Με αφορμή την κουβέντα αυτή είπα να κοιτάξω πόσους φετινούς δίσκους έχω βάλει στο κινητό (έτσι ακούω μουσική εγώ ακόμα). Το αποτέλεσμα της αναζήτησης: 85 φάκελοι 2024. Ναι, είμαι σίγουρος ότι για πολλούς δεν είναι τίποτα, αλλά για τα δικά μου δεδομένα είναι εξωπραγματικός αριθμός. Μαλακία μου μεγάλη και του χρόνου π.χ. θα προσπαθήσω να μην την επαναλάβω. Θέλω τουλάχιστον 3 χρόνια για να καταφέρω να τα ακούσω καλά όλα αυτά.
Θα ακουσει αλλα πραγματα εντελως. Ειμαι χαρακτηριστικο παραδειγμα που για μια δεκαετια υπολειτουργουσα μουσικα. Εχασα ειδη μουσικης που ανακαλυψα (πολυ) αργοτερα και ουτε καν στην ωρα τους. Εκανα 10+ χρονια να μαθω τους SOAD και το metalcore μού ακουγοταν σαν κατι πολυ κακο. Τα ανακαλυψα ομως. Μπορει να σου απαντω εν μερει στην απορια σου;
Καλά σε ατομικό επίπεδο είναι άλλο θέμα.
Σε γενικό επίπεδο δεν υπάρχει κάτι δραστικά καινούριο, διαφορετικό εγώ θα έλεγα. Λίγα πράγματα.
Έχουμε βαρέσει χοντρό pause.
Υποκειμενικη και η απαντηση σου. Ουτε εσυ μπορεις να απαντησεις στο τι θα ακουγε ενας που σταματησε να ακουει μουσικη στα 00ς, ουτε και υπαρχει καποια γενικη παραδοχη για το τι θεωρειται δραστικα νεο στη μουσικη.
Οσο ατομικη ειναι η δικη μου απαντηση (οντως), αλλα τοσο θα ειναι και η απαντηση ενος τυπου που σταματησε να ακουει μουσικη στα 00ς. Και σιγουρα, ειτε μας αρεσει ή ειτε οχι η σημερινη μουσικη, δεν ειμαστε σε θεση να πουμε τι ειναι διαφορετικο στη μουσικη σημερα. Σιγουρα θα υπαρχει, ισως οχι στο ειδος που παρακολουθουμε εμεις.
Υποκειμενικές είναι όλες οι απόψεις, αλλά εδώ μιλάμε για να πάμε από folk και κλασσική σε λαϊκές μουσικές της κάθε χώρας, σε bebop και μετά beatles, psychedelia και μετά φανκ, soul, progressive, hard rock, διάφορα είδη electronica, punk, postpunk, metal κλπ κλπ.
Τώρα τι;; Αν είναι κάτι τόσο δραστικά διαφορετικό θα έπρεπε να μπορείς να το δεις. Θα ήταν ολοφάνερο. Θα ήταν αυτό που θα άκουγαν οι νέοι που δεν θα καταλάβαινες κλπ κλπ.
Πες το τι είναι.
Hint: Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Μπορείς να τηλεμεταφέρεις άτομο από το 2004 στο 2024 και να νιώσει πως δεν έχει αλλάξει μουσικά σχεδόν τίποτα.
Τωρα ενταξει, αν περιμενεις απο ανθρωπο που σου λεει οτι 10 χρονια εχασε την επαφη με τη μουσικη και δεν εχει χρονο να ακουσει τους φετινους δισκους, να γινει αναλυτης ολων των ειδων, τοτε μαλλον κατι δεν εχεις βαλει καλα στη ζυγαρια.
Θα σου πω τι ειναι “νεο”: δεν εχω ιδεα. Δεν ειμαι εγω αυτος που θα το κρινει. Ουτε εσυ, αλλα αυτη ειναι η αποψη μου. Ωστοσο, αν θεωρεις οτι δεν αξιζει τπτ, ποιος ειμαι εγω να σου πω το αντιθετο;
Δεκτό, το πήγα στο πολύ γενικό ενώ άρχισε από το προσωπικό.
Καννα τοπικ για λίστες με τα αγαπημένα της χρονιάς πότε προβλέπεται να γίνει;;
Εχμ… Εδω ειμαστε;
Ας μοιραστω και εγω τη λισταρα μου για φετος, σε μια χρονια που ακουσα αρκετη νεα μουσικη και που πιστευω πως ηταν αρκετα καλη για τα ροκμεταλζ μας
1. Blood incantation- Absolute elsewhere
2. Doedsmaghird- Omniverse Consciousness
3. Hail spirit noir- Fossil gardens
4. Mamaleek- Vida Blue
5. Khirki- Κυκεώνας
6. Full of hell- Coagulated bliss
7. Scarcity- The promise of rain
8. Crypt Sermon- The stygian rose
9. Opeth- The last will and testament
10. Oranssi Pazuzu- Muuntautuja
11. Midnight- Hellish expectations
12. Alcest- Les chants de l’ Aurore
13. Cosmic Jaguar- El era del jaguar
14. The Drin- Elude the torch
15. Sentries- Snow as a metaphor for death
16. Tigran Hamasyan- The bird of a thousand voices
17. The Cure- Songs of a lost world
18. Avalanche Kaito- Talitakum
19. Judas Priest- Invincible shield
20. Zeal & Ardor- Greif
Τα 10 album που εφτασαν κοντα στην 20αδα αλλα κοπηκαν στο νημα
Bruce Dickinson- The mandrake project
Darkthrone- It beckons us all
Selbst- Despondency chord progressions
Ihsahn- Ihsahn
Coffin storm- Arcana rising
Pyrrhon- Exhaust
Slowshift- World going one way
Slift- Ilion
Heriot- Devoured by the mouth of hell
Thou- Umbilical
10 ακόμα φετινα album που μου αρεσαν πολυ
Spectral wound- Songs of blood and mire
Suicidal angels- Profane prayer
Oceans of slumber- Where gods fear to speak
Heave blood and die- Burnout codes
Dvne- Voidkind
Scald- Ancient doom metal
Oxygen destroyer- Guardian of the universe
Inter Arma- New heaven
Kvadrat- The horrible dissonance of oblivion
Theraphosa- Inferno
Θες να γίνουμε φίλοι;
είναι εκπληκτικό ότι δεν έχω ακούσει κανένα άλμπουμ από την παραπάνω λίστα
Αρχηγικες επιλογές!
Πάρα πολύ ωραία λίστα ρε!
Τουμπανο το αφιερωμα στο extreme
Κι εγω να πω οτι ακουσα αυτο, παροτι το κοροϊδευα και ειναι εξαιρετικο. Βεβαια, δεν μπορω να αντεξω τα φωνητικα για πολυ, αλλα μουσικα ειναι απιστευτο.
Tigran?!
νομίζω όχι ολόκληρο, έβγαιναν διάφορα βίντεο κατά καιρούς αλλά δεν το άκουσα στην ολότητά του.
@QuintomScenario ρε συ, δεν ήξερα ότι είναι διπλό άλμπουμ, το έχω βάλει να παίζει κ μου έβγαλε 33 κομμάτια… . Α, οκ τα 22 είναι του δίσκου, τα υπόλοιπα είναι μπόνους. Αλλά κ πάλι μου φαίνεται πολύ μεγάλο, δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να το αφομοιώσω ολόκληρο.
Ειναι δύσκολο άλμπουμ, λόγω διάρκειας κυρίως, αλλά αν είσαι στο κατάλληλο mood και έχεις χρόνο ανταμείβει πλουσιοπάροχα.