Θέατρο - παραστάσεις που είδατε ή θα δείτε

Μετά από κάτι αιώνες, βρέθηκα πάλι σε παράσταση και είπα να επιλέξω το “Cleansed” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά στο ΙΜΚ, κυρίως για την Μηνά κι επειδή έχω ακούσει καλά λόγια για τον Λούλη και κάποιους από τους υπόλοιπους ηθοποιούς.

Τα εισιτήρια τα είχα κλεισμένα μήνες και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η παράσταση απέκτησε ένα τρελό hype κι έγινε talk of the town, όντας sold out για αρκετό καιρό μπροστά και με τα ακραία σχόλια εκατέρωθεν (αποθέωσης και θαψίματος) να δίνουν και να παίρνουν. Ομολογώ ότι αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον και κυρίως το σημείο περί των ακροτήτων της παράστασης, όσον αφορά τόσο το βίαιο στοιχείο, όσο και το γυμνό. Πολλές αναφορές για αποχωρήσεις στο ενδιάμεσο των παραστάσεων, συνεντεύξεις των συντελεστών που άφηναν ένα μυστήριο να πλανάται και διάφορα άλλα. Επίσης, οι συντελεστές και οι (περισσότεροι) κριτικοί μιλούσαν για το μεγαλείο του κειμένου και το πόσο κλασσικό, αλλά κι επίκαιρο θεωρείται (αν και γραμμένο στα τέλη των 90s).

Στο διά ταύτα, λοιπόν, δεν κατανοώ γιατί υπάρχουν τόσες ακραίες φωνές και από τις δύο μεριές. Εν ολίγοις, ούτε τρελάθηκα, αλλά ούτε και απογοητεύτηκα. Τείνω πιο πολύ προς το αρνητικό πρόσημο (έπιασα, πραγματικά, το εαυτό μου να βαριέται σε ορισμένες πράξεις στον βαθμό του σχεδόν ανυπόφορου), παρά τη δεδομένη καλή δουλειά που έχει γίνει ερμηνευτικά από τους περισσότερους και την ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση σε σημεία. Τα των δυνατών ήχων και του έντονου φωτισμού μπορεί να τα βρήκα ολίγον υπερβολικά, αλλά σίγουρα όχι αταίριαστα. Σκηνικά και κοστούμια ΟΚ. Και αυτή η αίσθησή μου του μετριασμένου ενδιαφέροντος και προβληματισμού κατά την αποχώρηση δεν αφορά επ’ ουδενί το γυμνό ή τη βία. Αυτά υποθέτω ότι εν έτει 2026 σοκάρουν είτε έναν 18χρονο, ο οποίος απέκτησε για πρώτη φορά σύνδεση στο διαδίκτυο (ή αντίστοιχα είδε τηλεόραση) μία εβδομάδα πριν δει την παράσταση ή κάποιον εξωγήινο, ο οποίος προσγειώθηκε στη Γη από έναν πλανήτη όπου ολημερίς τα λουλούδια τραγουδάνε το «Ήσυχο, ήσυχο το ποταμάκι…». Δηλαδή, όταν τις προηγούμενες ημέρες βλέπουμε είτε ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου φάτσα-φόρα, είτε τροχαία δυστυχήματα, είτε…, είτε…, το βρίσκω εντελώς παράταιρο να σοκάρεται κανείς από μία παράσταση σαν το “Cleansed”. Ενδιαφέρον είχε και η δημογραφία του κοινού, όπου -τουλάχιστον χθες στη βραδινή- είχε πάρα πολύ νεαρό κόσμο (ηλικιακού εύρους γύρω στα 25), αλλά και πολλά ομόφυλα ζευγάρια (έχει μια σημασία αυτό, καθότι την παράσταση παίζει και να την κλέβει με την ερμηνεία του ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου).

