Ταξίδια Στο Εξωτερικό

Τρίτη με Πέμπτη (Ιούλιο), την πρώτη μέρα μετά τις εφτά με βλέπω, οπότε όχι μουσεία, οπότε έχουμε δύο μέρες μεσοβδόμαδα μέχρι περίπου τις 4-5.

Θα έλεγα ότι η Φλωρεντία είναι ένα υπαίθριο μουσείο και τα περισσότερα που θα δεις outdoors είναι σε νορμάλ ακτίνα γύρω από τη βασιλική της πόλης και από τη γέφυρα. Είναι τόσο όμορφη που σε δύο απογεύματα θα την έχεις ερωτευθεί. Τα παραπάνω είναι λόγω μουσείων (δλδ δεν μπορείς να πας), αλλά έξω έχει δεκάδες αγάλματα και έργα τέχνης που δεν περνούν απαρατήρητα. Κατακαλοκαιρο στην πόλη σημαίνει καφές, τζελατο, μπύρα, φαγητό πσοο ζηλεύω.

5 Likes

Σκόπευα που λες να πάω να δω my chemical romance Ισπανία που βολεύει καλύτερα αλλά τα εισιτήρια έγιναν καπνός. Μάλλον σε καλό μου βγήκε.

1 Like

Τωρα που διαβασα καλυτερα το ωραριο σας, προφανως και μπορειτε να πατε Ουφιτσι και Ακαδημια στις δυο μερες που θα ειστε εκει. Ακομη και να πατε μια μερα σε αυτα τα δυο + ενα πρωινο ως το μεσημερι στη Μπολονια. Δεν ξετρελαθηκα, αλλα δεν της εδωσα ευκαιρια. Ειναι πανεμορφη, αλλα δυστυχως εμεινα πρωτα στη Φλωρεντια και επειτα απο αυτο η Μπολονια ηταν σαν φτωχος συγγενης :frowning: Θα ξαναπαω ομως, ισως την αγαπησω λιγο παραπανω. Δεν σου λεω για Σιενα, διοτι ειναι feasible ως το μεσημερι, αλλα κριμα να στριμωξετε τοσο πολυ χρονικα αυτη την πανεμορφη πολη.

Α, εγώ νόμιζα πως έχεις σαν και εμένα λίγες μέρες μέχρι το ταξίδι. Οπότε ας πάω σε πρώτη φάση και θα γράψω αρχές Απριλίου τι νομίζω πως είναι must και πως θα μπορούσε να το οργανώσει κανείς έχοντας ένα απόγευμα, μια μέρα μέχρι 4-5(πριν από συναυλία), και μια δεύτερη μέρα πάλι μέχρι 4-5 πριν από την αναχώρηση από τη Φλορεντία.

1 Like

Πες ότι θες να πας και θα τα βρούμε

1 Like

Μέρη για φαγητό/παγωτό κλπ για οικογένεια με 2 αγόρια 11 ετών για Μόναχο pls…Μάιο…Επίσκεψη σε Allianz Arena, Μουσείο Επιστημών και μια εκδρομή μέχρι το κάστρο και γύρω χωριά είναι στο πρόγραμμα. 4 μέρες θα κάτσουμε. :slight_smile:

Για πασχα (καθολικό τωρα δεν ξερω αν πεφτουν μαζι φετος) αξιζει φουλ η ισπανια λογω εθίμων και ειδικά η Βασκονια και το Μπιλμπάο. Μπιλμπαο και Σαν Σεμπαστιαν θα ελεγα. Εκτος Ευρώπης για ταξίδι με παιδί θες μακρινο προορισμο για να υπαρχει ασφάλεια. Ακομα και Τυνησία Μαρόκο κ Αίγυπτος που ειναι σχετικα ασφαλή εχουν δυσκολο κλίμα και ανεπαρκή υγειονομικό.

1 Like

Λίγα λόγια για Κωνσταντινούπολη.

Πιστεύω πως 3 γεμάτες μέρες είναι καλές για να γυρίσεις τα βασικά της πόλης. Αν γίνουν και 4 γεμάτες τότε ίσως υπάρχει χρόνος για εξτραδάκια.

Δεν με απασχόλησαν ιδιαίτερα μουσεία και πολλά μνημεία. για παράδειγμα δεν μπήκα στα παλάτια (Τοπ Καπί, Ντολμα Μπαχτσέ). Πανάκριβα (όπως και όλα τα τουριστικά μουσεία και μνημεία) και αρκετός χρόνος για να χαζεύεις πως ζούσαν οι βεζύρηδες που προσωπικά με αφήνει αδιάφορο.

Στην Αγία Σοφία μπήκαμε από την είσοδο της προσευχής, βγάλαμε τα παπουτσάκια μας και περπατήσαμε στην απαλή μοκέτα και γλιτώσαμε περίπου 40-50€ το άτομο. Πολύ επιβλητικό κτίριο, πανύψηλο! Αλλά… εργοτάξιο. Έτσι και αλλιώς σχεδόν όλες οι τοιχογραφίες είτε έχουν ξεθωριάσει είτε καλυφθεί. Το μόνο αρνητικό είναι ότι το κορίτσι μπήκε από άλλη είσοδο “γυναικών” και δεν είχε οπτική πρόσβαση σε όλο το χώρο.

Στο υδραγωγείο τα σκάσαμε τα λεφτά (κανα 40άρι) για να κάνουμε και το ινσταγκραμικό ποστ.

Ωραίες οι βόλτες γενικά, πλάκα έχουν και τα παζάρια αλλά φοβερή τουριστίλα και στρίμωγμα. Νομίζω πως αυτές οι περιοχές του κέντρου έχουν χάσει την αυθεντικότητά τους λόγω του gentrification και του τουρισμού. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν είχα το νου μου ότι είμαι σε μια “αυθεντική πόλη με ταυτότητα”. Αν εξαιρέσεις φυσικά τον ιμάμη σε κάθε προσευχή.
Στη βόλτα στο Φανάρι ένιωσα ότι όντως είμαι σε μια γειτονιά και ένιωσα ότι ξέφυγα κάπως από όλη την τουριστίλα.

Στην ασιατική πλευρά πήγαμε με το πλοίο της γραμμής στο Kadikoy, που είχε την αγορά (κανονική αγορά με καταστήματα, εγώ περίμενα παζάρι φάση :sweat_smile:). Απαραίτητη βινυλιοβόλτα όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν πολύ ωραία δισκάδικα αλλά ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ. (ενδεικτικά βρήκα την κλασική επανέκδοση του Paranoid περίπου στα 60€!) Ωστόσο κάτι βρέθηκε (προφανώς) και ψώνισα.

Γενικά είχα και βοήθεια από μια φίλη που πάει 1-2 φορές το χρόνο, οπότε φάγαμε εξαιρετικά και βρήκαμε μαγαζία με κατά βάση τούρκους πελάτες που το βάζω στα θετικά, γιατί όπως σχολίασα και παραπάνω, μου αρέσει να βγαίνω από την τουριστίλα.

overall: ωραία η Κωνσταντινούπολη, δεν τρελάθηκα κιόλας. Φοβερό το φαγητό ωστόσο (ακόμα λιγουρεύομαι το χουνκιαρ μπεγεντί)

Summary

9 Likes

Για μοιράσου αυτά τα μαγαζιά να τα σημειώσουμε…

Hacı Abdullah Lokantası (Εστιατόριο, για το χουνκιάρ μπεγεντί που ανέφερα και όχι μόνο!)

Antakya (κλασικά κεμπάπ κλπ, και πολύ ωραίο κιουνεφέ)

Faruk Güllüoğlu για σιροπιαστά (τουριστικό είναι, αλλά μου φάνηκε πιο νόστιμο από την άλλη αλυσίδα Mustafa)

4 Likes

ok βρήκαμε τι θα παραγγείλουμε σήμερα το βράδυ :fork_and_knife:

1 Like

εκεί είσαι ρε σατανά;

Εντάξει, να περηφανευτώ ότι το χουνκιάρ μπεγερντί μου είναι άπαιχτο! :stuck_out_tongue: (έτσι έριξα τη γυναίκα μου πριν γίνει γυναίκα μου)

Κατά τα άλλα μερσί! :slight_smile:

2 Likes

δυστυχώς όχι, αλλά πήρα ιδέες ανοίγοντας τα link - και μπορώ να παραγγείλω σπίτι το βράδυ ΛΕΣ και ήμουν εκεί :stuck_out_tongue:

1 Like

Πήγαινε Φιλαδέλφεια να βλέπεις και αγιασοφιά

10 Likes

με τα μισά λεφτά είδα το υπερθέαμα ΑΕΚ-Τσέλιε! :sweat_smile:

3 Likes

Λοιπόν, πήγα ~4 μέρες Φλορεντία και μια Σιένα. Πέρασα φοβερά.

Αναδρομικά που το σκέφτομαι 3 μέρες θα ήταν αρκετές, θα μπορούσα να είχα πάει και μια μέρα Λούκα ή Μπολόνια. Νομίζω πως ~2 μέρες όπως λέει η @Miss_Machine με συναυλία το ένα απόγευμα/βράδυ δεν είναι για side-trip.

Εγώ θα πρότεινα τα παρακάτω…

Μόλις φτάσετε με το τρένο… απέναντι από το σταθμό έχει κέντρο πληροφοριών για τουρίστες. Είναι καλό για ερωτήσεις, χάρτες κλπ.

Τρίτη απόγευμα απλά βόλτα στο κέντρο. Μια καλή και εντελώς δωρεάν διαδρομή θα ήταν με την παρακάτω σειρά…

Cathedrale di Santa Maria de la fiore και γύρω γύρω το Baptistery.

Σε γενικές γραμμές ενώ είναι το νο.1 αξιοθέατο σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς δεν θα πρότεινα να μπει κάποιος ούτε στην Εκκλησία ούτε στο μουσείο. Αν περάσει από μπροστά και δει και γύρω γύρω το Baptistery αυτό είναι το κυρίως θέμα. Μέσα η Εκκλησία είναι απελπιστικά κενή. Το μουσείο ωραίο αλλά οκ μπορεί να το κάνει κάποιος skip δεν έγινε τίποτα. Το Baptistery εσωτερικά έχει ένα άλφα ενδιαφέρον αλλά δεν θα το έλεγα άχαστο.

Piazza della Repubblica …μια απ’τις σημαντικότερες πλατείες της πόλης.

Chiesa e Museo di Orsanmichele. Αν γίνεται ρίξτε μια ματιά μέσω τις εισόδου μέσα. Εκπληκτική μικρή εκκλησία.

Palazzo Vecchio. Απ’εξω έχει μια πολύ δυνατή εξωτερικού χώρου γλυπτοθήκη …και στο δωρεάν ισόγειο του Palazzo Vecchio εμείς βρήκαμε ενδιαφέροντα πράγματα: art event, live μουσική κλπ.

Η εξωτερική γλυπτοθήκη

Μετά περάστε απέναντι μέσω της γνωστής γέφυρας Ponte Vecchio. Την οποία είναι ωραία να τη βλέπεις και από αλλού απ’εξω.

και τέλος… βολτούλα στη λιγότερο τουριστική και γεμάτη μπαρ, εστιατόρια κλπ περιοχή στην αντίθετη πλευρά του ποταμού… santo spirito κλπ.

Τετάρτη Πρωϊ (πριν από τη Συναυλία)

Όσο πιο νωρίς γίνεται: Galleria dell’Accademia di Firenze 08:15 - 18:50 (κλειστό Δευτέρα) με εισιτήριο προαγορασμένο μέσω ιντερνετ. Γιατί;; Επειδή τα γκρουπ και ο συνωστισμός είναι τεράστια μάστιγα σε αυτό το μουσείο.

Το καλύτερο αναμνηστικό

μια παρένθεση περί εισιτηρίων

Εγώ είχα πάρει FirenzeCard αλλά δεν πιστεύω πως αξίζει για 2 μέρες μόνο.

