“Γιατί στην χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, δεν γίνονται δημοψηφίσματα?”
Σε ενα τοιχο το ειδα γραμμενο και κρυβει μεγαλες αληθειες η παραπανω ερωτηση.
Σε καθε ανεπτυγμενο κρατος, τα δημοψηφισματα διενεργουνται παρα πολυ συχνα. Στην Ελλαδα (ή Ελλαδισταν), αυτο το δικαιωμα δεν δινεται στο λαο, αφου καποιοι αρκουνται σε στημενα γκαλοπ. Οι δημοσκοπησεις για μενα προσωπικα, δεν λενε τιποτα και εχουν μεγαλες αποκλισεις απο την πραγματικοτητα. Μπροστα στην καλπη γινεται οτι ειναι να γινει και οχι απαντωντας το μεσημερι μετα το φαγητο σε ενοχλητικους μακακες΄ ξαπλωμενος στον καναπε.
Τελικα, το μονο που κανουμε ειναι να λεμε απλα οτι εδω γεννηθηκε η δημοκρατια και να περηφανευομαστε γι’ αυτο (και αν το θυμουνται μερικοι ή το γνωριζουν).
Είναι νομίζω προφανές το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος και η κυβέρνηση το ξέρει καλά αυτό, εφ’'οσον λοιπόν το ξέρει είναι λογικό να κάνει ότι μπορεί για να το αποφύγει…
Δν είναι απλά θέμα δημοψηφισμάτων.Όταν όλοι οι φοιτητές είναι έξω στους Δρόμους κ εσύ λες ότι δε μασάς, τότε φαίνεται πόσο υπολογίζεις τον κόσμο…Όταν Μιλάς για λαική εντολή κ για δημοκρατία κ σε λίγο θα μας βγαζει στη σύνταξη ο χάρος…τι να λέμε τώρα???
Μακαρι να καναν δημοψηφισματα αλλα δεν τους συμφερει…Ε,ας το αφαιρεσουν και απο το Συνταγμα για να μην κοροιδευουν και τον κοσμο…Αν δεν ειναι σημαντικα ζητηματα το Σκοπιανο και το ασφαλιστικο τοτε τι ειναι? :-k
Δεν νομιζω το οτι εδω γεννηθηκε εχει να κανει με το οτι δεν εφαρμοζεται. Αλλα θα μου πειτε ειναι ειρωνεια. Αλλοι ανθρωποι φτιαξαν δημοκρατια, οχι οι σημερινοι. Το θεμα ειναι οτι αυτο το σημερινο πολιτευμα το λεμε δημοκρατια. Αλλα αυτο ηταν η δημοκρατια πιο παλια (και υποτιθεται ο ανθρωπος εξελισσεται), να παιρνουν αποφασεις ολοι. Τωρα ομως σαφως και δεν συμφερει τις κυβερνησεις (ολοι απαντανε αυτο το πραγμα πολυ ευκολα προσεξα ). Οταν πεις οτι διαλεγουμε εξουσιαστικα οργανα που θα μας κοβουν και θα μας ραβουν για 4,5,10 χρονια, οπωσδηποτε και θα γινει κατι τετοιο. Αλλα και παλι αρκετοι πολιτες σημερα “εχουν τα δικα τους”, που ν’ ασχολουνται με δημοψηφισματα;
Για να μην λέμε ότι θέλουμε, και στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Επίσης, ένα πολύ έντονο χαρακτηριστικό για την ύπαρξδημοκρατίας είναι και η ερμηνία των νόμων, το οποίο δεν είχαν οι αρχαίοι έλληνες. Με λίγα λόγια, πιο πολύ στο όνομα το αποκαλοέ δημοκρατία αυτό, πιο πολύ την βασική ιδέα έχει.
Συμφωνώ ότι τα δημοψηφίσματα είναι σημαντικό να γίνονται, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός τρόπος και το μοναδικό μέσο για να ασκήτε η δημοκρατία. Άλλωστε υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η κοινή γνώμη χαλιναγωγίτε και έτσι το δημοψήφισμα χάνει την αξιοπιστία του. Δεν νομίζω λοιπόν ότι η έλλειψη δημοψηφισμάτων αποτελεί και κατ’ ανάγκη θάνατο της δημοκρατίας, πιο πολύ η παραπληροφόρηση και το έτσι κι αλλιώς γράψιμοτου λαού κάνει κάτι τέτοιο. Αυτά πάντα με επιφυλάξεις και ανυπομονό να δώ και άλλες απόψεις.
κακώς, κάκιστα που δεν γίνονται, αλλά δεν είναι και πανάκεια. τα δημοψηφίσματα χρειάζονται ένα λαό ενημερωμένο και συνειδητοποιημένο για τα θέματα που συζητιούνται, δλδ όχι τον ελληνικό λαό. αν και αυτό πάει κάπως να αλλάξει. και εξηγούμαι.
η ελληνική κοινωνία, αργά αλλά σταθερά, κάνει βήματα προόδου. αυτό που την καθυστερεί είναι η αναλογία νέων/γέρων που είναι μικρότερη από το ΜΟ της ευρωπαϊκής ένωσης και γενικότερα απαράδεκτα χαμηλή. οι παπούδες του σήμερα αν είχαν τελειώσει γυμνάσιο, θεωρούνταν “σπουδαγμένοι”. οι πατεράδες του σήμερα με λύκειο, το ίδιο και αν είχαν και πανεπιστημιακό χαρτί, θεωρούνταν υπερπολυτιμοι. σήμερα μόνο με χαρτί πανεπιστημιου, θεωρείσαι απλά επαρκής.
τουτέστιν θέλοντας και μη η γενικότερη παιδεία του Έλληνα ανεβαίνει, γιατί ο σκληρός ανταγωνισμός δημιουργεί εκ των πραγμάτων πιο μορφωμένους ανθρώπους. ευελπιστώ ότι μια γενιά μετά, η ελληνική κοινωνία θα είναι έτοιμη και ικανή για περισσότερα.
το οτι γενηθηκε εδω η δημοκρατια δεν εχει σχεση…σε μια χωρα οπου ουσιαστικα δεν εχουμε δημοκρατια επομενο ειναι να μην πραγματοποιουνται δημοψηφισματα…
Το οτι εδω γεννηθηκε η δημοκρατια και πλεον δεν εφαρμοζεται σε ολες τις μορφες της, εχει και παραεχει σχεση.
Δειχνει παρακμη τοσο πολιτικη οσο και κοινωνικη, μιας και συνδεονται αμεσα…