Παγκόσμια οικονομική κρίση

Δεν βρήκα σχετικό θέμα και επειδή πιστεύω όλους μας ενδιαφέρει, παραθέτω κάποια σχετικά άρθρα…

[SIZE=“4”] Η παγκόσμια οικονομία αιμορραγεί 16 τρισ. δολάρια[/SIZE]

[I]Το… ΑΕΠ των ΗΠΑ «χάθηκε» το 9μηνο στα χρηματιστήρια. Στο κενό τα σχέδια κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για έξοδο από την κρίση

Τη μεγαλύτερη κρίση μετά το κραχ του 1929 εκτιμάται από πολλούς ότι βιώνουμε σήμερα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Ηδη μέσα στο 2008 έχουν «χαθεί» στα διεθνή χρηματιστήρια πάνω από 16 τρισ. δολάρια, όσο περίπου το ΑΕΠ των ΗΠΑ, (14,4 τρισ.) ενώ οι διαγραφές και οι ζημιές στους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών ομίλων ξεπερνούν τα 520 δισ. δολάρια.
[/I]

Μάλιστα ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νούριελ Ρουμπίνι, προέβλεψε ότι οι ζημιές από την κρίση στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μπορεί να φτάσουν τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ στα επίπεδα του 1 τρισ. δολαρίων τοποθετούνται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από το περσινό καλοκαίρι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη έχουν προέβη σε ουκ ολίγες παρεμβάσεις, προκειμένου να αυξήσουν τη ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, κινήσεις όμως οι οποίες, δυστυχώς, είχαν βραχύβιες θετικές επιπτώσεις στις αγορές.

ηΠαρεμβάσεις Συνολικά τα σχέδια… «διάσωσης» και πιστωτικής διευκόλυνσης από την αμερικανική κυβέρνηση και τη FED ανεβάζουν το συνολικό κόστος περίπου στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ σε «ενέσεις» εκατοντάδων δισ. ευρώ προέβησαν τόσο η ΕΚΤ όσο και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε συντονισμένη παρέμβαση με την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 180 δισ. δολαρίων.

Σε εγχώριο επίπεδο, η κρίση σε πρώτη φάση έχει χτυπήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από το ξεκίνημα της κρίσης έχει «χάσει» περίπου 90 δισ. ευρώ, ενώ η πλειονότητα των μετοχών έχει επιστρέψει σε επίπεδα καλοκαιριού του 2005. Αναφορικά με την έκθεση των ελληνικών τραπεζών αλλά και των θεσμικών επενδυτών (αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδυτικών) σε «προβληματικά» και πιο συγκεκριμένα της Lehman Brothers, οι δηλώσεις των διοικήσεων είναι καθησυχαστικές, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούν πιο αναλυτικά στοιχεία, όχι μόνο για τη Lehman αλλά και για την AIG, η οποία βρέθηκε μία ανάσα από την κατάρρευση.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι ισχυρές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να αφήσουν να πτωχεύσει κάποιος μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε συστημική κρίση, αφού θα απειλούνταν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία. Γι αυτό τον λόγο και οι Αμερικανοί έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη «διάσωση» της AIG, αφήνοντας στο… έλεος του Θεού τη Lehman Βrothers.

Κρατική λύση
Ο υπουργός Οικονομίας, Χένρι Πόλσον, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, αποφάσισε να δώσει 2ετές δάνειο στην AIG ύψους 85 δισ. δολ. με αντάλλαγμα το 80% των μετοχών του ασφαλιστικού κολοσσού. Σύμφωνα με την RBC Capital Markets, η κρατική παρέμβαση απέτρεψε -για την ώρα- μία πτώχευση που θα μπορούσε να κοστίσει 180 δισ. δολάρια στην ασφαλιστική βιομηχανία και να προκαλέσει συστημική κρίση.

Η Institutional Risk Analytics προβλέπει ότι περίπου 110 τράπεζες με ενεργητικό αξίας 850 δισ. δολαρίων θα καταρρεύσουν έως τον επόμενο Ιούλιο, ενώ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Κρις Γουέιλεν επισημαίνει ότι «ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να δημιουργήσει ένα όχημα για την εξαγορά τραπεζών, οι οποίες δεν θα είναι δυνατόν να πωληθούν μετά τη χρεοκοπία τους».Τώρα όλοι στοιχηματίζουν στο επόμενο μεγάλο κανόνι η οι κινδυνοι για νέα «λουκέτα» στον χρηματοοικονομικό κλάδο ύστερα από αυτό της Lehman Brothers δεν έχουν εκλείψει. Οι απαισιόδοξοι δεν αποκλείουν την πτώχευση κολοσσών. Η αμερικανική Citigroup και η ελβετική UBS βρίσκονται στην πρώτη τριάδα -μαζί με τη Merrill Lynch- της λίστας των χρηματοοικονομικών ομίλων με τις μεγαλύτερες διαγραφές ή ζημιές από την κρίση των subprimes.

Η αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους για πιθανά λουκέτα ακόμη και σε αυτά τα… «μεγαθήρια», ωστόσο η πλειονότητα του κόσμου θεωρεί αδύνατον να αφήσει η αμερικανική κυβέρνηση να καταρρεύσει ο βασικός πυλώνας της οικονομίας της.

Αναφορικά με την UBS, ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Ντόρις Λόχαρντ, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και δεν θα αποτύχει.

Αυτό που όλοι θεωρούν σίγορο είναι ότι αρκετές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να μείνουν «ζωντανές».

Η ραγδαία υποχώρηση της μετοχής της Morgan Stanley είναι ενδεικτική των ανησυχιών του επενδυτικού κοινού για το μέλλον όλων σχεδόν των επενδυτικών οργανισμών. Πιο κοντά στη συγχώνευση βρίσκεται η Wachovia, ενώ πληροφορίες θέλουν να μπαίνει γερά στη διεκδίκηση του 49% της εταιρείας και η κινεζική China Investment Corp (CΙC).

Το ντόμινο της κρίσης
Η φούσκα των ακινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ (την περίοδο 2000-2006 οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 100%) διευκόλυνε την υπερ-κατανάλωση (μέσω δανεισμού βασισμένου στην υπεραξία των ακινήτων) και αποτέλεσε τη βασική… «πηγή» της κρίσης.

Η εκτόξευση των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ οδήγησε σε μία ραγδαία εξάπλωση στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), από 9% των συνολικών στεγαστικών το 2003 σε 24% το 2007, σε κατηγορίες νοικοκυριών που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να έχουν δανειοδοτηθεί.

Η subprime market με μόνη εγγύηση την αναμενόμενη αύξηση στην τιμή της κατοικίας αποτελούσε το υπόβαθρο δημιουργίας, δομημένων προϊόντων που αγοράστηκαν από hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικές τράπεζες εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Η αγορά των subprime στηρίχτηκε στο φθηνό χρήμα. Με την έναρξη του ανοδικού επιτοκιακού κύκλου, όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δεν ήταν πλέον σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πάνω από 2 εκατ. Αμερικάνοι εκτιμάται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους ενώ τα σύνθετα και δομημένα προϊόντα μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες στα χαρτοφυλάκια όσων είχαν επενδύσει σε αυτά.

Το καλοκαίρι του 2007, ξεσπάει ουσιαστικά η κρίση. Στις 17 Ιουλίου του 2007 ανακοινώνεται ότι δύο funds της αμερικανικής Bear Sterns (High Grade Structured Credit Strategies) υπέστησαν ζημιές συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, προκαλώντας τριγμούς σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Οι κεντρικές τράπεζες με συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας προσπαθούν να «σώσουν» το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ηδη έντεκα αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, με μεγαλύτερη τη Lehman Brothers, έχουν ήδη πτωχεύσει, πέντε ακόμη χρηματοοικονομικοί όμιλοι (Bear Stearns, Countrywide Financial, Merrill Lynch, AIG και HBOS) «σώζονται» μέσω deals συνολικής αξίας 157 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί περίπου 90.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

«Οταν φτερνίζονται οι ΗΠΑ, συναχώνεται ο υπόλοιπος κόσμος».

Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε 1,3% από 1,7%. Ειδικότερα, η Ιταλία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη της τάξης του… 0,1%, η Γαλλία μόλις 1%, η Μεγάλη Βρετανία 1,2% και η Γερμανία 1,5%. Χαμηλότερα μπαίνει ο πήχης για τις πλέον αναπτυγμένες χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Το κόστος για την Ελλάδα
Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών οι οποίες ματακυλίουν το κόστος στους δανειολήπτες (1 δισ. ευρώ είναι η επιβάρυνση σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων).

Το επιπλέον κόστος δανεισμού για το Δημόσιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, ενώ στο β τρίμηνο του έτους ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 3,5% έναντι 4% το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Οι εξαγωγές παρουσιάζουν αισθητά σημάδια κάμψης. Προοιωνίζεται διόγκωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα διαμορφωθεί φέτος στο 15,3% του ΑΕΠ από 14,1% το 2007.

Η επιβράδυνση της κατανάλωσης μειώνει τα φορολογικά έσοδα σε μία περίοδο όπου η υστέρησή τους έναντι του κυβερνητικού στόχου αγγίζει τα 800 εκ. ευρώ. Εντείνονται οι πιέσεις για νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες.

Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής στο ΙΟΒΕ

«Στην καρδιά του συστήματος το χτύπημα» Ποια θεωρείτε ως τα βαθύτερα αίτια της κρίσης;
Καταρχήν να πω ότι πρόκειται για μια κρίση που είναι στην «καρδιά» του συστήματος -άρα είναι σοβαρή- και εξάλειψε τον μύθο των επενδυτικών τραπεζών. Εχει την αιτία της βασικά στην ανθρώπινη απληστία και την έλλειψη ορθολογισμού, καθώς και στην έλλειψη επαρκούς εποπτείας και διαφάνειας και στην έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι όμως και αναπόσπαστο συστατικό του καπιταλιστικού συστήματος.

Πώς ξεκίνησε η κρίση και πώς εξελίχθηκε;

Η κρίση ξεκίνησε καταρχήν από τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά η συνέχεια ήρθε από την απληστία και την κερδοσκοπία που επέδειξαν κάποιοι. Είναι αυτοί που πίστεψαν θεοκρατικά στην αποτελεσματικότητα των αγορών και την αυτορρύθμισή τους.

Ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να εξαχθούν από την κρίση αυτή;

Πρέπει να δουν τι δεν πήγε καλά και επίσης να δουν πώς θα διασφαλίσουν το σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική κρίση που περνούν οι αγορές έχει τέλος και είναι σύντομο. Οι εποπτικές αρχές πλέον, εφόσον απέτυχαν να την προβλέψουν, πρέπει να δηλώσουν όση ρευστότητα χρειάζεται.

Η FED βάζει πάνω απ όλα την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, την αποφυγή ύφεσης και τρίτο τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με την ΕΚΤ που βάζει πάνω απ όλα τον πληθωρισμό και άρα δεν έχει την ευελιξία που έχει η FED στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας ποιες μπορεί να είναι; Κινδυνεύουμε;

Η Ελλάδα έχει μικρό ποσοστό εξαγωγών, κάτι που στη δεδομένη κρίση μας προστάτεψε. Εκεί όμως που μας επιβάρυνε είναι οι τόκοι του δημόσιου χρέους, και ενδέχεται να μας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.

Πάντως, δεν συμμερίζομαι κινδυνολόγους που μιλούν για κατάρρευση της οικονομίας.

Αυτό θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε το ευρώ, όπου θα είχαμε υποτίμηση και υψηλά επιτόκια. Επομένως θεωρώ ότι είναι κύκλος, αλλά δεν είναι καταστροφή.

Δ. Σ . ΚΑΝΕΛΛΗΣ

[SIZE=“4”]Υπό το φόβο του κραχ[/SIZE]

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τη χρηματοπιστωτική κρίση που φουντώνει με την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον από το αμερικανικό Κογκρέσο. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ ετοιμάζει συνόδους για να αποτρέψει το κραχ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τη χρηματοπιστωτική κρίση που φουντώνει με την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον από το αμερικανικό Κογκρέσο. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ ετοιμάζει συνόδους για να αποτρέψει το κραχ.

Οπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και προεδρεύων της Ενωσης, Νικολά Σαρκοζί, ήδη έχει συγκληθεί σύσκεψη με εκπροσώπους του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα και με το οικονομικό του επιτελείο για να καταρτίσει σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συγκαλέσει συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή των “ατμομηχανών” της Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία), καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα απασχολήσει εξάλλου και τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου, ενώ ο Σαρκοζί επαναδιατύπωσε το αίτημα για συνάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με το οποίο συντάχθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε δηλώσεις της στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ εκτίμησε πάντως ότι το σχέδιο Πόλσον “θα υπερψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, γεγονός που έχει τεράστια σημασία”.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λαϊτεμπέργκερ, κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι από το σχέδιο αυτό δεν εξαρτάται μόνο η τύχη αμερικανικών εταιρειών, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Εξάλλου, ανακοίνωσε την πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει καινούργιες πρωτοβουλίες και δράσεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να τον βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται αύριο Τετάρτη να ανακοινώσει νέες προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και κυρίως να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα εξεταστούν από τους ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν έχει εξέλθει από τον κίνδυνο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ύβ Λετερμ.

Εξαπλώνεται η ανησυχία

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων στην είδηση της απόρριψης του σχεδίου Πόλσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ απογοητευτική» και τόνισε: «Έχουμε στείλει σαφώς ένα μήνυμα στο Λευκό Οίκο σχετικά με τη βαρύτητα που αποδίδουμε στην ανάληψη αποφασιστικής δράσης στις ΗΠΑ». Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση θα λάβουν «όποιο μέτρο είναι απαραίτητο για να εγγυηθούν τη σταθερότητα του συστήματος».

Έντονη ανησυχία εκφράζει την Τρίτη ο βρετανικός Τύπος. Για «επικίνδυνη στιγμή» κάνουν λόγο οι Times, «Νέα εφιαλτική σελίδα» βλέπει ο Guardian, «τορπίλη στις κυβερνητικές παρεμβάσεις» γράφουν οι Financial Times, «ζωντανεύει το κραχ του 1929» σημειώνει η Daily Mail.

Οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν χάσει το μυαλό τους δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου Πήτερ Μάντελσον.

Διασώστες στην Ουάσινγκτον

Νέα έκκληση προς το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος απηύθυνε ο Τζορτζ Μπους, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που το σχέδιο δεν «περάσει» η οικονομική ζημιά θα είναι «οδυνηρή και παρατεταμένη».

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το Κογκρέσο πρέπει να δράσει, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο» και εξαρτάται από την «αποφασιστική δράση» της κυβέρνησης.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, για την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, την οποία οικονομικοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως την 11η Σεπτεμβρίου της αμερικανικής οικονομίας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον ζήτησε άμεση δράση, ώστε να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο.

«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς να καταρρεύσει. Θα πρέπει να εργαστούμε όσο ταχύτερα μπορούμε» δήλωσε ο Πόλσον.

Αν και την Τρίτη αναμένονται αλλεπάλληλες συσκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων με το οικονομικό επιτελείο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα «ανοίξει» και πάλι την Πέμπτη, λόγω του εβραϊκού εορτασμού.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Γερουσία θα κληθεί να εξετάσει το νέο σχέδιο που θα προκύψει από τις εντατικές διαπραγματεύσεις, ακόμη και την Τετάρτη και εφόσον εξασφαλιστεί η ψήφος της, τότε θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των Γερουσιαστών, που δεν θέλουν να επικυρώσουν ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί εκ νέου να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

πηγή: ethnos.gr

[SIZE=“4”]Σοκ στις ΗΠΑ, δέοs στην Ευρώπη[/SIZE]

Πανικό προκάλεσε η απόρριψη του σχεδίου Πόλσον. «Εξαιρετικά απογοητευμένος» ο Μπους. «Υπάρχουν περιθώρια» εκτιμά ο Ομπάμα. Και την Ευρώπη χτυπάει η κρίση

Σοκ αλλά και δέος προκάλεσε η απόρριψη του σχεδίου νόμου με την επωνυμία «Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας 2008», που σχεδιάστηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και στόχευε στη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, η Γουόλ Στριτ, κυριευμένη από πανικό, υποχωρούσε δραματικά κατά 678 μονάδες, χάνοντας σε δευτερόλεπτα 500 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν εκείνη τη δεδομένη στιγμή ανακοινωνόταν η επίσημη απόρριψη του σχεδίου νόμου, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς θα είχε υποχωρήσει πέραν των 1.000 μονάδων.
Σοκ στις ΗΠΑ, δέοs στην Ευρώπη

Ομως, η προεδρεύουσα της διαδικασίας στη Βουλή, που ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης, κράτησε «ζωντανή» την ψηφοφορία και στη συνέχεια δέχτηκε αίτημα για επανεξέταση του θέματος, με την ελπίδα ότι 12 βουλευτές θα άλλαζαν την απόφασή τους και θα ψήφιζαν υπέρ του νομοσχεδίου, κάτι που δεν συνέβη.

Τελικά ο Ντάου Τζόουνς σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία σε επίπεδο μονάδων. Συγκεκριμένα κατρακύλησε κατά 777,68 μονάδες (ήτοι 6,98%), στις 10.365,45 μονάδες.

Ο Νάσντακ σημείωσε επίσης «ελεύθερη πτώση» κατά 9,14%, ενώ για τον S&P500 η χθεσινή υποχώρηση κατά 8,78% ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987.
Σοκ στις ΗΠΑ, δέοs στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντάου Τζόουνς είχε «βυθιστεί» στις 26-10-87 κατά 8,03%, ενώ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2001, είχε υποχωρήσει κατά 7,12%.

Το σχέδιο νόμου, που είχε προταθεί προσωπικά από τον πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, καταψήφισαν 228 βουλευτές, ενώ ψήφισαν υπέρ 205. Το 60% των Δημοκρατικών βουλευτών υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ τα 2/3 των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών το καταψήφισαν, παρά την έκκληση του Λευκού Οίκου και του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος» με την απόρριψη του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να επηρεάσει και τις αμερικανικές εκλογές, αφού χιλιάδες Αμερικανοί έχουν χάσει την περιουσία τους. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κρίση, η οποία πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστεί.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δέχτηκαν από την Κυριακή το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση για ψήφιση του σχεδίου νόμου, χιλιάδες τηλεφωνήματα από αγανακτισμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι ενισχύει τις τράπεζες και τα στελέχη τους, που ευθύνονται για τη μερική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντί να βοηθήσει τους Αμερικανούς, που απώλεσαν τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις στις τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι η αισιοδοξία για την τύχη του νομοσχεδίου έχει εκλείψει, εκφράζονται ακόμα ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για να αλλάξει η ψυχολογία και να διασωθεί το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου έχει ακόμα περιθώρια να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο και κάλεσε τις αγορές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας, Τζον Μπέχνερ, δήλωσε ότι μία είναι η επιλογή: να εργαστούν από κοινού οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι για να εξεύρουν έναν τρόπο διάσωσης της οικονομίας.

«Εξακολουθούμε να επιθυμούμε μια διακομματική λύση για την οικονομική κρίση», προσέθεσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Πάτναμ.

Ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του σε επείγουσα συνεδρίαση, για να καθορίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα, ενώ αποφάσισε να επικοινωνήσει προσωπικά με νομοθέτες οι οποίοι ψήφισαν εναντίον του νομοσχεδίου, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει τη γνώμη τους, κάτι που πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτήν τη στιγμή.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, έσπευσε στον Λευκό Οίκο, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν έντονα εκνευρισμένος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους» για να προστατεύσουν την οικονομία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η παγκοσμια ιστορια ζει σιγουρα μεγαλες στιγμες.
Η απορριψη του σχεδιου “Πολσον” σε συνδιασμο με τη κατάρρευση της γουολ στριτ δειχνει την καταρρευση του καπιταλιστικου μοντελου αναπτυξης.

Αυτο που με απασχολει, ειναι η επιρροη που θα εχει η κριση στην Ευρωπη και στην Ελλαδα. Δε μπορω να καταλαβω πως ο Καραμανλης μιλαει για καλυτερους συντονισμους και αλλα τετοια, την στιγμη που ολη η Ευρωπη εχει αναστατωθει.Βρισκομαι στο Βελγιο, και περνωντας ακομη και εξω απο τα κεντρικα γραφεια της ΕΕ καταλαβαινει κανεις το μπαχαλο που επικρατει. Τρεχουν ολοι για ληψη μετρων, καθως απο οτι εχω καταλαβει το κρουσμα το εχουν σιγουρο, και διαβαζω oτι ο Προβοπουλος(διοικητης τραπεζας της Ελλαδας) εμφανιζεται καθησυχαστικος για τις επιπτωσεις της διεθνης κρισης. wtf?

(Παρεθεσα τα παραπανω κειμενα απο το παλαιοτερο στο νεοτερο, για οσους δε παρακολουθουν τις εξελιξεις στην παγκοσμια οικονομια και θελουν να παρουν μια ιδεα. Οποιος δε γουσταρει, ας ΠΗΔΗΞΕΙ αυτο το θρεντ)

Παντως δω στο UK, μετα τη προχθεσινη καταρρευση της B&B, επικρατει ενας ψιλοχαμος.

Μεχρι και ο μπαμπας με πηρε τηλεφωνο απο το ελλαδα να μου μιλησει για τη κριση. Πρωτοφανες.

Μπράβο για το τόπικ Βάκιλλε. Και σκόπευα να αναφερθώ στο θέμα στις “Πολιτικές Εξελίξεις”. Αφού ανοίχτηκε και θρεντ, τόσο το καλύτερο.

Επειδή είναι αργά, θα επανέλθω αύριο. :wink:

Παντως τα θετικα απ’το να κλεισουν ολοι αυτοι οι τοκογλυφικοι κολλοσοι παιζει να ειναι και περισσοτερα απο τα αρνητικα. :stuck_out_tongue:

ωραιο Thread…καποια στιγμη θα αναφερθω εκτενεστερα…προς το παρον ενα θα πω…o Κευνς ξαναρχεται…:stuck_out_tongue:

H αληθεια ειναι οτι παλι εκει θα καταφυγουν οι νεοφιλελευθεροι για να βρουν λυσεις.

Αποψε είδα συνεντεξη του στεφανου Μάνου στον αντ1. Ειπε κατι το οποιο δεν ηξερα, αφου πρωτα τονισε ότι και στην Ελλαδα τα πραγματα ειναι δυσκολα. Το κρατος εγγυαται ενα ορισμενο ποσο των τραπεζικων καταθεσεων των πολιτων εως τα 20,000 ευρω. Οποτε καποιος που έχει για παραδειγμα 100.000 ευρω καταθεσεις, σε περιπτωση χρεωκοπιας της τραπεζας θα παρει πισω μονο 20.000 ευρω. Ενω αντιθετα στην Ιρλανδία το κρατος εγγυαται το 100% των καταθέσεων.

Επίσης η Marfin Investment Group, του κ. Βγενοπουλου, μεσα στην ολη αναμπουμπουλα ανακοινωσε αυξηση μετοχικου κεφαλαιου κατα 5 δις ευρω. Κ αυτό για να μπορεσει να εξαγορασει υπο χρεοκοπια τραπεζες και επιχειρησεις στην νοτιοανατολικη ευρωπη. Χτισιμο μονοπωλιακου γιγαντα δηλαδη. Ουσιαστικά οι μεγαλες οικονομικες κρισεις τι είναι? αναδιανομή του παγκοσμιου πλουτου σε λιγους. Οι πολλοι θα χασουν, καποιοι αλλοι βλεπε κ. Βγενο θα βγαλουν πολλα. Μονο που αυτη τη φορα τα πραγματα δειχνουν να ξεφευγουν εκτος ελεγχου.

Εως τα 20,000? ή το 20% των τραπεζικων καταθεσεων καθε πολιτη?

εγώ ηξερα το 20%…ο Μανος ειπε εως 20.000…Εκτος μπερδευτηκε κ εκανε λαθος…τι να πω.

Και εμενα πιο λογικο μου φαινεται το 20%, ωστοσο στην Ελλαδα πρεπει να τα περιμενει ολα κανεις.

Ως επι το πλειστον θα αναφερω θεματα που δημοσιευονται στο ειδικο συμβατικό ή ηλεκτρονικό τυπο.

Απο www.reporter.gr

Τι επιδίωξαν οι τραπεζίτες με τις συντονισμένες παρεμβάσεις τους;
01 Οκτώβριος 2008
Τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα χθες συντελέσθηκε μια άνευ προηγουμένου στήριξη των τραπεζών από κυβέρνηση, ΤτΕ, αλλά και τους ίδιους τους τραπεζίτες. Γιατί λοιπόν εκδηλώθηκε αυτή η συντονισμένη και καλά οργανωμένη κίνηση που ως στόχο είχε να καθυσηχάσει τους επενδυτές;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι αλλά από όλους ένας ήταν ο βασικότερος που πανικόβαλε τους τραπεζίτες.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο πελάτες να ζητούν σε επιταγές τα χρήματα των καταθετικών τους λογαριασμών.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε περίπου σε όλες τις τράπεζες και εκεί πλέον το σύστημα ενεργοποιήθηκε.
Αν δεν λαμβανόταν πρωτοβουλία ώστε να καθυσηχάσουν τους επενδυτέςκινδύνευε το σύστημα να κλονιστεί χωρίς λόγο όμως.

Έτσι οι κορυφαίοι τραπεζίτες έλαβαν δράση και ζήτησαν από την ΤτΕ η οποία με την σειρά της ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη πρωτοβουλία στήριξης των τραπεζών.
Η πραγματικότητα είναι ότι το φαινόμενο απόσυρσης καταθέσεων δεν εκδηλώθηκε , ούτε πήρε διαστάσεις ωστόσο για πρώτη φορά στην Ελλάδα εμφανίσθηκε έστω και στα σπάργανα τέτοιο φαινόμενο που κλόνισε τους τραπεζίτες.

Πέραν όμως του κινδύνου απόσυρσης καταθέσεων η συντονισμένη πρωτοβουλία στήριξης του συστήματος εκδηλώθηκε συν τοις άλλοις και γιατί ανάλογες πρωτοβουλίες εκδηλώθηκαν και σε άλλες χώρες όπως Γαλλία , Ιρλανδία, Ιταλία κ.α.Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει και αυτό είναι πραγματικότητα.
Δεν κινδυνεύει όχι γιατί έχει μεγάλες αντοχές αλλά γιατί οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση από την ρευστότητα το 80% των δανείων καλύπτεται από τις καταθέσεις ενώ δεν είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες σε επικίνδυνα προϊόντα.

Επίσης στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορούσε να αντέξει μια χρεοκοπία καιγια τον λόγο αυτό οι πάντες θα έσπευδαν να διασώσουν την τράπεζα με τα προβλήματα.
Ο αρνητικός αντίκτυπος μιας χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερος στην Ελλάδα από μια άλλη χώρα.