Εκεί, λοιπόν, που δεν έπιασα τον τόσο μεγάλο «θόρυβο» είναι στο κείμενο, το οποίο αν κι ενδιαφέρον σαν προσέγγιση (μην ψάχνετε κλασσικές προσεγγίσεις και νόρμες εδώ), δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί είναι τόσο κλασσικό και αιώνιο, πολλώ δε μάλλον όταν έχει γραφτεί ούτε 30 χρόνια πριν. Να ήταν γραμμένο τη δεκαετία του ’50, να το καταλάβω. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν το ακυρώνω το κείμενο, απλά, εγώ δεν εντόπισα κάτι, είτε στον καταγγελτικό του λόγο, είτε σε όλα τα υπόλοιπα αιώνια και μεγάλα ζητήματα που αγγίζει, το οποίο να μην το έχω δει και αλλού, και πολύ καλύτερα, μάλιστα. Σε μία ψιλο-κυνική προσέγγιση, σκέφτηκα μέχρι και το ότι τα έργα της βασανισμένης συγγραφέως, η οποία έφυγε άδικα από τον μάταιο τούτο κόσμο (έχοντας προλειάνει το έδαφος για την αποχώρηση και στα γραπτά της, ίσως σε μία απέλπιδα κραυγή απόγνωσης), έχουν αποκτήσει τόσο μέγεθος, κυρίως λόγω της δύσκολης πορείας της και του άδοξου τέλους της (έχει συμβεί και τα καθ’ ημάς μουσικά, αν θέλουμε να είμαστε 100% ειλικρινείς με τους εαυτούς μας). Προφανώς, μιλάω σαν ένας απλός θεατής και δεν διεκδικώ ούτε κατ’ ελάχιστον την οποιαδήποτε δάφνη του ειδικού, ειδικά επί των θεατρικών.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι είναι μία ενδιαφέρουσα παράσταση, με λίγες δυνατές στιγμές, για την οποία φαίνεται να έχει γίνει πολύ περισσότερος ντόρος απ’ ό,τι της αναλογεί.

2 Likes

Νιωθω τοσο τυχερος που ετυχε και ζουμε στην ιδια εποχη με εναν απο τους μεγαλυτερους συγχρονους Ελληνες καλλιτεχνες της ιστοριας.
Η σημερινη παρασταση του Παπαιωαννου απεδειξε ποσο μπροστα ηταν στα 90s και ποσο διανοια ειναι αυτος ο ανθρωπος. Νταξ να μου πεις δεν ειμαι και πολυ αντικειμενικος ως φανμποης κοντα 20 χρονια.

5 Likes

Nice timing, ειδα χθες τον Οιδιποδα. Εξαιρετικο. Θα σας πω “πηγαινετε”, αλλα νομιζω οτι τελειωνει την αλλη Κυριακη και λογικα ειναι sold out. Θα λεω παντα οτι με θεατρο και κυριως με σινεμα δεν το εχω, ειμαι average viewer και δεν τολμω να κανω κριτικη, ειδικα σε μια αρχαια τραγωδια οπου επισης δεν ειμαι ειδικος. Ξερω ομως οτι εφυγα απο τη Στεγη νομιζοντας οτι ειχα παρει μια ανασα οταν ξεκινησε και μια οταν τελειωσε η παρασταση.

Η συζυγος που ξερει απο δαυτα εξηγησε οτι ο Icke σεβαστηκε απολυτα το αρχαιο κειμενο, ενω η αποδοση ηταν εξαιρετικη. Σε σχεδον 2 ωρες παραστασης ισως να ενιωσα οτι δεν χρειαζονταν 2-3 λεπτα, αλλα και παλι that was me. Το σημειο εκεινο εξυπηρετουσε 101% τις αναγκες του κειμενου, απλως μαλλον εμενα δεν με “τσακωσε”. Κατα τ’ αλλα, σκηνικα, εμφανιση, ηχος, ολα τελεια. Δεν υστερησε ουτε ενας απο τους 11 ηθοποιους, τα background music/effects ηταν απολυτα ταιριαστα, χωρις να αποσπουν την προσοχη.

Και το θεμα… Ποσο ταιριαστη αποδοση στη σημερινη εποχη και στα σημερινα δεδομενα. Πραγματικα εξαιρετικη δουλεια, μπραβο τους. Μαλλον δεν ειναι τυχαια ανεβασμενη η παρασταση στο broadway, αν δεν κανω λαθος.

