Δύσκολο το εγχείρημα: 4 άλμπουμ από μια μπάντα που δεν έχεις ταυτηστεί ποτέ και οι πάλαι ποτέ κορυφαίες μέρες έχουν περάσει προ πολλού. Πως το προσεγγίζεις? Ας κάνω μια μικρή εισαγωγή: όταν ήμανε μικρό μεταλλάκι, έβλεπα στο tv war, τα βίντεο από το Operation:Livecrime (ή τουλάχιστον έτσι θυμάμαι) και δεν μου έλεγαν απολύτως τίποτα. Βλέπεις, αν δεν έχεις επαφή με κάποιες μπάντες στην αρχή της τριβής σου με έναν ήχο, για μπορέσεις να αργότερα, δυσκολεύεσαι αρκετά. Όταν άκουγα αυτά είχα ήδη περάσει από τους Ιron Maiden, τους Black Sabbath και τους Blind Guardian, στους Slayer, τους Sepultura, τους Death, τους Deicide και εν τέλει στους Dream Theater και τους Shadow Gallery και τους Savatage. Όχι ότι είχα γίνει γνώστης της σκηνής, αλλά πλέον η έκλπηξη που θα μπορούσε να μου προκαλέσει το Operation λόγω λίγων ακουσμάτων, έχει περάσει. Τα χρονια παιρνάνε, οι Dream Theater γίνονται Pain Of Salvation, Symphony X κλπ, να μην συνεχίσω το name dropping, δεν έχει νόημα.
Αυτό που έχει νόημα, είναι πως σε μικρή ηλικία δεν άκουσα Queensryche, οπότε δεν ταυτίστηκα ποτέ με την μπάντα. Αν η μνήμη μου δεν με απατά, προτοάκουσα (πέρα από 2-3 κομμάτια), στο Operation:Mindcrime II (!!), όταν πλέον δεν χρειαζόταν να αγοράσεις (ή να αντιγράψεις ένα δίσκο από φιλο σου), αλλά η aDSL είχε αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στην ζωή μας. Θυμάμαι τότε, να μου κάνει πολύ θετική εντύπωση το ΙΙ, αλλά έχω να το ακούσω από τοτε. Για την ακρίβεια το έβαλα πριν μερικές μέρες, με αφορμή αυτό το θρεντ και μετά από λίγο το έβγαλα. Στην συνέχεια πήγα στο Tribe, το οποίο το είχα βρεί συμπαθητικό και τέλος πήγα στο original Mindcrime. Συγχρόνως ήταν εποχές που το Metropolis είχε βάλει τις φοβερές προσφορές του με 6.90 και 6,40, οπότε και τότε αγοράστηκαν τα Operation, Empire και Promised Land.
Έχοντας κάνει την παραπάνω εισαγωγή, να πω μόνο πως και τους 3 δίσκους τους βρήκα ωραίους, με πιο ξεχωριστό για μένα τότε το Promised Land.
Δυστυχώς δεν έχω όσο χρόνο θέλω για να κάνω τις κριτικές, γιατί την Τεταρτη φεύγω για διακοπές σφηνάκι, οπότε συμπιέζεται λίγο παραπάνω ο χρόνος.
Αυτό που με προβλημάτισε ήταν πως θα προσεγγίσω τους δίσκους? Από το τελευταίο προς τον πρώτο? Από τον πρώτο στον τελευταίο (να φανεί και η εξέλιξη της μπάντας έτσι?) ή ανακατεμένα? Ενώ η πρόθεση μου ήταν το πρωτο-> τελευταίο, τελικά έκανα το τρίτο, γιατι το Q2K δεν το είχα ακούσει ποτέ, σε αντίθεση με το Warning, που το έχω ακούσει αρκετά ώστε να έχω άποψη, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να το ξέρω απ έξω.
Εισαγωγή στην εισαγωγή : όπως έχεις καταλάβει, δεν είμαι ο ιδανικός ακροατής για την συγκεκριμένη μπάντα. Πιστεύω ότι ο τίτλος του progressive είναι λίγο παραπλανητικός, γιατί μπορεί να είχαν πολλές τέτοιες πινελιές, μπορεί να έχουν Rush επιρροές, αλλά ποτέ δεν ήταν to the core progressive. Ήταν μια εκλεκτική μπάντα, προσεκτική με τον ήχο της, που είχε πολλά glam στοιχεία (Operation/Empire και λίγο Warning) από την αρχή, με ωραίους παίκτες, αλλά δεν την αισθάνθηκα ποτέ progressive. Τελοσπάντων, το γράφω εδώ όσο είναι νωρίς, για να φύγει όποιος δεν θέλει :D.
