Επενδύσεις

500 το μήνα εννοώ, έκανα λάθος στο εξέλ. Όσα και να βγαίνει στο τέλος ας είναι και 150-200 χιλ, το ερώτημα παραμένει, ποιο είναι το επόμενο βήμα ακόμα και σε αυτό το πλήρως ευνοϊκό σενάριο.

Πιο μετα ενδεχομενως να ανακοινωσω αποδοσεις (ναι, στοιχημα) για το ποτε θα κλειδωθει το νημα :stuck_out_tongue:

Σε πιο σοβαρο τονο, το 10% αποδοση μοιαζει εξαιρετικα αισιοδοξο. Υπαρχει τετοιο νουμερο σε επενδυσεις; Οχι τζογο, επενδυσεις.

1 Like

Είναι ο πιο ρεαλιστικός τρόπος να βγάλεις λεφτά σ’ αυτό το νήμα.

2 Likes

Δεν το καταλαβαίνω, το ερώτημα είναι οκ απλά έβγαλες παραπάνω λεφτά μετά από 10 χρόνια και τι με αυτό; Θα κάνεις ότι κάνεις και τώρα με περισσότερα λεφτά φαντάζομαι είναι η απάντηση…

Προσωπικά, πια* απλώς δίνω ένα ποσό κάθε μήνα σε ένα επενδυτικό της Allianz και που και που, κάνω και επιπλέον πληρωμές . Η σκέψη μου είναι πως θα το κρατήσω 30-40 χρόνια, δίνω λεφτά που μου περισσεύουν διαφορετικά θα τα χαλαγα σε μλκιες, και είναι η Allianz, αν πάθει κάτι κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως όλα πάνε σκατά.

Για το μετά, δε με νοιάζει και ιδιαίτερα το τι θα μου αποδώσει, αφού στο μυαλό μου είναι καμμένα λεφτά, και επίσης δεν είναι δουλειά μου να μου αποδώσει, είναι δουλειά αυτών που πληρώνονται για να το κάνουν. Δηλαδή αν θέλω απόδοση στα λεφτά μου, εγώ καταλαβαίνω πως ο μόνος τρόπος για να έχεις λόγο στο ρίσκο είναι από την εργασία σου και το τι κάνεις ατομικά, όλα τα υπόλοιπα απλά είναι “τυχαία”.

Σκέφτομαι επίσης και το ΤΕΚΑ, αλλά δε θέλω να δίνω τα λεφτά μου στα λαμόγια, ο μόνος λόγος που το σκέφτομαι είναι επειδή είναι πόσο που μπορώ να καλύψω και δεν κάνει τη διαφορά, αλλά και πάλι, τα δίνω στο επενδυτικό αντί για τα λαμόγια.

*Ειχα παλιά βάλει και λεφτά στην Tesla αλλά τα χρειάστηκα και τα τράβηξα. Αν έβαζα στο χρηματιστήριο, θα ήταν μόνο ένα πολύ σοβαρό ποσό με την ίδια σκέψη που δίνω στο επενδυτικό, δηλαδή είναι καμένα λεφτά, αλλά πρώτον είμαι ακόμη μακρυά από εκεί και δεύτερον αν το έκανα, απλά θα πήγαινα στον Καναδά σε μια τράπεζα και θα έλεγα έχω τόσα, θέλω να τα επενδύσω 20 χρόνια πως το κάνουμε, δε θα έμπλεκα με πλατφόρμες, μικρά γράμματα κλπ.

2 Likes

Επειδη βαριεμαι να γκουγκλαρω και να διαβαζω διαφορα λημματα, τι ειναι το ΤΕΚΑ συνοπτικα;

Επισης, ετσι οπως το εγραψες φαινεται οτι εννοεις “θα επελεγα τραπεζα στον Καναδα, αντι για Χ χωρας που εχει ψιλα γραμματα”. Εσυ, ομως μαλλον εννοεις “τραπεζα Καναδα αντι πλατφορμων” σωστα;

Αν ναι, δυο ακομη ερωτησεις: γιατι τραπεζα Καναδα και οχι καπου αλλου; Και γιατι οι τραπεζες του Καναδα δεν εχουν ψιλα γραμματα; Καποιες πλατφορμες χρησιμοποιουν κι αυτες (φανταζομαι), δεν κοπτονται για το καλο του κοινωνικου συνολου…

Το ΤΕΚΑ είναι το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Είναι ένα νέο δημόσιο ταμείο που δημιουργήθηκε για την επικουρική ασφάλιση, με κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Στο ΤΕΚΑ, οι εισφορές των ασφαλισμένων επενδύονται και τα κέρδη αυξάνουν το συνταξιοδοτικό τους κεφάλαιο.

Απλά είναι για νεότερους, νομίζω από το 1987 και μετά

1 Like

Ωχ, με την εμπειρια που εχουμε στην Ελλαδα, θα κανω quote την απαντηση του νννκκκ για το ΤΕΚΑ :rofl:

Γενικά, στο μυαλό μου, το να βάλεις λεφτά στο χρηματιστήριο, για εμένα έχει νόημα μόνο αν είναι σοβαρό ποσό, δηλαδή σίγουρα μεγάλο εξαψήφιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θέλω εγώ να αναλάβω το ρίσκο για να κάνω κάτι με αυτά. Για το επενδυτικό που έχω κάνει, τόσα λεφτά θέλω και μπορώ να διαθέσω τώρα γι’αυτο το σκοπό, ακόμη κι αν στο τέλος πάρω τα λεφτά μου απλά πίσω (πληθωριστικά ή όχι), η ουσία είναι πως το κεφάλαιο αυτό δεν πρόκειται να μου έδινε τη δυνατότητα να κάνω κάτι μόνος μου τώρα, άρα λειτουργεί υπέρ μου και σαν αποταμίευση, αφού σίγουρα θα το χάλαγα σε κάτι άλλο. Αν αυξηθούν οκ, αν όχι πάλι οκ.

Για τα μεγάλα όμως ποσά και συσσωρευμένα, εγώ θα επέλεγα μια χώρα που είναι ασφαλής και ίσως θα μπορούσα να μείνω και εκεί κάποια στιγμή, δηλαδή είναι σημαντικό να υπάρχουν ties όταν δεν μπορείς να καλύψεις τα κόστη για να είναι παγκοσμιοποιημένα (δεν είμαστε και μεγιστάνες), ούτε έχω καμία όρεξη να ψάχνω εγώ πράγματα στην Interactive Brokers και στη Revolut, απλά δεν έχω το χρόνο και τη θέληση.

Η λογική είναι, πληρώνω επαγγελματίες για να μου κάνουν τη δουλειά και θα πληρώσω και το premium να πάω σε κάποιον που έχει support και θα μπορώ και να (το πω πολύ απλά) πάω σε δικαστήρια αν χρειαστεί. Η μόνη επιλογή που έχω να κάνω και το μόνο ρίσκο που έχω να πάρω είναι, ποια τράπεζα ας πούμε θα είναι αυτή και ποια χώρα, αλλά τα λεφτά για εμένα συνεχίζουν να θεωρούνται καμμένα. Αν ήθελα να βγάλω χρήματα ντε και καλά από τα λεφτά μου, θα έκανα εγώ μόνος μου τις κινήσεις και θα αναλάμβανα το όποιο ρίσκο.

Αφού μιλάμε όμως για τέτοιες επενδύσεις, εγώ δεν έχω ούτε τις γνώσεις, ούτε την όρεξη να τις αποκτήσω, θα πληρώσω premium και θα πάω στην ασφάλεια μεγάλων παιχτών, όπου η ασφάλεια έχει να κάνει με την διαχείριση και να μειωθεί η πιθανότητα της στραβής. Αν γίνει κραχ, η απλή λογική μου λέει πως η Allianz και η RBC πχ, μάλλον δε θα είναι τόσο εκτεθειμένες, αλλά αυτό πιθανότατα δεν το ξέρει κανεις μας, και άρα είναι ένα ρίσκο που παίρνω επειδή θέλω να επενδύσω με αυτόν τον τρόπο (καμμένα λεφτά = δεν έχω απαιτήσεις).

Αρα για αυτό Καναδά (θα με έβλεπα να μένω εκεί, άμεση πρόσβαση στην Αμερική, απομονωμένοι από παντού και τεράστια οικονομία, και όσο υπάρχει αυτό το σύστημα εικάζω έτσι θα είναι) και γιαυτο τράπεζες αντί πλατφόρμες (κάποιος υπεύθυνος για ο,τι θέλω θα καθίσταται πιο εύκολα υπόλογος αφού τον πληρώνω).

2 Likes

ναι, όταν @$$@@ η L.Bros … ΔΕΝ, απο εκεί και πέρα έχουν σώσει κάτι συστημικές. Γενικά. Αν έχεις 6ψήφιο να παίξεις, τότε είσαι αρκετά πάνω απο το μέσο όρο, στην Ελλάδα, αρά, είσαι μεγαλο-αστός ή πολύ πλούσιος. Για να βγάλεις απο λίγα… ΔΕΝ πολυπαίζει, αν δεν επενδύσεις ΧΡΟΝΟ. Απο εκεί και πέρα, ναι φίλος έχει βγάλει πολλά απο τέσλα και αποεπένδυσε όταν μπήκε στο DOGE. Οπότε … πάντως τώρα που λογικά θα γίνουν μαντάρα ΠΟΛΛΑ πράγματα, χρυσός. Όλα τ’ άλλα…

Για μακροχρόνια επένδυση σε χρυσό/ασήμι τί άποψη εχετε;
Μιλάω πάντα για μορφή μετοχής που μπορείς να πουλήσεις asap και όχι σε φυσική μορφή.

Ειναι λιγο περιεργο σαν asset γιατι κατα βαση οι μεγαλοι παικτες το χρησιμοποιουν για hedging και οχι τοσο σαν asset per se. δηλαδη, τα τελευταια χρονια που το χρηματιστηριο ανεβοκατεβαινει, πεσανε σε χρυσο και ανεβηκε αρκετα. απο την αλλη ομως, επειδη ο χρυσος παραδοσιακα θεωρειται αργοκινητος, στην πρωτη ευκαιρια που θα ηρεμισει η κατασταση (τωρα ποτε, κανεις δεν ξερει, ηδη σημερα αναμενεται πτωση που σημαινει, καλη εποχη να αγορασει κανεις), θα φυγουν ολοι απο χρυσο και θα πεσει αναλογα. Εγω δεν εχω πλησιασει γιατι δεν θεωρω πως τον καταλαβαινω και γενικα ειμαι της αποψης να παιρνω assets που καταλαβαινω.