Λοιπον επειδη τωρα τελευταια βλεπω πως παρα πολλες συζητησεις και κουβεντες γινονται γυρω απο συνταγες, απο προτασεις για αγορα ψησταριας, απο γευστικες εμπειριες και αναμνησεις απο ταξιδια, και πιο απλα θεματα οπως το τελευταιο burger που φαγατε, ειπα να ανοιξω ενα νεο τοπικ να λεμε εδω μεσα οτι εχει να κανει με το φαγητο. Βλεπω οτι υπαρχει ενα “Τι Φαγατε Σημερα” αλλα νομιζω πως αυτο εδω το καινουριο τοπικ ειναι καταλληλο για μια νεα αρχη, και για μια πιο σφαιρικη κουβεντα.
Ξεκιναω το τοπικ με κατι μερικως αχρηστο για οσους ειναι κατοικοι Ελλαδας, αλλα επειδη γενικα ο κοσμος εδω μεσα ταξιδευει αρκετα συχνα, μπορει να φανει χρησιμο στην πορεια. Μια ιεραρχηση των αλυσιδων fast food, που προεκυψε μετα απο off topic διαλογο εκει που τα λεγατε μερικοι για μπασκετακι.
Ας ξεκινησω με την απαραιτητη διευκρινιση, οτι δηλαδη ενω καποτε τα Burger King μπορει να μας φαινονταν ως κατι “ανωτερης ποιοτητας” λογω διαφορετικης ηλικιας και επειδη το “ξενο ειναι πιο γλυκο”, εν τελει συνειδητοποιω πως κι αυτα και ολες οι αλλες αμερικανικες αλυσιδες εχουν πλεον καταντησει εδω και καποιες δεκαετιες μαλλον ο αποπατος του ετοιματζιδικου φαγητου. Χιλιες φορες να παρω 4 κομματια πιτσα απο κατι πιτσαριες στις οποιες κανει $1 το κομματι δηλαδη οσον αφορα την ποιοτητα, παρα κατι απο μια απο αυτες τις αλυσιδες πλεον.
Taco Bell - Απαραδεκτο ψευτομεξικανικο fast food, εξαιρετικο γευστικα ομως, μετριο ποιοτικα
Wendy’s - Ναι τα βαζω πανω απο τα Burger King πλεον, θα πω την ιστορια πιο μετα
Burger King - Γευστικα υπεροχα, ποιοτικα απλα δεν θελω να ξερω ποτε τι εχω φαει
McDonald’s - Οταν εχεις καταφερει να εισαι μετρια στην γευση και σκατα στην ποιοτητα…
White Castle - Οτι χειροτερο υπαρχει, με μεγαλη διαφορα
Σαντουιτσαδικα τυπου Subway, Everest, Grigoris (υπαρχουν ακομα αυτα?) και διαφορα αλλα δεν τα εβαλα για προφανεις λογους, εστιασα μονο σε burgers, κοτοπουλα και αλλα πιο σαπια fast food μερη
Ακομα περιμενω το βιντεο απο την επισκεψη σου Νεα Υορκη, πανε 11 χρονια…
πρέπει να ήταν από τα πρώτα μαγαζιά που συνειδητοποίησα ότι κάτι μπορεί να είναι νόστιμο αλλά στη πραγματικότητα σάπιο, ενώ ήμουν 12 χρονών -και Έλληνας, ΑΚΑ δεχόμουν ότι ένα χοιρινό πιτόγυρο από Θράκα 62 Μαρτύρων (για μύστες Ηρακλειώτες που μεγάλωσαν στα 90ς) μπορεί να είναι στη πραγματικότητα γάτα και όμως δεν είχα θέμα
Εγώ από Αγγλία, ας θυμηθώ 2-3 περιπτώσεις που έτρωγα πιο μεγάλος (θα προσπαθήσω να μην παρεκκλίνω πολύ από το burger themed opening post γιατί Αγγλία = ότι μαλακία θέλει κανείς πλην συμβατικών junk και από αυτά έχω τόσα και άλλα τόσα και άλλα τόσα, για μια άλλη στιγμή ) :
1. Handmade Burger Co: Αλυσίδα που ξεκίνησε από εκεί που ξεκινάνε όλα τα καλά, το Birmingham δηλαδή και επεκτάθηκε στο UK σε σύντομο διάστημα, από ότι διαβάζω πέρασε κάτι ζόρια και πλέον με νέους ιδιοκτήτες πορεύεται στο 2022+
