Κίνδυνος λειψυδρίας

Το φάσμα της λειψυδρίας πλανάται πάνω από τις πόλεις και τους κάμπους αλλά και όταν υπάρχει νερό καταλήγει σε μολυσμένες λεκάνες

Νεκρές λίμνες, βρώμικα ποτάμια, ξερά χωράφια και ένας μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας. Ο εφιάλτης της λειψυδρίας και οι επιπτώσεις του χτύπησαν πέρυσι τη χώρα και δεν φαίνεται να την εγκαταλείπουν. Παρ’ ότι η Ελλάδα εμφανίζεται στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ ως μια από τις πιο πλούσιες σε υδατικούς πόρους χώρα της Μεσογείου, εν τούτοις, σε πολλές περιοχές, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Θεσσαλικό κάμπο οι γεωτρήσεις χτυπούν… φλέβα νερού στα 300-500 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Αλλά και στα επιφανειακά ύδατα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Βεγορίτιδα, η οποία από το 1955 ως σήμερα έχασε το 80% του όγκου της και η επιφάνειά της μειώθηκε κατά 40%. Σήμερα, το 35% του ελλαδικού χώρου βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ήδη μετατραπεί σε… έρημο, ενώ το 49% θεωρείται ότι βρίσκεται σε μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης.

Το υδατικό δυναμικό της χώρας όμως δεν πλήττεται μόνον από την ανομβρία, αλλά και από τη ρύπανση. Αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών και λύματα ελαιοτριβείων επιβαρύνουν τις λίμνες και τα ποτάμια μας. Στη Βορειοανατολική Αττική και στη Βοιωτία το εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες τοξικές ουσίες δηλητηριάζουν το πόσιμο και αρδευτικό νερό. Η Κορώνεια πεθαίνει και μαζί της και σπάνια πουλιά και ψάρια που ζουν στα νερά της. Στη γειτονική Βόλβη επιστήμονες ανίχνευσαν συγκεντρώσεις οργανοχλωριωμένων φυτοφαρμάκων και νιτρικών στα ύδατα και στα ιζήματα της λίμνης. Σε πολλές περιοχές του Εβρου νιτρικά, θειικά και φωσφορικά ιόντα δηλητηριάζουν τα υπόγεια νερά. Στον Καλαμά, η επιβάρυνση με υπολείμματα φυτοφαρμάκων απειλεί την υδρόβια ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα επιφανειακά ύδατα, όπως στον Αξιό, στον Αλιάκμονα, στον Λούρο, στη λίμνη Παμβώτιδα, στον Στρυμόνα όπου - όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων - ο τοξικός κίνδυνος παραμονεύει.

Επιπλέον, σε πολλές περιοχές της χώρας μας - π.χ. στο αργολικό πεδίο, στη Σίνδο και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, σε τμήματα του θεσσαλικού κάμπου και της Αττικής - το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα, τα οποία έχουν υφαλμυρωθεί.

Το δίκτυο παρακολούθησης των ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων είναι ανεπαρκές και σε συνδυασμό με τις χαμηλές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας (κυρίως όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση νερού) το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων γίνεται ακόμη δυσκολότερο. Ετσι, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η χώρα μας δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με διατάξεις της οδηγίας-πλαίσιο για το νερό 2000/60/ΕΚ (ειδικά με το άρθρο 5) και η υπόθεση εκκρεμεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Ακόμη, έχει καταδικαστεί από το ΔΕΚ διότι παρέλειψε να μεταφέρει τις οδηγίες 76/464/ΕΟΚ (υποχρέωση καταρτίσεως προγραμμάτων για τη μείωση της ρυπάνσεως από επικίνδυνες ουσίες) και την 76/464/ΕΟΚ για τη ρύπανση των υδάτων στο εθνικό δίκαιο.

Την ίδια στιγμή, η πορεία των νέων οργάνων (Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, Περιφερειακές Διευθύνσεις Υδάτων και Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων), τα οποία συστάθηκαν βάσει της οδηγίας-πλαίσιο στα τέλη του 2005, δεν είναι ενθαρρυντική. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» του WWF Ελλάς, το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων ουδέποτε συγκλήθηκε ή λειτούργησε ως σώμα, ενώ οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Υδάτων υπολειτουργούν, καθώς στην πλειονότητά τους ακόμη δεν έχουν στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό. Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων (ΚΥΥ) έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται, αν και αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού και χώρου.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με τον υδάτινο πλούτο της χώρας, το σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας» παραμένει για μία ακόμη χρονιά ημιτελές. Ούτε νερό για τη Θεσσαλία, που χρόνια το περιμένει για να ποτίσει τα χωράφια της, ούτε σωστή διαχείριση για την Αιτωλοακαρνανία, που… χάνει το ποτάμι της και τη ζωή που της δίνει. Η εκτροπή του Αχελώου ούτε θα ολοκληρωθεί ούτε θα σταματήσει μέσα στο 2008, αφού εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών φορέων κατά της τροπολογίας για τη συνέχιση του έργου που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2006 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Πρόκειται για μία από τις πολλές τα τελευταία χρόνια σχετικές αποφάσεις, οι οποίες ουδέποτε υλοποιούνταν ή υλοποιούνταν αποσπασματικά επειδή πάντα κάποιος προσέφευγε στο ΣτΕ και πάντα εκδιδόταν απόφαση διακοπής. Και η αντιπαράθεση συνεχίζεται: η συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF κυρία Θεοδότα Νάντσου χαρακτηρίζει την τροπολογία «ξεκάθαρη παράκαμψη και περιφρόνηση όχι μόνο της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά και της Δικαιοσύνης»· οι Θεσσαλοί αντίθετα θεωρούν την τροπολογία «δικαίωση»…

Πολλοί επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας θα είχαν λυθεί με μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αν οι πολιτικοί προσανατολίζονταν σε έργα εξοικονόμησης νερού, έλεγχο των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων και σε ριζική αλλαγή των υδροβόρων καλλιεργειών, όπως του βάμβακος. Αρκεί να αναφερθεί ότι η αρδευόμενη γεωργία στη χώρα μας αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού (80%-85%).

