Οι 100 μεγαλυτεροι Ελληνες

Παπανικολάου
Σωκράτης
Καζαντζάκης

Πολύ κομψά το έθεσες.

Πουλαντζάς.

Δηλαδη;

Όντως δεν μπορεί να γίνει μια λίστα που ξεκινάει από το 500π.χ ως το 2009μ.χ, μοιραία να σηκώνει πολύ κουβέντα. Ίσως σε όλες τις άλλες χώρες το αποτέλεσμα να μην ήταν τόσο τραγικό αλλά η αρχαία Ελληνική κληρονομιά είναι βαριά και ασήκωτη. Καλύτερα να περιελάμβανε η λίστα από το ξεκίνημα του Νεοελληνικού πολιτισμού (10 αιώνας και έπος Διγενή Ακρίτα και μέχρι σήμερα).
Κατά την άποψη μου: Σωκράτης-Πλάτωνας-Αριστοτέλης ζυγίζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μαζί.Οι άνθρωποι βάλαν τα θεμέλια και χτίσαν τους πρώτους 100 ορόφους του οικοδομήματος που λέγεται λογική.

μακράν πρώτος ο Άλεξ μέχρι τώρα

καλα αυτο ηταν αναμενομενο εξαρχης… επρεπε να ψαξουν απο τη 2η θεση κ κατω… και για να προβοκαρω λιγο ωραιοι ειμαστε ρε, πρωτη θεση ενας ημιτρελος, αυτοθεοποιημενος, σφαγεας… μπραβο μπραβο…:stuck_out_tongue:

είσαι κ προβοκάτορας όμως…:lol::lol:

εσύ ποιον θες ?

χμ…

αν το χωρισω σε 2 περιοδους

αρχαια Ελλαδα Αριστοτελης
νεα Ελλαδα Βενιζελος

…μαλλον

στους αρχαίους γίνεται σφαγή… στους νέους έχουμε κάποιο έλλειμα…

πάντως ο “θείος” μπήκε στη δεκάδα, αλλά δεν τον βλέπω να ξεκολλάει από το #10

Nα πω την αλήθεια, στην πρώτη φάση είχα ψηφίσει τρεις νοματαίους, αλλά τώρα η όλη φάση μου φαίνεται άκρως υποκριτική. Ας μας έλεγαν ποιος είναι ο μεγαλύτερος μετά τον Αλεξάνταα’, ο οποίος ήταν όντως ημίτρελλος, αλλά, βέβαια, η στρατιωτική-πολεμική-ηρωική ιστορία γράφεται από κάτι τέτοιους χαρακτήρες.

Το θέμα είναι πως τέτοια ιστορία όταν έχει να κάνει με επεκτατικές λογικές θα ήταν καλό να μην είχε γραφτεί ποτέ.

Το ημίτρελος μπορεί να το αιτιολογήσει κάποιος, κάπως? :-k

έπαιζε 5-4-1 σε εκτός έδρας

Manson, ok μαζί σου, αλλά καλύτερα θα’ταν κάθε ιστορική προσωπικότητα να την κρίνουμε μέσα στο πλαίσιο της εποχής που έζησε… γνώμη μου πάντα.

Ναι μεν, ένας σημερινός Αλέξανδρος θα χαρακτηριζόταν παρανοϊκός σφαγέας (το λιγότερο), αλλά αγιοποιήθηκε γιατί έδρασε σε μια εποχή που οι πολεμικές συρράξεις ήταν καθημερινότητα.
(Δεν υπήρχαν τότε πετρέλαια, ελβετικές τράπεζες και δολλάρια, και η επιβολή στους ανταγωνιστές γινόταν μέσω των όπλων)

Xμ, ομολογώ ότι έχει ένα δίκιο ο μπλίντιν από μια σκοπιά.Αν ο Μεγαλέξανδρος είχε κατακτήσει τα πάντα…

Στα διαλείμματα του Roadburn θα τσάκιζε σουβλάκια :lol: …ή…Θα έπαιρνε Intercity για να δει Εyehategod στην Κλισόνα:p

Ρε Isis θεωρείς πραγματικά μεγάλο έλληνα το Βενιζέλο??? Σε νόμιζα για αριστερό κιόλας, μη γίνεσαι ΠΑΣΟΚ ρε:p

Για τα προσωπικά μου γούστα, θα θελα το μεγαλύτερο Έλληνα ποιητή (Ρίτσο) τουλάχιστον να μπαινε δεκάδα αλλά σιγά…

Εσύ παίζεις (κατενάτσιο) με τον πόνο μου… :p:p:p

Δεν ξέρω αν έχω πιάσει το τι θες να πεις…Το ότι ήταν καθημερινότητα οι πόλεμοι τι σημαίνει; Kαι τώρα για κάποιες χώρες καθημερινότητα είναι. Το ότι δεν υπήρχαν πετρέλαια κτλ τι σημαίνει;Πάντοτε οι πόλεμοι γίνονταν για κάποια συμφέροντα. Ακόμα και τότε… Οι εποχές μπορεί να αλλάζουν αλλά αντιστοιχίες και αναλογίες υπάρχουν πάντα… Και με βάση αυτές τις αναλογίες ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν δικτάτορας. Και δεν αγιοποιήθηκε από όλους. “The Great Butcher” αποκαλείται σε κάποιες χώρες. Δεν ξέρω, ίσως να μην κατάλαβα τι θες να πεις…

Θέλω να πω ότι έζησε σε μια εποχή που για να γίνεις “μέγας” έπρεπε να έχεις στρατιωτική ισχύ.
Άμα δεις κάποιους σημαντικότατους πολιτισμούς της Αρχαιότητας (Αίγυπτος, Ασσυρία, Περσία, Κίνα), μπορεί να άφησαν σημαντικότατα μνημεία στον ανθρώπινο Πολιτισμό (αδιαμφησβήτητο), αλλά για να το κατορθώσουν στηρίχτηκαν σε κτηνώδεις στρατοκρατικές πρακτικές, ενώ σήμερα αυτό δεν ισχύει (η Ελβετία π.χ. έχει ανύπαρκτο στρατό, αλλά όλος ο πλανήτης κρέμεται απ’τα @@ της).

Μη με παρεξηγείς, κι εγώ χασάπη τον θεωρώ, απλά του δίνω ελαφρυντικά. Για μένα σημαντικότερο πολιτικό πρόσωπο της Αρχαιότητας ήταν ο Σόλων, άνθρωπος που -κόντρα σ’όσα ανέφερα παραπάνω και πριν- άσκησε πολιτική “εσωτερικά” προσανατολισμένη.

Απο οτι καταλαβα ο bleeding εννοει -κατι που πιστευω και γω- οτι δεν μπορεις να αποκαλεσεις σφαγεα με τη σημερινη εννοια ενα στρατηγο που εζησε σε μια εποχη που ο ιμπεριαλισμος ηταν απολυτα λογικη πολιτικη για καθε χωρα η αυτοκρατορια. Οι εννοιες ανθρωπινα δικαιωματα κλπ δεν υπηρχαν εκεινη την εποχη… Ωστοσο θα συμφωνησω πως η νοοτροπια που προωθειται απο σχολειο και ιστορια κυριως για το οτι ολοι τον υποδεχονταν σαν απελευθερωτη και πιπες μπλε ειναι τραγικη. Κατι πολεις σαν την Περσεπολη για πλακα τις εκαιγε επειδη δεν παραδιδονταν :roll: Και στο επιχειρημα οτι διεδοσε τον ελληνικο πολιτισμο απανταμε ανετα οτι η μαγκια θα ηταν αυτο να συμβει ειρηνικα, οπως και συνεβη αλλωστε.