Συζήτηση περί ακουστικών και άλλων δαιμονίων

Θα μιλήσω, εν τάχει, για την γκαντεμιά μου την απύθμενη. Λοιπόν, τον Φεβρουάριο του ‘21 αποφάσισα ν’ αναβαθμίσω τον ήχο μου (χαχ!) και αγόρασα hi-fi ακουστικά, τα Sennheiser HD 660S, ανοιχτού τύπου, γύρω στα 400€, με ενισχυτή/ντακ της iFi - άλλα 200€ κουκούλα. Πάω να τα δοκιμάσω και με το πρώτο ο ήχος “χανόταν και ερχόταν” από το δεξί ακουστικό. Εν πάση περιπτώσει, αρνούμενη ότι “πέταξα” 400€, μαζί με τον μπαμπά μου επιχειρήσαμε διάφορες αλχημείες για να παίξουν, κατάφερα να παρατείνω τη ζωή τους έως τον Ιανουάριο του ‘23, ξεχνώντας, εν τω μεταξύ, την εγγύηση. Στο παρά πέντε, και λίγο προτού παραδώσουν πνεύμα - ο ήχος στο δεξί χανόταν και δεν επανερχόταν ό,τι κι αν του κάναμε - ανακαλύπτω ότι είμαι ακόμα μέσα στην εγγύηση, επικοινωνώ με τον αντιπρόσωπο της εταιρείας (τον Νάκα), ο οποίος με παραπέμπει στο άτομο που επισκευάζει τα Sennheiser. Επικοινωνώ μαζί του, όλα καλά, ωραίος τύπος, μου κάνει τη δουλειά - αλλάζει ένα καλώδιο, αν κατάλαβα καλά. Τα παραλαμβάνω, με δικά μου έξοδα, τα βάζω να παίξουν: καμπάνα, σαν καινούργια! Έναν χρόνο αργότερα, ξανά η ίδια ιστορία. Πρέπει να στέκομαι ακούνητη σαν Καρυάτιδα για ν’ ακούω σαν άνθρωπος μουσική, αλλιώς ο ήχος “πάει και έρχεται” και μου ξύνει τ’ άντερα. Και αναρωτιέμαι, αν πρέπει να τα στείλω για επισκευή εκ νέου και να τα ξαναπληρώσω ή να τα στείλω στο διάολο, όπου και ανήκουν! ;p Δε θέλω όμως να ξαναπέσω στην κατηγορία των 20€ (και πολλά λέω) που έπρεπε να αλλάζω κάθε εξάμηνο. Μου αρέσει ο καθαρός ήχος και θέλω τα όργανα να έχουν αέρα/απόσταση μεταξύ τους. Δεν ζητάω θαύματα, αλλά όταν έχεις μάθει σ’ έναν ήχο της προκοπής (όταν έπαιζε), δεν μπορείς να ξεμάθεις έτσι απλά. Θέλω καθαρό και ευκρινή ήχο, με έναν σχετικό διαχωρισμό των οργάνων και καλό imaging. Αν αγόραζα τώρα ακουστικά, πιθανόν να κατευθυνόμουν σ’ αυτές τις επιλογές: είτε στα BeyerDynamic DT 770 ή 880 (ίσως και τα PRO) 250Ohms - ενισχυτή έχω -, είτε στα Audio Technica ATH-M40x (μπορεί και το 50άρι). Τί να κάνω;

Υγ. Τα ανταλλακτικά καλώδια κοστίζουν 200€.

1 Like

Πολλοί προτιμούν τα DT770, εσύ είσαι κάτοχος των M50x? Πώς θα τα περιέγραφες;

Συγγνώμη, ανάμεσα σε 32, 80 και 250Ohms, θα επέλεγα τα 80. Δεν είμαι επαγγελματίας ήχου για παραπάνω.

Επαγγελματιας στον τομεα του ηχου δεν ειμαι ουτε εγω,καβλαντισμα ερασιτεχνικα αρκετα χρονια,προβες με μπαντες απο εδω και απο εκει,edit σε μιξαζ,reference σε μουσικες παραγωγες και βεβαια καθημερινη ακροαση της μουσικης.
Δεν γνωριζω απο podcast/video editing και gaming με ακουστικα ( blow your speakers στο gaming μωρε) ,οποτε δεν εχω αποψη.

Τα κριτηρια μου παντα στις αγορες μου ειναι τι ζηταω-budget-γνωμη απο γνωστες του αντικειμενου απο δικους μου ανθρωπους-φιλτραρισμα ολων αυτων και μετα απο καμποσο search σε ολες τις πιθανες πηγες.