Ωραίο μπεργκεράκι, όχι τύπου KFC/Mac/κτλ αλλά πιο καλό (και σχετικά ακριβό), δεν ξέρω πλέον πως είναι μετά και την αλλαγή ιδιοκτησίας, όμως ήταν ένα καλό ανάλογο ενός Αθηναϊκού πχ colibri ή soho burgers
2. Nando’s: Αλυσίδα fried chicken εκ Αφρικής, η φάση είναι τηγανητό κοτόπουλο με καυτερές σάλτσες και πατάτες. Αρκούντως σάπιο αλλά γευστικότατο, τελευταία φορά που πήγα το 2010, όπως και το παραπάνω, είχε και μια μικρή φήμη του ‘‘οικογενειακού, legit καλού εστιατορίου’’ - @@ αλλά ήταν όντως γευστικότατο. Chicken burgers μόνο, που δεν μου αρέσουν ούτως ή άλλως, αλλά τουλάχιστον το τηγανητό πανε ολόκληρο κοτόπουλο το τσάκιζα χωρίς πολλά πολλά
3. Honest Burgers: yep, γαμάτο μπεργκεράδικο στο Λονδίνο και τα πέριξ, χωρίς πολλά πολλά, από τα πιο καλά για να φάει κανείς σε UK, επίπεδο juicy grill κτλ
ας κλείσω με μια σχετική-άσχετη νότα αποθέωσης για τα Greggs, το μέρος όπου θα δώσω στο χαλαρό 100 λίρες την επόμενη φορά που θα πάω UK, έτσι για τις αναμνήσεις και μόνο.-
Tα Nando’s ειναι ψητο κοτοπουλο κ οχι τηγανιτο, με peri peri / καυτερη σως - οποτε γενικα η λυση κοτοπουλου κ σαλατας για takeaway παιζει να ειναι απο τις πιο υγιεινες επιλογες.
α γειά σου, γράψε λάθος, πάει πολύς καιρός από τότε… δεν είμαι πολύ φίλος του κοτόπουλου γενικά -έμαθα να το τρώω και το τρώω ακόμα λόγο πρωτεΐνης κτλ αλλά δεν το ευχαριστιέμαι σχεδόν ποτέ όσο θα ήθελα-, παίζει να είναι και καλύτερο από όσο το θυμάμαι
Ειναι ενα ειδος θρησκειας για τον μεσο Βρετανο, μεχρι και η εκφραση “fancy a cheeky Nandos?” ειναι χαραγμενη βαθεια στη καθημερινοτητα
Στην αρχη δε τα ειχα νιωσει μιας κ ειχα παρει ενα οκ-μπεργκερ, αλλα η μαγεια ειναι στο half-chicken και 2 sides κ γενικα στο πιουρ κοτοπουλο - ενα τιμιο ολοκληρωμενο γευμα που δε σε κανει να νιωθεις κ αθλια που εφαγες απεξω.
θυμάμαι ότι πρώτη φορά μας πήγε η παρέα του μεταπτυχιακού εκεί, η οποία ήταν κατά βάση Άγγλοι, μετά που είχε βγει ένα παλουκομάθημα και για κάποιο μαγικό τρόπο είχαμε περάσει όλοι - οπότε θεώρησαν ότι πρέπει να το γιορτάσουμε καλά, εξ’ ου και η επίσκεψη στα Nandos…
Εχω τιμησει Τσικιναντοζ (μια λεξη παντα) μια απο τις 3 φορες που εχω παει στον Λονδινο, αλλα η αληθεια ειναι πως ωχρια μπροστα στα διαφορα τοπικα κεμπαμπ απο τους Τουρκους που βαζουν μεσα της παναγιας τα ματια
Από τότε που έγινε το μπαμ στην Αθήνα και έχουμε πολλές και καλές επιλογές στα burgers, ποτέ δεν έχω επιλέξει μόνος μου να πάρω τόσο σαβουροφαγητό. Goodys ανέκαθεν ήταν καλό αλλά προτιμούσα να παίρνω club sandwich, McDonalds μ’αρεσει αλλά οκ, τέρμα πλαστικό (και αν δεν ξαναφάω κλάην). Burger King που δοκίμασα εξωτερικό ψιλοαπογοήτευση.
