Απλοποίηση της ελληνικής γραφής

Due to public demand λοιπον, ανοιγω θρεντ. Δεν ηξερα πώς, πρωτη φορα το κανω…

Τεσπα, μου στειλανε το παρακατω με μεηλ και δεν ξερω αν ισχυει, αλλα οπως και να χει εχει πολυ ζουμι το θεμα και χωραει μεγαλη συζητηση. Εσεις τι λετε?

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως ‘τροφή για σκέψη’ τα εξής:

  1. Να καταργηθούν τα γράμματα ‘η’ και ‘υ’ και να αντικατασταθούν από το γράμμα ‘ι’.
  2. Να καταργηθεί το γράμμα ‘ω’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘ο’.
  3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής:
    ‘αι’—> ‘ε’, ‘ει’—>‘ι’, ‘οι—>ι’, ‘υι’—>ι’,‘αυ’—>‘αβ’, ‘ευ’—>‘εβ’
  4. Να καταργηθεί η χρήση του ‘γγ’ και να αντικατασταθεί από το ‘γκ’.
  5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα ‘ς’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘σ’.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21 γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο
(το ‘ου’).

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα
πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια
αλλαγή θα καταστήσει την ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά
την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες
μορφές δυσλεξίας.

Αφελής (η πρόταση).

Εν συντομία: H γλώσσα κρύβει μέσα της την κουλτούρα και την παράδοση του κάθε λαού. Η κάθε ιδιομορφία έχει ένα λόγο που έχει υπάρξει και φανερώνει διάφορα πράγματα σε όποιον το ψάξει.

Κάθετα και κατηγορηματικά όχι =)

ενοιτε οχι

μιποσ να αρχισουμε να γραφουμε και σε greeklish?

και γω οχι…εξαλου για να απλοποιησουμε τη γλωσα στην γραφη μας,τουλαχιστον στα μσν και σμσ δε χρειαζομαστε κανεναν να μας το επιβαλλει…

EDIT:και αμα ειναι να αλλαξουμε κατι,πρωτα πρεπει να καταργησουμε τα αρχαια ελληνικα στα σχολεια και μετα τα τροποποιησουμε τα μοντερνα

Mπορει ρε φιλε να μη γραφω με τονους, αλλα για κανεναν λογο δεν θα μπορουσα να γραφω ετσι. Τα παιδια μας ισως ομως…

+1 στον Μανογδονταφτα

ακομα ενα [SIZE=“5”]ΟΧΙ[/SIZE] κ απο μενα…

1,334 posts και δεν ξέρεις να ανοίγεις thread?:stuck_out_tongue:
on topic:
Βασικά εγώ κάπου είχα διαβάσει το αντίθετο για την δυσλεξία. Ο,τι η απλοποίηση απο πολυτονικό σύστημα σε μονοτονικό αύξησε τον αριθμο των δυσλεκτικών, ενώ πιστεύαν το αντίθετο. Άρα πιστεύω είναι λάθος απο αυτή την άποψη. Και γενικά είμαι αντίθετος στην απλοποίηση της γλώσσας. Μάλιστα μιας και είπα για το πολυτονικό δεν θα με χάλαγε να το είχαμε ακόμα…

Εγω δεν ειμαι αρνητικος στις αλλαγες στην γλωσσα, αλλα σ αυτες που ερχονται βιωματικα, λογω της χρησης που γινεται απο τους ανθρωπους, κι οχι στην επιβολη τους… Δλδ αν ολοι εγραφαν μονο με “ι” π.χ. δεν θα υπηρχε και λογος να συνεχιζουν να υπαρχουν τα αλλα φωνηεντα…

Συμφωνώ με Μανο87, η γλώσσα είναι βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει ένα λαό απο εναν άλλο και τον καθιστά μοναδικό προσδιδοντάς του μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Η απλοποιηση της απλα δεν εχει νόημα για μένα και θα ηταν ίσως η αρχή για να φτάσουμε καποτε σε επιπεδο να προτείνει καποιος μια κοινη για ολους γλώσσα.

Συμφωνώ απόλυτα. Οι τεχνιτές αλλαγές σε μια γλώσσα πιστεύω έχουν τέτοια αποτυχία όπως είχε και η εξ ολοκλήρου τεχνητή γλώσσα esperando (ή όπως σκατά λέγεται δεν θυμάμαι)

Παιδιά μούφα πρέπει να είναι. Μου έχει έρθει και μένα αρκετές φορές παλιότερα, δεν νομίζω να υφίσταται τέτοιο θέμα. Απλά άλλο ένα χαζό chain mail να μας τα κάνει τσουρέκια.

εγω προτεινω κατι ακομα παραπερα, εμπνευσμενος απο το 1984 του Οργουελ, να περιορισουμε το λεξιλογιο μας σε 100 λεξεις. Ετσι θα καταληξουμε να μην μπορουμε να εκφρασουμε κ τα συναισθηματα και τις σκεψεις μας. Ακολουθως αφου δεν θα μπορουμε να τα εκφρασουμε θα σταματησουμε να σκεφτομαστε. Αυτο δε θελουν εξαλλου οι απο πανω??

:lol::lol:Καλά παίζει κι αυτό! Πάντως ακούγεται συχνά πυκνά. Και έχουν αλλάξει και πολλά που μου σπάνε τα νεύρα:
βράδι=βράδυ
ξίδι=ξύδι
τρένο=τραίνο:?

το σκεφτηκα κι εγω, αλλα ακομα κι ετσι να ναι, μπορουμε να το συζηταμε.:slight_smile:

Οχι γιατι γουσταρουμε που εχουμε απο τις πιο δυσκολες γλωσσες και επισης το βρισκω αντιαισθητικο, ετσι τα χουμε μαθει τωρα, τελος.

και οι ιταλοί που τα απλοποίησαν, τι κατάλαβαν? Ακόμα σκατά μπάντες βγάζουν και σκατά ποδόσφαιρο παίζουν! :p:p:p

οκ, σοβαρά τώρα, αν υπάρχει ΕΝΑ στοιχείο που μας χαρακτηρίζει ως λαό, αυτό είναι η γλώσσα μας. Με την απλοποίηση της γραφής, θα ρίξουμε τις γέφυρες με την Ιστορία μας.

Και επιπλέον, είτε με “ει” είτε με “υ”, είτε με “ι”, η ελληνική θα παραμένει μια από τις δυσκολότερες γλώσσες στον πλανήτη… αρα, νο γιουζ ένιγουέι…

Επιπλεον κατι π ειχα συζητησει ξανα σχετικα με αυτο το θεμα ειναι οτι θα χαθουν και οι ριζες των λεξεων. Λεω για την αντικατασταση του “ει” κλπ.

ιμε ο μαριοσ ματσακησ κε ιμε ιλιθιοσ οχι μονο σαν βουλεφτησ αλα κε σαν ανθρωποσ

Δεν παει καλα ο κοσμος

Υπερποστ:p Απαντησες αποστομοτικα νομιζω:p