Κάνουνε, και έχει διαφορά θα έλεγα (τουλάχιστον πριν 3 χρόνια κάνανε, και αν σταματούσαν σίγουρα θα το μαθαίναμε).
Τα θρησκευτικά διδάσκονται από την πρώτη δημοτικού…
Απ την τριτη νομιζω…
Και να μην διδιασκονται προσευχη γινεται απο την πρωτη δημοτικου.
Και μην μου πειτε πως στο δημοτικο ειναι προαιρετικη η προσευχη???
Έχουν θρησκευτικά στο δημοτικό και ναι έχει μεγάλη διαφορά
Το ξέρω γιατί πριν 2 βδομάδες είχε γίνει ένα θέμα που ένας άθεος δάσκαλος δημοτικού κατέβασε την εικόνα από την τάξη και έγινε ολόκληρη συζήτηση στον σοβαρότατο σταθμό του ¶λτερ (με τον στόκο τον Παυλόπουλο να δίνει ρέστα ηλιθιότητας)
οκ, αν γίνονται. Εξάλλου το είπα πως “νομίζω”
Και πάλι όμως, είναι δικαίωμα του γονιού να πει να μη διδαχτεί το παιδί του θρησκευτικά στο σχολείο (και πάλι νομίζω, δε μπορώ να το ψάξω τώρα)
ναι αυτό είναι όντως δικαιωμα του γονιού αλλα στα ελληνικά σχολεια δε νομιζω να υπαρχει πρόβλεψη για αλλη απασχοληση αυτη την ωρα των θρησκευτικων επομενως υπαρχει μια περιθωριοποιηση…
Στο κάτω κάτω γιατί θα έπρεπε να διδάσκεται ειδικά η χριστιανική θρησκεία σε παιδιά δημοτικού-γυμνασίου? Ένα μάθημα τύπου θρησκειολογείας πιστεύω θα έλυνε το όλο θέμα.
Αυτό ακριβώς…Αλλα που μυαλά για κάτι τέτοιο…
Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει κατα 95% (και λίγο λέω) σε καθε χώρα είναι να πιστεύουν όλοι στην ‘‘επίσημη θρησκεία’’ της…(άλλο αν στην Ελλάδα επίσημη στα ‘χαρτιά’ είναι η ανεξιθρησκεία).Αυτό ξεκινάει αρκετά πριν με τη βάπτιση…Κανονικά πιστεύω δεν θα έπρεπε να μας βαφτίζαν και όταν φτάναμε σε μια κατάλληλη ηλικία αφού είχαμε παρακολουθήσει το μάθημα τύπου θρησκειολογίας που εννοείται θα ήταν απολύτως ουδέτερο να κατασταλάζαμε σε καποια θρησκεία αν θέλαμε…
Παιδιά, είναι γνωστό πως η θρησκεία, και συγκεκριμένα η ορθόδοξη χριστιανική, είναι τόσο συνδεδεμένη με τη χώρα μας όσο στενά δεμένα είναι τα σουβλάκια και τα νησιά. Έτσι έχει η κατάσταση, καλώς ή κακώς.
Στη Γαλλία ήδη απο τις αρχές του 20ου αιώνα (100 χρόνια πριν!) είχε θεσπιστεί επίσημα η ανεξιθρησκεία. Υπάρχει τεράστια καθολική παράδοση και κει, και φυσικά πολλοί Γάλλοι είναι θρησκευόμενοι… αλλά το Κράτος έχει διαχωριστεί απο την Εκκλησία, και πολύ καλά έχει κάνει αν θέλετε τη γνώμη μου.
Ας πιστεύει (ή ας μη πιστεύει) ο καθένας ό,τι θέλει. Η Εκκλησία ως κρατικός θεσμός όμως είναι κάτι διαφορετικό. Και, προσωπικά, ρίχνοντας μια ματιά στην ανθρώπινη ιστορία, όπου θυμάμαι την Εκκλησία ή τη Θρησκεία να αναμειγνύεται ενεργά στα του κράτους, μία μόνο λέξη μου έρχεται στο νου: εξουσία, εξουσία, εξουσία…
ας μου έδιναν εμένα αυτή την ώρα κενό να κάνω ό,τι θέλω και τώρα θα είχα τελειοποιήσει μέχρι και τις κεφαλιές ψαράκι
Βάλε βιντεάκι αν υπάρχει γιατί δεν το έχω δει…
Kαι την μαγειρικη σου!!!