Ρίχνω στο τραπέζι πιο underground προτάσεις:
Five Guys: Αυτό το δοκίμασα πέρσυ στο Δουβλίνο, δεν γνώριζα την ύπαρξή του. Πολύ ωραίες πατάτες, αρκετά τίμιο burger, νομίζω πάνω από όσα ανέφερα παραπάνω.
Hesburger: Η τοπική αλυσίδα της Λιθουανίας, κάτι σαν τα δικά μας Goodys. Τίποτα ιδιαίτερο το burger, ΑΛΛΑ! Η τορτίγια με το κοτόπουλο είναι value for money και πεντανόστιμη, την προτείνω με τα μπούνια. Decent enough σε γενικές γραμμές.
Εχω να φαω 12 χρονια περιπου, αλλα ηταν μακραν η πρωτη αλυσιδα “καλου” burger που εγινε ευρεως διαδεδομενη στην Ελλαδα, και την εποχη 2005-2009 ειχαν ανετα το καλυτερο burger στην χωρα. Επαιρνα με το αφεντικο στην δουλεια, και ηταν απλα επος γευστικα.
Εγώ δοκίμασα λίγο πιο μετά από το χρονικό πλαίσιο που θέτεις. Από ότι κατάλαβα και από ανθρώπους που το είχαν προλάβει στα καλά του, όντως έχει πέσει ποιοτικά, δεν το πρόλαβα στα καλά του χρόνια. Δεν είναι κακό, αλλά δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο πλέον και είναι και λίγο τσιμπημένο για το μέγεθός του.
Επίσης να πω πως αντιπαθώ τα burgers με τα 5 μπιφτέκια και τα 10 υλικά. Δεν είναι burger, είναι υπερβολή για την υπερβολή. Θέλει απλότητα για εμένα, σχεδόν αυστηρά 1 μπιφτέκι (μια φορά δοκίμασα με διπλό και ήταν too much) και μόνο αν θέλω να το γαμήσω θα βάλω πολλά εξτραδάκια παραπάνω. Η χρυσή συνταγή πάντως λέει ένα καλό μπιφτέκι, τυρί, κανά λαχανικό και μετά διανθίζεις με 1-2 υλικά έξτρα και σως της αρεσκείας σου.
Μπαίνω δυναμικά, απαντώντας χωρίς quote σε διάφορα πράγματα που διάβασα και θυμήθηκα φαγητό.
Αρχικά, για UK, τα καλύτερα φαγητά τα έφαγα από μαγαζιά παρακμιακά Ινδών, Πακιστανών κλπ, σε άκυρα σημεία του Ανατολικού Λονδίνου, εν μέσω καραντίνας. Γενικά πιστεύω πως θα μπορούσα να ζήσω UK ανετότατα, δίνε μου chicken fingers, πατάτες, κέτσαπ, μπύρα και μπάλα και είμαι μια χαρά.
Για Αθήνα για τους νότιους φίλους, σαντουιτσακι κλασσική αξία εδώ και 15+ χρόνια για μένα το ΑΜΑΜ, το τρως στα 14 μια φορά και μετά απλά δεν το αλλάζεις.
Όταν έμενα Λαγονήσι, οποιαδήποτε έξοδος δε συνοδευόταν από Μc drive στη Βάρη ήταν αποτυχημένη.-
Τελευταία φορά μπεργκερακι έφαγα στον Καναδά σε ελληνικό εστιατόριο, μου βάλανε μέσα και poutine, μπεικον, κέτσαπ, μαρούλια σος bbq, και το καλύτερο feat σε burger, δηλαδή τηγανιτό αυγό, χαμός και εννοείται diet pepsi γιατί προσέχαμε
δεν ειμαι ανθρωπος που βαζει νομους στο φαγητο, οτι καποια πραγματα πρεπει να ειναι ετσι και μονο ετσι οπως καποιοι λενε οτι γυρος δεν πρεπει να εχει πατατες ή δεν πρεπει να εχει κετσαπ/μουσταρδα.