Off topic: εχω μια εξαιριετικα αστεια ιστορια με ακουσιο πρωταγωνιστη τον Παπαϊωαννου (απο πανω) και εκουσιο τον Μιμη Παπαϊωαννου (της ΑΕΚ), αλλα δυστυχως δεν ειναι για εδω, δημοσια. Σε καποια εκ του συνεγγυς συναντηση, σιγουρα…

4 Likes

Είδα το Σάββατο το “Εχθρός του Λαού”. Πολύ καλή παράσταση, πολύ δυνατό το κείμενο, πολύ καλή η μεταφορά στο σήμερα. Ίσως κάνει μια κοιλιά (για μένα προς το τέλος) αλλά όχι κάτι τρομερό. Φανταστικά σκηνικά και σκηνοθεσία.

Πολύ καλοί διάλογοι. Είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να φαίνονται φυσιολογικοί. Είναι φυσιολογικοί δηλαδή, κανονικοί. Κάτι που παλιότερα σπάνιζε, αλλά τώρα βλέπουμε να έρχεται στο θέατρο, επιτέλους.

Αυτό που δεν είναι το στοιχείο μου είναι το διαδραστικό κομμάτι που έχει στο τέλος της παράστασης με το κοινό να συμμετέχει στη συνέλευση που στήνεται για το φινάλε της παράστασης.

Πάντως, πέρα από την υποκειμενική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας, υπάρχει μια αντικειμενικότητα: ό,τι και να πιστεύεις, όποιες και αν είναι οι απόψεις σου, φεύγεις από το θέατρο και έχεις ανάγκη να συζητήσεις αυτό που είδες.

5 Likes

Festen στο θέατρο Αλμα

Εξαρχής, το να αποδώσεις θεατρικά μια ταινία του Δόγματος του 95, που εν πολλοις στηρίζεται/διαδραματίζεται σε ένα τεράστιο κτήμα (και έχει σημασία), είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Που γίνεται πιο δύσκολο, καθώς ενώ στον πυρήνα της έχει ένα τραγικό μυστικό, έχει και ένα κωμικό περίβλημα το οποίο πρέπει να χειριστείς με ακρίβεια.

Ειδα μια απο τις παραστάσεις που συζητιέται, καθώς ειναι διαδραστική - ξεκινά στο φουαγιέ του θεάτρου, που οι ηθοποιοί παίζουν μέσα στο κοινό (και αλληλεπιδρουν), καθως το κοινο θεωρείται καλεσμένος στη γιορτή του πατριάρχη της οικογένειας. Στη συνεχεια μεταφερεται στο κυριως θεατρο, για να ξανακλεισει στο φουαγιε, με την τελική σκηνή. Αυτο το πέρα-δώθε, από την μια καταργεί το όριο μεταξύ σκηνής/κοινού, από την άλλη δημιουργεί και το ψιλομπάχαλο του “που καθομαι / αχ το παλτό μου / αχ δεν βλέπω / τι είπαν τώρα” κτλ. Αυτο, αν διαβασετε κριτικες, καποιους τους χαλασε αρκετα. Θεωρω πως αν το γνωριζεις απο πριν, και πας και λιγο νωρις να πιασεις καλη θεση, ειναι διαχειρισιμο.

Ερμηνευτικά, το cast έδωσε την ψυχή του, και καθώς παίζει κυριολεκτικά δίπλα σου, νιώθεις και τις ανάσες και αισθάνεσαι άβολα με τα τεκτενόμενα. Προεξέχει ο εξαισιος Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ο οποιος (αν εχεις δει την ταινια), παρατηρεις πως χτιζει την ένταση που θα οδηγησει στην εκρηξη, ηδη απο το πρωτο μερος του φουαγιε - τον βλεπεις να χάνει το χαμογελό του, λίγο λίγο, τόσο όσο πρέπει. Ξεχώρισα επίσης τον Μιχάλη Αφολαγιάν, που έπρεπε να παίξει με σιωπές και βλέματα, στα αγγλικά, καθώς δεν μιλούσε την γλώσσα που μιλούσε η οικογένεια. Ερμηνεία επιπέδου.

