Καλύτερες ταινίες 2022

Δεν ξέρω αν πρέπει να το κάνουμε ταινίες και σειρές η απλά να τα χώνουμε μαζί πλέον. Καλώς η κακώς η τv πλέον παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις ζωές μας ενώ οι παραγωγές είναι όλο και πιο κινηματογραφικές. Το αφήνω στην κρίση του καθενός λοιπόν.

Στην κρίση του καθενός ας μείνουν και οι ημερομηνίες εξόδου των ταινιών. Από την πανδημία και μετά γίνεται ένας χαμός. Πολλές ταινίες είτε δεν βγαίνουν καν στις ελληνικές αίθουσες είτε έρχονται με τεράστιες καθυστερήσεις ενώ υπάρχουν online για μήνες.

Δεν βάζω λίστα προς το παρόν αφού ακόμα την επεξεργάζομαι αλλά ας υπάρχει το thread. Σε γενικές γραμμές δεν ήταν κακή χρονιά. Δεν βγήκαν νομίζω κάποιες τεράστιες ταινίες αλλά είδα αρκετές καλές ενώ δεν μπορώ να πω ότι είδα και πολλές κακές φέτος. Not bad.

3 Likes

Πλακα εχει, τωρα μιλουσα με @apostolisza8 ακριβως γι αυτο!

Ειδα λιγες σχετικα ταινίες, αρκετές σειρές.

Καλύτερη ταινία - με διαφορά από την δεύτερη: The Banshees Of Inisherin.

Καλύτερη σειρά - με διαφορά από την δεύτερη: Severance

7 Likes

(Δεν έχω δει ακόμα Banshees, εδώ στα βαλκάνια θα περιμένουμε να φλεβίσει.)

5 Likes

Η τριάδα είναι με σειρά, τα υπόλοιπα χωρίς αρίθμηση:

1. Beavis & Butthead Do the Universe
2. All Quiet on the Western Front
3. Nope

The Menu
Triangle of Sadness
The Banshees of Inisherin
The Innocents
X & Pearl (πάνε πακέτο αυτές)
The Beasts
Prey
Bull
Piggy
The Stranger
In the Heart of the Machine
Tar
Northman
The Unbearable Weight of Massive Talent
Hustle

Greek Bonus: Μαγνητικά Πεδία

Απογοητεύσεις: Maverick, Glass Onion, Amsterdam

3 Likes

Πως σε απογοήτευσε το Μάβερικ; (Τοπ 3 για μένα)

2 Likes
  1. Everything Everywhere All at Once ★★★★★
  2. Decision to Leave ★★★★
  3. Fresh ★★★★

Δεν εχω δει αλλες. Ευτυχως μου αρεσαν και οι τρεις. Υπαρχουν πολλες στην watchlist μου. Δεν ξερω αν θα βρω ποτε τον χρονο.

1 Like

μεγαλύτερο σκουπίδι της χρονιάς (sorry not sorry)

Εύγε @_Dead , πιστός gatekeeper της ετήσιας κινηματογραφικής φορουμικής ανασκόπησης!

Top10 χρονιάς είναι εύκολο για εμένα, καθώς το 2022 ήταν μια μετριότατη σεζόν κινηματογραφικά, τόσο λόγω της ολοένα και αυξανόμενης συντηρητικοποίησης του σύγχρονου σινεμά, όσο και λόγω της απουσίας ρίσκου ή καινοτομίας των νέων σκηνοθετών, στοιχεία τα οποία αν μη τι άλλο καθορίζουν σιγά σιγά τον 21ο κινηματογραφικό αιώνα.
Όλα αυτά βέβαια, κάτω από την “απειλή” των streaming υπηρεσιών και τον υποφαινόμενο κίνδυνο απώλειας της κοινωνικής εμπειρίας της κινηματογραφικής αίθουσας -μιας και πολύ δύσκολα πολλές από αυτές βγάζουν πλέον τα έξοδά τους (σε συνδυασμό βέβαια με το πανάκριβο εισιτήριο, κουβέντα όμως για αλλού αυτή).

Οπότε top10 λέω να κάνω αργότερα, μπας και ανακαλέσω κάτι που μου ξέφυγε και ίσως θα έπρεπε να είναι σε μια τέτοιου είδους λίστα.

