Είναι ο άνθρωπος άλλο ένα ζώο της φύσης?

Πιστευεις οτι λογω νοημοσυνης διαφερεις απο τα αλλα ζωα της φυσης?

λογω συναισθηματων και μονο…

Τα συναισθηματα δεν ειναι προνομιο ανθρωπων και μονο.

Η εγω μπερδεύτηκα ή εσυ:-s

μην μου πεις οτι ενας μπαμπουινος θα κατσει να σκεφτει αν ειναι σωστο ή λαθος να πληγωσει την αγαπητηκια του…:roll:

Η ειναι κατι παραπανω?

βάσει νοημοσύνης είναι κάτι παραπάνω, αλλά μαζί μ’ αυτήν έρχονται πακέτο κι άλλες “αρετές” που προκαλούν ανισορροπία όχι μόνο στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και στη σχέση μας με το υπόλοιπο περιβάλλον. και επειδή ένας έξυπνος που συμπεριφέρεται ως χαζός είναι δυο φορές χαζός… αφανισμός ΤΩΡΑ :stuck_out_tongue:

σωστος…θα παρω το quote απ’το Matrix και θα πω οτι ο ανθρωπος,επι το πλειστον,ειναι σαν το AIDS…εξαπλωνεται και αφανιζει οτιδηποτε στο περασμα του…η φυση δεν εχει αναγκη τον ανθρωπο,αλλα ο ανθρωπος την φυση…και νομιζω οτι αν ειμασταν σαν ολα τα αλλα τα ζωα,δεν θα υπηρχε απολυτως κανενα προβλημα πανω σ’αυτον τον πλανητη και ολα θα λειτουργουσαν αρμονικα…

Αρα ο ανθρωπος ειναι κομματι της φυσης.Οπως ολα τα αλλα ζωα.

Χωρια οτι ο ανθρωπος θα φερει μονος του την καταστροφη του, οποτε οι ισορροποιες στην φυση θα επαναφερθουν, μεχρι να εμφανιστει το επομενο ζωο που θα κυριαρχησει στη γη(οπως καποτε καναν οι δεινοσαυροι).

οχι…ο ανθρωπος ειναι ενα μιασμα πανω σ’αυτον τον πλανητη…οπως ειπα,η φυση δεν μας εχει αναγκη διοτι δεν της προσφερουμε απολυτως τιποτα…καθε ζωο προσφερει κατι σ’αυτην και ανταμειβεται αναλογως απ’αυτην…ο ανθρωπος μονο παιρνει…

Ε ακριβως επειδη μονο παιρνει θα τον καταστρεψει ολοκληρωτικά.Ομως τι σχεση εχει αυτο με το γιατι θεωρεις οτι ο ανθρωπος διαφερει απο τα ζωα.Στα βασικα ειναι το ιδιο πραγμα.Γεννιουνται, μεγαλωνουν, ζευγαρωνουν-αναπαραγωνται, μεγαλωνουν τα μικρα τους, πεθαινουν.Στο ενδοιαμεσο φτιαχνουν στεγη, ψαχνουν για τροφη κλπ κλπ.

Σε τι διαφερει δηλαδη ο ανθρωπος?Επειδη τα κατεστρεψε ολα σημαίνει οτι διαφερει?Καποτε στη θεση του ανθρωπου μπορει να ηταν ενα αλλο ειδος.

Εμ όταν ο ένας είναι μπλακμεταλλάς και ο άλλος ακούει Lost, Anathema, My dying bride, πως να περιμένεις πιο αισιόδοξες απόψεις; :stuck_out_tongue:

ΟνΤόπικ: Ναι πιστεύω ότι είμαστε άλλο ένα ζωο της φύσης. Είμαστε πλασμένοι από την ίδια ύλη και διαφέρουμε τόσο από τα υπόλοιπα ζώα όσο διαφέρει η αμοιβάδα από την καμηλοπάρδαλη, ο σπόγκος από τον αετό, η ανεμώνη από τον αστακό.

δηλαδη αυτος ο λογος δεν σου αρκει??..και δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιο αλλο ειδος,ικανο να καταστρεψει την φυση…ολα λειτουργουν ισορροπημενα,μεχρι την εμφανιση του ανθρωπου…και προορισμος του ανθρωπου,δεν ειναι ολα αυτα που ανεφερες…υπαρχει και η σκεψη που μας κανει διαφορετικους…οπως ειναι στο χερι μας να καταστρεψουμε την φυση,ετσι ειναι και να την σωσουμε…δεν υπαρχει κανενα ζωο στου οποιου το χερι(ή το ποδι :stuck_out_tongue: )να βρισκεται η καταστροφη ή η διασωση της φυσης,διοτι πολυ απλα,ολα ζουν αρμονικα μ’αυτην και δεν εχουν καν την δυναμη να σκεφτουν κατι τετοιο ετσι ωστε να το κανουν και πραξη…

Το μόνο που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα είναι ο λόγος και οι αντίχοιρες. Χωρίς το λόγο δε θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε στους άλλους σκέψεις ούτε να καταννοήσουμε και να περιγράψουμε τα συναισθήματα μας και χωρίς τους αντίχοιρες δε θα μπορούσαμε να αλλάξουμε κανάλι από το τηλεκοντρόλ.

έλα ρε, είπαμε είμαστε σκατάδες αλλά έχουμε και καλά :stuck_out_tongue:

κανένα άλλο είδος (βάσει των στοιχείων που υπάρχουν τουλάχιστον) δεν έχει αναπτύξει νοημοσύνη σαν του ανθρώπου, δεν έχει αναπτύξει πολιτισμό και συνείδηση (βασικό αυτό) σε τέτοιο επίπεδο.

Γεννιουνται, μεγαλωνουν, ζευγαρωνουν-αναπαραγωνται, μεγαλωνουν τα μικρα τους, πεθαινουν.

δεν πάει έτσι. για κάθε κακό που έχει κάνει ο άνθρωπος στον πλανήτη υπάρχουν αντίστοιχα και στιγμές μεγαλείου που απλώς τα άλλα είδη δεν μπορούν να αντιληφθούν λόγω της νοημοσύνης που είπαμε παραπάνω.

Λοιπον επειδη πιστευω καπου, ετσι λιγο καααπου η σε χανω η με χανεις.Παμε ενα κατεβατο:

Ο ανθρωπος των σπηλαιων.Ηταν πριν καμπστα χρονια, αλλα ηταν ανθρωπος οπως εμεις σημερα.Ετρωγε, κυνήγαγε, αναπαραγωταν, πεθαινε.Ουτε εκαιγε δαση, ουτε εξαφανιζε ειδη ζωων.

Ο ανθρωπος σημερα:Λογω εξελιξης νοημοσυνης και ολα τα σχετικα, εχει ξεφυγει προ πολλου, καταστρεφει κλπ κλπ αυτα που λεγαμε πριν.

Εσυ συγκρινεις τον 2ο ανθρωπο.Για κανε την συγκριση με τον 1ο ομως.θα δεις οτι δεν υπαρχει καμια διαφορα.

Αποτι καταλαβα εσυ τονιζεις οτι ο ανθρωπος εξελιχθηκε τοσο πολυ, που ειναι μια κατηγορια μονος του(η ενα επιπεδο πιο πανω).Κατι στο οποιο εν μερη διαφωνω, γιατι ειναι πολλα πραγματα που τα ζωα καταφερνουν βαση νοημοσυνης, που ο ανθρωπος ειτε δε μπορει να καταφερει, ειτε τα αντεγραψε και τα εφαρμοσε μετα στη ζωη του.

Αρα συνοψιζοντας εχουμε:

Ανθρωποι-ζωτα

  1. Κοινη γραμμη ζωης
  2. Κοινη βιολογικη υποσταση
  3. Αρμονια υπαρξης με τη φυση(τουλαχιστον ο πρωιμος ανθρωπος)

Επειτα το οτι ο ανθρωπος αρχιζε να αλωνιζει δε σημαίνει οτι εφυγε απο την φυση, ή οτι η φυση τον εδιωξε.Απλα αρχισε να ξεφευγει απο τα ορια του και η φυση θα τον επαναφερει σε αυτα με τον τροπο της.Απο την στιγμη που τρεφεται-ζει-εξαρταται απο αυτην ειναι μερος της.Αρα ειναι και αυτος ενα ζωο.

Το οτι μπορει να την καταστρεψει δε σημενει οτι διαφερει.Και τα ζωα μπορουν να την καταστρεψουν αλλα δε το κανουν, γιατι δεν εχουν το χαρακτηριστικο της αλαζονείας.

Αν και τωρα που το σκεφτομαι, το μονο που μπορει να κανει ο ανθρωπος αν ηθελε πχ να καταστρεψει την φυση, ειναι μια τρυπα στο νερο.Γιατι η φυση μπορει να επουλωσει τις πληγες της,εχει αυτοαμυνες.Η φυση ειναι εκει και δεν φευγει.Αντιθετα ο ανθρωπος ερχεται και παρέρχεται.Αρα αυτο που τονιζες πριν οτι ’ οπως ειναι στο χερι μας να καταστρεψουμε την φυση,ετσι ειναι και να την σωσουμε’ δεν ισχυει.

Πες μια μερα γινεται καμια βιβλικη καταστροφη και δεν μεινει ΤΙΠΟΤΑ.Και μετα απο χιλιαααααααδες χρονια εμφανιζεται μια ομαδα οργανισμων με αντιστοιχη νοημοσυνη.Δεν εχουν ομως ιστορικα στοιχεια για το παρελθον.Δεν ξερουν για εμας.Αρα λενε ειμαστε οι πρωτοι εξυπνοι.

Που ξερεις εσυ τι γινοταν τοσα χρονια πριν?

αυτο δεν σου κανει για διαφορα δηλαδη??..η νοημοσυνη απο μονη της δεν ειναι μια διαφορα που μοναχα ο ανθρωπος εχει αναπτυξει??..το οτι ο ανθρωπος των σπηλαιων,που αναφερεις,μπηκε στην διαδικασια να σκεφτει να χτυπησει 2 πετρες και να αναψει φωτια,δεν αποτελει διαφορα???..

Και ο καστορας κοβει ξυλα για να φτιαξει φραγμα.Τα μυρμηγκια εχουν υπογειες φωλιες-πολεις πιο οργανωμενες απο τις δικες μας.Το καθε ζωο εχει μεγαλη νοημοσύνη, την εχει εκει που πρεπει.Απλα ο ανθρωπος μπορει να σκεφτεται και σφαιρικα.

Οσον αφορα την αλαζονεια,ναι ειναι διαφορα, που ομως για μενα δεν αρκει ωστε να κανει τον ανθρωπο να ξεχωρισει απο ολοκληρες ομαδες ζωων.

Κλεινοντας, θα θελα αν μπορουσες να σχολιασεις και το υπολοιπο κειμενο.:slight_smile:
Να ξερουμε και που συμφωνουμε δηλαδη:p

λεγοντας ολα αυτα,στην πραγματικοτητα ακυρωνεις ολα αυτα που εχει καταφερει ο ανθρωπος λογω νοημοσυνης…δεν ειπα οτι ειμαστε ανωτεροι απ’τα ζωα,απλα διαφερουμε…και δεν νομιζω οτι η νοημοσυνη,η συνειδηση,τα συναισθηματα ειναι μικρες και ανουσιες διαφορες…αν ενα ζωο μπορουσε να σκεφτει και να νιωσει,τοτε τα πραγματα θα ηταν πολυ διαφορετικα…η συμπεριφορα του καθε ζωου,εχει καθοριστει απ’την φυση…στο ανθρωπο,δεν συμβαινει αυτο επειδη επιρρεαζεται απο παντου…
πανω στο υπολοιπο κειμενο…και για τον 1ο μιλαω και για τον 2ο…βασικα,για τον ιδιο μιλαω,διοτι η δυνατοτητα εξελιξης της νοημοσυνης,ειναι προσον μονο του ανθρωπου…οποτε,δεν ξεχωριζω τον εξελιγμενο κατα πολυ απ’τον εξελιγμενο ελαχιστα…

Επειτα το οτι ο ανθρωπος αρχιζε να αλωνιζει δε σημαίνει οτι εφυγε απο την φυση, ή οτι η φυση τον εδιωξε.Απλα αρχισε να ξεφευγει απο τα ορια του και η φυση θα τον επαναφερει σε αυτα με τον τροπο της.Απο την στιγμη που τρεφεται-ζει-εξαρταται απο αυτην ειναι μερος της.Αρα ειναι και αυτος ενα ζωο.

επειδη εξαρταται απ’αυτην,σημαινει οτι αποτελει και μερος της??..οπως προειπα,η φυση δεν εχει αναγκη τον ανθρωπο…ενω ενα μυκητα πχ.τον εχει…οπως και καθε αλλο ζωο,διοτι το καθενα κατι της προσφερει ωστε να συντηρηθει και να συνεχισει τον κυκλο της…

Αν και τωρα που το σκεφτομαι, το μονο που μπορει να κανει ο ανθρωπος αν ηθελε πχ να καταστρεψει την φυση, ειναι μια τρυπα στο νερο.Γιατι η φυση μπορει να επουλωσει τις πληγες της,εχει αυτοαμυνες.Η φυση ειναι εκει και δεν φευγει.Αντιθετα ο ανθρωπος ερχεται και παρέρχεται.Αρα αυτο που τονιζες πριν οτι ’ οπως ειναι στο χερι μας να καταστρεψουμε την φυση,ετσι ειναι και να την σωσουμε’ δεν ισχυει.

θα συμφωνησω μαζι σου,αλλα μαλλον δεν καταλαβες τι εννοουσα μ’αυτο που ειπα…εννοουσα οτι στο χερι μας ειναι να κοιταξουμε και τα δικα της τα οφελη και οχι μονο τα δικα μας…μπορουμε να παρουμε απ’αυτην ο,τι μας ειναι απολυτως αναγκαιο,χωρις να την καταχραζομαστε…