Δεν βρήκα σχετικό θέμα και επειδή πιστεύω όλους μας ενδιαφέρει, παραθέτω κάποια σχετικά άρθρα…
[SIZE=“4”] Η παγκόσμια οικονομία αιμορραγεί 16 τρισ. δολάρια[/SIZE]
[I]Το… ΑΕΠ των ΗΠΑ «χάθηκε» το 9μηνο στα χρηματιστήρια. Στο κενό τα σχέδια κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για έξοδο από την κρίση
Τη μεγαλύτερη κρίση μετά το κραχ του 1929 εκτιμάται από πολλούς ότι βιώνουμε σήμερα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Ηδη μέσα στο 2008 έχουν «χαθεί» στα διεθνή χρηματιστήρια πάνω από 16 τρισ. δολάρια, όσο περίπου το ΑΕΠ των ΗΠΑ, (14,4 τρισ.) ενώ οι διαγραφές και οι ζημιές στους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών ομίλων ξεπερνούν τα 520 δισ. δολάρια.
[/I]Μάλιστα ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νούριελ Ρουμπίνι, προέβλεψε ότι οι ζημιές από την κρίση στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μπορεί να φτάσουν τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ στα επίπεδα του 1 τρισ. δολαρίων τοποθετούνται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από το περσινό καλοκαίρι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη έχουν προέβη σε ουκ ολίγες παρεμβάσεις, προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, κινήσεις όμως οι οποίες, δυστυχώς, είχαν βραχύβιες θετικές επιπτώσεις στις αγορές.
ηΠαρεμβάσεις Συνολικά τα σχέδια… «διάσωσης» και πιστωτικής διευκόλυνσης από την αμερικανική κυβέρνηση και τη FED ανεβάζουν το συνολικό κόστος περίπου στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ σε «ενέσεις» εκατοντάδων δισ. ευρώ προέβησαν τόσο η ΕΚΤ όσο και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε συντονισμένη παρέμβαση με την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 180 δισ. δολαρίων.
Σε εγχώριο επίπεδο, η κρίση σε πρώτη φάση έχει χτυπήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από το ξεκίνημα της κρίσης έχει «χάσει» περίπου 90 δισ. ευρώ, ενώ η πλειονότητα των μετοχών έχει επιστρέψει σε επίπεδα καλοκαιριού του 2005. Αναφορικά με την έκθεση των ελληνικών τραπεζών αλλά και των θεσμικών επενδυτών (αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδυτικών) σε «προβληματικά» και πιο συγκεκριμένα της Lehman Brothers, οι δηλώσεις των διοικήσεων είναι καθησυχαστικές, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούν πιο αναλυτικά στοιχεία, όχι μόνο για τη Lehman αλλά και για την AIG, η οποία βρέθηκε μία ανάσα από την κατάρρευση.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι ισχυρές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να αφήσουν να πτωχεύσει κάποιος μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε συστημική κρίση, αφού θα απειλούνταν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία. Γι αυτό τον λόγο και οι Αμερικανοί έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη «διάσωση» της AIG, αφήνοντας στο… έλεος του Θεού τη Lehman Βrothers.
Κρατική λύση
Ο υπουργός Οικονομίας, Χένρι Πόλσον, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, αποφάσισε να δώσει 2ετές δάνειο στην AIG ύψους 85 δισ. δολ. με αντάλλαγμα το 80% των μετοχών του ασφαλιστικού κολοσσού. Σύμφωνα με την RBC Capital Markets, η κρατική παρέμβαση απέτρεψε -για την ώρα- μία πτώχευση που θα μπορούσε να κοστίσει 180 δισ. δολάρια στην ασφαλιστική βιομηχανία και να προκαλέσει συστημική κρίση.Η Institutional Risk Analytics προβλέπει ότι περίπου 110 τράπεζες με ενεργητικό αξίας 850 δισ. δολαρίων θα καταρρεύσουν έως τον επόμενο Ιούλιο, ενώ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κρις Γουέιλεν επισημαίνει ότι «ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να δημιουργήσει ένα όχημα για την εξαγορά τραπεζών, οι οποίες δεν θα είναι δυνατόν να πωληθούν μετά τη χρεοκοπία τους».Τώρα όλοι στοιχηματίζουν στο επόμενο μεγάλο κανόνι η οι κινδυνοι για νέα «λουκέτα» στον χρηματοοικονομικό κλάδο ύστερα από αυτό της Lehman Brothers δεν έχουν εκλείψει. Οι απαισιόδοξοι δεν αποκλείουν την πτώχευση κολοσσών. Η αμερικανική Citigroup και η ελβετική UBS βρίσκονται στην πρώτη τριάδα -μαζί με τη Merrill Lynch- της λίστας των χρηματοοικονομικών ομίλων με τις μεγαλύτερες διαγραφές ή ζημιές από την κρίση των subprimes.
Η αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους για πιθανά λουκέτα ακόμη και σε αυτά τα… «μεγαθήρια», ωστόσο η πλειονότητα του κόσμου θεωρεί αδύνατον να αφήσει η αμερικανική κυβέρνηση να καταρρεύσει ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της.
Αναφορικά με την UBS, ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Ντόρις Λόχαρντ, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και δεν θα αποτύχει.
Αυτό που όλοι θεωρούν σίγορο είναι ότι αρκετές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να μείνουν «ζωντανές».
Η ραγδαία υποχώρηση της μετοχής της Morgan Stanley είναι ενδεικτική των ανησυχιών του επενδυτικού κοινού για το μέλλον όλων σχεδόν των επενδυτικών οργανισμών. Πιο κοντά στη συγχώνευση βρίσκεται η Wachovia, ενώ πληροφορίες θέλουν να μπαίνει γερά στη διεκδίκηση του 49% της εταιρείας και η κινεζική China Investment Corp (CΙC).
Το ντόμινο της κρίσης
Η φούσκα των ακινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ (την περίοδο 2000-2006 οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 100%) διευκόλυνε την υπερ-κατανάλωση (μέσω δανεισμού βασισμένου στην υπεραξία των ακινήτων) και αποτέλεσε τη βασική… «πηγή» της κρίσης.Η εκτόξευση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ οδήγησε σε μία ραγδαία εξάπλωση στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), από 9% των συνολικών στεγαστικών το 2003 σε 24% το 2007, σε κατηγορίες νοικοκυριών που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να έχουν δανειοδοτηθεί.
Η subprime market με μόνη εγγύηση την αναμενόμενη αύξηση στην τιμή της κατοικίας αποτελούσε το υπόβαθρο δημιουργίας, δομημένων προϊόντων που αγοράστηκαν από hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικές τράπεζες εντός και εκτός των ΗΠΑ.
Η αγορά των subprime στηρίχτηκε στο φθηνό χρήμα. Με την έναρξη του ανοδικού επιτοκιακού κύκλου, όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δεν ήταν πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πάνω από 2 εκατ. Αμερικάνοι εκτιμάται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους ενώ τα σύνθετα και δομημένα προϊόντα μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες στα χαρτοφυλάκια όσων είχαν επενδύσει σε αυτά.
Το καλοκαίρι του 2007, ξεσπάει ουσιαστικά η κρίση. Στις 17 Ιουλίου του 2007 ανακοινώνεται ότι δύο funds της αμερικανικής Bear Sterns (High Grade Structured Credit Strategies) υπέστησαν ζημιές συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, προκαλώντας τριγμούς σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Οι κεντρικές τράπεζες με συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας προσπαθούν να «σώσουν» το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Ηδη έντεκα αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, με μεγαλύτερη τη Lehman Brothers, έχουν ήδη πτωχεύσει, πέντε ακόμη χρηματοοικονομικοί όμιλοι (Bear Stearns, Countrywide Financial, Merrill Lynch, AIG και HBOS) «σώζονται» μέσω deals συνολικής αξίας 157 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί περίπου 90.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
«Οταν φτερνίζονται οι ΗΠΑ, συναχώνεται ο υπόλοιπος κόσμος».
Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε 1,3% από 1,7%. Ειδικότερα, η Ιταλία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη της τάξης του… 0,1%, η Γαλλία μόλις 1%, η Μεγάλη Βρετανία 1,2% και η Γερμανία 1,5%. Χαμηλότερα μπαίνει ο πήχης για τις πλέον αναπτυγμένες χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία.
Το κόστος για την Ελλάδα
Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών οι οποίες ματακυλίουν το κόστος στους δανειολήπτες (1 δισ. ευρώ είναι η επιβάρυνση σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων).Το επιπλέον κόστος δανεισμού για το Δημόσιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, ενώ στο β τρίμηνο του έτους ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 3,5% έναντι 4% το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Οι εξαγωγές παρουσιάζουν αισθητά σημάδια κάμψης. Προοιωνίζεται διόγκωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα διαμορφωθεί φέτος στο 15,3% του ΑΕΠ από 14,1% το 2007.
Η επιβράδυνση της κατανάλωσης μειώνει τα φορολογικά έσοδα σε μία περίοδο όπου η υστέρησή τους έναντι του κυβερνητικού στόχου αγγίζει τα 800 εκ. ευρώ. Εντείνονται οι πιέσεις για νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής στο ΙΟΒΕ
«Στην καρδιά του συστήματος το χτύπημα» Ποια θεωρείτε ως τα βαθύτερα αίτια της κρίσης;
Καταρχήν να πω ότι πρόκειται για μια κρίση που είναι στην «καρδιά» του συστήματος -άρα είναι σοβαρή- και εξάλειψε τον μύθο των επενδυτικών τραπεζών. Εχει την αιτία της βασικά στην ανθρώπινη απληστία και την έλλειψη ορθολογισμού, καθώς και στην έλλειψη επαρκούς εποπτείας και διαφάνειας και στην έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι όμως και αναπόσπαστο συστατικό του καπιταλιστικού συστήματος.Πώς ξεκίνησε η κρίση και πώς εξελίχθηκε;
Η κρίση ξεκίνησε καταρχήν από τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά η συνέχεια ήρθε από την απληστία και την κερδοσκοπία που επέδειξαν κάποιοι. Είναι αυτοί που πίστεψαν θεοκρατικά στην αποτελεσματικότητα των αγορών και την αυτορρύθμισή τους.
Ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να εξαχθούν από την κρίση αυτή;
Πρέπει να δουν τι δεν πήγε καλά και επίσης να δουν πώς θα διασφαλίσουν το σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική κρίση που περνούν οι αγορές έχει τέλος και είναι σύντομο. Οι εποπτικές αρχές πλέον, εφόσον απέτυχαν να την προβλέψουν, πρέπει να δηλώσουν όση ρευστότητα χρειάζεται.
Η FED βάζει πάνω απ όλα την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, την αποφυγή ύφεσης και τρίτο τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με την ΕΚΤ που βάζει πάνω απ όλα τον πληθωρισμό και άρα δεν έχει την ευελιξία που έχει η FED στην αντιμετώπιση κρίσεων.
Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας ποιες μπορεί να είναι; Κινδυνεύουμε;
Η Ελλάδα έχει μικρό ποσοστό εξαγωγών, κάτι που στη δεδομένη κρίση μας προστάτεψε. Εκεί όμως που μας επιβάρυνε είναι οι τόκοι του δημόσιου χρέους, και ενδέχεται να μας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.
Πάντως, δεν συμμερίζομαι κινδυνολόγους που μιλούν για κατάρρευση της οικονομίας.
Αυτό θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε το ευρώ, όπου θα είχαμε υποτίμηση και υψηλά επιτόκια. Επομένως θεωρώ ότι είναι κύκλος, αλλά δεν είναι καταστροφή.
Δ. Σ . ΚΑΝΕΛΛΗΣ
[SIZE=“4”]Υπό το φόβο του κραχ[/SIZE]
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τη χρηματοπιστωτική κρίση που φουντώνει με την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον από το αμερικανικό Κογκρέσο. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ ετοιμάζει συνόδους για να αποτρέψει το κραχΣυναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τη χρηματοπιστωτική κρίση που φουντώνει με την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον από το αμερικανικό Κογκρέσο. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ ετοιμάζει συνόδους για να αποτρέψει το κραχ.
Οπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και προεδρεύων της Ενωσης, Νικολά Σαρκοζί, ήδη έχει συγκληθεί σύσκεψη με εκπροσώπους του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα και με το οικονομικό του επιτελείο για να καταρτίσει σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συγκαλέσει συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή των “ατμομηχανών” της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία), καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα απασχολήσει εξάλλου και τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου, ενώ ο Σαρκοζί επαναδιατύπωσε το αίτημα για συνάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με το οποίο συντάχθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε δηλώσεις της στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ εκτίμησε πάντως ότι το σχέδιο Πόλσον “θα υπερψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, γεγονός που έχει τεράστια σημασία”.
Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λαϊτεμπέργκερ, κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι από το σχέδιο αυτό δεν εξαρτάται μόνο η τύχη αμερικανικών εταιρειών, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.
Εξάλλου, ανακοίνωσε την πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει καινούργιες πρωτοβουλίες και δράσεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να τον βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται αύριο Τετάρτη να ανακοινώσει νέες προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και κυρίως να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Οι προτάσεις της Επιτροπής θα εξεταστούν από τους ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν έχει εξέλθει από τον κίνδυνο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ύβ Λετερμ.
Εξαπλώνεται η ανησυχία
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων στην είδηση της απόρριψης του σχεδίου Πόλσον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ απογοητευτική» και τόνισε: «Έχουμε στείλει σαφώς ένα μήνυμα στο Λευκό Οίκο σχετικά με τη βαρύτητα που αποδίδουμε στην ανάληψη αποφασιστικής δράσης στις ΗΠΑ». Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση θα λάβουν «όποιο μέτρο είναι απαραίτητο για να εγγυηθούν τη σταθερότητα του συστήματος».
Έντονη ανησυχία εκφράζει την Τρίτη ο βρετανικός Τύπος. Για «επικίνδυνη στιγμή» κάνουν λόγο οι Times, «Νέα εφιαλτική σελίδα» βλέπει ο Guardian, «τορπίλη στις κυβερνητικές παρεμβάσεις» γράφουν οι Financial Times, «ζωντανεύει το κραχ του 1929» σημειώνει η Daily Mail.
Οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν χάσει το μυαλό τους δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου Πήτερ Μάντελσον.
Διασώστες στην Ουάσινγκτον
Νέα έκκληση προς το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος απηύθυνε ο Τζορτζ Μπους, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που το σχέδιο δεν «περάσει» η οικονομική ζημιά θα είναι «οδυνηρή και παρατεταμένη».
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το Κογκρέσο πρέπει να δράσει, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο» και εξαρτάται από την «αποφασιστική δράση» της κυβέρνησης.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, για την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, την οποία οικονομικοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως την 11η Σεπτεμβρίου της αμερικανικής οικονομίας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον ζήτησε άμεση δράση, ώστε να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο.
«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς να καταρρεύσει. Θα πρέπει να εργαστούμε όσο ταχύτερα μπορούμε» δήλωσε ο Πόλσον.
Αν και την Τρίτη αναμένονται αλλεπάλληλες συσκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων με το οικονομικό επιτελείο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα «ανοίξει» και πάλι την Πέμπτη, λόγω του εβραϊκού εορτασμού.
Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Γερουσία θα κληθεί να εξετάσει το νέο σχέδιο που θα προκύψει από τις εντατικές διαπραγματεύσεις, ακόμη και την Τετάρτη και εφόσον εξασφαλιστεί η ψήφος της, τότε θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των Γερουσιαστών, που δεν θέλουν να επικυρώσουν ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί εκ νέου να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
πηγή: ethnos.gr
[SIZE=“4”]Σοκ στις ΗΠΑ, δέοs στην Ευρώπη[/SIZE]
Πανικό προκάλεσε η απόρριψη του σχεδίου Πόλσον. «Εξαιρετικά απογοητευμένος» ο Μπους. «Υπάρχουν περιθώρια» εκτιμά ο Ομπάμα. Και την Ευρώπη χτυπάει η κρίση
Σοκ αλλά και δέος προκάλεσε η απόρριψη του σχεδίου νόμου με την επωνυμία «Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας 2008», που σχεδιάστηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και στόχευε στη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, η Γουόλ Στριτ, κυριευμένη από πανικό, υποχωρούσε δραματικά κατά 678 μονάδες, χάνοντας σε δευτερόλεπτα 500 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν εκείνη τη δεδομένη στιγμή ανακοινωνόταν η επίσημη απόρριψη του σχεδίου νόμου, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς θα είχε υποχωρήσει πέραν των 1.000 μονάδων.
Σοκ στις ΗΠΑ, δέοs στην ΕυρώπηΟμως, η προεδρεύουσα της διαδικασίας στη Βουλή, που ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης, κράτησε «ζωντανή» την ψηφοφορία και στη συνέχεια δέχτηκε αίτημα για επανεξέταση του θέματος, με την ελπίδα ότι 12 βουλευτές θα άλλαζαν την απόφασή τους και θα ψήφιζαν υπέρ του νομοσχεδίου, κάτι που δεν συνέβη.
Τελικά ο Ντάου Τζόουνς σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία σε επίπεδο μονάδων. Συγκεκριμένα κατρακύλησε κατά 777,68 μονάδες (ήτοι 6,98%), στις 10.365,45 μονάδες.
Ο Νάσντακ σημείωσε επίσης «ελεύθερη πτώση» κατά 9,14%, ενώ για τον S&P500 η χθεσινή υποχώρηση κατά 8,78% ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987.
Σοκ στις ΗΠΑ, δέοs στην ΕυρώπηΑξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντάου Τζόουνς είχε «βυθιστεί» στις 26-10-87 κατά 8,03%, ενώ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2001, είχε υποχωρήσει κατά 7,12%.
Το σχέδιο νόμου, που είχε προταθεί προσωπικά από τον πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, καταψήφισαν 228 βουλευτές, ενώ ψήφισαν υπέρ 205. Το 60% των Δημοκρατικών βουλευτών υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ τα 2/3 των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών το καταψήφισαν, παρά την έκκληση του Λευκού Οίκου και του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος» με την απόρριψη του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να επηρεάσει και τις αμερικανικές εκλογές, αφού χιλιάδες Αμερικανοί έχουν χάσει την περιουσία τους. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κρίση, η οποία πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστεί.
Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δέχτηκαν από την Κυριακή το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση για ψήφιση του σχεδίου νόμου, χιλιάδες τηλεφωνήματα από αγανακτισμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι ενισχύει τις τράπεζες και τα στελέχη τους, που ευθύνονται για τη μερική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντί να βοηθήσει τους Αμερικανούς, που απώλεσαν τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις στις τράπεζες.
Παρά το γεγονός ότι η αισιοδοξία για την τύχη του νομοσχεδίου έχει εκλείψει, εκφράζονται ακόμα ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για να αλλάξει η ψυχολογία και να διασωθεί το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων.
Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου έχει ακόμα περιθώρια να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο και κάλεσε τις αγορές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ο ηγέτης της μειοψηφίας, Τζον Μπέχνερ, δήλωσε ότι μία είναι η επιλογή: να εργαστούν από κοινού οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι για να εξεύρουν έναν τρόπο διάσωσης της οικονομίας.
«Εξακολουθούμε να επιθυμούμε μια διακομματική λύση για την οικονομική κρίση», προσέθεσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Πάτναμ.
Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του σε επείγουσα συνεδρίαση, για να καθορίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα, ενώ αποφάσισε να επικοινωνήσει προσωπικά με νομοθέτες οι οποίοι ψήφισαν εναντίον του νομοσχεδίου, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει τη γνώμη τους, κάτι που πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτήν τη στιγμή.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, έσπευσε στον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν έντονα εκνευρισμένος.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους» για να προστατεύσουν την οικονομία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