Ω, ρε μαλάκες!
Χαχα, σας αγαπώ μωρέ!
Ω, ρε μαλάκες!
Χαχα, σας αγαπώ μωρέ!
Πάνε 15 χρόνια από τότε που πήγα, και αυτό που μου έχει μείνει και θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι κατ’ αρχήν ότι νύχτωνε για 3-4 ώρες (ήταν αρχές Ιουλίου) με αποτέλεσμα το πρώτο βράδυ που αμέλησα να κλείσω επιμελώς τις κουρτίνες να ξυπνήσω με το ήλιο ντάλα στις 4 π.μ., χώρια που επειδή αργούσε να σκοτεινιάσει ένιωθες μια ενέργεια να συνεχίσεις κι ας ήταν μεσάνυχτα με αποτέλεσμα να νιώθεις εξάντληση μετά!
Αξίζει νομίζω μια επίσκεψη σε αυτό το νησάκι στην (όνομα και πράμα) Βαλτική, το Suomenlinna (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς κλπ) και μιας και είσαι εκεί πάνε και μια βόλτα μέχρι το Ταλίν, η παλιά πόλη είναι εντυπωσιακή - κάπως υπερβολικά τουριστική, αλλά εντυπωσιακή! Η συγκοινωνία μεταξύ των δύο πρωτευουσών είναι συχνή, μιας και οι Φινλανδοί πάνε τακτικά και γεμίζουν ασφυκτικά τα πορτ μπαγκάζ με ποτά που στην Εσθονία είναι κατά πολύ φθηνότερα (τουλάχιστον τότε ήταν!)
Τέλεια θενξ!
Θα έχω και φινλανδούς παρέα αλλά είπα να ρωτήσω. Σχεδόν πρώτο πράγμα που είδα πάντως, είναι αυτό που έχω στο μυαλό μου όταν ακούω για Φινλανδία
Seurasaari μετρούσε πολύ το χειμώνα που είχα πάει, είχε κάτι εκδηλώσεις, αν έχει και τώρα μετράει σαν βόλτα.
Και Suomelina οπωσδήποτε, πάλι δεν ξέρω πως θα είναι αυτή την εποχή, αλλά νομίζω και πάλι ωραία θα είναι
Επίσης, σε κοντινή απόσταση, και το Porvoo είναι πολύ ωραία γραφική πόλη
Και κάνα underground λαηβακι
Αν έχεις χρόνο και εκδρομή Tallinn μετράει πολύ που γράφει και ο @Ian_Metalhead αν έχεις μερες, 2.5 ώρες με το φέρι από Ελσίνκι (ιδανικά με διανυκτέρευση, εγώ έτσι το είχα κάνει)
Να πάρεις το καράβι να πας απέναντι στο Ταλίν
Είναι πολύ κοντά
Το Ελσίνκι δεν με έχει τρελάνει δύο τρεις φορές που έχω περάσει, σε αντίθεση με το Ταλίν, που τη θεωρώ από τις ομορφότερες πόλεις στην Ευρώπη ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.
Το Ταλιν ειναι πανέμορφο πράγματι. Αξίζει σίγουρα μια εκδρομή
Το Ταλίν είναι όμορφο αλλά 1. Σε μισή μέρα το έχεις μάθει σε ένα καλό βαθμό (το κέντρο εννοώ) και 2. είναι απίστευτη η διαφορά μεταξύ κέντρου και υπόλοιπης πόλης, μιλάμε για ψευδαίσθηση από τις λίγες. Μου χτύπησε περίεργα αυτή η διαφορά προσωπικά.
Αξίζει σίγουρα για μονοήμερη, ακόμα και λίγες μέρες αν θέλει να πάει κανείς για αποσυμπίεση.
Το έχω κάνει. Είναι υπέροχο για χαλάρωση σε μία όχι μεγάλη πόλη. Επίσης, αξίζει να δει κανείς τη διαφορά μοντέρνου με σοβιετικό τύπο πόλης (βγάζω έξω την εκπληκτική παλιά πόλη).
Αν και την πιο “σοβιετικίλα” την απόλαυσα στη Ρίγα.
Όσο κατεβαίνεις νότια, τόσο πιο soviet aesthetics επικρατούν. Ένας (βραδινός ιδανικά) περίπατος στο (όχι ακριβώς) τέτραγωνο Svitrigailos - Kauno - Zemaites - Savanoriu στο Vilnius νομίζω είναι ακλόνητο επιχείρημα αυτού που λέω.
Η Ρίγα είναι το διαμάντι της Βαλτικής ωστόσο, πολύ υποτιμημένος προορισμός που καλύπτει αρκετά γούστα.
Για να έχουμε και εικόνα για το τι πράγμα μιλάμε, αφήνω εδώ κάτι φωτό από Ελσίνκι που ανέσυρα από το αρχείο μου…
… πάμε και λίγο Ταλίν για την όρεξη…
Άσχημη πόλη, έχουν αυτοί Παρθενώνα;
Το λοιπόν, πριν αρχίσει η σχολική χρονιά έθεσα στόχο στην κόρη μου που θα πήγαινε Α γυμνασίου ότι άμα καταφέρει 16 μέσο όρο θα την πάω ένα ταξίδι όπου θέλει. Η μικρή μου είπε ότι θέλει να πάει Άμστερνταμ.
Να πω μόνο ότι στο Δημοτικό το σχολείο της ήταν αδιάφορο και οι βαθμοί τής ήταν πολύ χαμηλοί όπως και τα παράπονά του δασκάλου πολλά.
Επίσης έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, και από πέρσι τον Απρίλη κάνει εργοθεραπείες.
Πρώτο τετράμηνο 15.
Σε καλό δρόμο είσαι της λέω, λίγο ακόμα θε;.
Δεύτερο τετράμηνο, 17 μέσο όρο.
Μένουν οι εξετάσεις βέβαια, αλλά εγώ είμαι πλέον ικανοποιημένος και πιστεύω ότι ο στόχος επιτεύχθηκε με επιτυχία.
Άρα είμαι σε αναζήτηση τριήμερου αεροπορικού και άμα κάτσει και κάνα live θα είναι more than welcome που λένε και στο χωριό μου.
Ότι ,tips ευπρόσδεκτα.
…και κάπως έτσι πήγαν περίπατο οι προσδοκίες να πάω Metallica του χρόνου και δεν έκλεισα εισιτήρια. εαν και πιστευω οτι ολο και κατι θα βρω πιο κοντα στην ημερομηνια του live.
Δεν έχω να δώσω tips για το ταξίδι, αλλά ταξίδι με την κόρη>όποια συναυλία. Εκτός φυσικά αν όντως τα συνδυάσετε και δείτε κάτι μαζί έξω, even better.
φυσικα και συμφωνω γιαυτο και το αποφασισα ετσι.
Εχω να παω Αμστερνταμ απο το 2007 νομιζω και δεν ημουν τοσο open minded οσο σημερα. Θελω να ξαναπαω για να καλυψω τη ντροπη μου, που εκανα παγκοσμιο ρεκορ ταχυτητας επισκεψης του μουσειου Φαν Χοχ και δεν καταλαβαινα τι εβλεπα. Το ενδιαφερον μου για τη ζωγραφικη ηρθε αργοτερα… Οποτε το βασικο μου τιπ ειναι “Μουσειο Φαν Χοχ” με ανοιχτο μυαλο και ισως λιγο διαβασμα πριν/audioguide on site, εστω κι απο κινητο, για να καταλαβαινετε τι βλεπετε.
Ελπιζω αλλοι συμφορουμιτες να δωσουν καλυτερα τιπς. Παρ’ ολα αυτα, αν βαλτωσεις, θα σε βοηθησω στο ψαξιμο (εχω γινει πολυ καλος στις προτασεις ακομη και για μερη που δεν ξερω καλα) εφοσον εχω χρονο.
Α ναι. Αν παει κανεις Βουδαπεστη, εχω φτιαξει χαρτη σαν εκεινον που ειχα δωσει στον lupin για Βενετια.
Σε αλλα νεα που δεν σας νοιαζουν, εχω κλεισει Βερολινο για Δεκεμβρη, Μαδριτη για Φλεβαρη, θα προσπαθησω για Κωνσταντινουπολη τον Οκτωβρη και οραματιζομαι Βενετια για Μπιεναλε του χρονου το καλοκαιρι/Σεπ/Οκτ.
Νομιζω οτι το μουσειο γατας και το Van Gogh ειναι στο προγραμμα.
Με την Γοργόνα και το Γοργονάκι στο Άμστερνταμ, θα περάσετε απείρως καλύτερα! Ποιούς Metallica?