Πάμε λοιπόν από την αρχή:
Warning : Β
Ένα καινούργιο συγκέρασμα της Lifeson νοοτροπίας στο πως παίζεται η κιθάρα, αλλά με πολλές Maiden μελωδικές απολήξεις. Μπορεί να γίνομαι λίγο άδικος, αλλά αυτή η πρόταση, τουλάχιστον στα αυτιά μου, περιγράφει τον πρώτο δίσκο των Queensryche. Θυμάμαι να έχω διαβάσει ότι οι ίδιοι είχαν ξενερώσει με την δισκογραφική τους, γιατί τους άλλαξε την σειρά των κομματιών στον δίσκο, οπότε δεν τον έχουν τόσο πολύ στην καρδιά τους. Εγώ θα πω, έχοντας τουλαχιστον μια 20ετία απόσταση (plus) από τότε βγήκε ο δίσκος και ακούγοντας τον στα μουσικά μου γεράματα, μια χαρά είναι το tracklisting. Ο δίσκος δεν πιστεύω ότι βρίσκεται στην κατηγορία «διαμάντια», καθώς έχει σημεία που κάνει σχετική κοιλιά ή κομμάτια που ξεχωρίζουν με την μια (Warning, En Force, N M 156 – να μην κανω το ανώριμο σχόλιο για ΝΙΜΟΥ ε?, Child of Fire που μου θυμίζει απίστευτα Audrey Horne – ναι πρώτα ακουσα το ομωνυμο των Horne και αρκετά αργότερα το Warning για πρώτη φορά, όπως και το 10λεπτο Roads to Madness) , αλλά σίγουρα δείχνει το ξεκίνημα μιας δυνατής μπάντας. Φυσικά ο υψίφωνος Tate, ξεχωρίζει με την φωνή του και τις αρκετά ώριμες ερμηνίες, αφού φαίνεται να ξεχωρίζει πότε πρέπει να πάει ψηλά και πότε όχι, χωρίς να γίνεται επιδειξίας ικανοτήτων.
Φεύγουμε από το ντεπούτο, παραβλέπουμε το Rage for Order (ακόμα ένας δίσκος που δεν έχω ακούσει αρκετά) και πάμε στο σωτήριο έτος 1988, που βγήκαν ένα κάρο δισκάρες. Τι κάνουν οι Queensryche?
Operation : Mindcrime : Β
Πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι είναι ένας από τους καλύτερους concept δίσκους (και εδώ μέσα είχαμε κάποιες φοβερές αναλύσεις επί του concept, του τι ειναι και τι δεν είναι, μου φαίνεται ο @Leper_jesus είχε κάνει κάποια ωραία ποστ). Εγώ δεν θα πω τίποτα για το concept, γιατί δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τους στίχους (ότι έχω πιάσει μόνο). Μουσικά όμως μπορούμε να πούμε αρκετά. Συνεχίζουν να έχουν την νοοτροπία του no riff (είπαμε Lifeson είναι αυτός), αλλά να παίζουν αρκετά με τα ακόρντα, το οποίο τους κάνει λίγο διαφορετικούς από την υπόλοιπη σκηνή. Το glam κάνει πιο φανερή την παρουσία του (πως αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις το σημείο που μπαίνει ο Tate στο Revolution Calling?) και συγχρόνως αυτός ο ήχος του βάζει και μια σφραγίδα εποχής – χωρίς βέβαια να το χαρακτηρίζεις αρνητικό. Βέβαια είναι τέλειο να ακούς ένα δίσκο που σου αρέσει και να μην καταλαβαίνεις πότε έχει βγεί – σε αυτόν τον δίσκο δεν συμβαίνει αυτό, το βάζεις και ξέρεις ότι βγήκε στα 80s. Αν βέβαια αφήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά στην άκρη, τότε είναι που ξεκινάμε και βλέπουμε ένα διαμάντι των 80s μπροστά μας. Εξαιρετικές δισολίες, κορυφώσεις την στιγμή που πρέπει, αυξομείωση εντάσεων, εξαιρετικές ερμηνείες από ένα Tate που γίνεται θεατρικός και ουσιαστικός ταυτόχρονα. Ένα ήχος κρύσταλλο, που ακούγονται τα πάντα όπως πρέπει . Πέρα από τα προφανή κομμάτια, πρέπει να αναφέρω το καταπληκτικό Breaking The Silence το οποίο που θυμίζει πάρα πολύ Fates Warning για κάποιο λόγο. Δεν μου φαίνεται ότι υπάρχει λόγος για ξεχωριστή αναφορά για το Suite Sister Mary. Aν έχω κάποιο παράπονο, αυτό είναι που δεν αναπτυχθηκαν σε ξεχωριστά κομμάτια τα Electric Requiem και My empty Room, τα οποία δεν ξέρω πόσο εξυπηρετούν το concept, αλλά μουσικά σαν κομμάτια, ακόμα και σαν ιντερλουδια, φαίνονται να κοβονται απότομα, που θα μπορουσαν να γίνουν κομματάρες. Αντε να πω και αλλο ενα παραπονο: To Speak ξεκινάει συγκλονιστικά και μπαίνει το main riff με τον Tate, τρως σφαλιάρα γιατί δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το ξεκίνημα, αλλά σε επαναφέρει το ρεφραιν.
Ναι μεν γνωρίζω τι γίνεται στην συνέχεια με τα Empire και Promised Land, αλλά δεν είχα επαφή εκτός του Tribe και το Operation 2 για το τι γίνεται μετά και με το θάψιμο που έχουν φάει τα Hear και Q2K, είχα μεγάλη απορία να δω τι θα ακούσω. Και εδώ δυστυχώς είναι και το κομμάτι που μένει παραπονεμένο, καθώς οι 3 φορές που έχω ακούσει το Q2K δεν είναι αρκετές – θα ήθελα αλλη μια.
Q 2K : Γ
Μη ξέρωντας τι να περιμένω, ακούγοντας τα εισαγωγικά τύμπανα στο Falling Down, με εξέπληξε ευχάριστα, με το hard rock riff που μπαίνει στην συνέχεια, να σε μπερδεύει. Ακούω Queensryche τώρα? O Τate χωρίς εφφέ στην αρχή , μου ακούγεται σαν τον Gildenlow στα Road Salts – απογυμνωμένος. Όχι απαραίτητα κακό αυτό. Οι Seattle επιρροές είναι πολύ εμφανείς στο refrain, το οποίο κάνει αμέσως μια Queensryche αλλαγή και έρχονται τα πράγματα στα ίσια τους. Ναι ακους Queensryche, αλλαγμένους μεν, αλλά αυτοί είναι. Μπαίνει το Sacred Ground με τις seattle επιρροές ακόμα πιο έντονες και σε μπερδεύει πάλι. Χωρίς να είναι κακό, μάλλον είναι αδιάφορο, παρόλο που ακούς ότι είναι πολύ δουλεμένο. Δηλαδή δεν το αφησαν στην τύχη του, έχει πολλά layers, απλά δεν πέτυχαν. Το Οne Life συνεχίζει πιο μελωδικό, με στοιχεία Soundgarden και Pearl Jam στην λογική του ρυθμού μαζί με τις κιθάρες. Όχι κακό, όχι κάτι συγκλονιστικό. Το When The Rain Comes, που είναι πάλι στα ήρεμα/μελωδικά grunge χωράφια, σου δείχνει ότι ήθελε ένα τραγουδιστή να το απογειώσει, ήθελε γρέζι, που ο Tate δεν έχει. Ωραίο κομμάτι όμως. Το How could I συνεχίζει στην λογική του προηγούμενου κομματιού, αλλά ο Tate το υποστηρίζει πολύ καλύτερα. Το Besides you, συνεχίζει στην ίδια λογική για 3ο συνεχόμενο κομμάτι και κάπου λες, οκ παιδιά, το ακούσαμε αυτό. Παραμένει όχι κακο και δουλεμένο, αλλά κάπου να ακούσουμε κάτι διαφορετικό. Το Liquid Sky από την εισαγωγή του ακούγεται ότι θα πάει διαφορετικά, με μια πιο Queensryche πινελιά, από τα καλύτερα του δίσκου. Το Breakdown μπαίνει πιο riffaτο, αλλά πολύ Seattlikό το οποίο σε αυτές τις εντάσεις, μου δίνει την εντύπωση ότι δεν ταιριάζει στον Tate – συμπαθητικό πάντως. Χμ μόλις μου ήρθε ένας παραλληλισμός που κολλαγε κάπου και δεν έβγαινε. Η λογική σε αρκετά κομμάτια , είναι πολύ κοντά σε αυτή των Incubus του Morning View. To Burning Man φέρνει μια αύρα από το Promised Land, με τις κιθάρες και τις μελωδίες από εκεί που δεν το περιμένεις να πλέκονται πολύ όμορφα. Το Wot Kinda Mat, είναι μια σύμπραξη του Breakdown και του Burning Man, δηλαδή με μια παραπάνω ένταση, που την έχει ανάγκη ο δίσκος. Τα επόμενα 2 δεν μου είπαν απολύτως τιποτα, ενώ το τελευταίο Howl, έχει και αυτό κάποιες πιο Queensryche αφορές, αλλά όχι τοσο πετυχημένα.
Να πω την αλήθεια, μου άρεσε που άκουσα αυτόν τόν δίσκο. Σαφέστατα διαφορετικός, σίγουρα όχι το σκουπίδι που λένε, αλλά επίσης σίγουρα έχει πολλές μέτριες στιγμές. Είναι αρκετά δουλεμένος, έχουν βάλει προσπάθεια το οποίο πρέπει να το πιστώσουμε στην μπάντα. Οκ, δεν μετράει μόνο η προσπάθεια, αλλά τουλαχιστον δεν πέταξαν κάτι προκάτ για να γεμίσουν με μουσική έναν δίσκο. Δεν ξέρω πόσο θα τον ακούσω στο μέλλον, αλλά είχε ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον είχε πως η αρχική ακρόαση ήταν «τι μαλακία είναι αυτή», όμως στο τέλος, ακούγοντας την δουλειά που έχει πέσει, λες «χμ, πρέπει να το ξανακούσω». Ξανακούγοντας τον, σου εμφανίζει κάποια στοιχεία του.
Και πάμε στην εποχή με τον συμπαθέστατο La Torre. Δεν θυμάμαι τι έχει παίξει με τους ‘Ryche στο μεταξύ (θα είχε ενδιαφέρον να πεί κάποιος επιγραμματικά, γιατί δεν θέλω να ψάχνω), αλλά το έχω απορία τι θα μπορούσε να είναι αυτό που θα ακούσω.Και ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ξεκίνησα με το Warning και κλείνω με το Digital Noise Alliance. Δεν ξέρω αν το έκανε επίτηδες ο κλειδοκράτορας (@The_Black_League), αλλά αν το έκανε, θενξ είχε πολύ ενδιαφέρον
Digital Noise Alliance : Γ
Με το που μπαίνει λοιπόν το In Extremis σε πιάνει από τα μούτρα. Δεν σε νοιάζει που ακους άλλη φωνή, γιατί είναι καλή, σαφέστατα πιο μεταλ σε σχεση με το Q2K που άκουσα πριν, με μεγάλη όρεξη και ωραίες κιθάρες, ωραίο ρεφραιν. Λες κατι γίνεται εδώ πέρα. Το Chapters, κατεβάζει ελαφρώς την ένταση και είναι καλούλι. Όσο προχωράει ο δίσκος όμως έχουμε κάτι καλοπαιγμένο, χωρίς το κάτι που χρειάζεται για να ξεχωρίσει. Καλοπαιγμένο ήταν και το Q2K και άκουγες την δουλειά που είχαν βάλει. Εδώ δεν ακούγεται τόσο πολύ – φαίνεται πιο προκατ. Ξεχωρίζουν 3-4 κομμάτια από το σύνολο (In Extremis, Chapters, Behind The Walls(στο σημείο did you ever, θυμίζει τρομερά Control Denied), Tormentum), αλλά γενικά νοου κουκου.
Πολύ ενδιαφέρον πρώτος γύρος – ήθελα λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά δεν πειράζει.
Αυτά