Εκκλησία

λοιπον πληροφορησης συνεχεια, απο καθημερινη :

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_05/11/2008_290898

[SIZE=“3”]«Φρένο» ΣτΕ σε Βρετανούς και Τοπλού[/SIZE]

Αρνητική είναι η εισήγηση, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τις επενδύσεις της βρετανικής εταιρείας σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη. Αν η εισήγηση γίνει δεκτή, θα ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι «για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη πέντε παραθεριστικών χωριών και 7.000 κλινών μαζί με γήπεδο γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις», και παγώνει η επένδυση που υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Kατά πληροφορίες, η εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, κ. Κατερίνα Χριστοφορίδου προτείνει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις 300 κατοίκων και άλλων φορέων, κρίνοντας ότι υπάρχουν πολλές πλημμέλειες στην περιβαλλοντική μελέτη. Οπως επισημαίνεται στην εισήγηση, η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νομίμως, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Από την άλλη, η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η προβλεπόμενη αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.

Επίσης, διατυπώνονται αμφιβολίες για τη νομιμότητα της χωροθέτησης γηπέδων γκολφ, διότι αλλοιώνουν την αισθητική και τη φυσιογνωμία του τόπου, και εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος εξασφάλισης των αναγκαίων υδάτινων πόρων για να εξυπηρετηθούν οι λοιπές ανάγκες της περιοχής, με δεδομένο το οξύ πρόβλημα υδατικών πόρων της ανατολικής Κρήτης. Δεν δικαιολογείται, επίσης, η δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης.

Επιπλέον, διαπιστώνονται παραβάσεις κοινοτικού δικαίου σχετικά με την οδηγία περί οικοτόπων και πλημμελείς αιτιολογίες σε σχέση με εγκαταστάσεις σε περιοχές προστατευόμενες (νομοθεσία Natura). Θεωρούνται, τέλος, πλημμελείς οι αιτιολογίες ως προς τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από την αξιοποίηση των ακτών κοντά στα τουριστικά χωριά.

μεσα στην νομοτυπια η προσπαθειες εκμεταλλευσης της περιοχης…αντε κατι παει να γινει μηπως και σωθει η ανατολικη κρητη απο την “Αναπτυξη”…

Όπως είπε και ο Μπακούνιν στο ‘‘Θεός και κράτος’’: ‘‘Ο χριστιανισμός ήταν τυχερός που βρήκε έναν κόσμο δούλων’’.

Είπε και κάτι σωστό ο δικός σου. :stuck_out_tongue:

@Isis: Πάλι καλά, αλλα μήπως πάνε πιο ψηλά (βλ. Βρυξέλλες κι έτσι); :-k

Πάντως στα ιεροσόλυμα έπεσε τρελό ξύλο… Κληρικοί της Αρμενικής Εκκλησίας VS Κληρικοί του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου σημειώσατε άσσο. Φάση είχε αυτό :stuck_out_tongue:

hahaha εχει και βιντεο, μεγαλα μπουκετιδια…

παρ’τε ενα επικαιρο :lol:

Μπράβο κύριοι της εκκλησίας τι είχε πει εκείνος ο τύπος…αγαπάτε αλλοίλους?Ίσως έπρεπε να πει μη ρίχνετε κλωτσομπούνια σε αλλοίλους!Εκκλησία=το όπιο του λαού και αυτό τα λέει όλα!δε λέω πως ορισμένοι μέσα στους αιώνες δεν προσπάθησαν να εφαρμόσουν την αγάπη και όλα τα θετικά που διδάσκει ο j.c. αλλά το κάνει ανιδιοτελώς δηλαδή από φόβο για την κόλαση ή επειδή θέλει ο ίδιος!πάντως πιστεύω πως ο νόμος και το δίκαιο αλλά και η ηθική ήταν έννοιες που προυπήρχαν πριν τον χριστιανισμό και ίσως να ήταν αυτές οι βάσεις που στηρίχτηκαν τα όσα είπε ο j.c.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Εννέα μήνες μετά την εκλογή του, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μιλάει πρώτη φορά και ανοίγει τα χαρτιά του στην «Κ.Ε.» σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση. Μ’ έναν διαφορετικό λόγο από εκείνον του Χριστόδουλου, ο αρχιεπίσκοπος μιλάει για «μαύρες τρύπες» που παρέλαβε και εκφράζει την αγωνία του για πολλά:

*Για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που θεωρεί ότι θα έχει καταλυτικές συνέπειες για την Εκκλησία. Για την εκκλησιαστική περιουσία και την απόδοσή της στο λαό. Για τη σχέση του με τους πολιτικούς, ακόμη και με τους αριστερούς, που θεωρεί ότι είναι πιο κοντά στην Εκκλησία, από τους δεξιούς πολίτες.

*Εκφράζει επίσης την απέχθειά του για τα βαρύγδουπα συνθήματα και την καπηλεία των εννοιών της πατρίδας και της θρησκείας, από ορισμένους. Δεν διστάζει, μάλιστα, να μιλήσει για «πατριδολαγνεία» και «εθνοκαπηλία» κάποιων, οι οποίοι λειτουργούν έτσι «για το δικό τους βόλεμα».

*Οσο για τον ίδιο; Δεν επιθυμεί «φαραωνικά» έργα - και όπως πιστεύει: «Αν δεν κάνουμε τη γη Παράδεισο, μπορούμε να την εμποδίσουμε να γίνει Κόλαση».

• Σας έχουν επικρίνει ότι προτιμάτε τη σιωπή, ακόμη και για τα εθνικά μας θέματα ή ότι δεν λειτουργείτε συχνά, αφήνοντας χώρο σε άλλους αρχιερείς να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Τι απαντάτε σ’ αυτές τις «εσωτερικές» επικρίσεις;
  • Στη ζωή μου έχω μια γενική αρχή: Δεν μ’ ενδιαφέρει η εικόνα που θα κομίσει κανείς από το φαίνεσθαι, αλλά να γίνει έργο που θα μιλήσει εκείνο κάποια στιγμή. Και βέβαια λειτουργώ συνέχεια, αλλά δεν βγάζω ανακοινώσεις γι’ αυτό. Από την αρχή νομίζω ότι είχα δύο δρόμους να διαλέξω: Να μιλάω και νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω ή να σιωπώ και να σκέπτομαι. Διάλεξα το δεύτερο, διότι τα προβλήματα που συνάντησα είναι τεράστια και οι «μαύρες τρύπες» που παρέλαβα μεγάλες. Μπροστά σε τέτοια θέματα, προτίμησα τη σιωπή. Για τα εθνικά θέματα, θα με συγχωρήσετε να σας πω ότι αγαπώ τόσο την πατρίδα μου που ευχαρίστως θα έδινα και τη ζωή μου. Αλλά μ’ έχει κουράσει, μ’ έχει απογοητεύσει κι έχω αηδιάσει την πατριδολαγνεία και την εθνοκαπηλία. Γνώρισα τέτοιους ανθρώπους πολλούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια ως σύνθημα και βόλεμα. Δεν θέλω να ακολουθήσω αυτή τη γραμμή. Προτιμώ κάποτε να μιλήσουν τα έργα και να σβήσουν τα συνθήματα. Ετσι θα πορευθώ. Με στόχο όχι τα φαραωνικά έργα, αλλά εκείνα που θα σκεπάσουν τον πόνο των συνανθρώπων μας.
  • Το Βατοπέδι μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επί μήνες τώρα. Υπάρχουν επιπτώσεις στην Εκκλησία;
  • Το φαινόμενο Βατοπεδίου μάς έχει προβληματίσει πολύ. Μας έχει πονέσει κι όλοι είμαστε σε αγωνία πώς θα καταλήξει. Οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις στο χώρο της Εκκλησίας. Πρέπει, όμως, να έχουμε υπομονή να δούμε πού θα καταλήξει το θέμα, το οποίο ωστόσο έχει και παραμέτρους που πρέπει να μας προβληματίσουν κι εμάς και εκείνους που είναι έτοιμοι για επίθεση κατά της Εκκλησίας. Και εννοώ όσους μιλούν ήδη για χωρισμό εκκλησίας-πολιτείας. Ενας θεσμός όπως είναι η Εκκλησία δεν έχει καθήκον να αξιοποιήσει την περιουσία της για να αντιμετωπίσει τα οποιαδήποτε λειτουργικά έξοδά της στην πορεία της διακονίας της; Αλλη μία παράμετρος είναι ότι ενώ ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία που δέχεται την ατομική ιδιοκτησία, έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Ενα ερώτημα είναι τι χρειάζεται την περιουσία η Εκκλησία. Τη χρειάζεται όχι για τους ιερείς και αρχιερείς, αλλά για να έχει τη δυνατότητα να κάνει ελεύθερα το έργο της. Η υστέρηση και στον άνθρωπο και σε οποιονδήποτε φορέα γεννά τη στέρηση της ελευθερίας. Αλλη μία παράμετρος που δείχνει πολλές φορές την επιπόλαιη αντιμετώπιση ζητημάτων στον τόπο μας είναι κι όσα λέγονται για τα χρυσόβουλα, μολυβδόβουλα, για τον αχτιναμέ ή τα έγγραφα όπου στηρίζονται η Μονή Σινά, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που θέλει να υπερασπιστεί την περιουσία του. Οταν αυτά τα βλέπουμε απαξιωτικά και τα εκμηδενίζουμε εμείς οι ίδιοι, γιατί έχουμε απαίτηση από άλλα κράτη να τα σέβονται;
  • Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας;
  • Συνεργάζομαι με όλους, κι αυτή είναι η διάθεσή μου για το μέλλον.
  • Θα προγραμματίσετε και επίσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ;
  • Ηδη έχω συναντηθεί με την κυρία Παπαρήγα. Αλλά θέλετε να σας πω κάτι: Πιστεύω ότι οι αριστεροί πολίτες πιστεύουν στο Θεό περισσότερο από τους δεξιούς. Το έχω ζήσει αυτό.
  • Μετά την εκλογή σας τον περασμένο Φεβρουάριο, γρήγορα έγινε λόγος για «εσωτερική αντιπολίτευση»…
  • Φυσικό είναι να υπάρχει. Χωρίς αντιπολίτευση και χωρίς να ακούσει κανείς την άλλη θέση, δεν υπάρχει πρόοδος. Φτάνει να γίνεται καλοπροαίρετα, βεβαίως.
  • Πώς αντιμετωπίζετε, λοιπόν, αυτές τις «αντιπολιτευτικές φωνές»;
  • Αντλώ τη δύναμή μου από το Θεό, από τους φίλους και από τη συναίσθηση ότι δεν αισθάνομαι καρφωμένος σε μια καρέκλα εξουσίας. Οποια ώρα καταλάβω ότι δεν έχω να προσφέρω, δεν με απασχολεί να παραμείνω σ’ αυτή την καρέκλα.
  • Σας επικρίνουν, όμως, και γιατί δεν κάνετε χειροτονίες νέων κληρικών.
  • Νομίζω ότι οι χειροτονίες είναι από τα ουσιαστικότερα θέματα για έναν αρχιερέα. Επομένως θα ήταν επιπόλαιο να χειροτονώ ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζω. Πώς θα τους ζητήσω ευθύνες αύριο;
  • Τι σας λείπει περισσότερο εδώ στην Αρχιεπισκοπή απ’ ό,τι στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας;
  • Ο φυσικός και «ανθρώπινος» αέρας της επαρχίας.
  • Πώς θα πορευθείτε σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
  • Οι σχέσεις μου είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Το μέγα αμάρτημα της Ορθοδοξίας είναι η πολυδιάσπαση και η προσκόλληση στον εθνικισμό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει το συντομότερο να κλείσει όλες τις ρωγμές που υπάρχουν. Κι αυτό ήταν η μεγάλη επιτυχία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πρόσφατη σύναξη των προκαθημένων. Αλλά κερδήθηκε μέσω του Κιέβου. Κι είναι σημαντικό σ’ αυτή τη συγκυρία που έχουμε έναν αξιόλογο πατριάρχη όπως ο Βαρθολομαίος.
  • Ζούμε αυτές τις μέρες μια δεινή οικονομική κρίση. Πώς η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους;
