Έχω εικόνα μόνο για Βελιγράδι που έχω περάσει κι εγώ εν μέσω Roadtrip, Μιλάνο έχω να πάω δέκα χρόνια.
Εμένα μου άφησε πάρα πολύ καλή εντύπωση και θέλω να επιστρέψω σύντομα. Τιμές και διάθεση κόσμου πολύ όμορφη, τους Έλληνες τους βλέπουν και λίγο αδερφικά όπως και τους υπόλοιπους ορθόδοξους Βαλκάνιους. Η πόλη δεν είναι μεγάλη σε έκταση, αξίζει πραγματικά για λίγο χρόνο η βόλτα στο κέντρο της πόλης, τύπικαλ πεζόδρομος με προορισμό το φρούριο του Βελιγραδίου όπου βλέπεις την προαναφερθείσα θέα. Ξέρω ότι αξίζει και το μουσείο του Τέσλα, δυστυχώς ήμουν στην πόλη τη μέρα που ήταν κλειστό κι ελπίζω να διορθωθεί. Πιστεύω αξίζει αν περνάτε να κάνετε και μια στάση Novi Sad, ελάχιστα μετά (προς τα πάνω) το Βελιγράδι, για κανένα φαγητό.
Εκεί που θα σου επιστήσω την προσοχή είναι, επειδή βλέπω ότι θα μπαινοβγαίνετε Σέγκεν, τα σύνορα και η αναμονή. Όταν περνάς σύνορα εκτός Σέγκεν προς εντός, κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους με τεράστιες αναμονές στα σύνορα, εγώ στο Σερβία / Ουγγαρία είχα αναμονή 5-6 ώρες (και περίπου 20κατι lanes στο δρόμο, δεν είναι ότι ήταν μικρό το πέρασμα). Επίσης, δεν γνωρίζω ποιες διόδους θα χρησιμοποιήσετε, αλλά τα βαλκάνια σύνορα είναι παράξενη υπόθεση. Αρχικά σε κάποιες χώρες, χρειάζεσαι ένα έγγραφο “πράσινης κάρτας” αυτοκινήτου που στο δίνει ο ασφαλιστής σου και σου επιτρέπει τη διάβαση από τη συγκεκριμένη χώρα. Ελέγξτε το με βάση τη διαδρομή σας. Έπειτα, σε κάποια σύνορα είναι ψιλοδεδομένο το λάδωμα, θα σου πει δηλαδή ο υπάλληλος βάλε μου μέσα στα χαρτιά σου ένα εικοσάρικο ή θα το αφήσει να εννοηθεί (εγώ το έχω συναντήσει στο Ελλάδα - Β. Μακεδονία). Αναζητήστε και πως λειτουργούν τα διόδια αλλά και η απονομή προστίμων σε κάθε χώρα που περνάτε. Π.χ., σε κάποιες χώρες πρέπει να προ-αγοράσεις ηλεκτρονική κάρτα διοδίων με αναφορά στις πινακίδες σας και τις μέρες που θα περνάτε από τη χώρα, αλλιώς σας τη στέλνουν στην εφορία. Αντίστοιχα, αλλού θα συναντήσετε κάμερες με όρια ταχύτητας τα οποία αν σας εντοπίσουν έστω και 1χμ/ώρα πάνω, σας στέλνουν πρόστιμο με βάση την πινακίδα ηλεκτρονικά. Δείτε αυτά τα θέματα για ΟΛΕΣ τις χώρες που περνάτε, ασχέτως αν θα μείνετε. Επίσης, δείτε τιμές βενζίνης όπου πάτε, γιατί δεν υπάρχει λογική σε σχέση με το πόσο ακριβή γενικά είναι μια χώρα, ώστε να υπολογίσετε ανάλογα. Στην Αυστρία πχ βρήκαμε βενζίνη πιο φθηνά από τη Σερβία.
Αντίστοιχα, αλλού θα συναντήσετε κάμερες με όρια ταχύτητας τα οποία αν σας εντοπίσουν έστω και 1χμ/ώρα πάνω, σας στέλνουν πρόστιμο με βάση την πινακίδα ηλεκτρονικά.
Εντιτ ως προς αυτό το θέμα μιας που το θυμήθηκα, σε κάποιες χώρες (εμείς στη Γερμανία το πετύχαμε) τα όρια ταχύτητας που αναγράφονται στα σήματα, ειδικά έξω από πόλεις, ορίζει ο τοπικός κ.ο.κ. ότι κατεβαίνουν ΑΥΤΟΜΑΤΑ συγκεκριμένο αριθμό. Πχ (θα αναφέρω αληθινό περιστατικό) είσαι έξω από τη Φρανκφουρτη, στην είτε επαρχιακή είτε τοπική εθνική οδό, δεν θυμάμαι τι ήταν, σίγουρα όχι autobahn γιατί δεν έχει όριο ταχύτητας εκεί, και λέει όριο ταχύτητας 100. Αν γίνονται έργα, το όριο ταχύτητας χωρίς προειδοποίηση εφόσον είναι γενικός κανόνας στον κοκ γίνεται πχ 80, οπότε αν σε πιάσει κάμερα να πηγαίνεις με ογδονταπέντε κι ας είναι το όριο κανονικά 100 σε ημερομηνίες που έχει έργα, σου έρχεται η λυπητερή. Θα βρείτε πολλές τέτοιες βλακείες λόκαλυ σε φόρα, προσπαθήστε να πάτε όσο προετοιμασμένοι γίνεται - η να έχετε μπατζετ για τέτοια απρόοπτα.