Σπουδαστικές εκλογές

Τέλειωσε επιτέλους κι αυτό. Οι 20 κλήσεις αυτές από συγκεκριμένα άτομα εδώ και ένα χρόνο δεν είχαν μαζευτεί. Τις 2 τελευταίες μέρες όμως μαζεύτηκαν με απίστευτη ταχύτητα. “χτίζουμε το μέλλον μας”, και άλλα συναφή.
Σιχάθηκα!
Κάποιοι άνθρωποι που παραπονιούνται και έβγαζαν πανό δείχνοντας την πτώση του προυπολογισμού των ιδρυμάτων σκέφτηκαν ποτέ πόσα χρήματα αντί να ξοδευτούν σε άλλους σημαντικούς τομείς ξοδεύτηκαν σε αφήσες gloss χαρτιού, ηχεία και έξοδα μόνο και μόνο για ψήφους που δε λένε τίποτα, μιάς και η αποχή είναι μεγάλη?
Πάλι αυριο θα αρχίσει η αποικοδόμηση των αφησών και πάλι θα ξεβάφονται οι τοίχοι (να πως κάνεις ζημιά στο ίδρυμά σου) και θα στιβαχτούν στα σκουπίδια.

Σιχαίνομαι και μόνο στη σκέψη πως τόνοι χαρτιού πετιούνται, και πως δέντρα κόβονται για αφίσες και για προπαγάνδα.
Σιχαθηκα που η λέξη επανάσταση έχει καβατζωθεί απο κάποιους που έχουν αυτοοριστεί επαναστάτες αποκυρήσοντας όλους τους άλλους.
Σιχάθηκα να βλέπω κάποιους να εξαργηρώνουν ψήφους για απουσίες, πρώτο τραπέζι στη κέλη και τα γνωστά.
Σιχάθηκα να βλέπω μικροκομματικές διαφορές να έχουν ριζώσει τόσο πολύ στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και να μην βλέπουμε τα προβλήματα που είναι μπροστά μας αλλά μόνο τα προβλήματα που είναι ικανά να μεταφραστούν σε ψήφους στις εκλογές!
ΕΛΕΟΣ!!!

Δεν υποστιρίζω πως θα έπρεπε να μην κομματικοποιούνται όποιοι θέλουν, αλλά το ότι έχει γίνει πλέον δεδομένο σε πολλές περιπτώσεις μου τη δίνει. Οι φοιτητές πλακώνονται στα πλαίσια των κομματων τους. Δε μπορούν να έχουν κοινά αιτήματα, γιατί το κομμα λέει άλλα.

Άποψή μου
είναι πως δε θα έπρεπε να υπάρχουν νεολαίες μέσα στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ!
Τόσο πουτ… έχει γίνει ομως η παιδεία?Μάλλον ναι…
Γιατί όταν χρησιμοποιείται για μικροκομματικά συμφέροντα τότε δε βοηθάει τους φοιτητές, και δυστυχώς σε κάθε σπουδαστικές εκλογες αυτό επιβεβαιώνεται…

κριμα κριμα κριμα…

ΠΣ Έγραψα πολλά το ξέρω, και πιθανό να μην διαβαστούν όλα ( η και καθόλου), αλλά για ένα θέμα τέτοιας έκτασης ίσως να είναι και λίγα…

Όντως αυτό με τις αφίσες καλό θα ήταν κάποτε να κοπεί. Λες και κανένας θα διαμορφώσει άποψη ή θα ρίξει την ψήφο του κάπου λόγω της αφίσας.

Είχα επισκευτεί κάποτε το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι ένα μοντέρνο κτίριο, σχεδόν εξ ολοκλήρου από γυαλί (προσωπικά μου θύμισε πάρα πολύ το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης για όσους έχουν πάει). Όταν μπήκα μέσα έπαθα την πλάκα μου. Τα πάντα ήταν πεντακάθαρα, φως από παντού, τοίχοι καθαροί, πίνακες ανακοινώσεων γεμάτοι με ανακοινώσεις για διάφορα events (από συναυλία Gogol Bordello παρακαλώ μέχρι και προσκλήσεις για διαφόρων ειδών συζητήσεις) και σου έδινε η όλη εικόνα τη διάθεση να διαβάσεις και να επενδύσεις μέρος του χρόνου σου στο να μελετήσεις και να αναζητήσεις κάτι καλύτερο. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως επειδή ο αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει και μερικές φυλακές στην Ελβετία, οι εκεί φοιτητές γκρινιάζουν πως είναι σαν φυλακή το κτίριο.

