Ρατσισμος. Στερεοτυπα. Προκαταληψεις

Ποσο σιγουρος εισαι για αυτο? Υπαρχουν βιολογικοι λογοι για τους οποιους υπαρχει ανισορροπια μεταξυ των φυλων παγκοσμιως, αν και συνεισφερει ελαχιστα σε αυτο και ο παραγοντας που ανεφερες.

Αυτα αλλου, οχι σε μας.

Το οτι μιλαμε για ενα συγκεκριμενο θεμα στα τελευταια ποστς, δεν σημαινει οτι δεν γινεται να μας απασχολουν και αλλα θεματα στην ζωη μας και στην καθημερινοτητα μας. Ειναι πολυ εκνευριστικη αυτη η λογικη που παραθετεις (μην ξεχνωντας να βαλεις ταμπελιτσες φυσικα).

Η δουλεια μου που κανω καθε μερα ειναι στον τομεα της εκπαιδευσης, και συγκεκριμενα εδω και 10 χρονια προσπαθω με καθε τροπο να ειμαι μερος ενος συστηματος που εμπνεει και εμψυχωνει γυναικες στο να ακολουθησουν μια καριερα STEM και να αποκτησουν σωστη εκπαιδευση. Και φυσικα αφιερωνω περισσοτερο χρονο για να το κανω αυτο απο οτι σε αντρες, κυριως γιατι βλεπω επι του πρακτικου το πως παρα πολλες γυναικες ειναι λιγο “πιο πισω” σε μαθηματικα, φυσικη κτλ γιατι πολυ απλα οι αντρες ειχαν μονιμα στηριξη και βοηθεια σε αυτα. Ολα τα παραπανω αφορουν και παμπολλες γυναικες με μπουρκες, στις οποιες ο ρολος μου ειναι να διδαξω, κι οχι να κατσω να ασχοληθω με το γιατι φορανε την μπουρκα και τι θα επρεπε να κανουν. Υπαρχουν αλλοι φορεις για αυτα.

Εχουμε αναφερει χιλιαδες φορες τον ρολο της παιδειας, κοινωνικης προνοιας και εκπαιδευσης σε θεματα ανισοτητων, και πως ειναι το πιο σημαντικο. Καποιες φορες μια συζητηση ξεκιναει απο καπου και εξελισσεται διαφορετικα, δεν χρειαζεται καθε κουβεντα να εχει την ιδια πορεια, ουτε να μας δειξεις το δαχτυλο για το που θα επρεπε να εστιασουμε, ποσο μαλλον οταν εχουμε εστιασει σε αυτα απειρες φορες σε αυτο το φορουμ και γενικα ειμαστε σχεδον ολοι στην ιδια σελιδα σε κοινωνικα θεματα.

Μια χαρα ειλικρινεις ειμαστε οσοι δεν την θελουμε, και εχουμε γραψει τους λογους για τους οποιους δεν θελουμε την υποχρεωτικη φορεσια της.

Συνιστω σε οποιον θελει να ασχοληθει, να παει να κανει μια ιστορικη αναδρομη στο Ιραν απο το 1950 εως σημερα, και να δει πως απολυταρχικα καθεστωτα με ταυτοχρονη ανοδο του θεοκρατισμου κατεντησαν αυτην την χωρα ξεφτιλισμενη σε θεματα δικαιωματων των γυναικων και τον ρολο της στην κοινωνια. Και ελατε πειτε μου μετα οτι ολες αυτες οι γυναικες φορανε μπουρκα εν ετει 2021 γιατι γουσταρουν τρελα και ειναι επιλογη τους, οταν πριν 50 χρονια δεν φορουσε καμια γυναικα μπουρκα. Και κατα ποσο ειναι καταπιεση ή οχι.

Ακουστηκε και η λεξη “ισλαμοφοβια” ηταν θεμα χρονου οκ. Προσωπικα αν το να με κανει ισλαμοφοβο το να μισω την κωλοθρησκεια τους, τοτε μαλλον ειμαι, αλλα δεν ντρεπομαι κιολας για αυτο. Δεν εχω κανενα προβλημα με τους ανθρωπους, μονο με την θρησκεια.

