Ναιαιαι, άλλο ένα θρεντ για βιβλία, για εμάς τα nerds του φόρουμ!
Βιβλία διαβάζουμε (που λέει και το άλλο θρεντ), αλλά είμαι σίγουρος πως δεν είναι όλα μυθιστορήματα και λογοτεχνικά έργα. Κάποιοι/ες μπορεί να έχουν διαβάσει κατά καιρούς και κείμενα που ανήκουν στον ευρύτερο τομέα των κοινωνικών επιστημών. Και για να γίνω ακριβής, εδώ μιλάμε για βιβλία και συγγραφείς που ανήκουν στους χώρους της [SIZE=“2”]Κοινωνιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Ανθρωπολογίας, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας[/SIZE] και παραπλήσιους χώρους (εξαιρείται η Ιστορία, που έχει δικό της θρεντ).
Α, να γίνω ξεκάθαρος. Αναφέρομαι σε κοινωνικές ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Βιβλία τύπου Ο Καιρός Γαρ Εγγύς και άλλα τέτοια γραφικά προορισμένα για μαζική κατανάλωση αποκλείονται. Καλύτερα να παραμείνει μικρό το θρεντ και να γράφουν μόνο 3-4 άτομα παρά να γεμίσει με κουταμάρες.
Προτείνω για αρχή λοιπόν κάποια κλασικά (πλέον) βιβλιαράκια και περιμένω σχόλια και άλλες προτάσεις γενικώς?! (και είπαμε, καλύτερα μικρό το θρεντ παρά μεγάλο και ανούσιο)
Φρίντριχ Νίτσε ? Έτσι Μίλησε Ο Ζαρατούστρα. Βιβλίο που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει κάθε άνθρωπος να έχει διαβάσει, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Εκεί που η φιλοσοφία ενώνεται με την ποίηση και το αποτέλεσμα είναι ένα διαχρονικό λογοτεχνικό αριστούργημα, το περιεχόμενο του οποίου είναι πάρα πολύ δυνατό, όμοιο με δυναμίτη έτοιμο να εκραγεί!
Σίγκμουντ Φρόυντ: Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση. Αν είναι να ξεκινήσει κάποιος με Φρόυντ, θα του πρότεινα αυτό το έργο, στο οποίο ο ίδιος συνοψίζει τα βασικά στοιχεία των θεωριών του, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την πρώτη φάση του έργου του (στη συνέχεια έμελε να αναθεωρήσει ορισμένες απόψεις). Το βιβλίο δεν είναι απλά πλούσιο σε περιεχόμενο, αλλά και πολύ απλό στην ανάγνωση, μια που πρόκειται για προφορικές διαλέξεις του ίδιου του Φρόυντ μπροστά σε κοινό?
Anthony Giddens ? Κοινωνιολογία. Αν πάλι κάποιος θέλει να διαβάσει μια καλή εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, δε μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο βιβλίο για να προτείνω! (τυχεροί οι φοιτητές του αντικειμένου που το παίρνουν δωρεάν ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονται να σκάσουν 50 ευρώ?.). Απλά από κείνες τις εισαγωγές που σε κάνουν να γουστάρεις την επιστήμη στην οποία αναφέρεται.
Max Horkheimer & Teodor Adorno ? Η Διαλεκτική του Διαφωτισμού. Όποιος έχει ενασχοληθεί έστω και ελάχιστα με κοινωνικές και πολιτικές θεωρίες, του είναι γνωστή η Σχολή Της Φρανκφούρτης, η οποία πήγε ένα βήμα παραπέρα την κοινωνική θεωρία του 20ου αιώνα, αναμειγνύοντας τον μαρξισμό και την φιλοσοφία με την ψυχανάλυση καθώς και με την περίφημη κριτική της πάνω στη μαζική κουλτούρα. Ε λοιπόν, αυτό το βιβλίο θεωρείται το opus magnum της, το κλασικότερο της έργο.