Μετά γύρισα πίσω στη σχολή μου στο ΕΜΠ, όπου οι τοίχοι είναι γεμάτοι με συνθήματα (όταν είχαν βαφεί οι τοίχοι κάποιοι έγραψαν τα ίδια συνθήματα ακριβώς από πάνω) και από τα παράθυρα δεν περνάει το φως του ήλιου γιατί έχουν καλυφθεί με αφίσες παρατάξεων (οι οποίες και προφανώς για λόγους αλληλεγγύης δεν καλύπτουν τα συνθήματα στους τοίχους).

Ον τόπικ: Διαφωνώ πάντως με το πνεύμα του κειμένου του Diz. Εσείς οι φοιτητές φτιάχνετε τον φοιτητικό σύλλογο και λαμβάνετε τις περισσότερες από τις αποφάσεις. Απλά θέλει κόπο για να επηρεάσετε τις αποφάσεις και να ακουστείτε. Αλλά όπως λένε και οι Αμερικάνοι “No pain, no gain”. Άσε που για κάποια πράγματα θα δείτε πως δεν είστε και οι μόνοι που τα πιστεύουν

Σίγουρα ρε karvou αλλά δεν μου φαίνεται πολύ βοηθητικός και ανεξάρτητος ο τρόπος με τον οποιό φτιάχνεται αυτός. Στο τέλος ποιος ακούγεται? Στο τέλος όλα καταλίγουν στη προβολή μίας παράταξης.
Χιλιάδεις φορες σε συνελεύσεις όταν ανέβει ένας μη οργανωμένος να μιλήσει δεν υπάρχει περίπτωση να ακουστεί. Και με όλα αυτα που έλεγα και πριν θέλω να δίξω πόσο έχουν εισχωρήσει τα κόμματα στον χώρο της παιδείας.
Στοίχημα στη Γενεύη δεν θα είδες όσον αφορα κομματικές παρατάξεις ό,τι βλέπεις εδώ.

Σύμφωνοι στο ότι οι φοιτητές επιρεάζουμε τις αποφάσεις, αλλά ρεαλιστικά μιλώντας λέω πως χωρις να οργανωθείς δεν πρόκειται κανείς να σε ακούσει.

Κι όμως, έχω δει σε συνελεύσεις της σχολής μου, πολλούς ανεξάρτητους να ανεβαίνουν, να ακούγονται, να δημιουργούν ρεύμα και να επιτυγχάνουν μέχρι και την ψήφιση των προτάσεων τους. Αν δεν προσπαθήσεις τουλάχιστον δεν έχεις το δικαίωμα του να απογοητεύεσαι…:wink:

Είμαι σίγουρος πως η «φοιτητική δημοκρατία» προμηνύει την μελλοντική «πραγματική» δημοκρατία. Ο ψηφοφόρος εξοικειώνεται με πολλά μέσω αυτής και δυστυχώς ανέχεται πολλά, μετέπειτα.

Από την προσωπική μου εμπειρία, στη Γαλλία, τα φοιτητικά κινήματα και η δραστηριότητά τους είναι τελείως διαφορετικά. Θυμάμαι κάτι φοιτητικές εκλογές, κατά τις οποίες θεωρήθηκε μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 3%!!! Βέβαια, εκεί τα πράγματα διαφέρουν πολύ και ως προς τις αρμοδιότητες των εκλεγμένων φοιτητών, οι οποίες είναι σαφώς πιο λίγες από την Ελλάδα. Προσωπικά το θεωρώ μάλλον καλό, στα πλαίσια του εκεί συστήματος. Τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε ανταγωνισμό ως προς την ποιότητα των σπουδών και με χαρά έβλεπα τους πρυτάνεις να αδιαφορούν ως προς τα δεκάδες φοιτητικά αιτήματα, τα οποία στην ουσία αν εφαρμόζονταν θα μείωναν την αξία του πτυχίου.

Όποτε ψήφιζα, προτιμούσα τους εκάστοτε ανεξάρτητους διδακτορικούς, που μόνο μέλημα είχαν τη βελτίωση των συνθηκών της εκπαίδευσης και όχι τα πάρτι και τα ρουσφέτια.

Φυσικά δεν λέω πως είναι καλύτερα εκεί. Υπήρχαν κι εκεί δεκάδες προβλήματα. Αλλά αυτό που αναρωτιέμαι είναι κατά πόσο οι έλληνες φοιτητές συνειδητοποιούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και ότι η ψήφος τους έχει πραγματική αξία (όχι μόνο «αγοραστική» και ρουσφετολογική). Οι ίδιοι οι φοιτητές είναι συνυπαίτιοι των αισχών, για αυτούς που ψηφίζουν, για το γεγονός ότι δεν ψηφίζουν καν και για το γεγονός ότι δεν επιδιώκουν πραγματικά την αξιοποίηση των σπουδών τους και την ανάδειξη της αξίας του πτυχίου τους, αλλά δυστυχέστατα την προσωρινή βολή τους.

Ισοπεδωνετε τα παντα παιδια και δεν ειναι καλο.

Δεν λέω πως δεν το έκανα. Πιθανόν. Αλλά μπορείς να αναπτύξεις περισσότερο τί ακριβώς εννοείς;

Εννοω οτι:

  • Δεν ειναι ολες οι φοιτητικες παραταξεις/σχηματα κομματικα μαγαζακια που κανουν ρουσφετια.
  • Καποιοι δεν ζητανε ψηφο για τα καλα παρτι που κανουν η για τις σημειωσεις που δινουν αλλα στηριζονται στον πολιτικο τους λογο και δραση.
  • Το να υπαρχουν πολιτικες συλλογικοτητες μεσα στα πανεπιστημια δεν ειναι απλα θετικο. Ειναι αναγκαιο.

Οσον αφορα στην αποψη περι μειωσης της φοιτητικης συμμετοχης στην ακαδημαϊκη κοινοτητα, διαφωνω καθετα αλλα αυτο ειναι διαφορετικο θεμα. Εγω εκανα ενσταση στο οτι παρουσιαζονται ολες οι παραταξεις/σχηματα να ειναι το ιδιο.

Συμφωνω και με τα τρια σημεια που τονιζεις, ωστοσο για περι μειωσης της φοιτητικης συμμετοχης δε μπορω να γνωριζω. Σε κανα 2 χρονακια θα εχω γνωση.

Όπως είπα η εμπειρία μου είναι από Γαλλία και αυτό που έκανα ήταν να συγκρίνω αυτό που βλέπω εδώ με αυτό που είδα εκεί, χωρίς να πω ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, αλλά για να βγάλω κάποια προφανώς γενικά συμπεράσματα ως προς τα φοιτητικά κινήματα. Πιθανότατα κάποιοι να μην είναι «κακοί», αλλά η μάζα των φοιτητικών οργανώσεων μου δίνει πολύ κακή εικόνα, πόσο μάλλον η γιγάντια μάζα των προβάτων, των αγνωμόνων και των ρουσφετοκυνηγών (αυτό είναι 3 κατηγορίες, όχι μία, αλλά μερικοί είναι και μπαστάρδεμα).

Αυτό που λέω είναι πως αν το σύστημα αυτό «εκπαιδεύει» τον πολίτη για να ανήκει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, προφανώς υπάρχει πρόβλημα και επιπλέον δεν μπορω να μην επισημάνω τις ευθύνες των ίδιων των φοιτητών για όλα αυτά.

Λες ότι: Δεν ειναι ολες οι φοιτητικες παραταξεις/σχηματα κομματικα μαγαζακια που κανουν ρουσφετια.

Κι εγώ απαντώ: Σύμφωνοι.

Λες ότι: Καποιοι δεν ζητανε ψηφο για τα καλα παρτι που κανουν η για τις σημειωσεις που δινουν αλλα στηριζονται στον πολιτικο τους λογο και δραση.

Κι εγώ απαντώ: Πάλι σύμφωνοι, αλλά την παίρνουν αυτή την ψήφο;

Λες ότι: Το να υπαρχουν πολιτικες συλλογικοτητες μεσα στα πανεπιστημια δεν ειναι απλα θετικο. Ειναι αναγκαιο.

Κι εγώ απαντώ: Θα έπρεπε να είναι έτσι. Αλλά αν το αποτέλεσμα είναι μια κακή ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ πολιτική αγωγή… Είναι τουλάχιστον θλιβερό.

Τέλος, δεν λέω πως η λιγότερη φοιτητική συμμετοχή είναι η λύση. Η καλύτερη φοιτητική συμμετοχή θα ήταν. (Λέω εγώ, ας πούμε αν η ψήφος ήταν υποχρεωτική; και 1002 άλλα). Το να βλέπω τους μελλοντικούς επιστήμονες να γίνονται «κακοί συνδικαλιστές», που δεν γνωρίζουν το διάλογο και κινούνται με γνώμονα αυθεντίες και ιδεολογικές σιγουριές και όπλο τον βανδαλισμό, την ψηφοπορνεία και ενίοτε τη βία, είναι εικόνα που με προσβάλλει. Φυσικά όχι όλοι… Πάρα πολλοί όμως.