1 Like

Οχι, δεν πρεπει.

Αλλο sex, αλλο gender. Ενα gay ατομο παραμενει αντρας ή γυναικα, ασχετα απο την σεξουαλικη τους προτιμηση. Το θεμα των trans ειναι λιγο πιο πολυπλοκο, αλλα εκει δεν εχω κατασταλαξει προσωπικα στα παντα.

Τις προαλλες ομως ακουσα την αποψη οτι αν καποιος δεν θελει να βγει ραντεβου με ατομο που ειναι trans γυναικα που εχει κανει ολες τις αλλαγες στο σωμα της και φαινεται σαν γυναικα, ειναι transphobic.

To facepalm που εκανα ηταν τεραστιο. Αλλα θετει κι ενα ενδιαφερον θεμα προς συζητηση, ισως σχετικο με το τοπικ αλλα οχι τοσο με την κουβεντα. Εσεις θα βγαινατε ραντεβου με γυναικα που ηταν καποτε αντρας αν εχει κανει ολες τις αλλαγες? Και αν ναι, θα κατακρινατε καποιον που δε θα ηθελε να κανει το ιδιο?

ΥΓ. Με οσα διαβαζω τωρα τελευταια για το τριτο κυμα του φεμινισμου (πουλαει πολυ? τι εχει συμβει?) μου φαινεται οτι διαβαζω πολλα πραγματα τα οποια με κανουν να κριντζαρω παρα πολυ δυστυχως.

1 Like

Πρέπει, όταν πολύς κόσμος θεωρεί ότι υπάρχει μόνο sex και το gender ανήκει καθαρά στο sex. Εγώ συμφωνώ ότι άλλο το ένα άλλο το άλλο, αλλά ακόμη κι αν πάμε πέρα από τα σώματα και το βιολογικό φύλο, το πώς εξηγούμε το κοινωνικό είναι πολύ περίπλοκο.

Τώρα, γι’αυτό που ρώτησες, είναι μια σκέψη που την έχω θέσει στον εαυτό μου. Αν έχει κάνει όλες τις αλλαγές, ναι, διότι αυτό που με προβληματίζει είναι ότι εγώ έχω ‘‘μάθει’’ με συγκεκριμένα γεννητικά όργανα να σχετίζομαι σεξουαλικά. Δεν θέλω να φέρω σε αμηχανία κάποια επειδή δεν ξέρω εγώ πώς να συμπεριφερθώ. Κάποιες γυναίκες δεν έχουν πρόβλημα να λειτουργήσουν διδακτικά σε ‘‘αμαθείς’’ όπως εγώ, και να με μάθουν να σχετίζομαι με το female penis, αλλά ξέρω ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν όρεξη να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, και γι’αυτό προτιμούν άνδρες που έχουν ξαναβρεθεί με τρανς άτομα, για να μην υπάρχει αυτή η προεργασία, που μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για την αυτοεικόνα τους.

Βασικά, αυτό που κάνει το τρίτο κύμα (που ξεκίνησε από τα '90s δεν είναι και πρόσφατο) είναι ότι αποδομεί τον πυρήνα των βιολογικών φύλων και τα διαχωρίζει από το κοινωνικό. Δηλαδή ακριβώς, μία γυναίκα δεν είναι γυναίκα επειδή έχει χρωμοσώματα ΧΧ, ή επειδή έχει την ιερότητα της γονιμότητας (μπλιεχ), αλλά επειδή έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά που την κάνουν αντιληπτή ως γυναίκα (κοινωνικοί ρόλοι, συμπεριφορές, σημειολογία, κίνηση, και προφανώς συσχέτιση). Γι’αυτό οι τρανς γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμα να λέγονται γυναίκες, ακόμη κι αν δεν έχουν το βιολογικό, αλλά επειδή όλος ο κόσμος τις αναγνωρίζει ως γυναίκες.