Από το ΒΗΜΑ Οnline

Νομιζω οτι σε τετοια περιβαλλοντικα θεματα, φαινεται ακομη περισσοτερο ποσο καημενοι ειμαστε. 0 στο πηλικο.

πρεπει να φτασουμε στα σκατα για να αρχισουμε να ξυπναμε

k παλι κανεισ δεν θα ξυπνησει!

Καλό είναι αυτό. Να ψοφήσουμε πιο γρήγορα να ησυχάσει και ο κόσμος από μας.

To θεμα ειναι οτι φετος, του χρονου…σε 2 χρονια μπορει να μην νιωσουμε εντονα το προβλημα της ελλειψης νερου. Το χειροτερο ειναι, οτι κανενας αρμοδιος δεν θα κανει τιποτα, οχι μονο γιατι δεν εχουμε τις καταλληλες υποδομες και το απαιτουμενο προσωπικο αλλα και γιατι δεν νιωθουν οι υπευθυνοι την αμεσοτητα και τη σοβαροτητα του προβληματος.
Παλι θα τρεχουμε τελευταια στιγμη να σωσουμε οτι μπορουμε…Θα παρακαλαμε να βρεξει.

Οταν το ονειρο του μεσου ελληνα ειναι να αποκτησει εξοχικο με πισινα και κηπο με γκαζον, μην περιμενετε και πολλες αλλαγες.

Εμορφο ονειρο αυτο:roll:

Oντως…Η πισινα και ο κηπος με το γκαζον σε κανουν καλυτερο ανθρωπο…

Το ονειρο του μπουφου επαρχιωτη απο τα “ζωνιανα” ειναι αυτο. Ελπιζω δλδ, γιατι αν ειναι του μεσου Ελληνα, πηραμε μονοδρομο…

ρε παιδιά, τις πισίνες να τις καταλάβω, αλλά το γκαζόν τι φταίει? :lol:

Πέρα από την πλάκα, το 80% της ελληνικής κατανάλωσης νερού είναι στις καλλιέργιες. Δε νομίζω πως το γκαζόν και οι πισίνες είναι το πρόβλημα :wink:

Για όποιον θέλει να ψάξει λίγο παραπάνω, ας κοιτάξει πως κατάφεραν στη Λιβύη να μετατοπίσουν κάμποσα χιλιόμετρα την έρημο και να αλλάξουν το κλίμα και τη βλάστηση στην εκεί περιοχή. Με χρήματα και διάθεση όλα γίνονται :wink:

ΥΓ. Πάντως, για το νερό υπάρχουν άλλες χώρες που περνάνε χειρότερα προβλήματα (Παλαιστίνη, Ιορδανία, Συρία) και δε μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί άλλες χώρες ελέγχουν τους υδάτινους πόρους τους.

Xανουμε τεραστιες ποσοτητες νερου, μονο και μονο επειδη εχουμε ενα αρχαιο συστημα. Χρηματα και διαθεση δεν φαινεται να υπαρχουν.
Τελος, δεν καταλαβαινω την συγκριση με τις αλλες χωρες.
Οκ, υπαρχουν και χειροτερα, αλλα για να πετυχουμε κατι καλυτερο, πρεπει να κοιταμε τους καλυτερους απο εμας.

το ελληνικο κρατος ηταν ειναι και θα ειναι αισχος οποτε μην
περιμενουμε αλλαγες.
[-X

στο χερι σου ειναι και μπορεις να το αλλαξεις

ο υπερπληθυσμος φταει για ολα!!!

εχουμε μεγαλο πληθυσμιακο κενο

παιδια ειναι και θεμα παιδειας…
αμα δειτε ο περισσοτερος κοσμος κανει τρομερη υπερκαταναλωση…κανουν μπανιο και για 1 τεταρτο δεν κλεινουν το νερο…παρατανε ανοιχτες βρυσες…με τη λογικη οτι…ε σιγα,αφου το νερο δεν ειναι ακριβο…ετσι μαθαινουν,ετσι κανουν…κλειστομυαλοι και σπαστικοι σε ολα…

α και κατι ασχετο…καπου ειχα δει οτι στην αμερικη η μεση ημερησια καταναλωση,νερου ειναι 3πλασια απο οτι στην ευρωπη…

Μου φαινεται πρεπει να γυρισουμε σε εποχες με δημοσια λουτρα και να μαζευουμε νερο απο τις πηγες…

Εγώ πάντως, για να μην σπαταλάμε νερό, σήμερα θα πιω αλκοόλ…

Εγω παλι σκεφτομαι να μην κανω μπανιο για τον επομενο χρονο!
με 40 τ.μ κορμαρα ξερεις ποσο νερο γλυτωνουμε?