Καμιά φορά δεν είμαι και (πολύ) καλός με τη συνέπεια, αλλά είμαι καλός με τα ληξιπρόθεσμα. Δώσε μου τον χρόνο στην κόψη του τέλους του και σου φτιάνω τη λίστα για το σούπερ μάρκετ.

2011 - (Β)
Όλοι στημένοι στο ύψωμα και κανείς να πενθήσει δε θα σταθεί και ιστορίες να διηγηθεί. Ακροατές και ιστορικοί αγκιστρώνονται στην μπασογραμμή της αυλαίας του δίσκου και το μυαλό τους τρέχει σε αγρούς. Χέρια και πόδια καλπάζουν στον πιο στακάτο ρυθμό του τι εστί Primordial.
Το πήραν και οι ίδιοι απόφαση, πως είναι φτιαγμένοι για μεγάλες διάρκειες, για μεγάλες στιγμές που τις χαρίσανε πρώτα στο χαρτί και μετά πάνω στις χορδές και τα δέρματα. Κι εκεί μπαίνει σφήνα ο συναισθηματισμός τους, ένας “πατρικός”, που θέλουν να φροντίσουν με τη μουσική τους, παρά να χτίζουν δίσκους για να είναι κάποιοι. Και το ενσαρκώνουν στο “Bloodied yet Unbowed”. Δεν χαρίζονται σε γυαλισμένες παραγωγές, θέλουν να κάνουν το δικό τους και το κάνουν.
Κι αν όλοι μιλάνε για το “Mouth of Judas”, εγώ θα γράψω για το “The Black Hundred”, εκεί που το αρχαίγονο πνεύμα των Bathory ανεβάζει την μπάντα ένα επίπεδο ακόμη πιο πάνω. Και δε μιλάμε για μία μουσική τελειότητα, που μπορούν να την ακούσουν όλοι. Μιλάμε, περισσότερο, για ανόμοιες συγχορδίες που σε πάνω στα ταξίδια του λυκόφωτος των θεών, εκεί που οι απαγγελίες του Alan σε κάνουν να νομίζεις ότι αυτό το τραγούδι είναι όλος ο δίσκος, Είναι η αρχή, η μέση και το τέλος.
Και κάπως έτσι, οι Primordial αρνούνται να ταπεινώσουν εαυτούς και να μην παρασυρθούν από τους ανεμοστρόβιλους της έμπνευσης.

2001 - (Γ)
Αν είσαι έτοιμος ν’ ακούσεις κάθε νέο δίσκο των Primordial, αλλά ποτέ δεν κολύμπησες στις βάθρες του παρελθόντος, τότε δεν είναι απλά ότι αγνοείς την αρχή των πάντων και την πηγή των πηγών. Είναι ότι προσπερνάς αυτά που ακούστηκαν πριν ακούσεις τα του παρόντος και που είναι πολύ αξιότερα. Δηλαδή, μπορεί πάντα να βιώνεται μία ωρίμανση καθώς μεγαλώνει μία μπάντα, αλλά οι καταπέλτες του παρελθόντος μυρίζουν ακόμη αγέραστοι να βιτρινοποιηθούν σε μουσεία αφιερωμάτων.
Και για να μην αναπαριστώ τον έξυπνο επί των γραφομένων μου, αυτόν το δίσκο δεν τον άκουσα ποτέ όπως έπρεπε. Αγνοούσα το μεγαλείο του “Fallen to Ruin”, που ξεμπροστιάζει πολλά μεταγενέστερα αδερφάκια του. Κι επειδή, δικαίως αναφέρθηκε παραπομπή στους Opeth, αυτή η παραγωγή, η τέλεια και ατόφια, δε θα υπήρχε -όπως και οι κιθάρες στα μέσα του κομματιού- αν δεν υπήρχαν το ντεμπούτο και ο ακόλουθός του των Σουηδών.
Κι επειδή, κάποτε μιλούσαν για κύματα στον χώρο του black metal, ελπίζω να είναι κατανοητό πως οι συγκεκριμένοι με τραγούδια σαν το “Suns First Rays”, προχωρούν τον ήχο και τα μοτίβα σε επόμενο κύμα από το λεγόμενο των Νορβηγών. Ευρισκόμενοι, μάλιστα, οι Primordial σε μία κοινή ηχητική επέλαση με το παράλληλο χρονικά μεγαλείο των Enslaved. Δύο μπάντες που ισοπέδωναν και ισοπεδώνουν σανίδια.
Αντικειμενικά, μπορεί να εξυμνώ το “Where Greater…”, αλλά οφείλω να παραδεχτώ, ότι το “Storm…” είναι, κατά πάσα πιθανότητα το Διαμάντι της δισκογραφίας τους και της παγγενούς πορείας τους. Και θα το πω. Είναι αυτοί οι γιοι του Μόριγκαν που κρατούν τη σημαία και επελαύνουν και θες να το ακούς. Θες να παίζει δυνατά στα ηχεία. Θες να είσαι στα τύμπανά τους.