Διατροφή, περιβάλλον και υγεία

Με αφορμή μια συζήτηση που ξεκίνησε στο ειδήσεις από Ελλάδα στην οποία τοποθετήθηκαν οι @Jonkyr και @morgoth δημιουργώ αυτό το θέμα, το οποίο εμένα με απασχολεί πάρα πολύ.

Η συζήτηση ξεκίνησε από ένα ποστ του @SvenN όπου βρέθηκαν…

6 Likes

Φοινικέλαιο @jonkyr

2 Likes

Ε ΝΑΙ!

Δεν εχω ξεχασει το νημα, χρονο δεν εχω για να ασχοληθω. Δεν ξερω αν θα το χρησιμοποιησουμε, αλλα για αρχη πρεπει να μεταφερω το ποστ του πρωινου μου (που ειχα γραψει στο αλλο νημα) εδω.

Ωστοσο, απλως θα προσθεσω στο -τοτε- μνμ που ειχε γραψει καποιος, οτι δεν φοβαμαι να φαω. Απλως οτι δεν ξερω τι στο διαολο ειναι πια “καλο/υγιεινο” και τι οχι. Ενιγουει, θα επανελθω.

2 Likes

Πάντως, μου προκαλεί έκπληξη το ότι μπορεί να αναρωτήθηκες «τι κακό μπορεί να έχουν τα αυγά;», αν αναλογιστείς σε τι συνθήκες εκτρέφονται, ζουν (και θανατώνονται) οι κότες.

Αφού στριμώχνονται (όπως και τα γουρούνια) σε πολύ μικρό χώρο (πρακτικά κλουβιά λίγων εκατοστών), ταΐζονται με κακής ποιότητας ζωοτροφές και οι εκτροφείς επιταχύνουν την ανάπτυξή τους με ορμόνες, τι περίμενες ότι θα συμβεί με τα αυγά τους; Αν και η έναρξη της συγκεκριμένης σου ανησυχίας, είχε να κάνει με άλλες συνθήκες (περιβαλλοντολογική μόλυνση) στις οποίες ακόμα και οι πιο «guilt free » (sic) κότες ελευθερας βοσκής, μεγαλώνουν. Το αποτέλεσμα πάντως, παραμένει το ίδιο. Στο θέμα των πουλερικών, η μόνο λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι αγορά αυγών από κτηνοτρόφους που τις μεγαλώνουν με βιολογικές μεθόδους (άλλο θέμα κι αυτό, με συχνές συνθήκες απάτης) σε χώρους μακριά από εργοστάσια, αεροδρόμια κτλ (βλ το άρθρο των united reporters). Και πάλι, δε μιλάμε για εξάλειψη των κινδύνων αλλά για ενδεχόμενη μείωση.

Όσον αφορά το άλλο θέμα του «καπιταλισμού», είναι προφανώς ο μεγαλύτερος παράγοντας αλλά όχι ο μοναδικός. Μην ξεχνάμε ότι, πλέον, πρέπει να τραφούν 8δις άνθρωποι (ευτυχώς κάμποσοι είναι vegetarians :stuck_out_tongue:) άρα δε φτάνουν τα υπάρχοντα ζώα εκτροφής για τις ανάγκες μας, με τις παραδοσιακές μεθόδους έστω.

Έτσι, αναγκαζόμαστε να «μεγαλώσουμε» ζώα και να τα θανατώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όλο αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο (μην ξεχνάμε και τα δικαιώματα των ίδιων των ζώων) στο τελικό προϊόν που καταναλώνουμε. Σε αυτό το θέμα δεν έχω ούτε καν μια ψευτολύση να σου δώσω (όπως, θεωρητικά, έκανα πριν με τα αυγά)… ακόμα κι αν σταματήσεις να τρως τόσο κρέας εγώ κι εσύ (που είναι και καλύτερο για την υγεία μας), αποκλείεται να επιβάλλεις κάτι τέτοιο στον υπόλοιπο πληθυσμό της γης, ειδικά όταν τα προβλήματα ζωής του είναι πολύ σημαντικότερα από αυτό εδώ (το ίδιο ισχύει και για την ανακύκλωση και τα σκουπίδια γενικότερα).

Αυτά τα λίγα για αρχή, νομίζω έδωσα έναν αισιόδοξο τόνο στην κουβέντα :smile:

Παρεμπιπτόντως, αν υπάρχει ενδιαφέρον και ως προς τη δίαιτα καθαυτή (επειδή έθιξες και το θέμα καλών/κακών συνηθειών στο πρωινό), ευχαρίστως να πω την άποψή μου και για αυτό.

3 Likes

Σε γενικές γραμμές εμένα μου αρέσει πολύ το motto “eat food, not too much, mostly plants” του Michael Pollan.

Εννοεί… “φάε (πραγματικό) φαγητό” εννοώντας μην τρως επεξεργασμένες μαλ… με ελάχιστη θρεπτική αξία, γεμάτα ζάχαρη κλπ. Έχουμε γεμίσει τα σουπερμαρκετ μας με τέτοια πράγματα που μας φωνάζουν “Εγώ είμαι φαγητό” ενώ δεν είναι.

Not too much / Όχι πολύ. Πρόσεχε πόσο τρως.

και τέλος… Δεν απαγορεύει το κρέας αλλά σου λέει να τρως περισσότερο φυτική διατροφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά κλπ).

/
/
/

Και πάλι, δε μιλάμε για εξάλειψη των κινδύνων αλλά για ενδεχόμενη μείωση.

Ποτέ δεν έγραψα για εξάλειψη των κινδύνων γράφω χαρακτηριστικά…

Πραγματικά το micro management που πρέπει να κάνει κάποιος για να ξεφύγει (όσο μπορεί να το περιορίσει, εντελώς να ξεφύγει δεν γίνεται) από τον τρόπο που τα έχουν γαμήσει στην κυριολεξία όλα για το κέρδος είναι τρομακτικό.

Υπάρχουν περιορισμοί. Κάνουμε ο,τι μπορούμε. Ο,τι επιτρέπουν οι γνώσεις, το πορτοφόλι, ο χρόνος μας και η πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Έχω φίλο με μποστάνι στο Μαρούσι και φίλο τρελάκια με τη φύση που έφυγε για το χωριό …και οι δύο είχαν κότες!!! Ναι, κότες στο Μαρούσι είχε ο άλλος.

Θα μπορούσα θεωρητικά να τα κάνω και τα δύο, όμως πρακτικά στο Μαρούσι είναι το σπίτι και η δουλειά μου και χρόνο & γνώσεις για μποστάνι ή κότες δεν έχω. Καννα αγγουράκι όμως πιθανό να κάνω την απόπειρα να φυτέψω στο μέλλον.

Επίσης, μπορεί εγώ να προτιμούσα να τα τρώω όλα βιολογικά αλλά στην τιμή που είναι αν έκανα κάτι τέτοιο τότε κλάφτα. Οπότε κάπως έτσι επιλεκτικά αγοράζω βιολογικά κάποια πράγματα που βλέπω να φιγουράρουν συνέχεια σε λίστες με φρούτα με πολλά απαγορευμένα φυτοφάρμακα ή/και τα φρούτα που πρέπει να τα τρώει κανείς με το περίβλημα.

Τελευταία λόγο μικροπλαστικών προσπαθώ να αφαιρέσω όσο μπορώ την παρουσία πλαστικού γύρω από τα τρόφιμα που τρώω και τα πράγματα που πίνω. Επίσης δεν βάζω ποτέ στο μικροκυμάτων πλαστικό πλέον.

2 Likes

:stuck_out_tongue:

2 Likes