Επίσης, το πρώτο κύμα είχε να κάνει με την πολιτική ισότητα (δικαιώματα εκλέγειν/εκλέγεσθαι), το δεύτερο κύμα είχε να κάνει με ισότητα στην οικονομία (οι γυναίκες στη δουλειά), ενώ το τρίτο έχει να κάνει με την κοινωνική κατανόηση και των δύο φύλων. Ότι άνδρας και γυναίκα δεν είναι κατηγορίες, αλλά ένα φάσμα σεξουαλικοτήτων, περισσότερο.

Αν μια οικογένεια έχει συνολικά 1 ή 3 ή 5 παιδιά, τότε περιμένουμε να έχει σε μέσο όρο: 0.5, 1.5 και 2.5 παιδιά από το κάθε φύλο που δεν είναι ακέραιος (δεν υπάρχει άνθρωπος μισός ΧΧ χρωμόσωμα και μισός ΧΥ). Αυτό σημαίνει πως τις μισές φορές μια οικογένεια θα έχει παραπάνω αγόρια από κορίτσια και το ανάποδο. Σε πολλές μεγάλες κοινωνίες όμως (π.χ. Ινδία, Βραζιλία) θα δοκιμάσουν να κάνουν άλλο ένα παιδί κυρίως αν δεν έχουν αρκετά αγόρια. Αυτή η ασυμμετρία στην επιλογή “πότε σταματάμε να τεκνοποιούμε” οδηγεί σε περισσότερα αγόρια εν τέλει στις οικογένειες με μονό αριθμό παιδιών. Οι οικογένειες αυτές έχουν συστηματικώς περισσότερα αγόρια για κοινωνικούς λόγους. Στις ζυγές αυτή η διαφορά θα είναι μικρότερη αφού ισχύει το 50-50 για το επόμενο παιδί (ή ότι ισχύει στη φύση)

(ρε συ - μη τα παίρνεις όλα προσωπικά. Σοβαρά. Συζήτηση για τη στάση μας στο θέμα κάνουμε - όχι για το τι έχεις γράψει/πει/κάνεις στη ζωή σου. Το αρχικό μου ποστ ήταν ακριβώς πως δεν πιστεύω πως πρέπει να γίνονται ατέρμονες συζητήσεις για κάτι που δεν είναι το βασικό πρόβλημα. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται για το βασικό πρόβλημα κατ’εμέ και όχι από σπόντα. )

Δεν πηρα κατι προσωπικα, απλα οπως με ενοχλει το να πρεπει να φορανε μπουρκες οι γυναικες λογω Sharia’s Law, ετσι δεν βρισκω και κατι εποικοδομητικο στα να μας λες “οκ μιλατε για αυτο, αλλα μιληστε καλυτερα για το αλλο” :stuck_out_tongue:

Απο κει και περα εβαλα λινκ που απανταει σε αυτο που λες. Δεν αμφισβητησα το τι συμβαινει στην Βραζιλια.

Η αληθεια παραμενει πως βιολογικα για καθε 100 γυναικες που γεννιουνται, γεννιουνται επισης 105 αντρες. Το γραφει το αρθρο που εβαλα. Και μετα οι αντρες μειωνονται περισσοτερο, γιατι το ανδρικο φυλο εχει περισσοτερες ασθενειες σε μικρες ηλικιες, με αποτελεσμα η θνησιμοτητα να ειναι μεγαλυτερη σε μωρα ανδρικου φυλου απο οτι σε γυναικειου φυλου.

Το αποτελεσμα ολων των παραγοντων που αναφερει το αρθρο, ειναι μια κατασταση 102-100. Σε αυτο το αποτελεσμα εχουν επιδραση ολοι οι παραγοντες, και αυτα που γραφεις για την Βραζιλια ειναι απλως ενας παραγοντας, πολυ μικροτερος απο καποιους αλλους κατα την γνωμη μου. Δεν λεω πως δεν συμβαινει, απλα δεν “ειναι ο λογος για τον οποιον εχουμε περισσοτερους αντρες απο γυναικες στον κοσμο” οπως εγραψες.