Εμενα μου αρεσει η ποικιλια και να τα αλλαζω αναλογα με τα κεφια μου.
Σχετικα με τα burger ομως, αν δεν μπει αυγο, πολυ απλα δεν εκπληρωνεις το potential του. Νουμερο 1 εξτρα υλικο με διαφορα
γενικα τα αυγα κανουν τα παντα καλυτερα, ειτε μιλαμε για soft/hard boiled σε μια σαλατα/ενα σαντουιτς είτε μιλαμε για ματια σε ενα shakshuka ή σπανακορυζο
εσκεμμένα δεν θέλω να πάω εκεί, γιατί θα γράφω κατεβατά επί κατεβατών.
Εύκολα ζούσα γενικότερα UK τρώγοντας μόνο αγγλική κουζίνα -αυτό anyway -
δώσε μου junk ανατολίτικο και ντόπιο φαγητό που συνδυάζει πράματα τα οποία καμία νοσηρή φαντασία δεν θα σκεφτόταν καν, με έχεις κερδίσει στο ‘‘καθίστε να σας φέρω ένα κατάλογο’’
Μπάρμπεκιου είναι η φάση του αυτή, πας γνωρίζοντας ότι πρέπει να φας μπέργκερ ίσο με μια πολυκατοικία, αλλιώς πας αλλου.
Για simple burger συμφωνώ, ήταν αυτό που έκανε το μπαμ με τα μπεργκεράδικα στην Αθήνα, τα οποία θα ήταν αισθητά μερικά σκαλιά πάνω από Goodys, αλλά έχει πέσει πολύ, πλέον δεν παίζει να παραγγείλω - δεν ακολούθησε το ρεύμα.
Ένα διάστημα που έμενα Πανόρμου, είχα σκαλώσει με New York Sandwiches και δη ότι είχε παστράμι μέσα. Χάλασε σταδιακά και αυτό, κόψαμε τις επαφές
Στο μπέργκερ προσωπικά, θέλω να έχει τυρί, πίκλα, κέτσαπ, αυτά. Τρώω τα πάντα, από μίνιμαλ κατασκευές μέχρι Μπάρμπεκιου, αλλά είμαι της απλότητας. Δεν είμαι όμως γενικότερα πολύ του μπέργκερ, στην Αγία Τριάδα Πιτόγυρα-Burgers-Pizza έρχεται τελευταίο με μεγάλη διαφορά κιόλας για εμένα.
υγ. επίσης ρε γαμώτο, μάλλον έχω αποκτήσει μια δυσανεξία στο αυγό -πλην βραστού, ξέρετε, να έχει κρυώσει ο κρόκος και να είναι σε στερεή μορφή ολόκληρο: είμαι άνθρωπος που μεγάλωσε με αυγά και δη τηγανητά, ενώ πάντα μέχρι και προσφάτως τα αναζητάω σε κάθε τους μορφή, σε κάθε γεύμα -έχω κάνει μεγάλες καφρίλες σε πρωινά πχ κτλ.
Εδώ και κανένα 6μηνο, τρώω πχ κρόκο από αυγό μελάτο και στα επόμενα sec μου έρχεται να το βγάλω, ανακατεύομαι, αλλάζω χρώμα, ένα χάλι… οπότε εκεί που έτρωγα τη βδομάδα 12 αυγά τουλάχιστον (οκ βραστά τα περισσότερα), τώρα το έχω κόψει (και τα βραστά μαζί) και έχω ξενερώσει τη ζωή μου…
Δεν μπορώ να συμμετάσχω σε τέτοιες συζητήσεις… πρωινιάτικα, οπότε θα περιοριστώ στο να εκφράσω την ειλικρινή απορία μου, πώς είναι δυνατόν να μην έχει ανοίξει ένα παρόμοιο thread έως τώρα!
Για την ακρίβεια έχω δει να γίνεται λόγος για τέτοια θέματα τόσες πολλές φορές, που θα ορκιζόμουν ότι υπήρχε!