  • Η αρχιεπισκοπή προσφέρει σήμερα 3.500 πιάτα φαγητού καθημερινά κι η επιθυμία μου μέχρι το 2009 να γίνουν 20.000. Αυτό μπορεί να γίνει, αν και δεν σώζεται έτσι η κατάσταση. Φτάνει να σας πω ότι καθημερινά, τουλάχιστον 20 άνθρωποι που χάνουν το σπίτι τους έρχονται στην αρχιεπισκοπή, ζητώντας βοήθεια και έχω ένα όραμα και μια επιδίωξη μολονότι ο χρόνος είναι τώρα, λόγω Βατοπεδίου, ακατάλληλος: Θα ήθελα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και με διαφάνεια, να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία και οι πόροι να πάνε στο λαό. Με διακονία, όμως…
  • Μιλάτε για έργα που θέλετε να γίνουν. Εχετε αρχίσει να σχεδιάζετε κάποια από αυτά;
  • Εχουμε εξαγγείλει ήδη στέγη κατάκοιτων και εγκαταλελειμμένων γερόντων, έργα για παιδιά με νοητικά προβλήματα, προστασία του αυτιστικού παιδιού, απεξάρτηση των νέων από τα ναρκωτικά, μαθητικές-νεανικές κατασκηνώσεις. Είμαι, μάλιστα, στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι μας πρόσφερε ένας ιδιώτης 150 στρέμματα στην περιοχή της Αττικής για την υλοποίηση αυτών των έργων.
  • Τι θα πείτε αύριο στη μεγάλη σύναξη των ιερέων της αρχιεπισκοπής;
  • Το πρώτο που θα τους πω είναι ότι τίποτα δεν γίνεται αλλά και δεν διορθώνεται ο κόσμος αν δεν διορθώσουμε τον εαυτό μας. Πρώτα ο αρχιεπίσκοπος και μετά οι ιερείς. Αν δεν δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι. Πιο απλή ζωή, φροντίδα στον άνθρωπο. Η Εκκλησία είναι χώρος διακονίας και αγάπης. Δεν είναι πολυέλαιοι και κοσμικές εορτές. Το βάρος πέφτει περισσότερο στην προσωπικότητα του κληρικού στην προετοιμασία εκείνου που θέλει να εισέλθει στον κλήρο, στη στήριξη της οικογένειας του ιερέα. Πρέπει να σας πω ότι εδώ ήρθα σ’ έναν άγνωστο χώρο. Βεβαίως γνώριζα τις ανάγκες των κληρικών, και γενικότερα τα προβλήματα των ανθρώπων. Αλλά τι ακριβώς θα βρω μπροστά μου, δεν το γνώριζα. Ολοι αυτοί οι μήνες που πέρασαν, ήταν χρόνος έρευνας, αποτύπωσης και ψηλάφησης των προβλημάτων. Εργάστηκα σκληρά. Είδα την πορεία των ενοριών, τη νοοτροπία των ιερέων αλλά κυρίως είδα τα προβλήματα των ανθρώπων. Είδα ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι κι ανθρώπους που πεινάνε. Πήγα σε εκδηλώσεις, σε χώρους, που βρίσκονταν άνθρωποι του «περιθωρίου». Εζησα μια δυο μέρες με παιδιά που προσπαθούν να αποτοξινωθούν. Διαπίστωσα τα προβλήματά τους όταν κόψουν τα ναρκωτικά. Συγχρόνως, όμως, είδα και πώς ζούνε οι πολύ πλούσιοι. Τι σημαίνει να ζει κανείς σήμερα σ’ ένα σπίτι 500 τετραγωνικών με τις πισίνες. Δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Ούτε την ψευδαίσθηση έχω για κάτι τέτοιο, ούτε τη δυνατότητα. Αλλά, πιστεύω ότι όλοι μαζί κάτι μπορούμε να καταφέρουμε. Γιατί αν δεν μπορούμε να κάνουμε τη γη Παράδεισο, μπορούμε να την εμποδίσουμε να γίνει Κόλαση.
Αν δεν κάνουμε τη γη Παράδεισο, μπορούμε να την εμποδίσουμε να γίνει Κόλαση

Τα σπασε ο Jeronimo…Κάτι τέτοια λέει και δε μπορείς να μην τα ξεχνάς όλα μετά…:stuck_out_tongue:

Kαι αλλα καλα λεει και αθελα του κανει ρομπα τον μακαριτη τον Χριστοδουλο που (ο Θεος να με συγχωρεσει) οταν ανοιγε το στομα του ελεγε απιστευτες μπαρουφες. Μακαρι να ηταν ολοι οι ιερωμενοι σαν τον “Jeronimo”, ελπιζω να παραμεινει να ειναι αυτο που δειχνει

Nαι μακαρι ολοι οι ιερωμενοι να αποκτησουν την περιουσια που θα αποκτησει αυτος -“τιμια”- κατα τη διαρκεια του θεαρεστου εργου του!

Στα λογια μου ερχεσαι… αυτο εννοω, αμα αρχισει τις ιδιες μαλακιες, θα φαει κραξιμο και αυτος δικαια

Έχεις καμια αμφιβολία; Και ο Χριστόδουλος κάπως έτσι δεν ξεκίνησε; Με χαμηλούς τόνους, με “ανοίγματα” στην κοινωνία, με “ανοιχτό μυαλό” και όλα τα σχετικά;

O Xριστοδουλος ηταν σκληροπυρηνικος απατεωνας. Ο Ιερωνυμος μεχρι τωρα εχει κρατησει πολυ αξιοπρεπεστερη σταση αν και εχει πει πραματα που δεν συμφωνω. Το κακο ειχε παραγινει με τον Χριστοδουλο και επρεπε να γινει μια αλλαγη σε εναν αρχιεπισκοπο χαμηλοτερων τονων.

Nαι μωρέ, καλά όλα αυτά αλλά με την άπειρη περουσία της εκκλησίας τι θα γίνει; Θα αξιοποιηθεί ποτέ χριστιανικά; Θα φτιάξετε κανένα νοσοκομείο τραγόπαπες θεομπαίχτες; (που λέει και ο τζίμης…)

ε και συ…τι κερδος μπορει να παραξει ενα νοσοκομειο…ποσο μαλλον ενα φτωχοκομειο η ενα ορφανοτροφειο…υπαρχουν και καλυτερες ιδεες…βλεπε τουριστικες επενδυσεις της μονης Τοπλου στην αν. Κρητη… Εκει θα αυγατισουν τα λεφτα…

Και ο Ιερώνυμος πάντως τις buissenes του τις έκανε πριν γίνει αρχιεπίσκοπος με μερικά οικοπεδάκια…

παιδια δεν ξερω για εσας εγω πιστευω στο θεο αλλα οχι μεσα απο την εκκλησια(μπουρδελακι το εχουν κανει πια):p:p:p

Εδω εχουμε ενα τμημα απο γερμανικο ντοκυμαντερ (προφανως εποχης χιτλερ) απο επισκεψη γερμανων αξιωματικων στο Αγιο Ορος. Εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον :

http://www.youtube.com/watch?v=YTak6il287s&feature=related

Ως συνεχεια του παραπανω, ακολουθει η επιστολη του Αγιου Ορους στον Αδολφο Χιτλερ :

Εν Αγίω Όρει τη 13/26 Απριλίου 1941

Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον.

Εξοχότατε,

Οι βαθυσεβάστως υποσημειούμενοι Αντιπρόσωποι των Είκοσιν Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Όρους Άθω, λαμβάνομεν την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα και παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι και αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς και Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας και διαδόχους τούτων.

Το Άγιον Όρος, Εξοχώτατε, συνέστη εις Πανορθόδοξον μοναχικήν πολιτείαν, εις ήν ανέκαθεν διαβιούν εν αγαστή ομονοία μοναχοί ακωλύτως προσερχόμενοι από διάφορα ορθόδοξα Έθνη, κατά τον Θ΄ μ.Χ. αιώνα, πνευματικώς μεν εξαρτωμένων από του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολιτικώς δε αυτοδιοικούμενον υπό της Ιεράς Συνάξεως των Αντιπροσώπων των Είκοσιν Ιερών και Κυριάρχων Μονών και πολιτειακώς υπαγομένων υπό την προστασίαν και κηδεμονίαν των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και των διαδόχων Αυτών.

Το Αυτονομιακόν τούτο πολίτευμα περιεθριγκώθη δι’ αλλεπαλλήλων τυπικών και Χρυσοβούλων των ιδρυτών και ευεργετών των Ιερών μονών Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Βασιλείου του Μακεδόνος (882), Ιωάννου Τσιμισκή (972), Κωνσταντίνου Μονομάχου (1046), Στεφάνου Δουσάν (1346) και άλλων Σλαύων, Ουγγροβλάχων Ηγεμόνων και των μετέπειτα Σουλτανικών Φιρμανίων τελευταίως δε υπό του Καταστατικού Χάρτου του 1926, ούτινος δύο αντίτυπα εσωκλείομεν.

Το ουτωσί καθιερωθέν προνομιακόν και αυτοδιοίκητον καθεστώς του Ιερού τούτου Τόπου, αποτελέσαν αντικείμενον συζητήσεων και επικυρώσεων διαφόρων διεθνών συνθηκών περιεθριγκώθη τέλος, διά του 62ου άρθρου της Βερολινείου συνθήκης του έτους 1878, έχοντος ούτω, οι μοναχοί του Όρους Άθω οθενδήποτε και αν κατάγωνται θα διατηρήσωσι τα κτήματα και τα πρότερα αυτών δικαιώματα και θ’ απολαύωσιν, άνευ ουδεμιάς εξαιρέσεως, πλήρους ισότητος δικαιωμάτων και προνομίων.

