Τελικα δεν ηταν 20 Ιανουαριου, αλλα 17. Την Παρασκευη πήγα στο Φράνκενσταιν & Ελίζα, στο θέατρο Πορεία. Κατ’ αρχάς, εξαιρετικός χώρος. Αμφιθεατρικη παρακολούθηση από τους θεατές, μου φάνηκε μικρό αλλά πολύ ζεστό θέατρο. Έχω ήδη αναφέρει ότι δεν είμαι κανένας σπουδαίος θεατρόφιλος, οπότε στα θετικά (πέραν του θεάτρου): Στάνκογλου πολύ καλή, έστω και σε κάποιο βαθμό υπερβολική, ερμηνεία. Δεν σε κάνει να νιώσεις ότι βαριέσαι. Εξαιρετικός ο μπάρμαν Μπινιάρης, σίγουρα έκανε stand out, πολύ καλοί οι άλλοι δύο άνδρες ηθοποιοί (Συμεωνίδης και Καλετσάνος).
Γνωρίζω την πλοκή μέσω του κινηματογράφου, όχι μέσω βιβλίου, οπότε μπορώ να πω ότι ακολούθησε την κεντρική ιδέα. Γενικά, οι παραλλαγές είναι όμως αρκετές και έντονες. Δεν κάνω σπόιλερ όταν γράφω ότι το τέρας αυτή τη φορά είναι η τεχνητή νοημοσύνη, με όλες τις ηθικές αναστολές των ορίων της επιστήμης, την έπαρση, την αποδοχή του κοινού, ακόμη και την απαξίωση των ανθρώπινων συναισθημάτων, να μεταφέρονται σε μία πιο σύγχρονη εποχή. Τα σκηνικά είναι πολύ όμορφα, τα κοστούμια είναι εποχής (ίσως έπρεπε βέβαια να αλλάζουν καθώς περνάνε τα χρόνια, αλλά οκ, ζούμε με αυτό). Το μουσικό μέρος της παράστασης είναι πολύ όμορφο και ταιριαστό, τόσο όσο, μου άρεσε πολύ. Δεν το ήξερα, διάβασα μετά ότι το τραγούδι είναι προϊόν της ΤΝ, έξυπνο.
Στα αρνητικά, οι δύο γυναίκες ηθοποιοί δεν με έπεισαν. Φαινόταν και στις δύο ότι το έχουν (ποιος είμαι εγώ να το αμφισβητήσω), αλλά είτε ο ρόλος ήταν μικρός είτε δεν μπόρεσαν να με πείσουν, σημασία έχει ότι στα μάτια μου φάνηκαν ένα κλικ κάτω από τους ανδρικούς ρόλους. Εξαιρετική η φωνή της πανέμορφης Στεφανίδη (την έπιασε και ένα βηχαλάκι σε κάποια στιγμή, ενώ έπρεπε να ερμηνεύει, αλλά το κάλυψε άριστα) και ξεχώρισε σε σχέση με την Πανουργιά. Ίσως πλήρωσε ότι μπήκε πολύ βαθιά στο ψυχρό προφίλ του χαρακτήρα που ερμηνεύει, τελικά σε δεύτερη σκέψη ίσως ήταν καλύτερη απ’ όλους στον ρόλο που υπηρέτησε.
Έφυγα από το θέατρο σαν κάτι να μου έλειπε. Το πρώτο μισό (κάπου 2 ώρες η παράσταση, με 10 λεπτά διάλειμμα) μού αρεσε πολύ, στο δεύτερο σαν να έτρεχαν όλοι, για να χωρέσουν κάθε πληροφορία στο έργο. Υπήρξαν κενά που δεν ένιωσα να καλύπτονται, ενώ έμεινα με απορίες σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία όμως σίγουρα οφείλονται στο γεγονός ότι υπηρετούν το έργο και την εξέλιξή του, δεν είναι ανάγκη να εξηγηθούν. Το μυαλό μου φταίει, δεν γράφω τπτ για να μην κάνω σπόιλερ.
Πολύ σημαντικό (δεν είναι αρνητικό, αλλά με επηρέασε) ήταν η απουσία κόσμου. Με 30-40 θεατές, δεν ένιωσα ζεστασιά, ειδικά έτσι όπως ήμασταν όλοι διασκορπισμένοι. Οι ψείρες στους ηθοποιούς, σε ένα θέατρο όπου μπορούσες να απλώσεις το χέρι και να αγγίξεις κάθε έναν, μου φάνηκε υπερβολή, αλλά σίγουρα δεν έχασα λέξη. Α ναι, έχει και αγγλικούς υπότιτλους, μεγάλο μπράβο για την ιδέα, έστω κι αν δεν ήταν στο πιο βολικό σημείο αν είσαι ξένος. Δουλειά γινόταν σίγουρα, είδα και αγγλόφωνους θεατές μάλιστα.
Γενικά, θα πρότεινα να το δείτε αν θέλετε να περάσετε όμορφα. Δεν ήταν κακή παράσταση, απλώς δεν ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει, με τα λίγα που σκαμπάζω από θέατρο. Είναι μία παράσταση που θα σας πρότεινα να την τιμήσετε αν παρακολουθείτε συχνά.