Οι 100 μεγαλυτεροι Ελληνες

δεν ξερω αν το λες ειρωνικα η σοβαρα αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.

Τι γνωρίζεις για τη μόρφωση και την κουλτούρα του? Έχει γράψει καμιά πραγματεία/φιλοσοφικό έργο/ποίηση και δεν το ξέρουμε? Στρατηγός ήταν ο άνθρωπος!

Και επειδή αυτό το παραμυθάκι με τους “αμόρφωτους αγροίκους” Οθωμανούς μου τη δίνει λίγο, να σου πω πως ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (ή Νομοθέτης, για τους Τούρκους) είναι από τις κορυφαίες προσωπικότητες της Παγκόσμιας Ιστορίας, και δικαιολογημένα, γιατί ήταν ο ηγέτης της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας της εποχής του. Ναι, της Οθωμανικής. Μπορεί οι Τούρκοι να μην έχουν την Ιστορία τη δική μας, αλλά μόνο αμελητέοι δεν είναι…

προβοκατορας εισαι κ συ μου φαινεται… :stuck_out_tongue: Βεβαιως και δεν πολεμησε η οθωμανικη αυτοκρατορια τον Χριστιανισμο. Οποιος διατεινεται κατι τετοιο μαλλον αστειευεται. Επι οθωμανικης Αυτοκρατοριας γιγανυωθηκε το Αγιο Ορος. Οι πατριαρχες τα ειχαν μια χαρα με τους Σουλτανους. Η ελλαδα ειναι γεματη απο εκκλησιες της μεταβυζαντινης περιοδου. Επι Οθωμανικης αυτοκρατοριας το διασημοτερο πανεπιστημιο ηταν η Θεολογικη Σχολη της Χαλκης. Ε, μονο εχθρικοι δεν ηταν οι Οθωμανοι απεναντι στον χριστιανισμο, και γενικοτερα στις θρησκειες.

Kαλά το παραμύθι του πολεμοχαρή και απολίτιστου λαού ξεκινά από το σχολείο…

ναι αλλα οπως λεει και ο Πανουσης, φοιτησε στο Αριστοτελειο το μονομελες, ε μια μορφωση θα την ειχε

αυτα τα λεν οι κουμουνιστες, εγω απο τα σκετς που καναμε στο δημοτικο την 25η αλλα θυμαμαι

:lol::lol::lol:
Αν δεν δω Πτυχίο, δεν πιστεύω τίποτα!

διαβασες κατι τετοι στο ποστ μου?δεν ειπα καν οτι ο αλεξανδρος ειχε καποιο σπουδαιο εργο περα απο τις κατακτσεις.ξερω οτι οι τουρκοι ειχαν σπουδαιες προσωπικοτητες και στρατηγους ικανοτερους απο τον αλεξανδρο.απλα δεν ειχαν τοση μορφωση οσο οι αρχαιοι για το λογο του οτι προτιμησαν να ριξουν το βαρος πιο πολυ στις πολεμικες τεχνες.χεστηκα τι λεει το σχολειο.εχω καποιες αποψεις που δε μου τις επηρεαζει ενα σχολικο βιβλιο η ενας δασκαλος που θελει να δειξει τη σπουδαιοτητα του ελληνικου κρατους
βγηκα λιγο οφφ τοπικ

ομολογώ ότι αυτό μου έκατσε λίγο “κάπως” γι’αυτό και το’πα.

οκ, καλύφθηκα με την επεξήγηση. πης. :hippy:

δεκτη:p8)

[πρήκτης mode on]

[SPOILER]1) Αυτά που ανέφερες για τους οθωμανούς και εγώ για τον Αλέξανδρο δείχνουν ότι πέρα απο κατακτήσεις, σφαγές, κτλ. έχουν και έργο να επιδείξουν, ώστε να δικαιολογείται η εμφάνιση τους σε μία τέτοια λίστα και ταυτόχρονα να είναι άδικοι αυτοί που λένε ότι ήταν απλά σφαγείς. Έχω την εντύπωση πως συμφωνούμε, οπότε το αφήνω εδώ αυτό το κομμάτι.

1. Αυτό είναι μία άλλη κουβέντα και δεν έχω αρκετές γνώσεις για να αντικρούσω σε μεγάλο βαθμό αυτό που γράφεις. Μακάρι να έχεις δίκιο μπάς και ξεκολλήσουμε απο τη καραμέλα ''οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για ότι καλό έχει υπάρξει σε αυτό το κόσμο" (αν και μεταξύ μας δε το βλέπω).

2. (επειδή μου αρέσει να το παιδί της αντίρρησσης :stuck_out_tongue: ) @queen: λές ότι ο Αλέξανδρος είχε γενικώς μεγαλύτερη μόρφωση και σπουδαιότερη κουλτούρα απο όλους τους οθωμανούς? Σόρρυ αλλά απο που βγαίνει αυτό ως συμπέρασμα? :-s Φαντάζομαι οι μορφωμένοι οθωμανοί είχαν όλη την αντίστοιχη μόρφωση των που είχαν και οι ευρωπαίοι, μόρφωση 1 και βάλε χιλιετίας μετά τους Αρχαίους Έλληνες. Πως λοιπόν ήταν λιγότερο μορφωμένοι απο κάποιον που έζησε τόσο πριν απο αυτούς? Ούτε μπορείς να πείς πως έχουν λιγότερο σπουδαία κουλτούρα μιάς και τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ δεν υπάρχει (και ούτε θα έπρεπε) να υπάρχει κατανομή της κάθε κουλτούρας σε λιγότερο ή περισσότερο σπουδαία. Κάθε μία έχει τη σπουδαιότητα και ομορφιά της.[/SPOILER]

[πρήκτης mode off]

δεν ειπα συγκεκριμενα για τον αλεξανδρο,ειπα για τους αρχαιους ελληνες γενικως.και ποσοι ηταν οι μορφωμνοι οθωμανοι?λιγοι σε κθε εποχη.αλλα και αυτοι δεν προσπαθησαν να μεταδωσουν και στο λαο μια μορφωση μια καλλιεργεια.
υ.γ μη με παρετε ως εθνικιστη ισα ισα απλα δεν ηταν τοσο τραγικα τα πραγματα για τον αλεξανδρο οσο λετε

Αυτο το αφησαν στην εκκλησια ειναι η αληθεια

Μα και τότε δε νομίζω πως έχεις δίκιο. Ειδικά εκείνες τις εποχές που η δυνατότητα στην παιδεία ήταν ελάχιστη (και βασικά δεν υπήρχε καν παιδεία με τη σημερινή έννοια) οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν κάτι παραπάνω απο τις βασικές γνώσεις θαρρώ ήταν ελαχιστότατοι. Ναι, στους περισσότερους μάθαιναν κάποια βασικά πράγματα αλλά αμφιβάλλω αν οι αρχαίοι αθηναίοι που λέγανε ότι το κτήσιμο του Παρθενώνα ήταν χάσιμο χρόνου και ένδειξη αλαζονίας απο μέρους του Περικλή ή οι Σπαρτιάτες που μεγαλώναν με βασικό σκοπό στη ζωή τους να μάθουν να πολεμούν, απομονωμένοι απο τους υπόλοιπους έλληνες είχαν καλύτερη παιδεία απο το μέσο οθωμανό ή αργότερα το μέσο τούρκο. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλοι εδώ μέσα που έχουν περισσότερες γνώσεις στο θέμα και μπορούν να σου φέρουν και πολλά τέτοια παραδείγματα.

υ.γ. φιλικά μιλάω πάντα, το λέω επειδή σε τέτοια τόπικ συνήθως οι παρεξηγήσεις παραμονεύουν απο το πουθενά :stuck_out_tongue:

δεν αμφιβαλλω οτι αλλοι μπορουν να μου πουν πραγματα που εγω ισως δεν ξερω.αυτο για την παιδεια η την μορφωση το λεω απο πολλες αποψεις.υπηρχαν τα θεατρα για την καλλιεργεια του νου κατι που δεν νομιζω να υπηρχε την τουρκοκρατια σε μεγαλο βαθμο.ομως την εποχη π.χ του περικλη φροντιζε για τους φτωχους να εχουν ενα φαει να ζουνε να προσεχουν λιγο για την καλλιεργεια τουςκατι για το οποιο οι οθωμανοι ηταν ελαφρως αδιαφοροι:wink:

Πλατειάσαμε όμως και οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο.

Η σύγκριση αρχαία Ελλάδα με Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι πέρα για πέρα άτοπη, γιατί

α) οι Έλληνες την μεν περίοδο ήταν κυρίαρχοι, τη δε υπόδουλοι (μια σωστότερη σύγκριση θα ήταν “έλληνες τουρκοκρατίας” με “είλωτες/δούλοι αρχ. ελλάδας”)

β) συγκρίνουμε την κλασσική αρχαιότητα με μια μετα-μεσαιωνική αυτοκρατορία (η οποία δε γνώρισε Αναγέννηση και Διαφωτισμό - τουλάχιστον όπως τα εννοούμε στο δυτικό κόσμο) Άδικο.

