Το πρόβλημα δεν είναι της ίδιας της εκκλησίας, αλλά της κυβέρνησης και του κράτους γενικότερα. Η δουλειά της εκκλησίας ως οίκος του θεού και των παπάδων ως απεσταλμένοι του είναι να λένε ότι η πίστη προς αυτόν είναι η σωτηρία. Για αυτούς, κάτι τέτοιες καταστάσεις είναι η καλύτερή τους, ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥΣ. Χωρίς λιμούς, λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς, πού να πιστέψεις και γιατί? Η εκκλησία έτσι θα βγάλει το ψωμάκι της, με σώμα και αίμα Χριστού και με προφητείες για το τέλος του κόσμου και τη σωτηρία μέσω του θεού. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους τώρα, οπότε αυτό θα πουλήσουν. Αυτοί είναι για να γελάμε αυτές τις μέρες, όχι για να τους λιθοβολάμε. Αυτοί που θέλουν λιθοβολισμό είναι η κυβέρνηση και το κράτος σου.
Όταν όμως το κράτος σου έχει στο σύνταγμα επίσημη θρησκεία τον Χριστιανισμό, ο μεσαίωνας δεν είναι η εκκλησία, αλλά το ίδιο το κράτος που δέχεται και επισημοποιεί τη δεισιδαιμονία και τη δαιμονομανία.
Από το ελληνικό δημόσιο δεν πληρώνονται οι χριστιανοί κληρικοί?
Τους κληρικούς των υπόλοιπων θρησκευτικών οργανώσεων ποιος τους πληρώνει? Το ελληνικό κράτος? Δε νομίζω.
Όχι βρε, απλά δεν είναι διατυπωμένο ως επίσημη θρησκεία, είναι απλά επικρατούσα - άλλο το τι γινεται στην πραγματικότητα.
Στα υπολοιπα ψιλοσυμφωνούμε
edit:
και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο»
Αυτό ήρθα να αφήσω και εγώ στα λιοντάρια του φόρουμ αλλά με πρόλαβες
Άλλο ένα ωραίο απόσπασμα:
Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.
Αν θέλετε και (πιο) ακροδεξιά συνέχεια, υπάρχει αντίδοτο:
Εμένα μου αρέσει που παίρνουν μέτρα στην Βηθλεέμ, στους Αγίους Τόπους, στο Βατικανό, αλλά κάτι μικρές εκκλησίες στην ελληνική επαρχία αντιστέκονται σθεναρά, δοκιμάζοντας τις αντοχές της πίστης τους.
Επίσης, να πας και εσύ στην δέηση να μην κολλήσεις. Ή έχε μαζί σου ένα μπουκαλάκι αγιασμό, που όπως ενημερώνει ο φασισταμβρόσιος, αν ξαναρίξεις νερό ανανεώνεται, σαν τον φραπέ ένα πράγμα.
Προσπάθησαν να το παίξουν όσο διπλωματικά γίνεται αλλά τελικά όσο και να το προσπάθησαν απέδειξαν το πόσο προσηλωμένοι είναι στο να διατηρούν ευλαβικά τον φόβο θεού στους πιστούς τους. Απέλαση τώρα, η μόνη λύση.
Εν τω μεταξύ, η λύση στο πρόβλημα είναι πολύ απλή. Να μην καλύπτει το ΕΣΥ όσους νοσήσουν από Θεία κοινωνία αλλά να πληρώσουν τα τυχόν ιατρικά έξοδα οι ίδιοι ο νοσούντες μαζί με την Εκκλησία (ως εγγυήτρια). Ενήλικοι πολίτες είναι όλοι τους, οπότε μπορούν να πάρουν την ευθύνη αφού πιστεύουν πως εμείς είμαστε λάθος και αυτοί σωστοί.
…και πού θα ξέρει το νοσοκομείο ότι ο ασθενής έχει κοινωνήσει? Όσοι κοινωνούν θα κυκλοφορούν με ένα ταμπελάκι “έχω κοινωνήσει” άλα “είμαι τέντυ μπόης”?
Νομίζω πως αν νοσήσει μια ενορία, αποδεικνύεται εύκολα. Αν θέλουν να πίνουν όλοι από το ίδιο ποτήρι δε μπορείς να τους σταματήσεις: είτε είναι κοινωνία είτε ούζο είτε τσιγάρο που γυρίζει είτε πιτόγυρο. Απλά τώρα υπάρχει ένας οργανισμός που λαμβάνει την ευθύνη για το προϊόν του.
έτσι κι αλλιώς, όπου ξεφύγει η κατάσταση, κανείς δε θα κοινωνεί: όλοι σπίτια τους θα μένουν με το ζόρι. Και οι Ιταλοί σταμάτησαν τα πρόστιμα κλπ στη Λομβαρδία και πλέον θα περιμένει 3 μήνες φυλακή όσους σπάσουν την καραντίνα. Αυτές οι πολιτικές ίσως να είναι και μονόδρομος σε τετοιες καταστάσεις.
Στη βόλτα που έκανα σήμερα το μεσημέρι που κοίταζα τα πρωτοσέλιδα πέτυχα κι ένα πρωτοσέλιδο χριστιανοφασιστικής φυλλάδας που τα έβαζε με τους Ράδιο Αρβύλα επειδή λέει στην εκπομπή τους πρόσβαλλαν τη θεία κοινωνία.
Έκανα ένα ψαχτήρι αλλά επειδή το βίντεο έχει κατέβει το βρήκα μόνο εδώ από αυτήν την ψεκασμένη σελίδα στο facebook. Τα κλασσικά σχόλια αν διαβάσετε “ναι αλλά στο Ραμαζάνι δεν κάνετε χιούμορ κτλ”.
Ξυδάκι λέω εγώ. Δείτε το βίντεο πολύ γέλιο! Σατυρίζει όλους αυτούς τους βλαμμένους που λένε ότι το να γλείφεις το ίδιο κουτάλι δεν μεταδίδει τον κορωνοιό.
Στην Espesso αναφέρεσαι; Αν χαρακτηρίζεις αυτήν έτσι, τότε την Ελεύθερη Ώρα πώς θα την προσδιορίσεις ;
Για τη στάση της Εκκλησίας τα είπαμε.
Πάντως σ’ εμένα το video φαίνεται εντελώς cringe και ατάλαντο. Δυστυχώς, ο Κανάκης και η παρέα του το έχουν χάσει το touch εδώ και αρκετά χρόνια κι έχουν μάλλον κουράσει. Όλοι την ώρα κατακραυγή για τα κανάλια με τα οποία χαλάνε τις συμφωνίες, κατηγορίες για αντιγραφή σε άλλους παρουσιαστές (λες και η ελληνική τηλεόραση φημίζεται για την “παρθενογέννεση” ιδεών) και γενικά ένας σνομπισμός που απωθεί.
Κρίμα, διότι παλαιότερα βλέπαμε ωραία πράγματα και περνούσαμε πραγματικά καλά.
Α, η Espresso ήταν; Έχω χάσει το μπούσουλα με τις εφημερίδες σήμερα.
Τώρα που το λες, θυμάμαι ένα παλιό πρωτοσέλιδο της Espresso (περί το 2003 ήταν) που είχε τίτλο “ΑΙΣΧΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ”
και εννοούσε το τραγούδι “Αιρετικό” του Γιάννη Αγγελάκα.
Βέβαια να τα λέμε όλα μιας και αυτό είναι το αντίστοιχο τόπικ: οι περισσότεροι ιερείς φέτος δε συνέχισαν παράδοση 1000+ χρόνων με το να μη γιορτάσουν το Πάσχα, την οποία παράδοση την πιστεύουν αρκετά ώστε να κόψουν μια σημαντική ανθρώπινη ανάγκη όπως το σεξ. Επέλεξαν να ακολουθήσουν το πνεύμα των προτροπών των επιδημιολόγων (δηλαδή της επιστήμης) ακόμη κι αν το σύνταγμα μας δε μπορούσε να τους εμποδίσει στο να γιορτάσουν το Πάσχα (άρθρο 13). Κι ήταν η επίσημη θέση της Εκκλησίας να μη γίνει ο εορτασμός φέτος.
Από την άλλη, η επίσημη θέση παρατάξεων ήταν να μην καθυστερήσουν λίγες μέρες τον πρωτομαγιάτικο εορτασμό, πιθανώς από φόβο μην χάσουν μέτρα στον προεκλογικό αγώνα που φαίνεται να έχει ξεκινήσει με τα κλασσικά μικροκομματικά της Ελλάδας (ούτε στη ΝΔ δε μπορούσαν να περιμένουν και ρισκάρουν την αποδοχή των μέτρων). Έψαξαν και βρήκαν ψευτο-παραθυράκι στο νόμο και πήγαν όλοι μαζί να βγάλουν μια φώτο παραβιάζοντας το πνεύμα των προτροπών των επιστημόνων. Και φυσικά εκμεταλλευόμενοι πως αν το παραθυράκι ήταν όντως ψεύτικο, τότε η κλιμάκωση της κατάστασης θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερο δημόσιο κίνδυνο από ότι οι ίδιοι προκαλούσαν με το να συνέρχονται.
Summary
Πραγματικά ελπίζω τουλάχιστον να έχουν λίστα με το ποιοι συμμετείχαν και σε ποια θέση, ώστε να υπάρξει backtracking αν υπάρξουν κρούσματα. Και φυσικά να κάνουν αμέσως τεστ αν υποψιαστούν συμπτώματα. Το ρίσκο είναι όταν έχεις πολλές ανεξέλεγκτες παράλληλες αλυσίδες μόλυνσης που μεγαλώνουν κι αργείς να τις πάρεις χαμπάρι. Οι Γάλλοι τώρα βρίσκουν κρούσματα ήδη από Δεκέμβρη. Για μήνες δεν είχαν ιδέα πόσες αλυσίδες είχαν.