποιες απεργιες ΔΕΝ ειναι απαραδεκτες? Αυτες που δεν μας καιγεται καρφι? Που δεν μαθαινουμε ποτε? Μηπως ειναι ολες? Να τις απαγορεψουμε τελειως μηπως? Νομιζω οτι εκει σ’ αυτα τα ωραια χρονια μεταξυ 67-74 κατι τετοιο ισχυε. Τι καλα, να επιστρεψουμε εκει…

Αυτο συνδυαζεται με αλλες ωραιες φρασεις οπως “μια χουντα μας χρειαζεται”,“τα κομμουνια κυβερνουν τη χωρα”,“εχουμε ασυδοσια ελευθεριας” κι αλλα τετοια ωραια.

Τραγικο παντως να μιλαμε για το δικαιωμα η οχι στην απεργια… [-X

Κρισπ, με αφορμή το ποστ σου να πω 2 λόγια… Ξέρεις, υπήρχαν καιροί που αυτό που λέμε “εργατικό κίνημα”, αν και χωρισμένο σε κλάδους, δεν έπαυε να είναι ένα. Μία δύναμη. Τα παραδείγματα του Κιλελέρ που ανέφερες με τους αγρότες, οι απεργίες τόσων και τόσων εργατών στο παρελθόν αφορούσαν μεν τα προβλήματα του κλάδου τους, αλλά όχι μόνο. Πάνω σε αυτά βασίστηκαν και οι σοσιαλιστές θεωρητικοί και μίλησαν για την ενωμένη εργατική δύναμη, η οποία (αποτελώντας και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε πολλές χώρες) θα άλλαζε συλλογικά την κατάσταση. Γι’ αυτό έκανε λόγο ο Μαρξ για εργατική τάξη, η οποία θεωρούσε κιόλας πως στο μέλλον θα πληθαίνει συνεχώς, ήταν μια πραγματικότητα της εποχής.

Ωστόσο η όλη φάση με τους εργάτες άλλαξε κατά τον 20ο αιώνα. Ο καπιταλισμός άλλαξε πρόσωπο (ή μάλλον, προσωπείο), ανέπτυξε κοινωνικό κράτος (το οποίο βέβαια όσο πάει χάνεται…), οι εργάτες έμαθαν να βλέπουν τις αποδοχές τους να ανεβαίνουν, οι διαχωρισμοί ανάμεσα στις τάξεις έπαψαν να είναι τόσο ισχυροί με τα χρόνια. Και πολλά συνδικάτα προσαρμόστηκαν θα λέγαμε στην όλη κατάσταση. Έκαναν μεν απεργίες, αλλά όχι ως μια εννιαία δύναμη (ένας για όλους και όλοι για έναν), πλέον διεκδικούσαν καθαρά τα δικά τους συμφέροντα, δεν υπήρχε αυτό που λέγανε “εννιαία συνείδηση της εργατικής τάξης”. Δε τους ενδιέφερε να αλλάξουν κάτι στην κοινωνία, στο σύνολο της, απλά να αυξήσουν τις αποδοχές τους. Μαγκιά τους μεν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πως είχε χαθεί πλέον η δυνατότητα κάποιου μαζικού κινήματος απο τους εργάτες (γι’ αυτό και θεωρητικοί της εποχής έστρεψαν τις ελπίδες τους σε άλλες κατηγορίες πληθυσμών, στον τρίτο κόσμο, στους φοιτητές, στις γυναίκες, κλπ). Αυτό εννοώ εγώ προσωπικά όταν μιλάω για συντεχνιακού τύπου κινητοποιήσεις.

Απο την άλλη, επιμένω πως κάθε κινητοποίηση οφείλει να μιλάει στον κόσμο, να κάνει τον κόσμο να σε υποστηρίζει. Αν υπήρχε τρόπος να ενώσουν οι απεργοί τις διαμαρτυρίες τους με τα υπαρκτά προβλήματα του κάθε πολίτη, να δείξουν στον κόσμο πως όλα αυτά μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους, αντί να τον στρέψουν εναντίον τους, ίσως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Είναι κάτι ανάλογο με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, τις οποίες ΜΜΕ (και κόσμος) τις παρουσίαζαν ανέκαθεν ως αμιγώς “φοιτητική” κατάσταση. Οτι δηλαδή αφορά τους φοιτητές, κανέναν άλλο. Έτσι όμως ένα κίνημα δεν αποκτάει δύναμη.

Η έλλειψη δυνατότητας διαμαρτυρίας για μένα είναι ένδειξη μιας κοινωνίας που νοσεί - ή μιας ολοκληρωτικής κοινωνίας. Ωστόσο πιστεύω πως δεν πρέπει να μένουμε σ’αυτό, αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να δούμε τι σκατά φταίει τελικά και οι απεργίες αντιμετωπίζουν τέτοιες αντιδράσεις. Θεωρώ με άλλα λόγια πως ευθύνη έχουν οι πάντες. Και ναι, πολλοί απ’ όσους απεργούν ποιός ξέρει τι μέσα είχαν βάλει κατά καιρούς για να “μπουν στο δημόσιο”, ή πόσο είχαν στηρίξει την κυβέρνηση, της Ν.Δ, ή του ΠΑΣΟΚ.

Η απεργια ειναι το μονο μεσο πιεσης των εργαζομενων. Βλαπτει τους ιδιους πολυ περισσοτερο απ’οτι την κοινωνια. Αν θελουμε να ζουμε σε μια χωρα παθητικοποιημενων κομφορμιστων, τοτε να ξερουμε οτι ποτε δεν θα καλυτερεψουν τα πραγματα.
Οι ΔΕΗτζηδες μας κοβουν το ρευμα τωρα για να μπορουμε να το πληρωσουμε στο μελλον.

ο ChirsP τα ειπε πολυ σωστα…συμφωνω απολυτα…

Και για να απαντησω σε αυτο που ειπε ο Ελλανορ, συμφωνω μεν αλλα αλλο τοτε, αλλο τωρα. Απο το 1990 και μετα την πτωση του υπαρκτου σοσιαλισμου η αριστερα, παγκοσμιως και φυσικα και στην Ελλαδα, απλως επιβιωνε. Πως να συσπειρωσει την εργατικη ταξη? Τη δεδομενη στιγμη ειναι αναγκαιο να διασφαλιστουν δικαιωματα που πανε να χαθουν. Εφοσον ακομα ειναι νωρις και να επιτευχθει με ενιαιο εργατικο κινημα, ας γινει με “συντεχνιακες” κινητοποιησεις. Και στο χερι μας ειναι σιγα σιγα (οσοι θελουμε να συμμετεχουμε) να δημιουργησουμε μια νεα ενοτητα…

Μια παρατηρηση…ο κλαδος των εργαζομενων στην καθαριοτητα, ειναι ο πρωτος εργασιακος κλαδος στην ελλαδα σε κρουσματα ηπατητιδας…επισημες στατιστικες αναφερουν ότι τουλαχιστον μισοι απο τους εργαζομενους στην καθαριοτητα κατα τη διαρκεια της ζωης τους νοσουν απο τον ιο της ηπατητιδας… ερευενες μαλιστα εχουν ανεβασει το ποσοστο αυτό σε 80%…συνυπολογιστε το γεγονος οτι κυβερνησεις πασοκ-νδ τους υποσχονται ενταξη στα βαρεα και ανθυγειινα σε καθε προεκλογικη περιοδο απο το 1981 παρακαλω… 27 χρονια κοροιδιας δεν ειναι και λιγα…και επισης το καθεστως εργασιας ειναι λιγο πιο πολυπλοκο απότι νομιζουμε… αν ερθεις επαρχια θα δεις οτι πολυ δεν χρησιμοποιουν ουτε στολη ουτε γαντια και αυτο γιατι εμπλεκονται σε ένα “δουλοκτητικό” καθεστως υπεργολαβιών…

δικηγορος του διαβολου mode on

και δω στην αθηνα οι σκουπιδιαρηδες δεν φορανε στολες,γαντια κλπ κλπ
γιατι?
δεν τους δινει η υπηρεσια?
δεν γνωριζω,αλλα απανταω : ναι!
ειναι δυσκολο τοτε να προμηθευτουν οι ιδιοι μια στολη,γαντια και μια μασκα?
ή κοστιζει πολυ?

εγω αν παω στο εργοταξιο και δεν φορεσω κρανος ή αν κανω ηλεκτροσυγκοληση χωρις μασκα φταιει ο εργοδοτης μου αν παθω κατι?
και πιστεψε με,επειδη εχω δουλεψει εργοταξιο εχω δει πολλους που το παιζουν “γνωστες”,μαγκες κλπ κλπ οπου δουλευουν χωρις προφυλαξεις!

mode off

αν πας σε εργοταξιο και δεν τηρησεις τους κανονες ασφαλειας, ναι φταιει ο εργοδοτης σου (συμφωνα με το νομο) και αυτον θα κυνηγησουν (συμφωνα με το νομο παντα)…

ελα ομως που δεν ειναι ετσι
ο εργοδοτης υποχρεουται σε καθε εργοταξιο να χει ενα τεχνικο ασφαλειας
αυτος ο τεχνικος ασφαλειας θα κανει μια ερευνα\μελετη επικινδυνοτητας του εργοταξιου
και θα εκπονησει μια εκθεση με ποια θεματα θα πρεπει να υλοποιηθουν οσο αφορα την ασφαλεια
θα κανει τις συστασεις του και απο κει και περα υπολογος ειναι ο καθενας για τις πραξεις του
αν ο εργατης δεν φοραει κρανος και του ρθει μια κοτρωνα στο κεφαλι
θα διεξαχθει ερευνα και αν αποδειχθει οτι ο εργατης επραττε του κεφαλιου του,
τοτε φταιει μοναχα ο ιδιος και κανενας αλλος

επανερχομαι στο θεμα ΔΕΗ.

ολοι εμεις πληρωνουμε ρευμα κ αυξησεις κ ΕΡΤ κ μας ταλαιπορουν κ απο πανω με αδικαιολογητες διακοπες.

εμεις τι κανουμε???

κανουμε τπτ?καποια διαμαρτηρια??? οχι.

Μια διαμαρτηρια δια της ΜΗ πληρωμης ενος λογαριασμου οργανωμενα απ’ολη την κοινωνια,διαμαρτηρια για το μονοπωλιο,τις αυξησεις,τις διακοπες,τα τεραστια ποσα που δινουμε για την ΕΡΤ(το δικαιωμα του καθε πολιτη να μην βλεπει κ να ακουει ερτ κ να μη πληρωνει γι’αυτο.)

αυτο ειναι μια οργανωμενη διαμαρτηρια.κ καπως θα πρεπει να οργανωθει.τα φορουμς ειναι ενα καλο μεσο.η ιδεα πως σας ακουγεται?? θα ηθελα να ξερω.