ΥΓ. Αν δεν θελεις να παρερμηνευει ο κοσμος αυτα που γραφεις, μην λες “Δε μπορούμε να συστρατευόμαστε με ρατσιστές.” οταν δεν το εκανε κανενας σε αυτο το τοπικ…

Για γεννήσεις μιλάω btw. Το άρθρο που έστειλες το εξηγεί αυτό που λέω. Δες το γράφημα από κάτω: η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή το 17% του παγκόσμιου πληθυσμου και έχει αφύσικο ratio αγόρια-κορίτσια στις γεννήσεις. Ακόμη κι αν η Κίνα είναι η μόνη χώρα με αφύσικο ratio, τότε το παγκόσμιο ratio το 2010 ήταν προσαυξημένο τουλάχιστον 2-3 αγόρια παραπάνω γεννήσεις αγοριών παγκοσμίως. Δηλαδή το μισό από ότι είναι το βιολογικό ratio. Και δεν ήταν μόνο η Κίνα, που πλέον το έχει ρίξει κάτω από 120/100

Η Κίνα είχε πολιτική ενός παιδιού για δεκαετίες και πάρα πολλοί επέλεγαν (όλοι ξέρουμε πώς, έκαναν έκτρωση στα κορίτσια) αυτό το παιδί να είναι αγόρι. Γι’ αυτό και κάποια στιγμή οι άντρες ήταν 30-40 εκατομμύρια παραπάνω από τις γυναίκες.

Σιγά μη γινόταν από τύχη τέτοιο πράγμα.

2 Likes

Γενικά η σύλληψη θηλυκού είναι πολύ πιο εύκολη απ ότι αρσενικού, καθώς είναι πολύ πιο ανθεκτικά στις κακουχίες (τα έμβρυα).

Αυτό ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, αφού αν ισχύει αυτό, και αφήσεις την αναπαραγωγή εντελώς ελεύθερη τότε λογικά θα πρέπει να δούμε περισσότερα θηλυκά. Έχεις περισσότερο ινφο ή κάποια μελέτη?

Δυστυχώς όχι, ο γυναικολόγος το χεί πεί.
Μάλλον πρέπει να το εξηγήσω καλύτερα: σε περιπτώσεις όχι ιδανικές, είναι πιθανότερο να συλληφθεί θηλυκό.
Τώρα αν λέει παπάτζες ή δενξερωκαιγωτι, πραγματικά δεν έχω ιδέα. Δεν μου φάνηκε όμως κακή προσέγγιση.

Η σύλληψη ή η επιτυχής ολοκλήρωση μια εγκυμοσύνης είναι πιο εύκολη; Επίσης το “πολύ πιο εύκολη” μου πέφτει πάρα πολύ βαρύ :stuck_out_tongue:

θα ηταν ενδιαφερον να ακουστει και η αποψη εστω και μιας (1) απο τις μπουρκοφορουσες. Ή και οχι μπουρκοφορουσα. Μια γυναικα τελοσπαντων.

1 Like

Εβαλα λινκ αποπανω που λεει πως βιολογικα για καθε 100 γυναικες γεννιουνται 105 αντρες, και αρα ισχυει το αντιθετο απο αυτο που λετε.

For most countries, there are around 105 males per 100 female births. This is what the World Health Organization (WHO) estimates as the ‘expected’ sex ratio at birth: in the absence of gender discrimination or interference we’d expect there to be around 105 boys born per 100 girls, although this can range from around 103 to 107 boys per 100 girls. Why is this?

In the most comprehensive study of its kind, Orzack et al. (2015) monitored the trajectory of sex ratio from conception through to birth across five different methods.3

This produced the largest dataset available on the sex ratio throughout the stages of pregnancy.

A key result from this study was that the sex ratio at conception is equal: there is no difference in the number of males and females conceived. For births to be consistently male-biased, there must be gender differences in the probability of miscarriage through pregnancy.