Επισης δεν μου περισσευουν φραγκα , then ,now and after,οποτε οταν νιωθω οτι θα κανω μια μικρη θυσια να αγορασω κατι το φιλτραρω αρκετα,αλλα στο τελος της ημερας go for it σε αυτο που νιωθεις οτι θα σε καλυψει,με την ελπιδα να μην βγει ελλατωματικο κτλ… shit happens αλλωστε,αρκει να νιωθω οτι εκανα το καλυτερο που μπορω βαση των παραπανω κριτηριων.

Αν εχω καταλαβει καλα η βασικη σου αναγκη ειναι να ακους τα λαλα και τραλαλα,οποτε θα το παω ακομα πιο μακρια και θα σου προτεινα να γλιτωσεις καμποσα λεφτα για αλλο σκοπο και να παρεις τα…M20x ή ακομα και τα 40αρια.

Τωρα οσον αναφορα περι Beyer σε σχεση με τα Μ50x ,θα εχεις καλυτερα μπασα.
Με τα Μ50x θα εχεις δυνατοτερη εξοδο ανεξαρτητως ενισχυσης σε ολες τις πηγες,και…πιο καθαρο ηχο,πιο ρεαλιστικο,πιο φλατ(χωρις να λειπουν τα γλυκα μπασακια οπως-πρεπει)

Απο την αλλη ολα αυτα ειναι studio monitor ακουστικα,κατασκευασμενα να εχουν ενα προσανατολισμο προς edit/mix/reference κτλ ,χωρις να σημαινει οτι για τις αλλες χρησεις ειναι για πεταμα…ειδικα αυτα που ανεφερες ειναι ολα αστερακια.του νιντζα.

Ακομα και τα αθανατα εδω και 20 χρονια Roland RH 200 που κατεχω ,παρολο που ειναι αρκετα πιο φλατ,πιο studio ακουστικα,ειναι απολαυστικα και στην καθημερινη ακροαση,αν και σαφως με χαμηλοτερη εξοδο.

Ανακεφαλαιωση ,παρε αυτα που νομιζεις ,ολα οσα ανεφερες ειναι πολυ καλης ποιοτητας και αντοχης στο χρονο (ε αν κατσει η στραβη ,εκατσε…),me παντως say audio technica :sunglasses:

Οτι παρεις να σου βγει γερο δυνατο να το χαιρεσαι :grinning:

2 Likes

Σ’ ευχαριστώ πολύ! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!

Σκέφτομαι ακόμα να επισκευάσω τα δικά μου, γιατί τα πλήρωσα καλά και δεν θέλω να αχρηστευτούν…εντελώς! ;p Μου την έδωσε, όμως, ούτε χρόνος δεν πέρασε, που λέει ο λόγος, από την επισκευή και υποτίθεται ότι κατέληξα σ’ αυτά μετά από έναν χρόνο αναζήτησης και διθυραμβικές κριτικές…και μάλιστα οι κάτοχοι Sennheiser μου έλεγαν ότι είναι αθάνατα και μου έτυχε αυτή η αναποδιά. Κι εγώ το ελπίζω, αν προχωρήσω στην αγορά, να παίζουν κομπλέ! Ο μόνος μου ενδοιασμός για το συγκεκριμένο μοντέλο (τη σειρά αυτή τλσπν) είναι ότι, απ’ ό,τι διάβασα, φθείρονται γρήγορα τα μαξιλαράκια και χρειάζονται αντικατάσταση - και δεν γνωρίζω τιμές ανταλλακτικών, αλλά πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερες από της Sennheiser.

2 Likes

Εγώ σου προτείνω τα Taotronics Soundsurge 46 που χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια τώρα και είμαι παραπάνω από ευχαριστημένος. Επειδή μάλιστα δεν είναι πια καινούργια, τα βρίσκεις και σε διψήφιες τιμές.

1 Like

Έχουν έρθει και έχουν φύγει διάφορα ακουστικά από τα χέρια μου, τα DT 770 PRO, όμως, δε θα φύγουν ποτέ. Γλυκός, αναλυτικός ήχος με αρκετό stereo separation και, στο δικό μου κεφάλι, πολύ ξεκούραστα. Τα δικά μου είναι τα 80άρια, αλλά δεν πιστεύω να καταλάβεις κάποια ευκρινή διαφορά σε άλλα Ohm.

1 Like