Π Λεωτσάκος

Aπό www.naftemporiki.gr

Μακρά περίοδο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

Μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ αναμένει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Stampa.

«Θα δούμε στις αγορές τον δείκτη Dow Jones [.DJI] να υποχωρεί σε ελεύθερη πτώση, περισσότερο από όσο μπορούμε να φαντασθούμε. Θα έχουμε και άλλες θεαματικές πτωχεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η αμερικανική οικονομία κατευθύνεται προς μακρά ύφεση», προειδοποιεί ο Στίγκλιτς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο νομπελίστας οικονομολόγος, «βρισκόμαστε στο μέσον της χειρότερης των κρίσεων του αιώνα και πριν να δούμε τον πάτο, δεν μπορούμε να ξανανεβούμε».
Με μια τέτοια οικονομική κατάσταση, ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι περιορίζονται και οι αμφιβολίες όσον αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου. «Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Μπάρακ Ομπάμα. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι Αμερικανοί να υποστηρίξουν για τον Λευκό Οίκο το κόμμα του απερχόμενου προέδρου», προβλέπει ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον και πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/30/1570585.htm

Oποιος κανει τον κόπο να διαβάσει το τι γραφει ο ειδικός τυπος θα παθει πλακα… Η κριση χτυπά και την πορτα της Ευρώπης. Ρωσία γίνεται πανικός.

Κατ’ αρχάς η οικονομική κρίση φανερώνει (για άλλη μια φορά) πόσο ασταθές οικονομικό σύστημα αποτελεί ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός της ελεύθερης και χωρίς κανένα όριο αγοράς. Τα ζωνάρια στις ΗΠΑ θα σφίξουν και οι καιροί προβλέπονται σκληροί, όπου και θα επικρατήσει πάλι ο νόμος της ζούγκλας. Οι ισχυρότερες επιχειρήσεις μπορεί να απορροφήσουν τις μικρότερες, τα μονοπώλια θα ενισχυθούν, και ο παγκόσμιος καπιταλισμός θα δείξει για άλλη μια φορά το πραγματικό του πρόσωπο.

Έχω την αίσθηση πως την Ελλάδα τη σώζει το ευρώ. Άμα ζούσαμε στην εποχή της δραχμής δε νομίζω πως θα βγαίναμε αλώβητοι απο αυτή την κατάσταση. Ακόμα και έτσι είμαι πολύ περίεργος και ανήσυχος όσο αφορά τις ευρύτερες επιπτώσεις και στον ευρωπαικό χώρο…

Όσο αφορά το σχέδιο Πόλσον. Επειδή δε γνωρίζω τι ακριβώς περιλαμβάνει σαν σχέδιο, να υποθέσω πως έχουμε να κάνουμε με κάποια νέα μορφή κευνσιανής κρατικής παρεμβατικής πολιτικής? Έχει ενδιαφέρον το οτι ο ίδιος ο Μπους το πρότεινε και ψήφισαν υπέρ αυτού η πλειοψηφία των δημοκρατικών, όχι όμως και οι ρεπουμπλικάνοι! Επομένως η πάνω πρόβλεψη οτι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ομπάμα είναι μάλλον πολύ αληθινή…

Για άλλη μια φορά λοιπόν, όπως όλα δείχουν, ο καπιταλισμός μάλλον θα καταφύγει στον σωτήρα του, τον κύριο Κέυνς, και τις θεωρίες του για την κρατική παρέμβαση στην οικονομία, τις οποίες και είχαν αντιμετωπίσει με σθένος οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι της δεκαετίας του '80… Το γεγονός και μόνο οτι στις ΗΠΑ προέβησαν μέχρι και σε κρατικοποιήσεις (!) πρόσφατα λέει πολλά. Μάλλον βιάστηκαν αρκετοί να θεωρήσουν τον Κέυνς ξεπερασμένο…

Και για να κάνουμε και μια μίνι πολιτική ανασκόπηση, της εποχής του περίφημου κραχ του '29 και των συνεπειών του σε πολιτικό επίπεδο: Η δεκαετία του '30 ήταν εκείνη που είδε τη γιγάντωση των άκρων, και ασφαλώς του ναζισμού, απο περιθωριακή πολιτική δύναμη, σε κυρίαρχες δυνάμεις εξουσίας. Όπως και ήταν η εποχή που ο πρόεδρος Ρούσβελτ στις ΗΠΑ εφάρμοζε για πρώτη φορά κρατική παρεμβατική πολιτική στην οικονομία της χώρας του, ακολουθώντας τα διδάγματα του Κέυνς, και καθιερώνοντας απο τότε το Κράτος Πρόνοιας… Ποιός είπε πως ο καπιταλισμός έχει μόνο ένα πρόσωπο?

