Να ρωτήσω κάτι; Επειδή δεν έχω επαφή με ελληνικές τράπεζες εδώ και πολλά χρόνια.
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, δεν έχουν επενδυτικά προϊόντα όπου μπορείς να επενδύσεις - με τα funds/investment banks/οτιδηποτε άλλο σχετικό συνεργάζονται - ώστε είτε να μπορείς να φτιάξεις το δικό σου portfolio μόνος σου (να επιλέξεις τι θα αγοράσεις σε equities/ETFs/Indexes/bonds σε αγορές που έχουν αυτές πρόσβαση) είτε απλά να τους πεις ότι «έχω τόσα λεφτά, αυτό είναι το ρίσκο που θέλω να πάρω (δλδ μερίδιο bonds/equities πρακτικά), παίξτε τα» κι αυτοί να τα προωθούν στα funds που ανέφερα παραπάνω.
Συνήθως αυτά είναι funds of funds με πολύ diversified portfolio και οι προμήθειες είναι περίπου 2% να μπεις σε όλο αυτό και μετά κάπου 2-3% ανά έτος επί του κερδους ή ελάχιστα επιπλέον σε περίπτωση που θες να ρευστοποιήσεις.
Είναι αρκετά όλα αυτά αλλά υπάρχουν πολλοί μεσάζοντες…
Σε technology funds (πχ ένα folio με ποσοστά από Nvidia, Apple, Oracle κτλ ). οι αποδόσεις είναι πάνω από 12% ανά έτος* τα τελευταία 5 χρόνια με κορυφή το 2020 όπου ειχε 45% και με πάτο το 2022 όπου είχαν πτώση 36%. Φέτος, μέχρι σήμερα (YTD) ο s&p500 έχει 12% περίπου ήδη.
https://www.spglobal.com/spdji/en/indices/equity/technology-select-sector-index/#overview
*προφανώς αυτό δε σημαίνει απαραίτητα κάτι για το μέλλον.