Φοιτητικές Παρατάξεις


#1

Παιρνω αφορμη απο κατι που συμβαινει στο τμημα Οδοντιατρικης του ΑΠΘ αλλα και απο το topic “Βασιλιαδες και Πιονια” του Karvou οπου ειχα ποσταρει την γνωμη μου για τις φοιτητικες παραταξεις. Φανταζομαι οι περισσοτεροι εδω μεσα φοιτητες ειμαστε που αλλοι λιγοτερο αλλοι περισσοτερο (δεν εχει σημασια) κουραστηκαμε για να μπουμε σε μια σχολη, οποτε και εχουμε γνωμη για τις φοιτητικες παραταξεις

"Και μετά το ψήφισμα που κατέθεσε η Ενωτική Αυτόνομη Κίνηση Οδοντιατρικής στην τελευταία Γ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Οδοντιατρικής ΑΠΘ, σειρά πήραν τα internet-ικά “στέκια” και συγκεκριμένα το forum της ΔΑΠ Οδοντιατρικής ΑΠΘ στο οποίο άνοιξε μια συζήτηση περί δημοκρατικού και αντιδημοκρατικού μέτρου.

Είναι σαφές πως με την πρόταση, από την ΕΑΚΟ για αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και λειτουργίας του Συλλόγου Φοιτητών, οι αντιδράσεις… των κομματικών παρατάξεων θα ήταν έντονες και ? μαζικές. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται κανείς είναι το γιατί οι φοιτητές δεν βλέπουν το συμφέρον τους. Γιατί δεν αναλογίζονται το πως θα ήταν η καθημερινή φοιτητική τους ζωή στη Σχολή αν δεν υπήρχαν οι παρατάξεις (κομματικές ή μη) σε αυτή. Αν εξέλεγαν κάθε χρόνο άτομα που θα ασχολούνταν με την οργάνωση του Συλλόγου και την διευθέτηση των όποιων προβλημάτων ανέκυπταν.

Δεν μίλησε κανείς για ? κατάργηση των κομματικών παρατάξεων. Αλλά αυτοί στο μυαλό τους συνδέουν την απαγκίστρωση από τις εκλογές ως κατάργηση. Αγαπητοί κομματικοί συνδικαλιστές, αν παύει η ύπαρξη σας με την αλλαγή και μόνο του τρόπου εκλογών, αν έχετε ταυτίση την “προσφορά” σας και την “ενασχόλησή” σας με τα κοινά σε εκλογικό παιχνίδι και αν δουλεύεται απόκλειστικά και μόνο για αυτό τότε το πρόβλημα είναι δικό σας. Είναι της βάσης με την οποία έχετε θέση ως προϋπόθεση της ύπαρξής σας.

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ και η κάθε παράταξη ? θα μπορούσε να έχει την σύστασή της, την λειτουργία της, την όποια ενασχόλησή της με το Σύλλογο ? εκτός της ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ του. Αυτό θα το αναλάμβαναν αυτοί που θα συγκέντρωναν την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των σταυρών στις Φοιτητικές Εκλογές. Όπως και σε? κάθε ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ που υποστηρίζετε ότι είμαστε? και τόσο κόπτεστε για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών.

Η συζήτηση έχει πάρει μπρος και αυτό είναι το μόνο θετικό για την πορεία των πραγμάτων και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής ΑΠΘ."

Η ΠΑΣΠ (θα μπορουσε να ειναι και η ΔΑΠ δεν υπαρχει διαφορα) "απαντησε"ως εξης:

"Δεν αλλάζει το καταστατικό στην Οδοντιατρική ΑΠΘ

Έτσι δηλώνει ο γραμματέας ΠΑΣΠ της Οδοντιατρικής ΑΠΘ.

Οι αντιδράσεις των κομματικών παρατάξεων στην πρόταση της Ενωτικής Αυτόνομης Κίνησης Οδοντιατρικής, που έχει ως στόχο την απαγκίστρωση των κομματικών και μη παρατάξεων από την εκλογική διαδικασία των φοιτητικών εκλογών.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου…

Η αντίδραση ξεκίνησε από την πλευρά της ΔΑΠ που στο forum της άρχισε ένας διαδικτυακός πόλεμος, σπίλωσης και αποπροσανατολισμού κατά της Ε.Α.Κ.Ο.(χαρακτηρίζοντας την άσκοπα ως παράταξη των Ε.Α.Α.Κ.) Ο πρώην υπεύθυνος ΔΑΠ Οδοντιατρικής ΑΠΘ, προσπαθεί να υποστηρίξει τα ψέμματα που χρόνια λέγονται, κυρίως στους πρωτοετείς που δεν έχουν ακόμη επαφή με την Σχολή.

Τώρα η σειρά είναι της ΠΑΣΠ Οδοντιατρικής (Δεν λειτουργεί προσωρινά η ιστοσελίδα), που μέσω του υπευθύνου της εκτοξεύει απειλές και υποστηρίζει πως?

“Θα πέσει ξύλο”

αν επιχειρηθεί να γίνει καταστατική συνέλευση για να αλλάξει το καταστατικό και να μπορέσει να διορθωθεί ο τρόπος που διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές στην Οδοντιατρική ΑΠΘ.

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πόσο φαίνεται να απειλούνται οι κομματικές παρατάξεις που πολεμούν με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή, που έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές στους κόλπους των φοιτητών της Σχολής. Επίσης καταλαβαίνουμε πως οι ΠΑΣΠίτες μεταξύ τους το έχουν συνηθίσει να παίζουν ξύλο? όπως πολλές φορές κάνουν στις κατά καιρούς “πολιτικές” συνευρέσεις τους οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι? θα τους δείρει όλους ο υπεύθυνος ΠΑΣΠ;"

Παραθεση των quotes απο troktiko.blogspot.com


#2

Είναι λίγο σύνθετο το θέμα για να απαντήσω απλά με ένα υπέρ ή ένα κατά… Σε γενικές γραμμές ήμουν ανέκαθεν υπέρ της πολιτικής δραστηριοποίησης των νέων, και με αυτό δεν εννοώ να χωθούν σε μια παράταξη, αλλά να ψάξουν, να προβληματιστούν, να είναι ενήμεροι. Να μην κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, έχοντας ως μόνη τους ανησυχία πότε θα βγουν το βράδυ.

Αυτή η πολιτική/κοινωνική ενασχόληση για μένα είναι πρωτίστως ατομική. Ξεκινάει πάντα απο το άτομο και τα ενδιαφέροντα του (ή πιο σωστά, θα όφειλε να ξεκινάει, έτσι όπως το βλέπω εγώ). Δεν “πολιτικοποιείται” κανείς μπαίνοντας σε μια φοιτητική παράταξη (αν και για τα μάτια του κόσμου, αυτό κάνει). Όχι οτι η είσοδος σε μια παράταξη αποκλείει την πολιτικοποίηση, απλά δε σχετίζονται απαραίτητα το ένα με το άλλο.

Απο κει και πέρα, μερικές φορές η ατομική ενασχόληση μπορεί να επεκταθεί σε συλλογική, μέσω της οργάνωσης σε ευρύτερα ομαδικά σχήματα… Θα μπορούσαμε να πούμε πως εδώ έρχονται οι παρατάξεις λοιπόν?

Θεωρητικά ναι, αλλά στην πράξη όλοι έχουμε δει τι γίνεται στις σχολές. Τα κίνητρα που ωθούν τους περισσότερους νέους να μπαίνουν σε μια παράταξη, καθώς και τη βλακεία που συνοδεύει τις μεγαλύτερες απο αυτές τις παρατάξεις. Πως ενεργούν στην πράξη. Έχουμε δει τι γίνεται σε συνελεύσεις. Πάντα αντιμετώπιζα τις παρατάξεις με μια κάποια επιφύλαξη ως αηδία (τις μεγαλύτερες). Κάποιες απο τις μικρές πιστεύω διασώζουν κάπως το “πολιτικοποιημένο” της υπόθεσης, και μάλλον κινούνται με μεγαλύτερη δημοκρατικότητα - μάλλον. Είναι καλό να υπάρχει οργάνωση, που να ξεφεύγει απο τον υπερβάλλοντα ατομικισμό της εποχής μας… αλλά τέτοια οργάνωση?

Τέσπα, το θέμα είναι τεράστιο. Ανέκαθεν τα πήγαινα καλύτερα με τις ιδέες και όχι με τις ταμπέλες, επομένως προτιμώ να κλείσω λέγοντας αυτό.


#3

To “Υπερ η Κατα” αφορα το τρεχον status quo των φοιτητικων παραταξεων. Εννοειται πως και εγω θα ημουν υπερ παραταξεων που θα ειχαν μια ελαχιστη τσιπα να κανουν καλυτερο το ελληνικο πανεπιστημιο και οχι χειροτερο οπως εχει γινει. Γιατι πραγματικα πιστευω πως εχουν μεγαλη ευθυνη στην καταντια του. Ellanor τα λες πολυ καλα, πανω κατω και εμενα η αποψη μου αυτη ειναι


#4

Δεν έχεις και άδικο. Όσα έγραψα αντανακλούν μάλλον μια γενικότερη άποψη πάνω στο θέμα… Εξάλλου έχοντας τελειώσει με το θέμα “πανεπιστήμιο” τα τελευταία 2 χρόνια, απλά παρατηρώ πως χειροτερεύει η κατάσταση τελικά…

Είναι κρίμα πάντως γιατί έτσι δίνεται άλλοθι σε όλους όσους θα προτιμούσαν να απείχαν πλήρως οι νέοι απο οποιαδήποτε πολιτική ενασχόληση (με τον τρόπο που την περιέγραψα πάνω) και να ασχολούνται απλά με το να αγοράζουν αντικείμενα και να πηγαίνουν σε πάρτυ (τύπου ΔΑΠ ίσως). Απο την άλλη, πρωτίστως υπεύθυνες για την κατάντεια τους είναι οι ίδιες οι παρατάξεις… να πρόσεχαν. Ίσως θα ήταν καλύτερο να διαλυθούν τελικά και να οργανωθούν νέες μορφές συμμετοχής στα κοινά…


#5

Οι φοιτητικες παραταξεις ειναι ενα πραμα ιδιο με τα πολιτικα κομματα. Ποιος θα σπρωξει ποιον, ποιος θα βολεψει ποιον…
Οι “αλλοι” ας πανε να κουρευτουν. Απο οτι εχω παρατηρησει 3 χρονια στη σχολη μου, πολιτικα ενεργοι ειναι οσοι δεν ειναι σε καποια παραταξη. Σαφως και ειμαι ΚΑΤΑ. Δεν υπαρχει ουτε ενας λογος για να υπαρχουν. -περα απο το σημαντικο θεμα των party-

(:


#6

Με κάλυψες… βασικά δεν είμαι εναντίον της πολιτικοποίησης, ίσα-ίσα… απλά πιστεύω ότι όταν στα 18 σου πας και γράφεσαι σε παράταξη, κάτι δεν πάει καλά… Γιατί να “βαφτείς” σε τόσο μικρή ηλικία; Αν είναι να βαφτείς, να’σαι 40 τουλάχιστον, να’χεις δει πέντε πράγματα και να’χεις κατασταλάξει… Κατά λοιπόν.
ΥΓ: Α, και στα πάρτι δεν πατάω ούτε αν με πληρώσουν.


#7

ουτε εγω ειναι ποζερικα και εγω ειμαι τρου


#8

Αμα φτασεις στα 40 σου για να πολιτικοποιηθεις και τοτε κατι δεν παει καλα. Με τον ορο “πολιτικοποιηση” δεν εννοουμε το να γαντζωθει καποιος σε καποιο κομμα/παραταξη αλλα να εχει μια καλη ιδεα για το “πολιτικοκοινωνικο” γιγνεσθαι του τοπου. Οι φοιτητικες παραταξεις ΔΕΝ ειναι πολιτικοποιηση, ειναι χαβαλες, αλλα επικινδυνος χαβαλες εις βαρος των φοιτητων και των πανεπιστημιων


#9

Αυτό εννοώ… απλά βαριέμαι να γράφω :stuck_out_tongue:


#10

σωστος ο παιχτης, μα ειναι παρτι τωρα αυτα που διωργανωνουν;;;;;;;;;;

στον μλκ τον νιβο τους πανε εδω, αντι να φερουν τπτ firewind να νιωσουμε


#11

Oι φοιτητικες πολιτικες παραταξεις ειναι μια πολυ ασχημα παραμορφωμενη εικονα τον πολιτικων κομματων. Φανταστειτε δηλαδη για ποσο σαπιλα μιλαμε.


#12

Kάνω copy-paste από κάτι που είχα γράψει στο βασιλιάδες και πιόνια και κολλάει απόλυτα και στα απο πάνω:

Kαι εγώ είμαι κατά των παρατάξεων αλλά δεν σημαίνει πως όλοι όσοι ανήκουν σε αυτές είναι είτε υποκινητές είτε υποκινόμενοι. Είναι πάρα πολλοί αυτοί αλλά υπάρχουν και άτομα με σωστές ιδεολογίες που όσο και αν διαφωνώ μαζί τους με το να ανήκουν κάπου δεν μπορώ να μην παραδεχθώ πως έχουν οράματα, σωστές απόψεις και δεν είναι φερέφωνα. Εννοείται πως αναφέρομαι σε άτομα που δεν ανήκουν είτε σε ΔΑΠ είτε σε ΠΑΣΠ καθώς αυτοί είναι όλοι τους ή λαμόγια ή πρόβατα. Σε άλλες οργανώσεις υπάρχουν όμως ΚΑΙ σωστά άτομα. Άσχετα αν διαφωνώ με την επιλογή τους να έχουν ενταχθεί κάπου.


#13

To κακο δεν ειναι η ιδια η υπαρξη φοιτητικων παραταξεων.
Αλλα το γεγονος οτι δεν ειναι ‘‘φοιτητικες παραταξεις’’.
Ειναι κομματικες παραταξεις.
Δεν λενε την αποψη τους, αλλα την αποψη του κομματος που ειναι απο πισω.
Και αυτο ειναι προβλημα.