Φυσικά τα δεδομένα διαφέρουν πολύ τώρα σε σχέση με τότε… απλά δεν είναι κακό να θυμόμαστε και λίγο το παρελθόν.

Για δες, για δες…

Και κάποιοι προσπαθούν ακόμα να μας πείσουν ότι η ελεύθερη αγορά σήμανε και το τέλος της οικονομικής σκέψης…

Τα λόγια του Στουρνάρα βλέπω τα περνάμε όλοι στο ντούκου. Και μιλάει πιο σωστά (κατά τη γνώμη μου, φυσικά) από οποιονδήποτε βγαίνει στις κάμερες γι’αυτό το θέμα εδώ και μήνες…

http://www.cnn.com/2008/POLITICS/09/23/paul.bailout/index.html?iref=newssearch

Χμμμ, έχει ενδιαφέρον το πως ο κύριος Ron Paul, σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η νεοφιλελεύθερη αγορά, τα μονοπώλια και οι ιδιωτικοποιήσεις ως οικονομικές πρακτικές, και όπου η επιθυμία για κέρδος αποτελεί το κύριο κίνητρο των ισχυρών (που πλουτίζουν όλο και περισσότερο), θεωρεί υπεύθυνους για την κρίση παρόλ’ αυτά το κράτος και τις παρεμβάσεις του…

Σιγά σιγά αρχίζει να ξοφλίζει ο καπιταλισμός. Εγώ βλέπω να συμβαίνει αυτό που είχε υποστηρίξει και ο Μαρξ, ότι το ίδιο το σύστημα φτιάχνει μόνο του τους νεκροθάφτες του. Πόσοι και πόσοι εξαθλιωμένοι, χάνουν τα σπίτια τους και τις οικονομίες τους από τις τράπεζες…

Το θέμα είναι πότε θα φτάσουν σε τέτοιον βαθμό εξαθλίωσης, ώστε να εξεγερθούν, συμπαρασύροντας μαζί τους ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του πλυθησμού ώστε να πάει από εκεί που ήρθε ο καπιταλισμός και να δούμε κάποια καλύτερη μέρα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, και εδώ υπάρχει τεράστια εξαθλίωση. Σκεφτείτε μόνο πόσοι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν με 500 και 600 ευρώ, τους συνταξιούχους των 300 ευρώ, άλλωστε ακόμα και το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου επικρωτεί τις απαλλοτριώσεις στα σουπερμαρκετ, καθώς δεν αντέχει η τσέπη της να πληρώσει ούτε τα βασικά μας δείχνει ότι έχει παραγίνει το κακό…
Το θέμα είναι να δούμε αν η αστική τάξη θα προλάβει να σώσει το τομάρι της ή αν θα ζήσουμε την εξέγερση (προσωπικά εύχομαι το 2ο, αλλά είμαι απαισιόδοξος και πιστεύω ότι θα συμβεί το 1ο μόνο και μόνο για το γεγονός ότι οι λαοί, παγκοσμίως, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχουν φτάσει σε ένα κατάλληλο επίπεδο συνειδητοποιήσεως, ώστε να εξεγερθούν. Πάντως κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορεί σε 50 χρόνια μπορεί και σε 500 αυτό θα συμβεί απλά γιατί ο καπιταλισμός είναι εκ φύσεως καταπιεστικός για τις πλατειές λαϊκές μάζες και γιατί μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, δεν μπορεί συνεχώς να σώζει το τομάρι του)…

Λίγο off topic, αλλά με αφορμή τα παραπάνω… Έτσι όπως το βλέπω εγώ, ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα δεν αντικαθίσταται απο κάποιο άλλο παρά μόνο αν έχουν ήδη τεθεί μέσα του οι βάσεις του επόμενου. Δεν θεωρώ πως έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο στην εποχή που ζούμε.

Ακόμα και έτσι, η κρίση αυτή φανερώνει πολλά, πάρα πολλά πράγματα για τον κόσμο στον οποίο ζούμε…

Την γαμήσαμε αλλά περισσότερο τα αμερικανάκια με τα φιλειρηνικά και διόλου τρομοκρατικά τους αισθήματα!! Το κραχ έχει γίνει αλλά είναι τόσο βλάκες που δεν το έχουν πάρει χαμπάρι.#-o
Κε Bush, μήπως έστω και τώρα καταλάβατε πόσο μαλάκας είστε??!!!:lol::lol: