Κοιτάχτε να δείτε: ο καθένας δικαιούται να έχει τα δικά του bias και προκαταλήψεις. Εξάλλου και μια μειοψηφία Χριστιανών (που όμως σε απόλυτα νούμερα είναι πολλοί) πιστεύουν πως όλοι μας πρέπει να καούμε σε κάποιο καζάνι της κολάσεως. Δε με πειράζει και δε με ενοχλεί που ο Quintom ή άλλοι αντιπαθούν τις θρησκείες και άλλοι αντιπαθούν τον Quintom ή εμένα. Ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε; Το σημαντικό είναι ο Quintom/εγώ/Χριστιανός/Μουσουλμάνος να λειτουργεί με τους κανόνες/νόμους που έχουμε για την ομαλή μας συμβίωση και δίχως να είμαστε άδικοι με αυτούς που δε συμπαθούμε. (Quintom σε διάλεξα μόνο γιατί το ποστ σου συζητήθηκε επίσης)
Πιθανόν να ζητηθεί από τις Εκκλησίες να μην ανοίξουν τις πόρτες στους πιστούς λόγω covid εξάρσεων τα ερχόμενα Χριστούγεννα και Πάσχα. Στα περισσότερα από τα αισιόδοξα σενάρια δεν προβλέπονται αρκετοί εμβολιασμοί πρίν το Πάσχα του 2021. Το κλείσιμο μεγαφώνων, η απαγόρευση να βαρούν καμπάνες, και το να πέφτουν πρόστιμα σε όσους βάζουν σε ένα ημιφορτηγό τον επιτάφιο και τον πάνε περιφορά Μ.Παρασκευή δε δικαιολογούνται από το επιχείρημα για τη δημόσια υγεία γιατί δε τη ρισκάρουν πραγματικά. Τουλάχιστον όχι παραπάνω από την Πρωτοψάλτη. Σε ένα βαθμό, αυτά τα μέτρα επιβλήθηκαν γιατί υπάρχει το bias πως οι πιστοί είναι θρησκόληπτοι άρα δε θα καθίσουν στα μπαλκόνια τους. Αυτό όμως δεν προκύπτει από πουθενά, είναι άδικη μεταχείριση κόσμου… Και σε άλλες χώρες οι λειτουργίες ήταν πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά οι πιστοί μπορούσαν να πάνε για προσευχή ή για εξομολόγηση. Στην Ελλάδα αυτό δεν επιτράπηκε (εκτός αν είχατε ΣΜΣ κωδικό για προσευχή/εξομολόγηση/αγιασμό). .
Επίσης, σε λίγους μήνες θα αποδειχθεί πως ορισμένα από τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν αχρείαστα. Είναι αναπόφευκτο αφού οι γνώσεις μας θα αυξάνοντια. Το να έχεις καταστρατηγήσει το Σύνταγμα δίχως πραγματικό λόγο τελικά και να έχεις προκαλέσει οικονομική/κοινωνική ζημιά -τουλάχιστον στον τομέα της πολιτικής προστασίας που δουλεύω εγώ-, είναι μια τελείως άλλη νομική/πολιτική συζητήση. Στο φανταστικό σενάριο που οι Έλληνες ηλικιωμένοι δεν κινδύνευαν τόσο γιατί έχουν κάνει εμβόλιο φιματίωσης, τότε κόσμος θα θεωρήσει πως τα μέτρα δεν έπρεπε να παρθούν (το οποίο είναι fallacy αλλά θα ισχύει όντως πως αν το ξέραμε τότε δε θα παίρναμε τα ίδια μέτρα). Η Ιερά Σύνοδος (περίπου 10,000 Εκκλησίες και χιλιάδες ενορίες) κατάφερε να εφαρμόσει πιστεύω σχετικά καλά τους περιορισμούς και για τη δομή της. Οι όποιες παραφωνίες ήταν ποσοστιαία λίγες και έγιναν κυρίως τις πρώτες μέρες: τις μέρες δηλαδή που ήταν φρέσκοι ακόμη οι λουόμενοι/οι καρναβαλιστές και όσοι ήθελαν να δουν τον Leonidas, κλπ. Πιθανόν να συνεργάστηκε κι όλας η Ιεράς Σύνοδος με το να ζητήσει επιπλέον περιορισμούς από ότι έλεγε η υπουργική απόφαση ώστε να μην υπάρξει και τυπικό θέμα στο μέλλον από διαφωνούντες.
Τέλος, ανάμεσα στους πιστούς (μεγάλο ποσοστό επί του πληθυσμού) τη μεγαλύτερη ανάγκη για προσευχή αυτές τις μέρες τις είχαν οι πιστοί με προβλήματα υγείας που κινδύνευαν το περισσότερο (δηλαδή μεγάλο ποσοστό της ευπαθούς ομάδας που καλούμαστε να σώσουμε). Πες οι γάμοι και οι βαπτίσεις που αναβλήθηκαν έχουν κυρίως οικονομική ζημιά στα νέα ζευγάρια. Αλλά η ψυχολογική πίεση που νιώθουν όσοι δε μπορούν να προσευχηθούν/εξομολογηθούν ή να κηδεύσουν όπως θα ήθελαν το αγαπημένο τους πρόσωπο εμπίπτει στον τομέα της ψυχικής δημόσιας υγείας που δεν είναι τόσο ασήμαντη. Εγώ δε θα ήθελα να είμαι άδικος με αυτό τον κόσμο στα επόμενα κύματα, γιατί νομίζω είναι κοντά στα όρια του κρετινισμού να προβάλλουμε πάνω τους προσωπικές μας αντιπάθειες για θεσμούς όπως οι θρησκείες.