Επενδύσεις

Φοβάμαι ότι ανοίγω το κουτί της Πανδώρας, αλλα το ζητήσατε πολλοί. Ελπιζω το τοπικ να μην μαζεψει 100 Bot που θα μας κάνουν πλούσιους σε μια μέρα.

Θα αρχίσω με μια πρόταση και μια ερώτηση.

Δεν εχω πολλα χρόνια που επνεδύω, αλλα πριν το κάνω, και αφού χάθηκα στα ιντερνετς, είπα να διαβάσω κανα βιβλίο. Διάβασα κάποια, και το πιο ενδιαφέρον που με έπεισε ήταν το The Little Book of Common Sense Investing toy Bogle, της Vanguard, το οποίο ειναι ένα εύκολο ανάγνωσμα και θεωρώ χρήσιμο.

Κατά τα άλλα, μιας και ψάχνω (και άλλη) πλατφόρμα, ήθελα να ρωτήσω αν έχει κανείς γνώμη για Interactive Brokers.

ευρύτερα, ελπίζω να γίνει μια ωραία κουβέντα.

5 Likes

Καλα εκανες και το ξεκινησες, μπας και μαθουμε τπτ νεο. Αλλα απο εμενα μπορεις να ενημερωθεις για αλλου ειδους επενδυτικες εταιριες, οπως τπτ asianconnect ή sportsmarket ξερωγω.

Ίδια γνώμη όχι, ωστόσο από άτομα που εμπιστεύομαι την κρίση τους είναι θετική.

Με τη σειρά μου θα ήθελα να σημειώσω πως θα ήθελα οτιδήποτε ποσταριστεί εδώ να γίνει με προσοχή και σύνεση, το λέω επειδή βλέπω στα σόσιαλ να διακινείται γενικώς μια ανάλαφρη τάση “επενδύεις εκεί και έχεις σίγουρο 7% μ.ο. κάθε χρόνο”.

2 Likes

Μπορείς τώρα ακολουθώντας το παρακάτω link να ανοίξεις λογαριασμό στην FREEDOM24 και να πάρεις δώρο μετοχές αξίας από 3 εως 800 ευρώ!

:stuck_out_tongue:

2 Likes

Αρχίσαμε βλέπω… :grin:

1 Like

ωραιο topic

προσωπικα θα ξεκινησω να ασχολουμαι απο εβδομαδα με το copy trading μιας και το κερδος μπορει να προκυψει μεγαλυτερο απο το κλασσικο ασφαλες του 10% το χρονο. Βεβαια εχει πιο πολλα ρισκα και μερικοι θεωρουν το copy trading τζογος. Αν ημουν στα 20 θα επελεγα τον ασφαλες δρομο αλλα στα 40 κοντα ισως να αξιζει ενα ρισκο για μεγαλυτερο κερδος.

ειδωμεννν

Προσωπικά έχω καεί από copy trading σε crypto πλατφόρμες.

Στο eToro που έκανα virtual copy trading (με ψεύτικα λεφτά δηλαδή) από 3-4 λογαριασμούς, δεν μπορώ να πω ότι είδα κάτι αξιόλογο μετά από μήνες.

ειναι αναλογα τους traders και το market

εχω δει καποια αποτελεσματα εδω και μερικους μηνες απο αλλους χρηστες εχω μπει σε groups και λεω να το δοκιμασω, Θα το κανω μεσω fp markets με traders σε forex

@montecristo βλέπεις, κατευθείαν με trading (που δεν είναι καν επένδυση) ξεκινήσαμε.

1 Like

να σε διορθώσω παρακαλώ ;

1. copy trading φαντάζομαι εννοείς να κάνεις copy portfolios στο etoro (το οποίο χρησιμοποιώ και εγώ). εκανα στο παρελθόν και το άφησα, γιατι αφενός μεν οι traders εχουν τη μια χρονια +10% (ή και 25%) αλλά την άλλη -18% και αφετέρου (και δεν στο λένε καθαρά), λόγω του αριθμού συναλλαγών που κάνουν, πληρώνεις και στο τέλος την εφορία (καθώς πουλάς κ αγοράζεις μέσω του copy trading), το οποίο σου ρίχνει το κεφάλαιο σε κάθε περίπτωση.

2. to copy trading δεν ειναι τζογος per se, αλλα ειναι οσο τζόγος διαλέγει αυτός που αντιγράφεις. επισης θεωρώ πως τα χαϊλίκια του παρελθόντος πέρασαν, που έβλεπες τίτλους (ο ταδε εφερε 45%) για να δεις μετα ότι απλά καβάλησε τα κρύπτο, που πλέον εχουν πέσει πολύ, ή/και ο κοσμος κατάλαβε οτι ειναι τζογος

3. τουναντιων, οι περισσοτεροι επενδυτες λενε οτι αξιζει να εισαι ρισκαδόρος όσο πιο μικρός είσαι και μεγαλώνοντας να πηγαίνεις προς πιο safe επιλογες, γιατι αν πχ σου κάτσει ένας κόβιδ ή Τραμπ κ πεσει το χρηματιστήριο, αλλα εσυ θες λεφτα, την έκατσες καθως δεν εχεις χρονο να περιμενεις οπως ενας μικροτερος

4. ενα πραγμα που και διαβασα και εμαθα, ειναι οτι χρειαζεται ψυχραιμια οταν εισαι στα κοκκινα. γιατι αν πουλησεις τοτε, τότε σιγουρα εχασες λεφτα.

ρεαλιστικά, επενδύσεις είναι ακίνητα - για ενοικιάση, ειναι να βάλεις μακροπρόθεσμα, σε 10-20 μεγάλες μετοχές που διαχρονικά ανεβαίνουν λ΄ή να ξέρεις έναν τομέα και επιχείρηση. Τώρα το να παίζεις χρηματιστήριο, ακολουθώντας συμβουλές youtubers, φρουτάκια απο στριπτιτζούδες, να παίζεις στοιχήμα κτλ η να σπεκιουλάρεις με κρύπτο ελπίζοντας να τσιμπήσει, τζόγος είναι. επιπλέον, αν δεν έχεις σοβαρά λεφτά να βάλεις, δεν θα βγάλεις. my 2 slotki.

1 Like

μπορεί πάλι να είναι και φούσκα όμως όπως αυτή του 2008.
Αν αυτή τη στιγμή επενδύσεις να αγοράσεις ένα σπίτι 200.000 ας πούμε, και το νοικιάζεις, πότε πιστεύεις ότι αυτό θα σου φέρει κέρδος;

1 Like

βασικα ο περισσοτερος κοσμος / average joe Που ξερω, βαζει σε ETF με dollar cost average (δλδ λιγα λεφτα, καθε μηνα, στα ιδια προϊοντα) και δεν τζογαρει. απλα περιμενει. το ιδιο κανω και εγω, αφου πειραματιστηκα και εφαγα τα μουτρα μου

Ισχυει, ειχα συναδελφο που εκανε περιπου αυτο, με λιγο διαφορετικο τροπο. Επενδυση συγκεκριμενου ποσου απο τον μισθο του (δεν το ξερω, αλλα νομιζω καπου μεταξυ 100 και 250 ευρω) καθε μηνα σε μπιτκοιν, αποκλειστικα. Αυτο που εκανε ομως ηταν οτι δεν παραταγε ποτε την αγορα στην τυχη της, φροντιζε να ενημερωνεται. Αυτο τον βοηθησε να καβαλησει το κυμα 3-4 φορες και στα απς να πουλησει, ενω στα νταουνς να αγορασει. Καποια εποχη ηθελα να το κανω κι εγω (εχω επενδυσει το ιλλιγιωδες ποσο των 15 ή 20 ευρω, ουτε θυμαμαι πια, σε κρυπτο και αυτη τη στιγμη εχω 80-90 ευρω αν τα κεφαλαιοποιησω, οποτε κερναω ολους σε καποια συναυλια, οταν βρεθουμε) αλλα δεν ειχα τον χρονο να το παρακολουθω. Ετσι εκανα σκιπ.

Btw, μην υποτιματε το στοιχημα, υπαρχει κοσμος που ζει απο αυτο. Αποκλειστικα απο αυτο. Ολα μπορουν να γινουν τζογος, εκτος αν γινει το επαγγελμα σου.

2 Likes

Εμενα φιλος εκανε πρακτικη ασκηση σε crypto εταιρια το 2014 και πληρωνοταν αε bitcoin Τα κρατησε και δεν ηξερα πολυ την ολη φαση των κρυπτο τοτε και. τωρα εχει καμποσα

Θες να σου πω για φίλο που έχει χάσει 15.000 απο το στοίχημα ? Φίλο που του κόστισε την οικογένειά του και άλλα λεφτά μαζί ?

Φούσκα ? μα και πάλι σου μένει το ακίνητο. και δεν είναι απαραίτητο να πάρεις 200κ ένα. πάρε ενα πιο φτηνά και ανακαίνισε μόνος σου. (αν μπορείς) βουλγαρία, πχ, το κάνουν κατά κόρον.

Γενικά αν θα έπαιζα ποτέ θα έριχνα 10-20 χιλιάρικα σε κάποια βαριά χαρτιά, με προοπτική 10ετίας. το να τρέχεις κάθε μέρα σου τρώει το πιο πολύτιμο currency. το χρόνο.

Οχι μην μου πεις, ξερω πολλους και περισσοτερους απο εσενα. Και 15Κ ειναι ελαχιστα, ξερω για περισσοτερα. Αλλα εσυ μιλας για εθισμενους, οχι για επενδυτες. Δεν θελω να μπω σε συγκρισεις, γνωριζω ανθρωπους που ζουν απο αυτη την ενασχοληση, 30χρονου με χρηματα που δεν θα δουμε εγω κι εσυ μαζι σε ολη μας τη ζωη (κυριολεκτω), αλλα δεν ειναι ο κανονας. Ουτε θελω να μιλησω για ανθρωπους που εχασαν χρηματα απο επενδυση σε ακινητο οταν η γειτονια εγινε αντρο ναρκωτικων.

Θελω ομως να πω οτι προφανως υπαρχει κανονας, αλλα υπαρχουν και εξαιρεσεις. Τπτ δεν ειναι σιγουρο, αν δεν το κανεις σωστα και δεν εχεις τυχη.

Το θεμα του χρονου ειναι ξεκαθαρο προβλημα, το εγραψα ηδη. Χωρις να εχω κανει ποτε τετοια επενδυση, νομιζω οτι και με 20Κ σε βαθος 10ετιας, χωρις να διαθεσεις χρονο δυσκολα θα εχεις καποιο οφελος. Αλλα μπορει και να κανω λαθος, θα διαβασω τους ειδικους.

Είναι δύσκολο το εύκολο κέρδος, όπως λέει και το άσμα αλλά το είχα πιάσει το νόημα άμα δε με απέκλειαν 5-6 στοιχηματικές.

Με crypto δε ψήθηκα ποτέ να ασχοληθώ, ξέρω κάποιους που βγάζουν χαρτζιλίκι και άλλους που χάσανε αρκετά. Προσωπικά όταν μου περισσεύει τίποτα (πράγμα όλο και πιο σπάνιο) τα ριχνω σε ένα πέτρινο ακίνητο που κληρονόμησα από τον παππού σε άθλια κατάσταση. Ελπιζω να το έχω φέρει σε κατασταση που θα νοικιάζεται όταν (και αν) πάνε τα παιδιά για σπουδές για να βοηθηθώ με νοίκια κλπ

Αν και με αυτά που διαβάζω, δε νομίζω να πιάσει τόπο το παρακάτω, πριν σκεφτούμε το “πού” και “πώς” θα επενδύσουμε, προέχουν κάποια πράγματα:

1. Να έχουμε εικόνα εσόδων/εξόδων, πόσα παίρνουμε, πού ξοδεύουμε (και αν το ξόδεμα παίρνει περικοπές), ακόμα και για τα έκτακτα έξοδα θα πρέπει να υπάρχει μια πρόβλεψη. Κι άμα ξέρουμε ότι μπορούμε να αποταμιεύουμε Χ ποσό, να γίνει ένας υπολογισμός πόσα μπορεί να χρειαστούμε εκτάκτως κάποια στιγμή (για οτιδήποτε), επομένως για “επένδυση” τελικά μένει Υ ποσό. Προφανώς δεν εξετάζω την one-off περίπτωση κληρονομιάς, μιλάμε για το τι γίνεται στην καθημερινότητα τώρα.

2. Να ξέρουμε -το βασικότερο- ποιος είναι ο σκοπός της επένδυσης. Είναι για έξτρα σύνταξη στα γεράματα (επειδή σύμφωνα με καταστροφολόγους απ’ το κράτος δεν θα πάρουμε ποτέ), είναι για να δώσουμε ένα “κομπόδεμα στο παιδί” (lame κατά τη γνώμη μου αλλά that’s me), είναι -όπως υποστηρίζουν κάποιοι- για να μη χρειάζεται να δουλεύουμε από τα 45 και μετά; Είναι για να αφήνουμε ένα κεφάλαιο κάπου και να χρησιμοποιούμε την ετήσια απόδοση σε ένα extravagant δώρο στους εαυτούς μας; Είναι μόνο και μόνο για ένα “αγαμήσου” στις συστημικές τράπεζες που δανείζονται τα χρήματά μας με μηδενικά επιτόκια; Όλα legit, αλλά πρέπει να ξέρουμε τελικά τον σκοπό, θα βοηθήσει στο είδος της επένδυσης.

Ας κάνουμε μια χοντρική υπόθεση εργασίας με τυχαία νούμερα που αναφέρθηκαν εδώ:

20χιλ αρχικό κεφάλιο + έξτρα αποταμίευση 500 ευρώ το μήνα με το “ασφαλές ετήσιο 10%” (μειδίαμα) για δέκα χρόνια στα οποία έστω ότι δεν συμβαίνει καμιά αναποδιά στην παγκόσμια οικονομία (*) και όλα πάνε ρολόι.

Με πρόχειρα μαθηματικά, στο τέλος της δεκαετίας, το κεφάλαιο θα έχει γίνει κάπου 150χιλ, πολύ ωραία και γαμώ. Και μετά;

(*) Είπαμε ότι το παραπάνω ισχύει με τη υπόθεση ότι όλα κυλάνε ρολόι αυτά τα δέκα χρόνια. Μιας και αναφέρθηκε ETF ας πιάσουμε τον SP500 και την ιστορική του εξέλιξη:

Και ας φανταστούμε σε άλλη μία χοντρική υπόθεση εργασίας κάποιος να έχει επενδύσει τα χρηματά του κάπου στα τέλη του '99, “ω ρε” θα λέει “με ασφαλές 10% κάθε χρόνο σε 10 χρόνια θα κάνω πάρτυ”. Με τις απανωτές κρίσεις της αμερικάνικης οικονομίας, θα περιμένει περίπου 12-13 χρόνια απλώς και μόνο το κεφάλαιό του να ξαναπιάσει την αρχική του αξία. Μα λένε οι ειδικοί να κάνουμε υπομονή, ναι υπομονή δεκαετίας δεν ξέρω πόσοι έχουν.

Τροφή για σκέψη και μακριά από παπατζήδες, σιγουράκια και ασφαλή 10%.

3 Likes

Κάπου σε χάνω, αν απλά κάνεις άθροιση χωρίς να υπολογίζεις επιτόκια και ανατοκισμό, 20k + 500*120 βγαίνει 80k, μάλλον εννοείς 500 το χρόνο ε