Ολα αυτα που λες συνοψιζονται κατα βαση στις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, δηλαδη τις αντιστοιχες παραταξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Δυστυχως αυτοι ειναι που εχουν τους μηχανισμους και τη δυναμη. Οταν η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ χορηγειται απο τη νεολαια ΠΑΣΟΚ με 25.000 ευρω ΜΟΝΟ για τα εξοδα των φοιτητικων εκλογων ενω πχ. τα σχηματα της ΑΡ.ΕΝ. η της ΕΑΑΚ πρεπει να βγαλουν τα εξοδα μονοι τους καταλαβαινει κανεις οτι το παιχνιδι δεν παιζεται ακριβως “στα ισα”.

Η μια λυση ειναι να απεχει κανεις απο αυτο πανηγυρι.
Η αλλη λυση ειναι να συμμετεχεις και να προσπαθεις με ολες σου τις δυναμεις να το αλλαξεις.

Ευτυχως υπαρχουν αρκετοι που επιλεγουν τη δευτερη λυση.

Και τελος, επειδη καποιοι ισως προβαλλουν ενστασεις, θα πω προκαταβολικα πως σε καποιες σχολες, υπαρχουν αριστερες φοιτητικες παραταξεις (που συνηθως εχουν δυναμη στις συγκεκριμενες σχολες) που δυστυχως συμπεριφερονται καθεστωτικα.

Λοιπόν, μην βλέπετε τα πράγματα τόσο μακροσκοπικά, απρόσωπα και από την ιδεολογική τους σκοπιά.

Ναι οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ κάνουν τους χορούς όπου πολλές φορές κερδίζουν ψηφοφόρους.
Αλλά από τη άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό να είναι λιγότερο τίμιο από κάποιους (ίσως λίγους ίσως πολλούς) φοιτητές αριστερών παρατάξεων που θα σε πρήζουν να βγεις για καφέ μαζί τους και όλως τυχαίως πάντα η κουβέντα αντί να πηγαίνει στις γκόμενες θα πηγαίνει στο πως μας εκμεταλλεύεται η καπιταλιστική κοινωνία. Δηλαδή πολλοί από αυτούς είναι καλοί χρυσοί σαν άνθρωποι αλλά κάποια στιγμή κόβεις φλέβες.

Anyway, η ψηφοθηρία είναι κάτι δεδομένο και ίσως είναι με διαφορά η μεγαλύτερη λαίλαπα στις φοιτητικές παρατάξεις. Και όχι μόνο εκεί αλλά και στα κόμματα που με αλλεπάληλους λαϊκισμούς αυτογελοιοποιούνται στα μάτια όσων καταλαβαίνουν 1-2 πράγματα παραπάνω.

Και γιανα αιτιολογήσω τη πρώτη μου πρόταση, πολλές φορές τη διαφορά δεν την κάνει το αν μια παράταξη σε μια σχολή είναι η ΔΑΠ ή τα ΕΑΑΚ. Την κάνουν οι άνθρωποι που την αποτελούν. Οι σχολές είναι περιορισμένων ατόμων (ειδικά σε μας :stuck_out_tongue: ). Και γενικά αν τα άτομα που ανήκουν σε μια παράταξη είναι φιλότιμα και προσπαθούν όχι για να είναι “μούρες” ή να γνωρίζουν κόσμο και γκόμενες, αλλά γιατί πραγματικά τους αρέσει να αγωνίζονται για τη σχολή, τότε αυτή είναι μια σωστή παράταξη -και που θα βγάλει μια θετική εικόνα προς τα έξω. Και τα άτομα που αποτελούν μια παράταξη δεν έιναι πολλά, οπότε παίζουν μεγάλο ρόλο οι προσωπικότητες.
Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνελεύσεις των καθηγητών, όπου συμμετέχουν οι φοιτητές. Και γενικά, σε μια φοιτητική κοινωνία είναι πολύ σημαντικό πχ να καταφέρει μια παραταξη να αυξήσει τον αριθμό των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει ένας τεταρτοετής. Αυτά είναι στόχοι που πετυχαίνονται ανεξαρτήτως χρωματισμού.

Πχ, το παράδειγμα που είπε ο Κρισπ για αριστερές παρατάξεις που συμπεριφέρονται καθεστωτικά, επειδή εχω και άμεση επαφή με κάτι τέτοιο, προφανώς δε φταίει η ιδεολογία της παράταξης, αλλά περισσότερο τα άτομα που την αποτελούν

+1
Επίσης είναι τουλάχιστον στενόμυαλο να καταδικάζονται προτάσεις που γίνονται απο μεγάλες παρατάξεις μόνο και μόνο επειδή αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτό.Ναι υπάρχουν άτομα που είναι για τα μπάζα,ναι υπάρχουν και άλλοι που έχουν γραφτεί για να το παίζουν μούρες ή για την “παρέα”.Αυτοί όμως εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την ουσιαστική επιρροή στις προτάσεις της παράταξης.