The study found that although the probability of miscarriage varies between genders across the course of a pregnancy, female mortality is slightly higher than male mortality over the full period:

• there is a higher probability that an embryo with chromosomal abnormalities[4]>(Gender Ratio - Our World in Data) is male – in the first week of pregnancy, excess male mortality therefore means pregnancy is female-biased;
  • in the next 10-15 weeks of pregnancy female mortality is higher, which increases the ratio in favor of males;
  • male and female mortality is approximately equal around week 20;
  • between weeks 28-35 of pregnancy, there is higher male mortality.

Overall, a male-biased sex ratio at birth is the result.

tl;dr

Μεταξυ των εβδομαδων 10-15 της κυησης, για καποιον λογο το mortality rate των θηλυκων εμβρυων ειναι υψηλοτερο απο των αρσενικων, το οποιο οδηγει σε περισσοτερα παιδια να γεννιουνται αρσενικα απο οτι θηλυκα. Δεν μιλαμε για εκτρωσεις εδω.

Η συλληψη ειναι 50- 50.

Να πας να ρωτησεις τον γυναικολογο σου διευκρινισεις @Sevek :stuck_out_tongue:

Κι ομως… ακριβως για να αποφευθχει αυτο που λες, η Κινα εκανε παρανομο το να μπορεις να δεις το φυλο του παιδιου πριν γεννηθει, απο το 1988. Παρολα αυτα, η ψαλιδα μεγαλωσε ακομα περισσοτερο.

Δυστυχως η αληθεια μπορει να ειναι ακομα πιο σκληρη, και να μιλαμε για infanticide, ενω σιγουρα ρολο παιζει κι αυτο που εγραψε ο καρβου, οτι δηλαδη πολλες οικογενειες απλα εκαναν παιδια μεχρι να εχουν περισσοτερα αγορια.

Ειναι μια απο τις ελαχιστες χωρες με αφυσικα υψηλο ratio για αγορια στον κοσμο. Οπως βλεπεις σε αυτον τον χαρτη, η πλειονοτητα των χωρων παγκοσμιως (και μαλιστα σχεδον ολοκληρη η Αφρικη και η Νοτια Αμερικη) ειναι στην αντιθετη περιπτωση, και εχουν αφυσικα χαμηλοτερο ratio αγοριων στις γεννησεις, στην ψαλιδα απο 103-105 αγορια ανα 100 κοριτσια, οταν το προσδοκουμενο ειναι 105. Ενω το μεγαλυτερο μερος της Ευρωπης ειναι απο 105-107. Συμφωνω οτι λογω πληθυσμου, Ινδια και Κινα επηρεαζουν τον παγκοσμιο πληθυσμο, αλλα οχι οσο πολυ οσο ισχυριζεσαι. Ειναι απλα ενας παραγοντας ακομα.

Έλα μωρέ, το διόρθωσα στο 2ο ποστ, πως κάνετε έτσι :blush:

Κοίτα πριν από αυτό τι έγραψα ^

1 Like

Δλδ αυτό που λένε οι φίλοι μου ότι οι ωραίοι αντρες κάνουν κορίτσια δεν ισχύει ;; :cry:

1 Like

Πιθανοτερο βρισκω να μην τηρηθηκε ο νομος που ελεγε οτι δεν μπορεις να μαθεις το φυλο του παιδιου απο πριν. Το δευτερο παιδι ειχε τεγοιο προστιμο που η συντριπτικη πλειοψηφια των Κινεζων δεν μπορουσε να το πληρωσει. Η τυχη παντως ειμαι βεβαιος οτι δεν προκαλεσε την ανισοτητα μεταξυ γεννησεων αγοριων και κοριτσιων.

Παρεμπιπτοντως, σε λιγα χρονια η Ινδια προβλεπεται να ειναι η πολυπληθεστερη χωρα στον κοσμο.

Στο μπουρκοφορουσα ήταν συνεπές, εδώ σύμφωνα με τους “κανόνες” αυτοδιάθεσης δημιουργούνται παράδοξα.