Ειναι από τις λιγες παραστάσεις, που ενόσω την έβλεπα, δεν μπορούσα να καταλήξω πόσο μου αρέσει, καθώς ο κομπέρ της βραδιάς της οικογενειακής γιορτής, προσπαθούσε να κρατήσει το κέφι με αστεια/τραγουδια και χορο, παρόλα τα τραγικά που λεγονταν. Αυτο έδωσε δυο χαρακτήρες στο έργο, το οποίο σε πέταγε από την “ευθυμία” στο δράμα και πάλι πίσω. Και δεδομενου οτι τα φώτα στην πλατεια ηταν ανοικτα και ενιωθες όντως μερος του χώρου, οδήγησε και σε γελάκια από μέρους του κοινού, λόγω αμηχανίας και αυτής της παλινδρόμησης. Ευτυχως τα κινητα μας έκαναν την χάρη αυτο το βράδυ, καθώς σε σημεια υπήρχαν σιωπές που έκοβες την ένταση με το μαχαίρι και θα ήταν κρίμα να χαλάσουν. Επισης, και λογω του σεναριου, το κειμενο ειχε πολλη ενταση, βρισιες, μπουνιες κτλ - αρχικά θεωρησα πως ηταν και παλι μια επιρροη οικονομίδη, αλλα εψαξα και θυμηθηκα οτι και η ταινια ειχε αρκετη σωματικότητα τελικά. Ως εκ τουτου, δεν μπορουσε να αποδοθει διαφορετικά

All in all, μια πολυ ξεχωριστη θεατρική εμπειρία, που όσο και αν σε πιάσει ή όχι στο τέλος, θα την θυμάσαι για πολλά χρόνια.

4 Likes

Απλούτως σουρεάλ είναι το τι γίνεται πίσω σου όταν βγαίνεις έξω από το θέατρο στο τέλος της παράστασης… Το είχα δει κι εγώ πριν κάνα-δυο χρόνια και μου είχε αρέσει πολύ. Αυτό που ο κόσμος ήταν ουσιαστικά κομμάτι της παράστασης, καθόλου δεν με χάλασε, το αντίθετο θα έλεγα.

τι γίνεται, δεν σε καταλαβαινω …

Ιεροτελεστια στο Εθνικο Θεατρο σε σκηνοθεσια του Χρηστου Θεοδωριδη…
Μια τρομερη παρασταση / εμπειρια που μεσα απο μικρες ιστοριες καθημερινων ανθρωπων δημιουργει ενα χρονικο της απωλειας και του θανατου.
Εξαιρετικες ερμηνειες και γενικα ενα πολυ ευαισθητο ζητημα που θα σε ισοπεδωσει, δακρυσει και θα σε αλλαξει βγαινοντας απο την αιθουσα.
Δεν ειμαι μεγαλος φαν του ελληνικου θεατρου - προτιμω μοντερνο χορο πχ οσον αφορα παραστασεις - και ειλικρινα ηταν ενα τρομερο χαστουκι που ακομα δε με εχει αφησει. Να πατε.

5 Likes

Την είδα πριν λίγες μέρες και ήταν πραγματικά συγκλονιστική!
Είχα διαβάσει πολύ λίγα πράγματα για την παράσταση αλλά δεν είχα προσέξει την διάρκεια της η οποία είναι 3 ώρες(μαζί με το διάλειμμα).
Ακούω λοιπόν τους διπλανούς μου να σχολιάζουν την μεγάλη της διάρκεια και με λούζει κρύος ιδρώτας καθώς.δεν έχω πρόβλημα να είμαι όρθιος 4-5 ώρες σε μια συναυλία αλλά πραγματικά υποφέρω όταν πρέπει να μείνω καθιστός σε μια καρέκλα για παραπάνω από 2 ώρες(και τα καθίσματα στην συγκεκριμένη αίθουσα του εθνικού δεν τα λες και βολικά).
Προφανώς θέλω να καταλήξω στο οτι δεν κατάλαβα πως πέρασε ο χρόνος (σχεδόν δεν κουνήθηκα σε όλη την παράσταση)
Θεατρόφιλοι-και μη- θα έλεγα κι εγώ πως δεν πρέπει να την χάσετε.

2 Likes