να ρωτήσω τους εμπλεκόμενους ?

ψηφίσατε φέτος/γενικά ? εγώ ψηφίζω πάντα. απαντήστε παρακαλώ.

θα επιστρέψω με ουμπερποστ. τα έχουμε χιλιοπει, αλλά φαίνεται πως κάποιοι πρέπει κ θέλουν να τα ξαναδιαβάσουν

Ψήφισα και θα συνεχίσω να ψηφίζω κάθε χρόνο για τα υπόλοιπα χρόνια που θα είμαι στον Πειραιά

Κι εγω ψηφισα, καθε χρονο ψηφιζω, εχω κατεβει και στις εκλογες οποτε καποια στιγμη θα αιτιολογησω την θεση μου που ειναι ξεκαθαρα υπερ του φοιτητικου συνδικαλισμου.

παιδια εγω πρωτη χρονια σε πανεπιστημιο και απο τις εκλογες απογοητευτηκα…
οι νεοι μιλαμε ειναι χειροτεροι και απο τους μεγαλυτερους…πραγματικα δηλαδη τους αρεσει να τους γλυφουν…μιλαμε τα καλοπαιδα της πκς εβαλαν ενα παιδι στο ψηφοδελτιο τους χωρις καν να του το εχουν αναφερει…σε καθε συνελευση καθονταν κοντα σε καποιον(ακομα και οταν ηταν η ωρα να ψηφησει)και τον επριζαν(και εμμεσα αν αυτον δεν το ενοιαζε και τοσο,τον αναγκαζαν να ψηφισει)…αλλο για αφησες κτλ αυτοι ειδικα πρεπει να εχουν γκρεμισει ολοκληρο δασος…για δαπητες ας μην πουμε(τουρνουα προ κτλ κτλ κτλ)…κι ομως αυτο ηταν που στις εκλογες ειχαν +30 ψηφους σε σχεση με περισυ(κπσ)…
οι μονοι που διεφεραν ηταν τα παιδια απο τα εαακ τα οποια ποτε δεν κολησαν σε κανενα,δεν αυτοδιαφημιστηκαν η κατι τετοιο,και ανταποκριση απο το πρωτο ετος ΕΛΑΧΙΣΤΗ…
πραγματικα δηλαδη με τιμιο τρομο δυσκολα καταφερνεις κατι…

Προφανώς δεν ασχολούνται πολλοί με τα ΕΑΑΚ στη σχολή σου, γιατί εμάς πχ, παρατηρούσα προχθες μέσα στο κτίριο μας ο κεντρικός διάδρομος είναι γεμάτος με τις αφήσες τους.

Α και φυσικά ψηφήσαμε και φέτος όπως και κάθε χρονιά.

Αναμένουμε ούμπερ ποστ λοιπόν (ελπίζω μικρότερο από αυτό για κάρπετ :stuck_out_tongue: )

Συμφωνώ με Κρισπ καταρχήν, δεν είναι όλες οι παρατάξεις/σχήματα ίδιες.

Ναι, ψήφισα κι εγώ, όπως και πέρσι και πρόπερσι…

@manos, ναι ρε έχουν αφίσες τα ΕΑΑΚ, ο Στάθης λέει ότι γενικά δεν είναι σπασαρχίδες και κολλιτσίδες όπως οι άλλοι, όχι ότι δεν κολλάνε αφίσες :stuck_out_tongue: Και μένα πάντως, ενώ σε κάθε συνέλευση ΕΑΑΚ ψήφιζα, ποτέ δε με ενόχλησε κανείς. Στις καταλήψεις πρώτη φορά γνωρίστηκα καλά με τα παιδιά, δε με έπρηξαν ποτέ ακόμα κι όταν είδαν ότι τους στήριζα, να με κυνηγήσουν και ξέρω γω. Όσο για τις άλλες παρατάξεις ενώ ξέρουν τι ψηφίζω, ενώ τους έχω πει “ρε παιδί μου δεν πρόκειται να ψηφίσω ΠΑΣΠ”, με πρήζουν συνέχεια.

Όπως είχα πει και στο προηγούμενο ποστ,αυτό είναι και θέμα τι άτομα θα τύχει να είναι στα ΕΑΑΚ στη σχολή σου. :wink: Ή στη δαπ ή στην πκσ