τεσπά…

συμφωνω

Αν το χαμε καταλαβει ολοι αυτο το τοσο απλο αλλα σημαντικο, δεν θα διαφωνουσαμε τοσο…

Mα δεν είπε κανείς πως ο Άλεξ δεν ήταν μεγάλη ή σπουδαία μορφή. Η διαφωνία είναι η εξής: Ο Μ.Α. ήταν ένας μεγάλος σφαγέας που απλά χρησιμοποιήσε την δύναμή του για να εκπληρώσει την αλαζονία του ή κάποιος με ένα μεγάλο όραμα για την ανθρωπότητα που διέδωσε πολιτισμό; Η προσφορά του αμφισβητείται. Όχι το μέγεθος της σημασίας του. Σημαντικός για την παγκόσμια ιστορία είναι αναμφισβήτητα και ο Χίτλερ…

Συγνώμη αλλά την δύναμη και την αλαζονία ποιος την έχασε και την βρήκε ο Αλέξανδρος?
Η κραταιά δύναμη εκείνη την εποχή ήταν οι Πέρσες και η τεράστια αυτοκρατορία τους, μήπως το ξεχάσατε αυτό?
Οι Ελλάδα τότε και οι πόλεις κράτη ήταν μία κουκκίδα στο χάρτη για τους Πέρσες.
Ο Αλέξανδρος ήταν ΜΕΓΑΛΟΣ γιατί:

-μία εποχή που οι άλλοτε δυνατές πόλεις κράτη (Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα κλπ) περνούσαν περίοδο παρακμής, ο Αλέξανδρος τους ένωσε είτε με συναινετικό τρόπο, είτε με τη βία, δεν έχει σημασία. Ήταν ο πρώτος που ένωσε πραγματικά την Ελλάδα.

-κατάφερε να κατακτήσει την μεγαλύτερη αυτοκρατορία εκείνης της εποχής, που υπερτερούσε τραγικά σε αριθμούς, σε σχέση με τους Έλληνες, χρησιμοποιώντας νέες στρατηγικές και πρακτικές στη μάχη. Σας αρέσει ή όχι και αυτό προσφορά είναι. Δεν πήγε σε τίποτα κακόμοιρους, ανυπεράσπιστους άμαχους να τους σφαγιάσει, συν ότι με τους Πέρσες είχαν προηγηθεί και επεκτατικοί πόλεμοι που είχαν ζήσει στο πετσί τους για πολλά χρόνια πριν οι Έλληνες.

-Το ότι ίδρυσε πόλεις δεν μου λέει και πολλά. Αλλά έκανε τα ελληνικά κοινή γλώσσα για τον τότε γνωστό κόσμο. Μέσω αυτής διαδόθηκε ο πολιτισμός που βασικές του αρχές μέχρι τώρα βιώνουμε. Και αυτό από μόνο του είναι τεράστια πολιτιστική προσφορά. Γιατί, αφήνοντας στην άκρη την γνώση που προσέφερε η αρχαία Ελλάδα, αν αναλογιστείτε το γεγονός ότι η γνώση που είχαν και οι υπόλοιποι λαοί καταγράφηκε στα ελληνικά και διασώθηκε, όταν οι άλλες γλώσσες σιγά σιγά πέθαναν και μετά από τα ελληνικά μεταφέρθηκαν σε λατινικά για να διαδοθεί σε όλο το δυτικό κόσμο αντιλαμβάνεστε για τα μεγέθη τα οποία μιλάμε και τη σημαντικότητα τους.

Τέλος να προσθέσω ότι καλώς η κακώς σε κάθε πόλεμο θηριωδίες συμβαίνουν, άμαχοι θα πεθαίνουν και πρέπει να το αποδεχτείτε. Αλλά να συγκρίνετε τον επεκτατισμό του Αλέξανδρου με τον επεκτατισμό τον Οθωμανών είναι αστείο. Γιατί οι Έλληνες ήταν όντως πολιτισμένοι (όπως και οι Πέρσες) αλλά οι Οθωμανοί την εποχή που κάναν τις περισσότερες κατακτήσεις τους ήταν ένα μπουλούκι απολίτιστων γύφτων που ζούσαν σαν ζώα. Πολιτισμό απέκτησαν αφού κατέκτησαν τον τότε πολιτισμένο κόσμο (όπως πριν αρκετούς αιώνες οι Ρωμαίοι, άλλη ιστορία αυτή) και είδαν πως είναι να ζεις σαν άνθρωπος και όχι σαν σκύλος. Μην τους μπερδεύετε με τους Άραβες ή άλλους γειτονικούς τους λαούς.
Επίσης θυμίζω χαράτσια, γενίτσαρους, κεφαλικούς φόρους, γενοκτονίες (όχι μόνο κατά των Ελληνικών πληθυσμών φυσικά) ήταν λίγα μόνο από τα “πολιτισμένα μέτρα” των αγαπητών Οθωμανών που μας έκαναν καλύτερη τη ζωή και δεν επέβαλε ποτέ ο Αλέξανδρος. 8)

Θα μπορούσαν να γράψω και άλλα πολλά και να επεκταθώ αλλά δεν έχει νόημα. Συνεχίστε να γράφετε τα δικά σας. :slight_smile: