Λατρεύω να διαβάζω προτάσεις/εντυπώσεις για όχι-σπιτικά φαγητά. Υπάρχει ένα σαλονικώτικο site που οι μύστες γνωρίζουν, ο tavernoxoros, στον οποίο μπορώ να περνάω και ώρες και απλά να διαβάζω reviews και να βλέπω φωτογραφίες.
Ο πιτόγυρος είναι πονεμένη ιστορία για εμένα. Μέχρι τα 18 μου (Γιάννενα) είχα την τύχη να καλομάθω στον Ανέστη, ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ γύρος που τόσα χρόνια μου αρέσει. Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη δεν έχω βρει αντίστοιχο, είμαι λίγο περίεργος σ’ αυτό το θέμα γιατί δεν αντέχω το λίπος. Ο συγκεκριμένος γύρος έχει πεντακάθαρο (χοιρινό και κοτόπουλο) γύρο, τέλειο κοτοσουβλάκι (που μου αρέσει το ίδιο και σπάνια να βρω σ’ ένα γυράδικο να έχει και τα δύο καλά), το τζατζίκι που μου αρέσει κλπ. Ο μοναδικός λόγος που δεν τρώω τόσο γύρο απ’ όταν ήρθα φοιτητής εδώ, είναι ότι δεν μπορώ να ξεπεράσω τον Ανέστη.
Πίτσα ποτέ δεν ήμουνα μεγάλος fan. Τα πρώτα χρόνια φοιτητής, βέβαια, τιμούσα ΠΟΛΥ συχνά την πίτσα με κοτόπουλο της Espania, αλλά το ξεπέρασα σχετικά γρήγορα (μιλάμε για πολύ παραγγελία, βέβαια, για κάποιους μήνες. Τότε επιζούσα με Espania, μαγειρευτά από τα Καλύβια (μόνο κοτόπουλο Βεζούβιος -τίποτε άλλο) και λίγο λέσχη). Ούτε οι πιο «gourmet»/ακριβές πίτσες (π.χ. Poselli) με ξετρελαίνουν, παρότι έχουν πιο ιδιαίτερες γεύσεις, άλλη ζύμη κλπ. κλπ.
Burger, από την άλλη, τα ανακάλυψα Θεσσαλονίκη ουσιαστικά κι από τότε είμαι ταγμένος fan. Συνηθισμένος σε Goodys και McDonalds, όταν γεύτηκα π.χ. τα τέρατα του Brothers in Law είδα το φως το αληθινό. Επίσης Βερολίνο και Burger Meister, για κάποιο λόγο όποτε πηγαίνω θέλω να τρώω συνέχεια.
Τώρα που είπα Βερολίνο, ακόμα περισσότερο με σόκαραν τα ντονεράδικα -και ιδίως το Gemusekebap στην Kastanienallee. Φανταστείτε, 3-4 φορές έχω πάει μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά θυμάμαι οδό και όνομα, απλά πάω και προσκυνάω.
Επιστρέφοντας εδώ, μεξικάνικα/κινέζικα κλπ. μάλλον δεν έχω φάει τίποτα σοβαρό, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.
Τελευταία μου άρεσαν και τα bao ban αν πάμε σε πιο «εξωτικές» γεύσεις.
Αυτό που θα βάλω στην κουβέντα, είναι ο παράγοντας της πιο «πειραματικής»/gourmet-λαϊκής-όμως κουζίνας της Θεσσαλονίκης, που για όσους ξέρουν ξεκίνησε με τη Φωλιά και εξελίχθηκε με Σέμπρικο, Μούργα, Νάμα, Μαιτρ & Μαργαρίτα κλπ. Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα και σ’ ένα από όλα αυτά αν είχα την οικονομική ευχέρεια. Γενικότερα αυτού του τύπου η κουζίνα είναι που μ’ έκανε να δω «αλλιώς» το φαγητό σαν έννοια, σαν δοκιμές νέων πραγμάτων, να ενδιαφέρομαι από περιέργεια για υλικά που δεν ξέρω κλπ. κλπ. Μόνο με τα delivery δε θα το έκανα αυτό, εκεί ερωτεύτηκα πραγματικά το φαγητό εκτός σπιτιού.
Δεν έχω φάει ποτέ βρώμικο. Φλέρταρα με την ιδέα να δοκιμάσω το Άζαξ του Μαύρου -δεν το έκανα ποτέ.
Με τις αλμυρές κρέπες δεν έχω κανένα πρόβλημα και τις τιμώ επίσης πολύ συχνά. Κοτομπουκιές-τυρί-πατάτες-σως μουστάρδας. Έβαζα και μπέικον, αλλά επειδή το θέλω ξεροψημένο κατάλαβα ότι με χαλάει λίγο αν δεν είναι, οπότε το έκοψα.
Τέλος, τρελαίνομαι για τα λεγόμενα brunch πλέον, εκεί φτάσαμε! Ομελέτες με περίεργες μαγιονέζες, βάφλες με τόση κρέμα που να παθαίνεις ζάχαρο κλπ. κλπ.
Γενικά η Θεσσαλονίκη τα τελευταία 10 χρόνια έχει φτάσει σε απλησίαστο επίπεδο σε πολλά από αυτά τα πράγματα (νομίζω μόνο οι ψαροταβέρνες μου λείπουν) και σου απομυζούν το πορτοφόλι αν πέσεις σ’ αυτήν τη λούπα.