Αυτό που θα ποστάρω πάντως, είναι ένα εναλλακτικό τοπ10 ταινιών χωρίς σειρά προτίμησης, με ταινίες που κάπως ξέφυγαν από τη διανομή, δεν δόθηκε ίσως η δέουσα προσοχή από το ευρύ κοινό ή πολύ απλά δεν συζητήθηκαν όσο έπρεπε -και αξίζει μάλλον να τις ανακαλύψει κανείς.
Δεν είναι ιδιαίτερα “ψαγμένες” για να αποθαρρύνουν όποιον δεν πολύ-συμπαθεί ταινίες εκτός της mainstream σκηνής, είναι όμως όλες, θεωρώ, κάπως ιδιαίτερες και αν και όχι άψογες, τουλάχιστον με πολλά θετικά στοιχεία που σε ένα βαθμό θα ικανοποιήσουν τα περισσότερα γούστα.
(αντιγράφω τον εαυτό μου από άλλο site τώρα, μην κάνω τώρα διπλή δουλειά :stuck_out_tongue: )

Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood - Richard Linklater

Summary

apollo 10 1/2 a space age childhood | Explore Tumblr Posts and Blogs | Tumpik

Summary

O Richard Linklater χρησιμοποιεί ξανά την τεχνοτροπία του Waking Life καθώς επισκέπτεται την παιδική του ηλικία και το καλοκαίρι του 1969, επιστρέφοντας σε αυτό το ζεστό, αθώο και ξέγνοιαστο συναίσθημα του Dazed and Confused. Στην καλύτερή του ταινία από την εποχή του Boyhood, επιστρατεύει ένα λαμπερό cast και χωρίς να πουλάει φτηνή νοσταλγία, μεταφέρει τους θεατές σε μια εποχή που μπορεί να μην έζησαν ποτέ, όμως σίγουρα η ανεμελιά της θα μιλήσει απευθείας στις καρδιές τους.

Three Thousand Years of Longing - George Miller

Summary

tilda swinton gif | Explore Tumblr Posts and Blogs | Tumpik

Summary

Ο George Miller, μερικά χρόνια μετά την επιτυχία του Mad Max: Fury Road και λίγο πριν αφήσει ελεύθερη τη Furiosa στις αίθουσες, βρήκε χρόνο μέσα στην καραντίνα και γύρισε μια σύγχρονη δική του εκδοχή των «1000 και μια Νυχτών», μιλώντας για τη δύναμη της αφήγησης και τη μαγεία των ιστοριών -και παρά τις όποιες ατέλειες του τελικού αποτελέσματος, δημιουργεί ξανά σινεμά, το οποίο αρνείται πεισματικά να μπει σε καλούπια και τυποποιημένα αφηγηματικά format.

Mad God - Phil Tippett

Summary

Horror Tippett GIF - Horror Tippett Mad God - Discover & Share GIFs

Summary

Project ζωής για έναν εκ των σημαντικότερων ανθρώπων της βιομηχανίας των ειδικών εφέ, το Mad God του Phil Tippett (του ανθρώπου δηλαδή πίσω από τα ειδικά εφέ και animation τμήματα ταινιών όπως τα original Star Wars, τα Indiana Jones, το Robocop και το Jurassic Park) ξεκίνησε το 1987 και ολοκληρώθηκε το 2021. Σε αυτόν τον παραισθησιογόνο και σκοτεινό stop-motion εφιάλτη, ο Tippett εξαπολύει ευθεία επίθεση σε όλες τις αισθήσεις, βυθίζοντας τον θεατή σε ένα κόσμο πέρα από κάθε φαντασία και ένα θέαμα που δεν θα ξεχάσει εύκολα.

The Stranger - Thomas M. Wright

Summary

the stranger

Summary

Το θρίλερ της χρονιάς έρχεται από την Αυστραλία και τον Thomas M. Wright με τη μορφή αστυνομικού νέο-νουάρ, το οποίο δεν αργεί να δώσει τη θέση του σε ένα κατασκότεινο υπαρξιακό δράμα που θα εξελιχθεί γύρω από την «τυχαία» συνάντηση δύο αγνώστων (εξαιρετικοί οι Sean Harris και Joel Edgerton) σε μια διαδρομή με το λεωφορείο, βυθίζοντας σταδιακά πρωταγωνιστές και κοινό σε έναν δύσκολο δρόμο χωρίς επιστροφή.

Red Rocket - Sean Baker

Summary

Red Rocket Sean Baker GIF - Red Rocket Sean Baker A24 - Discover & Share GIFs

Summary

Τέσσερα χρόνια μετά το Florida Project, ο Sean Baker μιλάει αυτή τη φορά τη γλώσσα του Νότου και βάζει τον Simon Rex -στην αδιαμφισβήτητη ερμηνεία της χρονιάς- στα παπούτσια ενός αποτυχημένου μεσήλικα πρώην πορνοστάρ, ο οποίος γυρίζει στη γενέτειρα του, το Texas, με σκοπό να φτιάξει ξανά την ζωή του. Χωρίς να προδίδει τον ανεξάρτητό του χαρακτήρα ή τις αντισυμβατικές του καταβολές, ο Baker δεν αγγίζει τα δυσθεώρητα επίπεδα της προηγούμενής του δουλειάς -ή του Tangerine- όμως συνεχίζει με το ίδιο ειρωνικό, γλυκόπικρο αλλά και τρυφερό ύφος, τη δική του ανατομία στην καρδιά του αμερικανικού ονείρου.

X - Ti West

Summary

X Horror Movie Review

Summary

Slasher τρόμου με ρίζες στα γενναία αμερικανικά 70s, το οποίο «παίζει» αρχικά με τις tribute προθέσεις του στο Τexas Chainsaw Μassacre, προτού αποκτήσει σταδιακά τη δική του φωνή με μια μικρή -αλλά γενναία- δόση προβληματισμού γύρω από πιο σύγχρονες θεματικές. Η Α24 τα κατάφερε ξανά και το σύγχρονο σινεμά τρόμου αποκτάει μια εξαιρετική scream queen στο πρόσωπο της Λονδρέζας Mia Goth.

Last and First Men - Johann Johannsson

Summary

last and first men

Summary

Ο πρόωρα χαμένος συνθέτης Jóhann Jóhannsson, υπογράφει την πρώτη του και τελευταία μεγάλου μήκους ταινία, ένα οπτικοακουστικό δοκίμιο στα όρια του πειραματικού σινεμά, μια ωδή για το τέλος του κόσμου μέσα από μια σειρά καθηλωτικών εικόνων που δίνουν μια ονειρική όσο και υπαρξιακή νότα στο μελαγχολικό αυτό ταξίδι-προσπάθεια της ανθρωπότητας, να αφήσει το δικό της στίγμα μέσα στον χώρο, τον χρόνο και την απεραντοσύνη του σύμπαντος.

After Blue (Dirty Paradise) - Bertrand Mandico

Summary

Summary

Προκλητικό, πολιτικό, αντισυμβατικό και κόντρα σε κάθε συντηρητισμό, το νέο ψυχεδελικό κινηματογραφικό ταξίδι του Bertrand Mandico μετά το Wild Boys του 2017, υπόσχεται πολλά και καταφέρνει τα περισσότερα από αυτά -γνήσιο δείγμα πραγματικού σινεμά που δεν γνωρίζει όρια και νόρμες.

Tragedy of Macbeth - Joel Coen

Summary

The Tragedy Of Macbeth A24 GIF - The Tragedy Of Macbeth A24 Joel Coen - Discover & Share GIFs

Summary

Η δια χειρός Joel Coen νέα κινηματογραφική μεταφορά της κλασσικής σεξπηρικής τραγωδίας, είναι αρχικά ένα οπτικό ντελίριο ντανταϊστικών και γοτθικών γεωμετριών, μια έκρηξη εξπρεσιονισμού με θεατρικά σκηνικά και μια καθηλωτική φωτογραφία από τον Bruno Delbonnel. Στη συνέχεια, ο πανέξυπνος Αμερικανός δημιουργός κόβει και ράβει το σεξπηρικό κείμενο, παντρεύοντας ιδανικά τις θεματικές του πρωτότυπου έργου, όπως η διαφθορά της εξουσίας, η αλαζονεία και ο αμοραλισμός, με έναν από τους πολλούς πυρήνες του Κοεν-ικού σινεμά -εκείνον κατά τον οποίο, ο ενάρετος άνθρωπος πασχίζει να διατηρήσει την ακεραιότητά του σε έναν επιθετικά άδικο κόσμο. Το cast συμπληρώνει ιδανικά τα παραπάνω, καθιστώντας την ταινία ένα μοναδικό κινηματογραφικό θέαμα!

RRR - S.S. Rajamouli

Summary

Why you really need to watch 'RRR' in 7 mind-bending gifs

Summary

“Rise, Roar, Revolt” ή αλλιώς RRR! H ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του Ινδικού σινεμά και η μεγαλύτερη ίσως κινηματογραφική έκπληξη της χρονιάς, είναι ένα οπτικό ντελίριο που κάνει τις καλύτερες αντίστοιχες ταινίες του Hollywood να φαντάζουν «παιδικές», διαθέτει όση καρδιά δεν διαθέτουν και οι 562 ταινίες-σειρές του MCU μαζί, ενώ ξεπερνά την πιο οργιώδη φαντασία κάθε θεατή, μπλέκοντας μελόδραμα, ιστορικό δράμα, musical, περιπέτεια, κωμωδία με αδιανόητα ευφάνταστο τρόπο. Φέρνοντας αμυδρά στην μνήμη το Kung Fu Hustle του Stephen Chow, το RRR είναι το απόλυτο «πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις» blockbuster του 2022.

7 Likes

Μάλλον περίμενα να είχε προσαρμοστεί στο ύφος των περιπετειών που παίζει τώρα ο Κρουζ κι όχι να αντιγράφει τον εφηβικό του εαυτό. Λανθασμένες προσδοκίες λέγεται αυτό.

Οι αγαπημένες μου για φέτος:

RRR: Απ τις λίγες εκτός Hollywood που είδα φέτος και γαμώ να την δείτε
The Banshees of Inisherin: Πολύ ωραίο ιρλανδικό δράμα με φανταστικό καστ
All Quiet on the Western Front: Ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος από μια άλλη οπτική
The Batman: Η καλύτερη super hero movie φέτος με διαφορά
Everything Everywhere All at Once: Μαθήματα στην Marvel/Disney για το πως γίνονται οι ταινίες που αφορούν το multiverse
The Northman: Μ’ αρέσει το ιδιαίτερο στιλ του Eggers, εδώ είναι λίγο πιο μπλοκμπαστερικός αλλά και πάλι μου έδωσε ταινία που μου άρεσε
Top Gun: Maverick: Φιλική υπενθύμιση από τον Κρουζ ότι η εμπειρία στο σινεμά γαμάει και δεν πρέπει να χαθεί λόγω της ανόδου του streaming
Hustle: Άλλη μια απόδειξη ότι ο Sandler δεν είναι μόνο για χαζοκωμωδίες
The Black Phone: Ωραία horror ταινία με φανταστικό Ethan Hawke
Bullet Train: Ωραία ταινία δράσης περνάει το 2ωρο νεράκι
Prey: Επίσης ωραία ταινία δράσης
Day Shift: Και εδώ ανάλαφρη ταινία δράσης, και εδώ περνάει νεράκι η ώρα αλλά σε αυτή την ταινία υπάρχει και μπόλικη τρολιά που εμένα μου άρεσε
The Fabelmans: Δωράκι του Σπίλμπεργκ για τα φανμπόις του Σπίλμπεργκ
Avatar 2: Οπτικά πανέμορφο αξίζει σινεμά
Violent Night: Άκρως διασκεδαστική
Knives Out 2: Πιστεύω ήταν μια τίμια who done it movie

Σίγουρα ξεχνάω και κάποιες :stuck_out_tongue: + 1-2 που δεν είδα ακόμα και μπορεί να μπουν (πχ whale)

Ίσως ανατρέξω και στις σειρές αναλυτικά αργότερα.

3 Likes

Φανταστικά ανεγκέφαλη, low stakes (χαρ), Τζεϊμιφόξξ τεράστιος, πίτσες, μπύρες, όλα τα σχετικά, νέτφλιξ δέκα σίκουελ παρακαλώ.

Επίσης, κυριολεκτικά εγώ με το που έσκασε In The House στο πιστολίδι:

_

1 Like

Φίλε μου @osfp7, είναι ιρλανδικό δράμα, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ!!

1 Like

Ναι το γνωρίζω κακώς το έγραψα έτσι

1 Like

Northman (χωρίς υπερβολή ότι καλύτερο έχει βγει για vikings είτε στην μικρή, είτε στην μεγάλη οθόνη). Ο Egers έχει βγάλει τρείς ποιοτικότατες ταινιάρες. Αψεγάδιαστος !

5 Likes

Pearl-Pearl & Pearl!!! Το X έστρωσε πολύ ωραία το έδαφος αλλά δεν με πήρε από τα μούτρα, το Pearl και η Mia fucking Goth με γλέντησαν στο pearl, το έβλεπα και δεν το χόρταινα… One woman show (η τύπισσα θα μαζέψει πολλά βραβεία στην καριέρα της) σκηνοθεσία 10/10, φωτογραφία 20/10, και όλα αυτά στα μουλωχτά καθώς γύριζαν το X που είχε όλο το hype αλλά το pearl όλο το ζουμί… Μπρααααβοοοοο και αναμένουμε το 3ο κομμάτι…

3 Likes

Να βάλω και εγώ την δική μου λίστα.

Pearl/X
Avatar: The Way of Water
The Menu
Marcel the Shell with Shoes On
Broker
Top Gun: Maverick
After Yang
Apollo 10 A Space Age Childhood
Brian and Charles
Three Thousand Years Of Longing
Thirteen Lives
Belle

Η σειρά δεν έχει σημασία, εκτός ίσως από Pearl/X που σίγουρα ήταν ότι καλύτερο είδα φέτος. Ελπίζω η Α24 να συνεχίζει τις παραγωγές horror ταινιών. Επίσης στο πρόσωπο της Mia Goth βρήκαμε μια νέα εξαιρετική πρωταγωνίστρια του genre. Ο χαρακτήρας της και στις 2 ταινίες, κυρίως στο Pearl βέβαια, θα μείνει για πολύ καιρό νομίζω.

Από εκεί και μετά το Avatar μου θύμιζε πως είναι το πραγματικά μεγάλο mainstream σινεμά, αληθινό θέαμα και escapism στα καλύτερα του. Για το Menu ειπώθηκαν ήδη αρκετά, εξαιρετικό θρίλερ από αυτά που όλο και πιο δύσκολα βρίσκεις πλέον. Ο Marcel the shell ήταν ο πιο αξιαγάπητος animation χαρακτήρας για φέτος σε μια ταινία πολύ διαφορετική από αυτές που δίνει το είδος.

Για τα υπόλοιπα πάνω κάτω έχουμε αναφερθεί έτσι και αλλιώς εδώ, θα ξεχωρίσω λίγο το Brian and Charles που πέρασε λιγάκι απαρατήρητο (δεν ξέρω καν αν έχει βγει στις ελληνικές αίθουσες). Ο καλύτερος τρόπος να δείξεις την κατάθλιψη με ένα χιουμοριστικό αλλά και όμορφο τρόπο σε μια πολύ “ζεστή” ταινία.

Το Broker πιθανότατα θα το δούμε φέτος τις ελληνικές αίθουσες αν και δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει επίσημη ημερομηνία. Όπως πολλές άλλες ασιατικές παραγωγές βέβαια οι ημερομηνίες εξόδου στην Ελλάδα είναι all over the place (To Driver my Car έκανε πάνω από χρόνο να βγει). Anyway εγώ την ταινία την βρήκα online εδώ και πολύ καιρό άρα την βάζω στις φετινές. Το Banshees μιας και είναι να βγει σύντομα στα μέρη μας αποφάσισα να το περιμένω.

Να πάω λίγο και στις κακές; Αν και δεν είδα πολλές πατάτες φέτος θα βάλω 2 μικρές παραγωγές στην κορυφή που πήραν εξαιρετικές κριτικές, έχουν αποθεωθεί σε τεράστιο βαθμό αλλά προσωπικά υπέφερα πολύ.