Την ποια???:lol::lol:
Μπα… αυτό θα έπρεπε να είναι μέσα στα πλαίσια του μαθήματος Θρησκευτικών, γιατί όλοι θα έλεγαν μετά
“Χριστέ και Παναγιά! Αυτό δεν έχει γεύση μακαρόνια”!!!:lol:
Εκκλησία και κράτος…χμμμ…Τεράστιο θέμα…Θα μπορούσα να γράφω για ώρες, αλλά θα προσπαθήσω να αυτοπεριοριστώ…
Διάβασα με όση προσοχή γινόταν τα προηγούμενα post και η αλήθεια είναι πως είδαν πολλά τα ματάκια μου…Ας ξεκινήσω με κάποιες επισημάνσεις: Τα χωρία από το Πηδάλιο που παρατέθηκαν πιο πίσω μπορώ να τα χαρακτηρίσω απλά άκυρα και γραφικά. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν χρησιμοποιείται ευρέως πλέον από την ελληνορθόδοξη εκκλησία. Διδάσκεται ακόμα σε κάποιες εκκλησιαστικές σχολές, αλλά κυρίως στις νέες χώρες (διοικητικά ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) και δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από συλλογή ιερών κανόνων και κάποια ερμηνεία εξαιρετικά παρωχημένη.
Διάβασα κάπου για Ελλάδα-Βυζάντιο σε σχέση με ιδιοκτησιακά καθεστώτα κ.λ.π. Η Ελλαδα υπάρχει από το 1832 και όλες οι νομικές πράξεις που μπορεί και οφείλει να αναγνωρίσει ΠΡΕΠΕΙ να είναι μετά από αυτήν την περίοδο. Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα ιδιοκτησιακό καθεστώς πριν από αυτήν την χρονολογία. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να υποχρεώσει το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει όλους αυτούς τους “τίτλους”. Με αυτήν την λογική έρχονται οι απόγονοι του πασά της Βάρνας και μπορούν να διεκδικήσουν την μισή Βουλγαρία που άνηκε στο πασαλίκι του προγόνου τους, βάσει φιρμανιού του Σουλτάνου. Και αυτό μπορεί να γίνει για όλα τα εδάφη που κάποτε ήταν κάτω από την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και υπάρχουν ακόμα τα έγγραφα (πιστέψτε με υπάρχουν πάρα πολλά, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα συνηθίζουν να έχουν ενδελεχή γραφειοκρατία). Απλά άκυρο.
Στα θέματα της πίστης θα είμαι πολύ σαφής. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να πιστεύει ό,τι θέλει. Προσωπικά, δεν πιστεύω σε κανένα θεο και σε καμία μεταφυσική δύναμη. Δέχομαι ως αληθινό, ό,τι η λογική μου μπορεί να αντιληφθεί ως πραγματικό. Χωρίς καμία διάθεση ειρωνίας θέλω να θέσω ένα-δύο ερωτήματα σε όλους όσους πιστεύουν. Γιατί είστε τόσο άπιστοι σε όλους τους υπόλοιπους θεούς; Η Θεογονία του Ησιόδου είχε γραφτεί πολύ πριν την Καινή Διαθήκη, αρά μπορεί να είναι κοντύτερα στην αλήθεια (αν υπάρχει αλήθεια σε όλα αυτά). Οι περισσότεροι, αρχαίοτεροι από τον χριστιανικό θεό, θεοί μοιράζονται πολλά από τα χαρακτηριστικά του, αυτοί τι ήταν; Παρακατιανοί; Επίσης, υπάρχουν πάμπολλα έγγραφα της περιόδου του Ιησού που περιγράφουν άλλους που είχαν τις δυνάμεις του (περισσότερες ή λιγότερες από εκείνον), αλλά δεν τα κατάφεραν να μπουν στον εκκλησιστικό κανόνα. Αυτοί τι ήταν απατεώνες; Μήπως η επικράτηση του χριστιανισμού ήταν θέμα marketing; Δεν θέλω να επεκταθώ σε θέματα πίστης, γιατί είναι ένα προσωπικό θέμα. Δεν κάνει κακό πάντως να επανεξετάζουμε από καιρό σε καιρό τις πεποιθήσεις μας.
Στο θέμα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, λοιπόν…Οι παπάδες αποτελούν τον frontman της εκκλησίας και η εικόνα τους χαρακτηρίζει το σύνολό της. Ξέρω, υπάρχουν και καλοί παπάδες, αλλά που είναι; Πότε αντιστάθηκαν στις νοσηρή ατμόσφαιρα που επικρατεί; Που είναι οι πιστοί που ζουν βάσει των διδαχών του χριστιανισμού για να κατακρίνουν τα κακώς κείμενα; Κρυμμένοι όλοι στο καβούκι τους πίσω από παρεκκλησιαστικές-αιρετικές οργανώσεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των αμαθών πιστών. Η πίστη μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση, αλλά η εκκλησία είναι κοινωνικός θεσμός. Και σαν τέτοιος μας επηρεάζει όλους, θρησκευόμενους, εν μέρει θρησκευόμενους, αιρετικούς, άθρησκους. άπιστους, άθεους κ.λ.π… Οπότε ποια είναι η λύση; Να μην υπάρχει θρησκεία, με την έννοια της οργανωμένης εκκλησίας; Πείτε μου μια κοινωνία (και όταν λέω κοινωνία εννοώ άνω των 200 ατόμων, που να υπάρχει στον χάρτη και όχι κάποια φυλή 50 ατόμων στην Παπούα ή σε κάποια άλλη ξεχασμένη γωνιά της οικουμένης) όπου δεν υπάρχει οργανωμένη θρησκεία. Φυσικά δεν υπάρχει! Πιθανόν, η εκκλησία να είναι κοινωνική ανάγκη, αλλά εγώ τι φταίω να την πληρώνω; Είμαι άθρησκος και παρόλα αυτά δεν μπορώ να πείσω το κράτος μου πως δεν θέλω να με φορολογεί για το κέφι των υπολοίπων. Ακόμα και αν ζητήσω από την εκκλησία να με διαγράψει από χριστιανό, κοινώς να με αφορίσει, θα συνεχίσω να την πληρώνω. Δεν είναι παράλογο; Μην πάει κανείς να κάνει καμιά συγκριση με την φορολογία της ΕΡΤ, γιατι εκ προοιμίου θα την χαρακτηρίσω ατυχή. Δεν θα ήταν καλύτερο να χωρίσουμε τα τσανάκια μας (που λένε και στο χωριό) και να κάνει ο καθένας την δουλεία του; Γιατί εγώ, ως πολίτης αυτού του σκ@τοκράτους, είχα το δικαίωμα και πέταξα με την ψήφο έξω από την Βουλή τον Τσοχατζόπουλο (τυπικά, δεν ψηφίζω Θεσσαλονίκη), γιατί δεν η συμπεριφορά του δεν μου άρεσε…το ίδιο και την Μαριέττα. Στον Εφραίμ, μπορώ να κάνω κάτι; Στον Άνθιμο; Ή πως μπορώ να αναδείξω την σωστή εικόνα της εκκλησίας; Δεν μπορώ. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος. Αρά, λοιπόν, είμαι όμηρος κάποιων ρασοφόρων απατεώνων ή μη, αναλόγως που θα κάτσει η μπίλια…Το θέμα των αρρωστημένων παπάδων δεν είναι θέμα των χριστιανών ή των μη χριστιανών, αλλά όλων όσοι θεωρούν τον εαυτό τους μέλος της ελληνικής κοινωνίας. Ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ενά πρώτο καλό βήμα. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα στην συνέχεια για να προχωρήσει το πράγμα…
Για την αφίσα, το μόνο που έχω να πω είναι πως είναι χαρακτηριστική ένος πολιτικού χώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι καλή ή κακή. Συμφωνώ, με πολλά από αυτά που λέει, αν και θα ήταν καλό να δίνει και τα credit (π.χ. αν δεν κάνω λάθος, ο Garibaldi ήταν αυτός που είπε πως “με τα άντερα του τελευταίου παπά θα κρεμάσουμε τον τελευταίο βασιλιά”, ομολογουμένως ελκυστική εικόνα…).
Να σας παράθεσω και 2 περιστατικά με πολύ γέλιο, σχετικά με το θέμα…
-
Κλασικό ελληνικό χωριό την μεγάλη Πέμπτη. Άπαντες στην εκκλησία. Μια και όλοι μου οι φίλοι ήταν εκεί, πήγα και εγώ (ήμουν περίπου 13-14). Καθόμασταν πάνω στον γυναικωνίτη και είχαμε πει ό,τι μ@#@κια μπορείτε να φανταστεί, πάντα όμως ψιθυριστά…Την ώρα ακριβώς που γινόταν η αποκαθήλωση και ο παπάς περιέφερε το είδωλο του Ιησού εσταυρωμένου ανάμεσα στους εκκλησιαζόμενους, ένα πιτσιρίκι 5-6 χρονών είχε αφήσει την γιαγιά του και καθόταν δίπλα μας ψιθυρίζοντας “Go, go Power Rangers, go, go Power Rangers” για 3-5 λεπτά συνεχώς…Αφού μας είχε πρήξει γυρνάει τσαντισμένος ο ξαδερφός μου, και του λέει, almost φωνάζοντας, “Σκάσε, ρε μ@#@κισμένο! Γίνεται η αποκαθήλωση!”. Φυσικά μας άκουσε όλη η εκκλησία και δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε από τα γέλια…
-
Αρκετά χρόνια αργότερα ήμουν στην σχολή μου (Κοινωνική Θεολογία 8O) και περιμέναμε έξω απο το γραφείο του καθηγητή για να δώσουμε μάθημα (νομίζω Κανονικό Δίκαιο). Ο καθηγητής είχε δώσει κάποιες ερωταπαντήσεις και τις συζητούσαμε. Δίπλα μας ήταν και 5-6 καλόγριες που περίμεναν να δώσουν και εκείνες. Ένας φίλος μου φεύγει από την παρέα και κατά την διάρκεια της απουσίας του μια κοπέλα με ρωτάει “Τι είναι η βαλανεία;”, ορμώμενη απο την ερώτηση που έλεγε αν η βαλανεία είναι αμαρτεία ή όχι. Της απαντώ, όσο μπορούσα πιο κόσμια, πως αναφέρεται στην π@#λειχία, μιας και βάλανος ονομάζεται το άνω τμήμα του π@ους. Εκείνη ακριβώς την στιγμή έρχεται πίσω ο φίλος που είχε φύγει και ρωτάει “Τι έχασα;” και του απαντάει μια φίλη, με στεντόρεια φωνή, που δεν είχε δει τις καλόγριες “Τίποτα, μωρέ, ένα τσ@μπουκάκι!”. Τη φάτσα της μιας καλόγριας δεν θα την ξεχάσω ποτέ, είχε γουρλώσει τα μάτια και είχε κατακοκκινήσει…Τρελό γέλιο…!!!
Αυτά. Ελπίζω να μην ήμουν εξαιρετικά κουραστικός (γιατί κουραστικός ήμουν σίγουρα…) και ευχαριστώ για την ανοχή σας.
Ανδρέας.
Θα συμφωνήσω με τον αποπάνω-stoneman -Ανδρεα !!!αψογος:wink:
Αυτό δεν έγινε ενόσω περιμέναμε να δώσουμε αλλά εν ώρα μαθήματος!!άντε ξεχασιάρη
Αυτό δεν έγινε ενόσω περιμέναμε να δώσουμε αλλά εν ώρα μαθήματος!!άντε ξεχασιάρη
Αφού δεν ήσουν εκεί, γιατί μιλάς??? Εξώ από γραφείο του Χριστινάκη είμασταν…
Μην γράψω μια κουβέντα αμέσως να με διαβάλεις…:blink::blink:[-X:p:D:D
Τελικά αυτή η βαλανεία είναι αμαρτία ή όχι; :-s
Φυσικά και είναι…
Ό,τι προσφέρει σαρκική ευχαρίστηση είναι αμαρτία…