απο τους συγχρονους για μενα ο γιατρος ο παπανικολαου…εχει σωσει και θα σωζει εκατομμυρια γυναικες προλαμβανοντας τον καρκινο του τραχηλου της μητρας…πολυ σημαντικοτερη προσφορα για την ανθρωποτητα σε σχεση με προσωπικοτητες που προσφεραν σε αλλους τομεις…
βεβαια ειναι τελειως υποκειμενικο…εδω οι αμερικανοι εβγαλαν τον ριγκαν…:?:?:?
Κατά μία άποψη, ο Reagan είναι η προσωπικότητα που έθαψε το τσεκούρι του Ψυχρού Πολέμου, αποφεύγοντας έναν εικαζόμενο τρίτο παγκόσμιο με πολλές ατομικές βόμβες…
Δεν υπάρχει λόγος να εκφράσω και γω άποψη πάνω στο θέμα. Ο Βικ με κάλυψε πλήρως.
Να θυμήσω και τακτικές περιοδικών όπως το TIME που είχαν αναδείξει τον Τσόρτσιλ εδώ και δεκάδες χρόνια ως τη μεγαλύτερη φυσιογνωμία κλπ. Ο λαός θέλει ήρωες, και ο λαός θέλει εθνική συσπείρωση.
Tώρα, αν εγώ κάνω τον δικηγόρο του Διαβόλου, και πω πως μπορώ να κατανοήσω και να δικαιολογήσω ΠΛΗΡΩΣ γιατί ένας Άγγλος να δέχεται τον Τσόρτσιλ ως “σημαντικότερο Άγγλο έβερ”, τι θα πείτε?
Μα εννοείται αυτό. Τσόρτσιλ, κανένας Όλιβερ Κρόμγουελ, η Ελισάβετ (η original), ο Ερρίκος ο 8ος, λίγο πολύ μερικά απο τα ονόματα που θα ήταν στάνταρ στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους μεγαλύτερους Άγγλους. Καταλαβαίνουμε γιατί. Είναι αυτό που ειπώθηκε ήδη.
Και για να πω και κάτι που μπορεί να ακουστεί προκλητικό, αν η ιστορία ήταν διαφορετική και οι Γερμανοί είχαν επικρατήσει στον Β’ Παγκόσμιο, μπορεί ο Χίτλερ να κατείχε καμιά πρωτιά σε κάποια παρόμοια λίστα για τους Γερμανούς… Ακραίο ίσως, αλλά αληθινό.
αυτό που με ενόχλησε λιγο στην ψηφοφορία αυτή είναι ότι πας βόλτα έξω, και βλέπεις σε στάσεις λεωφορείων κλπ τον Κολοκοτρώνη να λέει “Ψηφίστε Με”. Αμα ζούσαν όλοι αυτοί οι “Μεγάλοι Έλληνες”, θα κάναν τα πάντα τα κανάλια να τους κλείσουν σε ένα σπίτι και να τους βάζουν να τραγουδάνε, ή θα τους κάνανε επιτροπή σε reality.
Να κάνω όμως μια παρατήρηση (και περισσότερο για να προχωρήσει η κουβέντα); Δεν έχω μπει να δω την ψηφοφορία (ούτε ψήφισα), αλλά ο τίτλος του τόπικ είναι “οι 100 μεγαλύτεροι Έλληνες”. Αν αυτός είναι ο τίτλος και του γκάλοπ, τότε το κριτήριο επιλογής από μόνο του έχει εθνικό χαρακτήρα. Ναι, πιθανόν ο Αϊνστάιν να ήταν σημαντικότερη προσωπικότητα παγκοσμίως από το Βασιλιά της Γερμανίας πριν από 150 χρόνια, αλλά το έργο του Αϊνστάιν είχε πανανθρώπινο χαρακτήρα κι όχι Εθνικό. Κοινώς, δεν είναι η προσφορά του στο Γερμανικό έθνος αυτή που τον χαρακτηρίζει, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
@karvou: Η πλειοψηφεία με κανένα τρόπο δε θέλει να αναλύει τα πράγματα με το τρόπο που αναφέρεις, κυρίως γιατί έχουμε όλοι συνηθίσει στην αρπακτική λογική ότι το έργο κάποιου ανθρώπου μας ανήκει παραπάνω απο ότι σε άλλους. Σκέψου π.χ. να προσπαθήσεις να πείς ότι ο Παρθενώνας είναι πανανθρώπινη κληρονομιά ή ότι αφού όλος ο κόσμος έχει ακούσει Louis Armstrong η μουσική του είναι παγκόσμια και δε θα έπρεπε να θεωρείται κληρονομιά μόνο των αμερικάνων (τυχαία τα παραδείγματα), και θα δείς πολύ κόσμο να εκνευρίζεται, αφού θεωρούν ότι αυτά τα δημιουργήματα ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς (και ας μην ξέρουν οι περισσότεροι τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το Παρθενώνα και ας μην γνωρίζουν τα ελάχιστα γύρω απο την ιστορία του)… Με λίγα λόγια, αν η ψηφοφορία είχε αυτή τη λογική που αναφέρεις, μόνο πολιτικούς και εθνάρχες θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε (άντε και καλλιτέχνες τοπικής εμβέλειας).
H ψηφοφορία έχει έμμεσα αυτή τη λογική και για αυτό το λόγο οι απαντήσεις έχουν οδηγηθεί σε αυτό το δρόμο Δεν ξέρω αν οι δημιουργοί της ήθελαν κάτι τέτοιο ή όχι, αλλά η παρατήρηση του Vega για το τι ψήφισε η κάθε χώρα, δείχνει πως κάτι έγινε και κινήθηκαν προς τα εκεί οι απαντήσεις. Ένας από τους λόγους ίσως να είναι κι αυτός.
Πάντως, αν θέλουμε να μαζέψουμε πιθανούς λόγους, μπορώ να προσθέσω σε αυτούς του Βέγκα, άλλους 100, που στην κορυφή των λιστών είναι άτομα που τονίζουν το πατριωτικό συναίσθημα του κάθε λαού και οι οποίοι λόγοι θα είναι πιο σημαντικοί, από το biased ερώτημα του δημοψηφίσματος (κατ’ εμέ τουλάχιστον). Τα παραδείγματα που έθεσες, δεν κατάλαβα πως αποδεικνύουν πως είμαι λάθος. Αν οι Αμερικάνοι θεωρούσαν τον Άρμστρονγκ “μεγαλύτερο Αμερικάνο” ή εμείς τον Ίκτινο και τον Καλικράτη ως τους μεγαλύτερους Έλληνες, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως δε στέκει το σκεπτικό μου.
Counter-ψηφοφορία για τους 100 μεγαλύτερους μαλάκες Έλληνες. Mερικά είναι πολύ εμπνευσμένα. Άλλα βέβαια όχι και τόσο, αλλά για τα πρώτα και μόνο, νομίζω αξίζει να ποστάρω το λινκ: