Οι 100 μεγαλυτεροι Ελληνες

Ακριβώς αυτό που λέει η Λαίδη.

Να υπενθυμίσω, ότι μόλις 1-2 αιώνες πριν τον Αλέξανδρο, ο Κύρος ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που κατέκτησε μια περιοχή (τη Βαβυλώνα αν δεν κάνω λάθος) και ΔΕΝ προχώρησε σε μαζικές γενοκτονίες, κάτι που θεωρήθηκε πρωτοφανές για τα ως τότε δεδομένα. :expressionless:

Απλή παρατήρηση για να καταλάβουμε για ποιά εποχή μιλάμε…

H σωστή λέξη είναι επέβαλλε… Παιδιά πάντα υπήρχαν κατακτηκές και κατεκτημένοι… Ακόμα και σήμερα, με άλλο τρόπο βέβαια… Ακόμα και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δείχνουμε και για αυτήν κατανόηση; Δεν νομίζω… Καταλαβαίνω πως το λέτε απλά για εμένα δεν υπάρχει ελαφρυντικό. Προσωπική μου άποψη…

+1

Το τραγικό του “επιχειρήματος” που αναφέρει η Λαίδη είναι το εξής:
Πήγε ο Αλέξανδρος, ένας Έλληνας (τότε οι Έλληνες μετρούσαν -βαριά- 1500 χρόνια πολιτισμένης ιστορίας - οι Λιακοπουλικοί να μην πεταχτούν παρακαλώ!) να “διδάξει” πολιτισμό. πού? Στη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ, την Αρχαιότητα της Αρχαιότητας, στην πηγή του ανθρώπινου πολιτισμού, που ήδη μέτραγε τα διπλάσια και βάλε χρόνια Ιστορίας, και ο κατάλογος βασιλέων της Σουμέρ και της Ακκάδ χωρίζεται σε προκατακλυσμιαίους και μετακατακλυσμιαίους!!! #-o#-o

Αστεία πράματα… [-X

Έντιτ. Ναι, φίλε Μάνσον, εγώ και τον Μωάμεθ τον Πορθητή δεν τον θεωρώ “αντίχριστο” ή κάτι τέτοιο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, και αν θες το συζητάμε κάπου αλλού, γιατί εδώ θα βγούμε οφ-τόπικ.

ρε παιδια σε ενα πολλ με ονομα ποιον θεωρειτε τον μεγαλυτερο ελληνα υπηρχε περιπτωση να βγει ατι αλλο πριν του αλεξανδρου?

και κατι αλλο…ο αλεξανδρος εξηρε τη φαντασια ενα σωρο ελληνων που οραματιζονται την ελλαδα να εχει συνορα την ινδια και την κινα και οταν ακουνε την ιστορια του κλαινε απο τη νοσταλγια και τη μελαγχολια.

δεν τον κρινω σαν προσωπικοτητα(δεν εχω και τις επαρκεις ιστορικες γνωσεις για να το κανω αυτο) απλα αιτιολογω τα αποτελεσματα

Πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα που έχει ανοίξει για το Μέγα Αλέξανδρο. Θα καταθέσω κι εγώ κάποια στιγμή την αποψάρα μου, αλλά όχι τώρα γιατί θα μου πάρει ώρα και έχω παραισθήσεις - ακούω το μαξιλάρι μου να φωνάζει το όνομα μου (copyright Γιάννης Πούσιος).

Για την ώρα θα περιοριστώ να συμφωνήσω για κάποιον κύριο που ανέφερε ο Bleedin: τον Σόλωνα. Ξέρω ότι για τους περισσότερους θα το τραβήξω στα άκρα, αλλά τον θεωρώ μακράν τον σημαντικότερο Έλληνα και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας. Οι μεταρρυθμίσεις του είναι κατά πάσα πιθανότατα η πιο ανεκτίμητη συμβολή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό: θεωρούνται η πρώτη πολιτική επανάσταση στην Ιστορία.

Καληνύχτες :!:

Μα βεβαια ο Βενιζελος ειναι στις μεγαλυτερες προσωπικοτητες του νεου Ελληνισμου, ισως και η μεγαλυτερη. Αυτη η αποψη μου προφανως δε σημιανει οτι απαραιτητα συμφωνω με το συνολο της πολιτικης του πορειας.
Αλλα σιγουρα, ηταν ενας τεραστιος πολιτικος.

Απο κει και περα, δεν εχω κανενα δισταγμο να τοποθετησω στους σημαντικοτερους Ελληνες της νεας Ελλαδας, ανθρωπους οπως ο Ζαχαριαδης (αυτη η τεραστια αντιφατικη περσονα οχι μονο του ελληνικου αλλα του Παγκοσμιου κομμουνιστικου κινηματος), ο Βελουχιωτης (ο συγχρονος μας κλεφτης- αρματωλος που δεν ειχε τιποτα να ζηλεψει απο τους οπλαρχηγους του 1821), ο Ηλιας Ηλιου (βουλευτης της ΕΔΑ και απο τους σπανιους πραγματικα τιμιους πολιτικους της ελληνικης πολιτικης ζωης), Προφανως ο Γιαννης Ριτσος, που αναθεμα με μου που τον ξεχασα, αυτος ο γιγαντας της παγκοσμιας ποιητικης διανοησης και πολλοι αλλοι.

2 παρατηρήσεις

Το οι 100 μεγαλύτεροι Έλληνες κρίνεται σαφώς με τα σημερινά ηθικά κριτήρια. Και δε νομίζω να υπάρχει τρόπος να μπορεί να γίνει και αλλιώς.

Προσωπικά, πιστεύω ότι θέση σε αυτήν τη λίστα δεν αξίζει κανένα πολιτικό πρόσωπο καμίας εποχής. Μόνο επιστήμονες, καλλιτέχνες, άνθρωποι της διανόησης κτλ Έχουμε μπόλικους τέτοιους δόξα τω θεώ.

Διαφωνώ, γιατί έτσι δε θα έπρεπε να μπει ΚΑΝΕΝΑΣ αρχαίος στη λίστα, μιας και τότε η Δουλεία ήταν αποδεκτή και ευρύτατα διαδεδομένη, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Εύκολα δλδ θα μπορούσαμε να απαξιώσουμε τον οποιονδήποτε αρχαίο λέγοντας “ναι, αλλά είχε δούλους ο παλιοπλουτοκράτης”, σκεπτικό πέρα για πέρα λάθος κατ’εμέ.

Τι διαφορετικο εκανε ο Αλεξανδρος που ειμαστε υπερηφανοι γιαυτον απο τους Τουρκους με την Οθωμανικη αυτοκρατορια που τους καταριομαστε?
Ρωταω επειδη δεν ξερω ε

δε φορούσε τουρμπάνι.

Γαμάτο ποστ.

δεν το’χουμε τυχαία το νικνέημ μάστορα… 8)8)8)

γιατι, μηπως η Οθωμανικη αυτοκρατορια δεν μας εκπολιτισε? ολοκληρο ναργιλε μαθαμε να κανουμε. δεν ειναι και λιγο. ε Θεριε?

για να μην μιλησω και για το Οθωμανικο σεξ.

Έχω την εντύπωση πως έκτισε μερικές πόλεις, έβαλε αργότερα αρκετούς Πέρσες στους υπηκόους του και σε αρκετούς απο αυτούς έδωσε σημαντικούς ρόλους, κτλ. :wink:

Οκ, σαφώς δε λέω ότι ήταν άγιος ο Αλέξανδρος αλλά δεν ήταν το ίδιο όλοι οι στρατηγοί και πολέμαρχοι της ιστορίας για να τους βάζουμε σε ένα τσουβάλι. Και ναι, σαφώς ήταν επιβολή και όχι διάδοση πολιτισμού η κατάκτηση των Περσών, ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλος ο δυτικός κόσμος είναι σε μεγάλο ποσοστό παιδί αυτού του πολιτισμού που επέβαλε ο Αλέξανδρος και ότι αν δεν το είχε κάνει αυτό τότε ξεχάστε οτιδήποτε αποκαλούμε ευρωπαική (και αν το πάμε παραπέρα και αμερικάνικη) κουλτούρα, επομένως και πολλά απο αυτά που μας χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους τώρα. Ε, απο μόνο του αυτό τον κάνει σημαντικό και σπουδαίο, λέξεις που δε χρειάζεται να έχουν σχέσεις με το καλός ή αξιόλογος. ειλικρινά το μόνο επιχήρημα που μπορώ να σκεφτώ για να μην είναι στη λίστα είναι το κατά πόσον ήταν έλληνας, όχι όμως για τη προσφορά του.

και δε νομιζω οτι επαιρνε παιδια ο αλεξανδρος απο τις οικογενειες τους και τα εβαζε να σκοτωνουν τους δικους τους ανθρωπους

Καλά, αυτό το τελευταίο δε θα το λεγά…μην ξεχνάς ότι έχουν περάσει 2 χιλιετίες απο τότε. Είναι κάτι παραπάνω απο αρκετές για να σβστούν πολλές βρωμιές που μπορεί να έχουν συμβεί. Δε θα ήταν και το πρώτο παράδειγμα ελλήνων απο όσο θυμάμαι που έκαναν κάτι τέτοιο…

E και οι Οθωμανοί έχτισαν πόλεις (βλέπε Δεδέαγατς - σήμερα τη λέμε Αλεξανδρούπολη:wink:), φρούρια (αν και τα βαφτίζουμε βυζαντινά/βενετσιάνικα), και πολλοί υπόδουλοι βρήκαν καλές θέσεις στην Υψηλή Πύλη, ή στο Οθωμανικό Ναυτικό (ο Μπαρμπαρόσσα ήταν από ελληνίδα μητέρα π.χ.).
Δε λέει κάτι αυτό. Αλίμονο.

Συμφωνώ γενικώς με τη 2η παράγραφο, αλλά -γνώμη μου- ο σημερινός Δυτικός Κόσμος, είναι πολύ περισσότερο βασισμένος στο Ρωμαϊκό μοντέλο αυτοκρατορίας, παρά στο Ελληνιστικό…

ναι αλλα θεωρω υπερβολικο να συγκρινουμε τους οθωμανους με τον αλεξανδρο για τον απλουστατο λογο ο,τι κακο κι αν εκανε εκεινος ειχε πολυ σπουδαιοτερη μορφωση και κουλτουρα απο τους οθωμανους και βοηθησε αρκετο κοσμο να εκπολιστει.οχι βεβαια οτι καποιοι απο αυτους τους λαους δεν ηταν πολιτισμενοι

ασε που πολεμησαν και την πιστη μας

να ρωτησω και κατι αλλο ψηφισε κανεις απο σας τωρα για τη δεκαδα;