Βλέπω στο site που έγραψα παραπάνω πως έχει ένα συνδυαστικό “72-hour combined ticket” που περιλαμβάνει διάφορα ωραία. Θα μπορούσατε σε κάποια άλλη φάση (την Πέμπτη μετά την Uffizi ενδεχομένως) να μπείτε στην κυριολεξία για λίγο (ισόγειο) στο Bargello να δείτε αυτό…

Summary

…και στην μικρούλα εκκλησία Orsanmichele που τη βλέπει κανείς σε 5 λεπτάκια έτσι και αλλιώς.

Museo di San Marco 08:30 - 13:50 (κλειστό Δευτέρα) …λόγο Fra Angelico. Όταν πήγα πέτυχα στο μουσείο “συνομιλία” Fra Angelico με Rothko, lol.

Fra Angelico vs Rothko

Cappelle medicee 08:15-18:50 (κλειστά Δευτέρα) …λόγο της εκπληκτικής, άχαστης κεντρικής αίθουσας. Άσε τις βιβλιοθήκες κλπ δεν είναι απαραίτητα.

Πέμπτη πρωϊ (πριν την αναχώρηση από τη Φλορεντία)

Όσο πιο νωρίς γίνεται πάλι: Gallerie degli Uffizi 08:00 - 19:00 με εισιτήριο προαγορασμένο μέσω ιντερνετ. Εδώ πάει κανείς κυρίως λόγο του 2ου ορόφου. Στις άκρες του έχει ωραία θέα από ψηλά προς διάφορα σημεία της πόλης. Στη ~μέση έχει μια αίθουσα με ουρά ~10 λεπτά, την οποία μπορείς να δεις απ’εξω για 4-5 δευτερόλεπτα, μετά σε διώχνουν!! Δεν αξίζει θα έλεγα.

Παράδειγμα θέας από γωνία της Uffizi

O έρωτας και η ψυχή

/

Υπάρχει πάντα το θέμα του φαγητού το οποίο αναγκάζει το πρόγραμμα σε προσαρμογές. Τα ωράρια τυπικά σπάνε σε lunch hour ~12:00-14:30 και dinner ~19:00 - 22:30. Εναλλακτικά κάποιος -α μπορεί να τη βγάλει π.χ. και με panini (σαντουϊτς) εδώ και εκεί. Υπάρχουν και εστιατόρια εξαιρέσεις όπως το γνωστό ZaZa που λειτουργούν σχεδόν όλη μέρα, βέβαια ενώ μπορεί να είναι πολύ καλά (δεν πήγα) μάλλον είναι λιγότερο αυθεντικά, περισσότερο για τουρίστες.

Εγώ από αυτά που πήγα θα πρότεινα μόνο ένα, το οποίο είναι το καλύτερο Ιταλικό που έχω φάει. Εντελώς αυθεντικό, υπόγειο και ελαφρά εκτός κέντρου κοντά κάπως στην Piazzale Michelangelo. Δεν είναι ούτε φθηνό ούτε ακριβό, μια μέση κατάσταση για τα Ιταλικά δεδομένα. Osteria Antica Mescita San Niccolò. Καλό θα ήταν να γίνει κράτηση. Έχει και κάποια τραπεζάκια έξω, όμως είχε κρύο όταν πήγα.

Έφαγα gelato από διάφορα μαγαζιά όλα ωραία αλλά σαν αυτό που έφαγα απ’την αλυσίδα Venchi δεν ήταν. Και οι σοκολάτες πάρα πολύ καλές.

ΥΓ. Η ομορφότερη Εκκλησία που είδα μακράν ήταν στη Σιένα. Μιλάμε σουπερ φορτωμένη και μέσα και έξω. Όμως η πόλη μου έβγαζε μια παράξενη νεκρίλα που δεν έχω νιώσει σε άλλο μέρος. Σαν να υπάρχει αποκλειστικά για τους τουρίστες.

Η κεντρική εκκλησία της Σιένα

6 Likes

Είσαι πολύ ωραίος!

2 Likes

Κανονίστηκε στα πολύ γρήγορα ταξίδι στη Βιέννη για την επόμενη εβδομάδα. 5 διανυκτερεύσεις, θα έχουμε και τη μικρή μας (14 μηνών). Οποιαδήποτε πρόταση για επισκέψεις και φαγητό θα είναι καλοδεχούμενη :slightly_smiling_face:

4 Likes