PETER GABRIEL (3) (1980)

(B)
Part 1
“I know the touch and the smell of all the pretty dresses you wear”
Πριν από 6,7 χρόνια έβλεπα ένα επεισόδιο μιας αστυνομικής σειράς και σε μια σκηνή o BTK Killer - πραγματικός διαβόητος serial killer - εμφανίζεται φορώντας μια μάσκα και γυναικεία ρούχα, περιτριγυρισμένος από τα «ενθύμια» των θυμάτων του, προτού το πλάνο σκοτεινιάσει και ξεκινήσει ένα τραγούδι με ανατριχιαστικό ρυθμικό ήχο. Δεν ήταν άλλο από το Intruder του Peter Gabriel, εναρκτήριο κομμάτι του τρίτου προσωπικού του άλμπουμ που ακούγεται στο τελευταίο επεισόδιο της 2ης σεζόν της σειράς Mindhunter. Και δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή για το κλείσιμο του επεισοδίου…
Στο Intruder ντραμς παίζει ο Phil Collins, απόδειξη ότι οι σχέσεις τους μετά την φυγή του Gabriel από τους Genesis παρέμεναν σε καλό επίπεδο. Όχι ότι έχει και μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η γέννηση αυτού του παραμορφωμένου μονότονου και εκκωφαντικού ήχου των ντραμς που πάνω του χτίστηκε το τραγούδι. Ο ήχος αυτός χαρακτήρισε σε μεγάλο βαθμό των ήχο των 80s. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο Phil Collins επαναλαμβάνει την συνταγή στην μεγάλη του εμπορική επιτυχία “Ιn the Air Tonight”, αλλά και άλλοι καλλιτέχνες σπεύδουν να τον αντιγράψουν, (πχ ο Sprinsteen με το Born in the USA). Και δεν έχω αμφιβολία ότι κάπου στo Cleveland του Ohio ένας πιτσιρικάς με το όνομα Τrent Reznor άκουγε πολύ προσεκτικά…
H σχέση μου όμως με το Peter Gabriel 3 ή αλλιώς Μelt ξεκίνησε πολύ, πολύ νωρίτερα…
Part 2
“She’s so popular”
Είμαι παιδί του ΜΤV, δεν υπάρχει λόγος να το αρνηθώ. Γυρνούσα από το σχολείο και έτρωγα το φάγητό μου μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας μουσικά βίντεο κλιπς. Το MTV έπαιζε συχνά Peter Gabriel, τα κλιπς του ήταν συνήθως έξυπνα, πρωτοποριακά και καλογυρισμένα και ένα από αυτά που έβλεπα συχνά ήταν και το υπέροχο Games Without Frontiers. Τι να πούμε για αυτό το κομμάτι; Έχει backing vocals από την θεά Κate Bush ( στην γαλλική ‘Jeux sans frontières’ εισαγωγή που επαναλαμβάνεται και άλλες φορές στο τραγούδι και που τελείως λανθασμένα την ακουγα να λέει “She’s so Popular”, απ’ότι φαίνεται δεν ήμουν ο μόνος!), έχει synth pop επιρροές από Ηuman League ( πρωτοποριακή μπάντα, ακούστε πχ το Being Boiled του '78, όχι μόνο τα pop τους), έχει αντιπολεμικά μηνύματα δωσμένα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, ασυνηθιστο για τραγούδι που έκανε καριέρα στα pop charts της εποχής. A και ο στίχος “Jane plays with Willie, Willie is happy again” γαμάει!
Part 3
“You can blow out a candle/But you can’t blow out a fire”
To Biko είναι και θα είναι το κομμάτι για το οποίο και μετα από 100 χρόνια κάποιοι θα μνημονεύουν τον Peter Gabriel. Λιτό και απέριττο, με ήχους της Αφρικής αλλά και σκοτσέζικη γκάιντα, χωρίς φθηνούς συναισθηματισμούς τιμά τον αγωνιστή Steve Biko που δολοφονήθηκε από το καθεστώς του Apartheid. Τώρα πως βρέθηκε και να ντύνει ηχητικά επεισόδιο της cult σειράς “Οι Σκληροί του Μαιάμi” είναι ένα εύλογο ερώτημα!
Post punk, art rock, world music, αλλά που να βρίσκεται εκείνη η αγνή prog ψυχή; Αντικαταστάθηκε πλήρως από τους ψυχρούς ρυθμους των βλοσυρών '80s; Ή μήπως όχι;
Part 4
“I don’t really hate you,I don’t care what you do/We were made for each other, me and you”
Δεν έχω καμιά κουλ ιστορία να πω για αυτό το κομμάτι. Μόνο ότι όταν το άκουσα για πρώτη φορά, το έβαλα κατευθείαν να ξαναπαίξει δυο τρεις φορές. Μαλλον η πιο Genesis στιγμή του άλμπουμ και το αγαπημένο μου κομμάτι του δίσκου. Το ευγενικό πιανάκι στην αρχή καταλήγει σε μια ονειρική μελωδική εκφραση μέχρι να μπουν τα υπόλοιπα όργανα και το κομμάτι να μεταλλαχθεί σε δυναμικό ρόκερ και πάλι μετά να επιστρέψει στην αρχική του εσωστρέφεια. Υπάρχει και αυτή η αμφισημία στους στίχους, ενώ στην αρχή νομίζεις ότι μιλάει σε πρώτο πρόσωπο κάποιος που ετοιμάζεται να διαπράξει μια πολιτική δολοφονία στην συνέχεια οι αναφορές σε κάποιο μοναχικο αγόρι και τα προβλήματα επικοινωνιάς που έχει με τους γονεις και τους φίλους του θωλώνει την εικόνα. Για το Family Snapshot όλα τα παραπάνω.
Part 5
Έχεις Καιτούλα και Phil Collins μαζί, φέρνεις Crimson King να κάνει τα τρελά του, φέρνεις Paul Weller, τι roster είναι αυτό για Champions League που έχεις μαζέψει για τον δίσκο ρε τρελέ! Την παράσταση τελικά την κλέβει το ξηλόφωνο του Νο Self Control, το σαξόφωνο του Start, το μπάσο που βιάζει αυτάκια στο αλα Talking Heads I Don’t Remember, η απολαυστική κακοφωνία του And Τhrough the Wire, η ηχητική πανδεσία του Not One Of Us που μου θυμίζει αυτά που κάναν λίγο αργότερα οι Κilling Joke, η χαλαρωτική ambient του Lead A Normal Life και έχεις τον τέλειο δίσκο.