Last and First Men
Aftersun

Για το πρώτο φαντάζομαι θα με κυνηγάει ο Lupin που το έχει στα καλύτερα αλλά όπως φαίνεται εγώ κάτι έχασα στην όλη φάση. Το δεύτερο είναι μια μικρή ιστορία πατέρας κόρης που με κάποιο μαγικό τρόπο κατάφερε να με κάνει να βαρεθώ την ζωή μου μέσα σε μισή ώρα. Την σταμάτησα και κάθε προσπάθεια να την συνεχίσω απέβη άκαρπη.

Στα πιο mainstream πράγματα μόνο 2 μαλακιούλες είδα φέτος

Lightyear
Black Adam

Το πρώτο είναι η μεγαλύτερη μαλακία που έβγαλε ποτέ η Pixar. Το όλο controversy γύρω από την ταινία είναι γελοίο έτσι και αλλιώς και μεγάλωσε σε μια προσπάθεια για damage control. To Black Adam είναι ακόμα μια άσχημη ταινία στο DCEU.

Στις απογοητεύσεις τώρα θα βάλω 2 stop motion animation ταινίες από τις οποίες περίμενα πάρα πολλά και μου έδωσαν πολύ λίγα.

Wendell & Wild
Guillermo del Toro’s Pinocchio

Το πρώτο από τον μεγάλο Henry Selick σε συνεργασία με τον Jordan Peele. Το πιο σκοτεινό γοτθικό ύφος του πρώτου όμως δεν συνδυάστηκε καλά με το χιούμορ του Peele σε μια πολύ μέτρια ταινία. Ο δε Pinocchio του Del Toro για κάποιο λόγο έγινε μια εντελώς μουντή σκοτεινή ταινία για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω, ειδικά η σκηνή της δημιουργίας του Πινόκιο μου έκανε πάρα πολύ κακή εντύπωση. Δεν ταιριάζει το σκοτάδι σε όλους τους χαρακτήρες.

5 Likes

πολύ πειραματικό ήταν, δεν διαφωνώ, ίσως και εγώ σε άλλη φάση μου να μην κατάφερνα να το τελειώσω καν… ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξανατσεκάρεις υπό άλλες συνθήκες και να σου πει κάτι παραπάνω. Ίσως και εγώ βέβαια να το ξαναδώ και να αγανακτήσω. Πολύ πειραματικό όντως όμως, δεν το προτείνω και εγώ αβέρτα, απλά το αναφέρω λόγω της ιδιαιτερότητάς του, που ίσως “πιάσει” κάποιον παραπάνω…
Για τα animated επίσης είμαι 50/50, το Wendell and Wild δεν ήταν όντως αυτό που περίμενα και εγώ, δεν με απογοήτευσε όμως τόσο, ίσως γιατί είχα να δω καιρό τον Selick και το animation του με έπιασε με τη μια -παραβλέποντας το σενάριο του Peele που ίσως δεν ταίριαξε τόσο καλά με το ύφος του Selick.
Το Pinocchio μου άρεσε πολύ από την άλλη, νομίζω βρήκε την ιδανική ισορροπία πολιτικού σχολιασμού και παιδικής αρχετυπικής ιστορίας, στα πλαίσια των καλών ταινιών του Del Toro. Eπίσης το φινάλε hit right threw my heart.
Θα κάνω και εγώ κάποια στιγμή την μικρή μου ανασκόπηση με τα τοπ10 και 1-2 απογοητεύσεις (όχι πατάτες)

1 Like

Συγγνώμη, εννοείτε το sci-fi του Ισλανδού δεν θυμάμαι πως τον λένε συνθέτη που έγραψε και τη σαουντρακάρα; Του 2020 δεν είναι; Είναι “eligible” για φετινές λίστες;

Επίσης στο Πινόκιο του Ντελ Τόρο συντάσσομαι 100% με @Lupin αλλά θα τα πω αναλυτικά στο δικό μου σεντονάκι εντός του μήνα.

1 Like

είναι του 2020 ναι, φέτος πήρε διανομή Ελλάδα :smiley:

1 Like

Arrrgh :hook: :black_flag:
Από την αρχή η λίστα λοιπόν :stuck_out_tongue:

1 Like