Των εν Αγίω Όρει ενασκουμένων Μοναχών, ανεξαρτήτως τόπου προελεύσεως και Εθνικότητος, σκοπός και αποστολή καθ’ όλον τον υπερχιλιετή βίον του Αγίου Όρους, υπήρξεν η διατήρησις, προαγωγή και εξασφάλισις των Ιερών αυτού σκηνωμάτων, η διά της ακαταπονήτου φιλεργίας των εν αυτώ ενασκουμένων μοναχών καλλιέργεια της τε εκκλησιαστικής και κλασσικής φιλολογίας και καλλιτεχνίας, ο ασκητικός βίος και η διηνεκής προσευχή υπέρ του σύμπαντος κόσμου.

Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Όρει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς και εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν και την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής.

Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν και μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Έθνους.

Υποσημειούμεθα βαθυσεβάστως"

Εκτος αυτης της επιστολης, με την επιθεση της Χιτλερικης Γερμανιας και τις πρωτες νικες εναντι του Κοκκινου Στρατου, απεσταλη κ το ακολουθο :

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΕΡΑΣ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ
ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ Γ’ ΡΑ’Ι’Χ
ΑΔΟΛΦΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

ΗΜΕΙΣ ΟΙ 20 ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΙΣΑΡΙΘΜΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΩΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΣΤΙΚΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΝ ΤΟΥ ΑΓΙΩΝΥΜΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΘΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΑΠΗΚΟΟΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΝΙΚΑΣ ΣΑΣ.

ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΟΜΕΝΟΙ ΚΡΑΥΓΑΖΟΜΕΝ ΕΝ ΘΑΥΜΑΣΜΩ:

EΠΕΣΕΝ ΤΟ ΖΙΤΟΜΙΡ (ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΟΧΥΡΟ) ΚΑΙ ΕΣΩΘΗ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ…

ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΚΡΑΤΥΝΗ ΤΗΝ ΥΜΕΤΕΡΑΝ (ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ) ΕΞΟΥΣΙΑΝ ΕΙΣ ΕΤΗ ΠΛΕΙΣΤΑ .

ΟΙ 20 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΥΣIΟΥ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 20 ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

Α’ ΤΕΤΡΑΔΟΣ: ΛΑΥΡΑΣ…ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Β’ ΤΕΤΡΑΔΟΣ: ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ…ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ
Γ’ TETΡΑΔΟΣ: ΙΒΗΡΩΝ…ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ
Δ’ ΤΕΤΡΑΔΟΣ: ΧΙΛΙΑΝΔΡΙΟΥ…ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Ε’ ΤΕΤΡΑΔΟΣ: ΑΓ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ…ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ

isis είσαι ταραχοποιό στοιχείο, είσαι μεμονωμένος και αδαής. Αν διάβαζες ιστορία στο σχολείο θα ήξερες πως η εκκλησία πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των κατακτητών και ήταν πάντα υπέρ του λαού και του έθνους. Αλλά βέβαια όπως σε μάθανε τα λες και εσύ. :stuck_out_tongue:

Από την αρχή του κόσμου, τα οργανωμένα ιερατεία αποτελούσαν μια άλλη μορφή ολιγαρχίας που αρεσκόταν να παίζει με την εξουσία. Δεν είναι να αναρωτιέται κανείς πώς οι “δικοί μας” παπάδες σημειώνουν διαφθορά και σήψη ανάλογα των πολιτικών μας.

Η πλάκα είναι ότι πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου οι παπάδες πληρώνονται από το κράτος(ήτοι την τσέπη μας)!
Τη στιγμή που αλλού, το μόνο που τους παραχωρεί η Εκκλησία είναι ένα μέρος για να μένουν (και οι ίδιοι κάνουν δεύτερη δουλειά για να τα βγάζουν πέρα). Το αν κάνουν λειτούργημα ή όχι δε με αφορά καθ’ ότι δεν ασχολούμαι με τη θρησκεία, αλλά σίγουρα εκεί θα μιλάμε για άτομα που πιστεύουν περισσότερο σ’ αυτό που εκπροσωπούν, και λιγότερο στο χρήμα.

Ολόσωστη η αφίσα πάντως, για ένα θέμα που διαιωνίζεται αλλά λίγες φορές έρχεται στην επιφάνεια (θέλω κι εγώ μία!).