#14

Εγώ πάντως δεν ξέρω πολλούς (για να μην πω κανέναν) ΜΗ ΔαπιτοΠασπίτες που να είναι μέλη φοιτητικών παρατάξεων ή σχημάτων και να έχουν βολευτεί κάπου ή έστω να έχουν αποκομίσει υλικά οφέλη μέσω αυτής της ενασχόλησης τους.

Αντίθετα ξέρω αρκετούς που (όπως κι εγώ) που τρέχαμε όλη μέρα για να βγάλουμε κέιμενα, να συζητήσουμε, να βγούμε στο δρόμο, να φάμε χημικά και ξύλο, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα παρα μόνο την ικανοποίηση ότι τις ιδέες μας δεν τις κρατάμε για τον εαυτούλη μας, αλλά προσπαθούμε να τις κάνουμε πράξη. Μπορεί να χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος τρόπους, μπορεί να μην πετύχαμε όσα διεκδικήσαμε, μπορεί στην τελική οι ιδέες μας να μην είναι αυτές που θα σώσουν τον κόσμο (γιατί κανείς μας δεν διεκδίκησε το αλάθητο) αλλά τουλάχιστον δεν κάτσαμε στον καναπέ μας να κρίνουμε τους πάντες από μακριά αλλά όταν έρχεται η ώρας της καταπίεσης να σκύβουμε το κεφάλι και να βγάζουμε το σκασμό.

Γι αυτό λοιπόν ισοπεδωτικές απόψεις του τύπου “όλοι είναι γιατομπούτσο”, “κοιτάνε να βολευτούν”, “προωθουν τα προσωπικά συμφέροντά τους” κτλ., τις θεωρώ αφελείς, ανιστόρητες, ανεγκέφαλες έως και επικίνδυνες…


#15

επειδη βαριεμαι να γραφω συμφωνω απολυτα με τον απο πανω μου… Και μην ξεχναμε το φαινομενο των Πασπιτοδαπιτων, οπου τα μεγαλα κεφαλια στα πανεπιστημια εχουν και μισθο απο το κομμα για να κανουν την δουλεια τους…μπεεεε μπεεεεεεεεεεεεεε…:stuck_out_tongue:


#16

Στα αθλητικά είμαστε στην κόντρα αλλά σε όλα τα υπόλοιπα μια χαρά τα βρίσκουμε…:smiley: Όλη η ουσία του post σου πάντως βρίσκεται στο “ΜΗ ΔαπιτοΠασπίτες”.


#17

Καλό είναι να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα μαζί…

Γιατί δεν είναι όλα τα σχήματα σαν τη ΔΑΠΑΣΠΚΣ…


#18

Θυμαμαι ενα σκηνικο με μια ΠΚΣιτισσα (αλλη απιστευτη φαρα απο εκει, εξισου εκνευριστικη με ΔΑΣΠ:lol:)
Ειχα παει πρωι-πρωι για μαθημα και συνειδητοποιω απο το τζαμακι της πορτας πως η αιθουσα ηταν πιασμενη απο την ΠΚΣ για μια εκδηλωση της κτλ. Ενταξει κανενα προβλημα εδω γινονται τουρνουα ταβλι σε αιθουσες, η εκδηλωση θα μας πειραξει? αλλα γαμω την τρελα μου ειδοποιηστε με να μην κατεβαινω για μαθημα 1 ωρα δρομο πηγαινε, 1 ωρα δρομο ελα. Παει να μου δωσει ενα φυλλαδιο μια κλασσικη ΠΚΣιτισσα την αλλη μερα και δεν το παιρνω και τις εκφραζω λιγο ακομψα το γεγονος οτι την προηγουμενη μερα κατεβηκα τσαμπα στο πανεπιστημιο καθως δεν ειχαν ειδοποιησει οτι δεν θα γινει μαθημα εξαιτιας τους. Και γυρναει και μου λεει “ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΜΑΚΙ? ΧΑΦΙΕΣ ΕΙΣΑΙ?”… Ε εφαγα μια φρικη εκεινη την ωρα και αρχισα να τις κατεβαζω γνωστες-αγνωστες βρισιες… και αυτο που την πειραξε απ’οσα της ειπα τελικα ηταν το “Τα ιδια σκατα με ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ειστε!” :lol::lol::lol:


#19

καλα για τους παλαιοσταλινικους - η μαλλον νεοσταλινικους πια ελεω 18ου συνδεριου το φλεβαρη- οι περισσοτεροι απο αυτους ζουν ακομη με τον φοβο των πρακτορων…:lol::lol:…


#20

Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη ενός μέλους της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ.